Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ρεβιθάδα: Μια παραδοσιακή συνταγή

Ρεβιθάδα: Μια παραδοσιακή συνταγή

Ρεβιθάδα: Πρόκειται για ένα φαγητό βασισμένο σε ρεβίθια, ελαιόλαδο, κρεμμύδι και μπαχαρικά, που μπορεί να καταναλωθεί είτε ως κυρίως πιάτο είτε ως συνοδευτικό.


Η ρεβιθάδα είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο που προέρχεται από τη Σάμο και είναι γνωστό για την απλότητα και τη νοστιμιά του. Πρόκειται για ένα φαγητό βασισμένο σε ρεβίθια, ελαιόλαδο, κρεμμύδι και μπαχαρικά, που μπορεί να καταναλωθεί είτε ως κυρίως πιάτο είτε ως συνοδευτικό. Η ρεβιθάδα είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και ιδανική για χορτοφάγους και vegans. Ακολουθεί μια απλή και γευστική συνταγή για να τη φτιάξετε στο σπίτι.

Υλικά:

  • 500 γρ. ρεβίθια
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένο
  • 1 καροτσάκι (περίπου 400 γρ.) ψιλοκομμένη τομάτα ή 2 φρέσκιες τομάτες
  • ½ φλ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι και πιπέρι κατά βούληση
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • 1 κ.γ. πάπρικα (προαιρετικά)
  • Νερό
  • Φρέσκος μαϊντανός για γαρνίρισμα (προαιρετικά)

 

Εκτέλεση:

  1. Προετοιμασία ρεβιθιών: Αρχικά, πρέπει να μουλιάσετε τα ρεβίθια σε άφθονο νερό για τουλάχιστον 8 ώρες ή όλη τη νύχτα. Αυτό θα τα κάνει πιο μαλακά και θα μειώσει τον χρόνο μαγειρέματος. Το πρωί, στραγγίστε τα και ξεπλύνετε.
  2. Μαγείρεμα: Σε μια κατσαρόλα, προσθέστε το ελαιόλαδο και ζεστάνετε σε μέτρια φωτιά. Ρίξτε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σοτάρετε μέχρι να γίνει διάφανο. Στη συνέχεια, προσθέστε το σκόρδο και τη ρίγανη και ανακατέψτε για 1-2 λεπτά.
  3. Προσθήκη ρεβιθιών: Προσθέστε τα μουλιασμένα ρεβίθια στην κατσαρόλα και ανακατέψτε καλά, ώστε να καλυφθούν με το ελαιόλαδο και τα αρωματικά.
  4. Προσθήκη τομάτας και νερού: Ρίξτε την ψιλοκομμένη τομάτα (ή τις φρέσκιες τομάτες) και αρκετό νερό ώστε να καλύψει τα ρεβίθια. Αφήστε τα να βράσουν.
  5. Μαγείρεμα: Μειώστε τη φωτιά και σκεπάστε την κατσαρόλα. Αφήστε τα ρεβίθια να σιγοβράσουν για περίπου 1-1.5 ώρα ή μέχρι να μαλακώσουν. Αν χρειαστεί, προσθέστε λίγο νερό κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.
  6. Καρύκευση και σερβίρισμα: Όταν τα ρεβίθια είναι έτοιμα, προσθέστε αλάτι, πιπέρι και πάπρικα κατά βούληση. Σε σερβίρισμα, γαρνίρετε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Η ρεβιθάδα είναι έτοιμη να σερβιριστεί! Απολαύστε την ζεστή, συνοδευόμενη από φρέσκο ψωμί και ελιές. Είναι ένα πιάτο που συνδυάζει νοστιμιά και υγιεινές θρεπτικές αξίες, ιδανικό για κάθε οικογένεια. Καλή σας απόλαυση!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Χουνκιάρ μπεγιεντί: Ένα κλασικό πιάτο που θα σερβίραμε σε έναν Σουλτάνο

10 κορυφαίες πηγές καλίου

Πώς να υποστηρίξετε κάποιον που πάσχει από διαταραχή υπερφαγίας

Πόσο νόστιμο είναι το τυρί χωρίς λακτόζη;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς το ακτινίδιο βοηθά στη γρίπη;

Ακτινίδια: Χάρη στη βιταμίνη C, τις αντιοξειδωτικές και τις ενυδατικές του ιδιότητες. Η τακτική κατανάλωση μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Κεράσια - Μια φυσική θεραπεία για την αϋπνία;

Κεράσια :Χάρη στην περιεκτικότητά τους σε μελατονίνη, αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ουσίες, μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση του ύπνου και στη μείωση του στρες.

Επιλογές θαλασσινών που βοηθούν την καρδιά – και τον πλανήτη μας 

Τα θαλασσινά είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα, τα οποία συμβάλλουν στην υγιή λειτουργία της καρδιάς. Ταυτόχρονα, επιλέγοντας βιώσιμες πηγές θαλασσινών, μπορούμε να μειώσουμε την περιβαλλοντική μας επίπτωση.

Πώς να διατηρήσετε τα αβοκάντο σας φρέσκα

Αβοκάντο: Τα αβοκάντο ωριμάζουν γρήγορα και μπορεί να χαλάσουν αν δεν αποθηκευτούν σωστά. Ακολουθούν οι καλύτεροι τρόποι για να τα διατηρήσετε φρέσκα

Γιατί να καταναλώνετε σταφίδες πριν τον ύπνο;

Σταφίδες: Η κατανάλωση σταφίδας πριν τον ύπνο μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη, όπως η ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, η ενίσχυση της μελατονίνης, η μείωση του οξειδωτικού στρες και η υποστήριξη της πέψης.

Η μπανάνα αποτρέπει την χειμερινή κατάθλιψη;

Μπανάνες: Μπορούμε να τις εντάξουμε στη διατροφή μας, ειδικά τους χειμερινούς μήνες, για να βελτιώσουμε τη διάθεση και να αποτρέψουμε την κατάθλιψη. Χάρη στα θρεπτικά συστατικά του, βιταμίνη Β6, τρυπτοφάνη και αντιοξειδωτική δράση.

Close Icon