Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ροδάκινα: Το απόλυτο καλοκαιρινό φρούτο γεμάτο βιταμίνη C

Ροδάκινα: Το απόλυτο καλοκαιρινό φρούτο γεμάτο βιταμίνη C

Ροδάκινα: Τυπικά από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο, τα ροδάκινα αποτελούν βασικό μέρος των καλοκαιρινών σνακ και γλυκών. Είναι επίσης μια δημοφιλής επιλογή για τους διατροφολόγους, οι οποίοι λένε ότι η γλυκιά γεύση τους διευκολύνει τους ανθρώπους να τα προσθέσουν στη διατροφή τους.


«Είναι στην εποχή τους για αρκετά σύντομο χρονικό διάστημα, γι’ αυτό απολαύστε τα ως επιλογή φρούτων όταν υπάρχουν διαθέσιμα ροδάκινα τοπικής καλλιέργειας», δήλωσε η Judith Wylie-Rosett, επίτιμη καθηγήτρια στο τμήμα επιδημιολογίας και υγείας του πληθυσμού στο Albert Einstein College της Νέας Υόρκης. Γνωστά για το χρυσαφένιο πορτοκαλί τους χρώμα και το λεπτό, θολό δέρμα τους, τα ροδάκινα είναι γεμάτα με βιταμίνη C και άλλα αντιοξειδωτικά, τα οποία σύμφωνα με έρευνα μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων, του εγκεφαλικού και του καρκίνου. Όσο πιο φρέσκα και ώριμα είναι, τόσο περισσότερα αντιοξειδωτικά περιέχουν.

Είναι χαμηλά σε λιπαρά, πλούσια σε κάλιο και χωρίς χοληστερόλη και νάτριο. Είναι επίσης γεμάτα με φυτικές ίνες, τόσο διαλυτές όσο και αδιάλυτες, οι οποίες βελτιώνουν τον κορεσμό και μπορούν να συμβάλουν στην καλή πέψη και στην υγεία του εντέρου. Μπορούν να προστεθούν σε σαλάτες ή να σερβιριστούν με μια μπάλα γιαούρτι. Τα ροδάκινα μπορούν επίσης να προσθέσουν μια εκπληκτικά γλυκιά γεύση στη σάλσα, να αναμειχθούν σε ροφήματα όπως τσάι ή smoothies ή ακόμα και να ψηθούν στη σχάρα σε kabob με άλλα φρέσκα φρούτα.

«Προσπαθούμε να αυξήσουμε την υιοθέτηση πιο υγιεινών διατροφικών προτύπων από τους ανθρώπους, αλλά η γεύση είναι ένα τεράστιο μέρος του γιατί τρώμε», δήλωσε η Maya Vadiveloo, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα διατροφής και επιστημών τροφίμων στο Πανεπιστήμιο του Rhode Island στο Kingston. «Όταν τρως φρούτα και προϊόντα εποχής, είναι πολύ πιο νόστιμα και προσθέτουν ποικιλία στη διατροφή μας». Τα αποξηραμένα ροδάκινα είναι διαθέσιμα όλο το χρόνο, με μεγάλο μέρος της διατροφικής τους αξίας ακόμα άθικτη. Αλλά η αφαίρεση του νερού συμπυκνώνει την περιεκτικότητα του φρούτου σε σάκχαρα – κάτι που καθιστά πιο δύσκολο να αισθάνεστε χορτάτοι και ευκολότερο να φάτε πάρα πολύ.

Το δέρμα του ροδάκινου είναι βρώσιμο και είναι η πηγή πολλών αντιοξειδωτικών και φυτικών ινών που βρίσκονται στα ροδάκινα, αλλά μπορεί επίσης να περιέχει περισσότερα φυτοφάρμακα από τη σάρκα του φρούτου. Όπως με κάθε προϊόν, είναι καλή πρακτική να πλένετε τα ροδάκινα πριν τα φάτε. Τα ροδάκινα συνεχίζουν να ωριμάζουν μετά τη συλλογή. Τα σφιχτά ροδάκινα μπορούν να ωριμάσουν για μία έως τρεις ημέρες όταν φυλάσσονται σε θερμοκρασία δωματίου. μπορούν να διαρκέσουν έως και μια εβδομάδα στο ψυγείο. Εάν τα ροδάκινα καταψύχονται λίγο μετά τη συλλογή και πριν ωριμάσουν, διατηρούν τη θρεπτική τους αξία. Τουλάχιστον μια μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Journal of the Science of Food and Agriculture το 2012, διαπίστωσε ότι τα κονσερβοποιημένα ροδάκινα ήταν εξίσου υγιεινά με τα φρέσκα ροδάκινα. Φροντίστε όμως να είναι συσκευασμένα στους δικούς τους χυμούς και όχι σε σιρόπι με επιπλέον ζάχαρη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ένα υγιές μικροβίωμα λεπτού εντέρου προλαμβάνει παχυσαρκία & διαβήτη

Ποια φρούτα περιέχουν τη λιγότερη ζάχαρη

Διατροφική ανάλυση των καλοκαιρινών φρούτων: Πόσες θερμίδες έχουν; Παχαίνουν ;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κανελένιο Κέικ με μπανάνα: Το ιδανικό χειμωνιάτικο πρωινό

Κανελένιο Κέικ με μπανάνα: Το κέικ μπανάνας με κανέλα είναι μια νόστιμη και εύκολη συνταγή για να απολαύσετε μια γλυκιά λιχουδιά που συνδυάζει τη γεύση της μπανάνας με το άρωμα της κανέλας. Είναι ιδανικό για πρωινό, σνακ ή και επιδόρπιο

Πώς να φτιάξετε σπιτικά Bagels βήμα προς βήμα;

Σπιτικά Bagels: Με λίγη προσπάθεια, μπορείτε να απολαύσετε αυτό το γευστικό ψωμάκι στην πιο φρέσκια και νόστιμη εκδοχή του, απευθείας από τον φούρνο σας. Δοκιμάστε το και θα ενθουσιαστείτε!

Πώς να φτιάξετε το καλύτερο γαλλικό τοστ;

French toast: Μια απλή αλλά απολαυστική συνταγή που μπορείτε να προσαρμόσετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Χρησιμοποιώντας ποιοτικά υλικά, σωστές τεχνικές και λίγη φαντασία στο σερβίρισμα, μπορείτε να μετατρέψετε αυτή τη λιχουδιά σε ένα ξεχωριστό πιάτο για κάθε περίσταση.

Γιατί παίρνουμε πίσω τα κιλά που χάνουμε;

Δίαιτα βάρος: Η αναπόφευκτη επιστροφή του βάρους μετά από μια απώλεια βάρους είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά, και υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό. Παρά την προσπάθεια να ακολουθήσουμε δίαιτες

3 δημιουργικοί τρόποι να απολαύσετε γιαούρτι

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι ένα υπέροχο και υγιεινό τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς δημιουργικούς τρόπους. Εδώ είναι τρεις πρωτότυπες ιδέες για να απολαύσετε το γιαούρτι σας

8 Τροφές με περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι

Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που προσφέρουν οφέλη στην υγεία του εντέρου και την γενικότερη ευεξία. Το γιαούρτι είναι μια δημοφιλής πηγή προβιοτικών, αλλά υπάρχουν και άλλες τροφές που περιέχουν περισσότερα προβιοτικά

Γιατί ο περιορισμός δεν είναι η λύση στη διατροφή

Δίαιτα: Η περιοριστική δίαιτα είναι μια δημοφιλής προσέγγιση για την απώλεια βάρους, ωστόσο δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση για τη διατήρηση της μακροχρόνιας υγείας και ευημερίας. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι αυστηροί

Close Icon