Ροδάκινα υγεία: Τα ροδάκινα είναι μέλος της οικογένειας των πυρηνόκαρπων, μαζί με τα νεκταρίνια, τα δαμάσκηνα, τα βερίκοκα και τα κεράσια, και είναι επίσης συγγενείς των αμυγδάλων.
Τα ροδάκινα είναι μέλος της οικογένειας των πυρηνόκαρπων, μαζί με τα νεκταρίνια, τα δαμάσκηνα, τα βερίκοκα και τα κεράσια, και είναι επίσης συγγενείς των αμυγδάλων. Εκτός από το ότι είναι απολύτως νόστιμα, ειδικά στο απόγειό τους, τα ροδάκινα προσφέρουν μερικά μοναδικά οφέλη για την υγεία. Εδώ είναι έξι λόγοι για να χορτάσετε αυτό το υπέροχο καλοκαιρινό φρούτο.
Είναι καλά για την υγεία του εντέρου
Ένα κίτρινο ροδάκινο (περίπου 100 γραμμάρια) περιέχει 1,5 γραμμάρια φυτικών ινών.1 Είναι το δύσπεπτο μέρος των υδατανθράκων που βοηθά στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας, υποστηρίζει την υγεία του εντέρου και βοηθά στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα επιβραδύνοντας πόσο γρήγορα ανεβαίνουν τα σάκχαρα στο αίμα. Τα ροδάκινα περιέχουν επίσης πρεβιοτικά , τα οποία τροφοδοτούν τα ευεργετικά βακτήρια στο έντερο που συνδέονται με την αντιφλεγμονή, το ανοσοποιητικό και τη διάθεση.34
Υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα
Τα ροδάκινα υποστηρίζουν την ανοσία με τρεις τρόπους. Ένα μέσο ροδάκινο περιέχει 6 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης C, που είναι το 7% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Ποσότητας (RDA) για τους άνδρες και το 8% για τις γυναίκες. Αρκετοί τύποι ανοσοκυττάρων χρειάζονται βιταμίνη C για την παραγωγή, τη λειτουργία τους, και προστασία. Τα ροδάκινα περιέχουν επίσης βιταμίνη Α, η οποία παίζει ρόλο στη διατήρηση της υγείας των πνευμόνων και άλλων οργάνων. μας αρρωσταίνουν.6
Έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες
Τα ροδάκινα περιέχουν αντιοξειδωτικά—πολυφαινόλες και καροτενοειδή ειδικά. Τα αντιοξειδωτικά είναι γνωστό ότι καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες, το οποίο είναι μια ανισορροπία μεταξύ της παραγωγής ελεύθερων ριζών που βλάπτουν τα κύτταρα και της ικανότητας του σώματος να αντιμετωπίσει τις επιβλαβείς επιπτώσεις τους. Αυτό είναι το κλειδί για την υγεία του εγκεφάλου, καθώς το οξειδωτικό στρες είναι γνωστό ότι είναι ένας αιτιολογικός παράγοντας σε νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ.
Μπορεί να δείτε πιο υγιές δέρμα
Τα ροδάκινα έχουν βήτα καροτίνη και βιταμίνη C: Και τα δύο έχουν αποδειχθεί ότι υποστηρίζουν το υγιές δέρμα. Η βήτα καροτίνη, πρόδρομος της βιταμίνης Α, βοηθά στην προστασία του δέρματος από τις βλάβες από τον ήλιο. Επιπλέον, η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για τη δημιουργία κολλαγόνου και τη βελτίωση της ελαστικότητας του δέρματος. Επιπλέον, η αύξηση της πρόσληψης νερού έχει αποδειχθεί ότι έχει θετική επίδραση στην ενυδάτωση του δέρματος. Επειδή ένα φρέσκο ροδάκινο περιέχει περίπου 88 γραμμάρια νερό, τα ροδάκινα μπορεί επίσης να είναι ενυδατικά για το δέρμα σας (και το σώμα συνολικά).
Τα ροδάκινα μπορεί να υποστηρίξουν την υγεία των ματιών
Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη στα ροδάκινα βοηθούν στην προστασία του αμφιβληστροειδούς και του φακού. Αυτά τα δύο καροτενοειδή έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο δύο κοινών οφθαλμικών διαταραχών – της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και του καταρράκτη. Η βιταμίνη Α στα ροδάκινα βοηθά επίσης στην υποστήριξη της υγιούς όρασης. Αν και σπάνια, μια πραγματική ανεπάρκεια βιταμίνης Α μπορεί να οδηγήσει σε μια κατάσταση που ονομάζεται ξηροφθαλμία, η οποία μπορεί να βλάψει τη φυσιολογική όραση και να οδηγήσει σε νυχτερινή τύφλωση (αδυναμία όρασης στο σκοτάδι ή χαμηλό φωτισμό).
Τα ροδάκινα μπορεί να είναι χρήσιμα για την αρτηριακή πίεση
Τα ροδάκινα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο και αυτό είναι σημαντικό για την αρτηριακή πίεση, επειδή η κατανάλωση πολλών νατρίου μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση, αλλά το κάλιο μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης ενεργώντας ως φυσικό διουρητικό για την απομάκρυνση της περίσσειας νατρίου και υγρών από το σώμα. Η απαλλαγή από την περίσσεια νατρίου και υγρών ανακουφίζει από την πίεση στην καρδιά και τις αρτηρίες, ενώ ταυτόχρονα μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού.
Πώς να προσθέσετε περισσότερα ροδάκινα στη διατροφή σας
Τα ροδάκινα μπορείτε να τα απολαύσετε τόσο σε αλμυρά όσο και σε γλυκά πιάτα. Χτυπήστε τα ροδάκινα σε smoothies. Προσθέστε σε πλιγούρι βρώμης όλη τη νύχτα. Κάντε πουρέ για σάλτσες, πουτίγκα ή καταψύξτε τα σαν γρανίτα. Ενσωματώστε σε πίτες και άλλα επιδόρπια. ή απολαύστε τα ως έχουν. Το φρούτο αυτό είναι φανταστικό όταν ψήνεται στη σχάρα, προστίθεται σε σαλάτες κήπου, μετατρέπεται σε σάλτσα ή σε σχάρα. Σε αντίθεση με τα κεράσια, τα ροδάκινα συνεχίζουν να ωριμάζουν μετά τη συλλογή τους.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον ΚόσμοΑκολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube