Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ρύζι: 5 Λόγοι που το ρύζι κάνει καλό στην υγεία μας

Ρύζι: 5 Λόγοι που το ρύζι κάνει καλό στην υγεία μας

Ρύζι: Το ρύζι αποτελεί κεντρικό συστατικό πολλών κουζινών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Ινδίας, της Κίνας και της Νοτιοανατολικής Ασίας.



Το ρύζι (oryza sativa) είναι ο σπόρος ενός χόρτου δημητριακών. Είναι ένας από τους πιο σημαντικούς διαιτητικούς υδατάνθρακες στον κόσμο, με πάνω από τον μισό παγκόσμιο πληθυσμό να εξαρτάται από αυτόν. Συνήθως βρασμένο ή στον ατμό, το ρύζι μπορεί επίσης να αλεσθεί σε αλεύρι χωρίς γλουτένη. Αποτελεί κεντρικό συστατικό πολλών κουζινών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Ινδίας, της Κίνας και της Νοτιοανατολικής Ασίας.


Ποια είναι τα 5 κορυφαία οφέλη του ρυζιού για την υγεία;

1. Μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους. Το καστανό ρύζι περιέχει φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, που και τα δύο είναι γνωστό ότι έχουν χορταστική επίδραση και συμβάλλουν σε χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη (GI) από αυτόν του λευκού ρυζιού. Αυτό σημαίνει ότι οι υδατάνθρακες που παρέχονται από μια μερίδα καστανό ρύζι μετατρέπονται σε ενέργεια πιο σταθερά. Για το λόγο αυτό, η επιλογή καστανό ρύζι από λευκό βοηθά στη μείωση της γλυκόζης στο αίμα και των επιπέδων ινσουλίνης νηστείας. Όλα αυτά σταθεροποιούν τα επίπεδα ενέργειας, αποτρέπουν τη λαχτάρα και μπορεί να βοηθήσουν στη διαχείριση του βάρους.

2. Το καστανό ρύζι προστατεύει από χρόνιες παθήσεις. Το καστανό ρύζι διατηρεί το στρώμα του πίτουρου και ως εκ τούτου περιέχει προστατευτικές ενώσεις που ονομάζονται φλαβονοειδή, παραδείγματα αυτών περιλαμβάνουν την απιγενίνη και την κερκετίνη. Αυτές οι ενώσεις παίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία από ασθένειες. Πολυάριθμες μελέτες υποδεικνύουν ότι η συμπερίληψη δημητριακών ολικής αλέσεως, όπως το καστανό ρύζι, στη διατροφή συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καταστάσεων όπως οι καρδιακές παθήσεις, ορισμένοι καρκίνοι, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων του παγκρέατος και του στομάχου, καθώς και του διαβήτη τύπου 2.

3. Το λευκό ρύζι υποστηρίζει την ενέργεια και αποκαθιστά τα επίπεδα γλυκογόνου μετά την άσκηση. Οι αθλητές συχνά επιλέγουν το λευκό ρύζι ως προτιμώμενη πηγή ενέργειας, ειδικά όταν ανεφοδιάζονται μετά την άσκηση. Αυτό συμβαίνει επειδή οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, όπως το λευκό ρύζι, είναι μια πηγή γρήγορου, εύκολα προσβάσιμου υδατάνθρακα που είναι απαραίτητος για την αναπλήρωση του μυϊκού γλυκογόνου μετά από σωματική άσκηση.

4. Το λευκό ρύζι είναι εύκολο για το πεπτικό σύστημα. Το λευκό ρύζι χωνεύεται εύκολα, είναι χαμηλό σε φυτικές ίνες και όταν μαγειρεύεται και σερβίρεται σωστά είναι απίθανο να προκαλέσει γαστρικές διαταραχές. Μπορεί να είναι χρήσιμη για όσους υποφέρουν από καούρα ή ναυτία, καθώς και κατά τη διάρκεια των εξάρσεων που σχετίζονται με καταστάσεις όπως η εκκολπωματίτιδα και η νόσος του Crohn.

5. Είναι ένας κόκκος χωρίς γλουτένη. Καθώς είναι φυσικά χωρίς γλουτένη, το ρύζι είναι μια πολύτιμη επιλογή για άτομα με κοιλιοκάκη ή μη κοιλιοκάκη ευαισθησία στη γλουτένη. Η καφέ ποικιλία ολικής αλέσεως είναι ιδιαίτερα χρήσιμη γιατί παρέχει αδιάλυτες φυτικές ίνες, οι οποίες προάγουν τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και «τροφοδοτούν» τα ευεργετικά βακτήρια του εντέρου που είναι τόσο σημαντικά για την υγεία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Αυτές οι τροφές μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους

5 τρόποι για να κάνετε το δέρμα σας να λάμπει με μάσκες προσώπου φράουλας

Τι είναι τα Gnocchi Pomodoro και πώς μπορείτε να τα φτιάξετε;

5 τεχνικές για υγιεινό σπιτικό μαγείρεμα

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Close Icon