Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Raw food diet: Τι είναι η ωμοφαγική διατροφή και γιατί να τη δοκιμάσουμε;

Raw food diet: Τι είναι η ωμοφαγική διατροφή και γιατί να τη δοκιμάσουμε;

Raw food diet: Η ωμοφαγική δίαιτα μπορεί να φαίνεται σαν ένας ακραίος τρόπος διατροφής, αλλά πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι καλύτερο για την υγεία σας από το να καταναλώνετε τρόφιμα που έχουν υποστεί επεξεργασία ή μαγειρευτεί.


Η ωμοφαγική δίαιτα μπορεί να φαίνεται σαν ένας ακραίος τρόπος διατροφής, αλλά πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι καλύτερο για την υγεία σας από το να καταναλώνετε τρόφιμα που έχουν υποστεί επεξεργασία ή μαγειρευτεί. Ο γενικός κανόνας είναι ότι για να είναι πραγματικά ωμό το φαγητό δεν μπορεί να θερμανθεί πάνω από 40–48 °C. Η θεωρία πίσω από τη δίαιτα με ωμές τροφές είναι ότι μέσω της επεξεργασίας, τα τρόφιμα χάνουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, επομένως τρώγοντας ωμά μπορούμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τα γεύματά μας. Ωστόσο, ενώ ορισμένες βιταμίνες μπορούν να εκπλυθούν όταν θερμαίνονται σε νερό ή λίπος, οι εναλλακτικές μέθοδοι μαγειρέματος μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση αυτής της απώλειας θρεπτικών συστατικών, επομένως είναι πραγματικά απαραίτητη η κατανάλωση εντελώς ωμών γευμάτων; Συχνά σε συνδυασμό με τον βιγκανισμό, η δίαιτα της ωμής τροφής επικεντρώνεται σε τρόφιμα που δεν έχουν μαγειρευτεί ή υποστεί επεξεργασία με θερμότητα.

Μπορείτε να τρώτε ωμό κρέας, γαλακτοκομικά, ψάρια και αυγά ως μέρος της δίαιτας με ωμές τροφές, αλλά συνιστάται προσοχή καθώς υπάρχει κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης όταν καταναλώνετε ωμά ζωικά προϊόντα. Τα επεξεργασμένα και βαριά επεξεργασμένα τρόφιμα αποθαρρύνονται στη δίαιτα με ωμές τροφές, αν και τα αποξηραμένα ή αφυδατωμένα τρόφιμα μερικές φορές είναι εντάξει εάν δεν υπερβαίνουν τους40–48 °C στη διαδικασία ξήρανσης. Η Δρ Deborah Lee αναφέρει: “Η δίαιτα με ωμές τροφές δημιουργήθηκε για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1800, όταν ο διατροφολόγος Oskar Bircher-Benner ανέφερε ότι η κατανάλωση ωμών μήλων είχε θεραπεύσει τον ίκτερο. Στη συνέχεια άνοιξε μια κλινική για να διδάξει τη σημασία της κατανάλωσης ωμών τροφίμων. Τα τρόφιμα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο φυσικά, επομένως δεν πρέπει να ραφινάρονται, να συντηρούνται, να υποβάλλονται σε επεξεργασία, να παστεριώνονται ή να υποβάλλονται σε επεξεργασία με φυτοφάρμακα”.

Μια μελέτη στο International Journal of Gastronomy and Food Science διαπίστωσε ότι οι μέθοδοι μαγειρέματος μπορούν να αλλάξουν την ποσότητα των θρεπτικών συστατικών που χάνονται μέσω της επεξεργασίας. Αυτή η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η θέρμανση δεν είναι ο μόνος τρόπος για πιθανή αλλαγή της διατροφικής ποιότητας των τροφίμων και ότι το κόψιμο, το πλύσιμο και το πάγωμα επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο τα τρόφιμα διατηρούν επίσης βιταμίνες. Καθώς η δίαιτα των ωμών τροφίμων επιτρέπει την ανάμειξη και την κατάψυξη, φαίνεται ότι κάποιος βαθμός υποβάθμισης μέσω της επεξεργασίας είναι αποδεκτός. Επιπλέον, κάποια επεξεργασία αυξάνει πραγματικά τη θρεπτική αξία ορισμένων τροφίμων, σύμφωνα με μια μελέτη στο Journal of Agricultural and Food Chemistry. Αυτή η μελέτη διαπίστωσε ότι τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν να διατηρήσουν τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες, παρά το γεγονός ότι χάνουν κάποια ποσότητα βιταμίνης C στο μαγείρεμα και μπορούν πραγματικά να αυξήσουν τη βιοδιαθεσιμότητα ορισμένων θρεπτικών συστατικών.

Τι μπορείτε να καταναλώσετε

  • Ωμά φρούτα
  • Ωμά λαχανικά
  • Μη επεξεργασμένοι ξηροί καρποί και σπόροι
  • Γάλα από ξηρούς καρπούς
  • Ωμά βούτυρα ξηρών καρπών
  • Μουλιασμένα όσπρια και σπόροι
  • Αποξηραμένα φρούτα και κρέατα
  • Έλαια ελιάς και καρύδας ψυχρής έκθλιψης
  • Τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το kimchi και το ξινολάχανο

Τροφές που πρέπει να αποφεύγετε

  • Μαγειρεμένα φρούτα, λαχανικά, κρέατα και δημητριακά
  • Εξευγενισμένα σάκχαρα και αλεύρι
  • Καφές και τσάι
  • Αλκοόλ
  • Καβουρδισμένοι ξηροί καρποί και σπόροι
  • Εξευγενισμένο λάδι
  • Παστεριωμένοι χυμοί και γαλακτοκομικά

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ωμοφαγία: η δίαιτα που καταναλώνονται ωμά τρόφιμα

Τι είναι η ωμοφαγική διατροφή και πώς δουλεύει;

Η plant based διατροφή μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού

Ποια είναι τα οφέλη της Σκανδιναβικής διατροφής;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Η πιο εύκολη νηστίσιμη συνταγή για φάβα

Φάβα: Η φάβα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά όσπρια, με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ιδιαίτερα δημοφιλής στη Σαντορίνη, ξεχωρίζει για τη βελούδινη υφή και τη γλυκιά, γεμάτη γεύση της.

Close Icon