Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Raw food diet: Τι είναι η ωμοφαγική διατροφή και γιατί να τη δοκιμάσουμε;

Raw food diet: Τι είναι η ωμοφαγική διατροφή και γιατί να τη δοκιμάσουμε;

Raw food diet: Η ωμοφαγική δίαιτα μπορεί να φαίνεται σαν ένας ακραίος τρόπος διατροφής, αλλά πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι καλύτερο για την υγεία σας από το να καταναλώνετε τρόφιμα που έχουν υποστεί επεξεργασία ή μαγειρευτεί.


Η ωμοφαγική δίαιτα μπορεί να φαίνεται σαν ένας ακραίος τρόπος διατροφής, αλλά πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι καλύτερο για την υγεία σας από το να καταναλώνετε τρόφιμα που έχουν υποστεί επεξεργασία ή μαγειρευτεί. Ο γενικός κανόνας είναι ότι για να είναι πραγματικά ωμό το φαγητό δεν μπορεί να θερμανθεί πάνω από 40–48 °C. Η θεωρία πίσω από τη δίαιτα με ωμές τροφές είναι ότι μέσω της επεξεργασίας, τα τρόφιμα χάνουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, επομένως τρώγοντας ωμά μπορούμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τα γεύματά μας. Ωστόσο, ενώ ορισμένες βιταμίνες μπορούν να εκπλυθούν όταν θερμαίνονται σε νερό ή λίπος, οι εναλλακτικές μέθοδοι μαγειρέματος μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση αυτής της απώλειας θρεπτικών συστατικών, επομένως είναι πραγματικά απαραίτητη η κατανάλωση εντελώς ωμών γευμάτων; Συχνά σε συνδυασμό με τον βιγκανισμό, η δίαιτα της ωμής τροφής επικεντρώνεται σε τρόφιμα που δεν έχουν μαγειρευτεί ή υποστεί επεξεργασία με θερμότητα.

Μπορείτε να τρώτε ωμό κρέας, γαλακτοκομικά, ψάρια και αυγά ως μέρος της δίαιτας με ωμές τροφές, αλλά συνιστάται προσοχή καθώς υπάρχει κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης όταν καταναλώνετε ωμά ζωικά προϊόντα. Τα επεξεργασμένα και βαριά επεξεργασμένα τρόφιμα αποθαρρύνονται στη δίαιτα με ωμές τροφές, αν και τα αποξηραμένα ή αφυδατωμένα τρόφιμα μερικές φορές είναι εντάξει εάν δεν υπερβαίνουν τους40–48 °C στη διαδικασία ξήρανσης. Η Δρ Deborah Lee αναφέρει: “Η δίαιτα με ωμές τροφές δημιουργήθηκε για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1800, όταν ο διατροφολόγος Oskar Bircher-Benner ανέφερε ότι η κατανάλωση ωμών μήλων είχε θεραπεύσει τον ίκτερο. Στη συνέχεια άνοιξε μια κλινική για να διδάξει τη σημασία της κατανάλωσης ωμών τροφίμων. Τα τρόφιμα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο φυσικά, επομένως δεν πρέπει να ραφινάρονται, να συντηρούνται, να υποβάλλονται σε επεξεργασία, να παστεριώνονται ή να υποβάλλονται σε επεξεργασία με φυτοφάρμακα”.

Μια μελέτη στο International Journal of Gastronomy and Food Science διαπίστωσε ότι οι μέθοδοι μαγειρέματος μπορούν να αλλάξουν την ποσότητα των θρεπτικών συστατικών που χάνονται μέσω της επεξεργασίας. Αυτή η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η θέρμανση δεν είναι ο μόνος τρόπος για πιθανή αλλαγή της διατροφικής ποιότητας των τροφίμων και ότι το κόψιμο, το πλύσιμο και το πάγωμα επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο τα τρόφιμα διατηρούν επίσης βιταμίνες. Καθώς η δίαιτα των ωμών τροφίμων επιτρέπει την ανάμειξη και την κατάψυξη, φαίνεται ότι κάποιος βαθμός υποβάθμισης μέσω της επεξεργασίας είναι αποδεκτός. Επιπλέον, κάποια επεξεργασία αυξάνει πραγματικά τη θρεπτική αξία ορισμένων τροφίμων, σύμφωνα με μια μελέτη στο Journal of Agricultural and Food Chemistry. Αυτή η μελέτη διαπίστωσε ότι τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν να διατηρήσουν τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες, παρά το γεγονός ότι χάνουν κάποια ποσότητα βιταμίνης C στο μαγείρεμα και μπορούν πραγματικά να αυξήσουν τη βιοδιαθεσιμότητα ορισμένων θρεπτικών συστατικών.

Τι μπορείτε να καταναλώσετε

  • Ωμά φρούτα
  • Ωμά λαχανικά
  • Μη επεξεργασμένοι ξηροί καρποί και σπόροι
  • Γάλα από ξηρούς καρπούς
  • Ωμά βούτυρα ξηρών καρπών
  • Μουλιασμένα όσπρια και σπόροι
  • Αποξηραμένα φρούτα και κρέατα
  • Έλαια ελιάς και καρύδας ψυχρής έκθλιψης
  • Τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το kimchi και το ξινολάχανο

Τροφές που πρέπει να αποφεύγετε

  • Μαγειρεμένα φρούτα, λαχανικά, κρέατα και δημητριακά
  • Εξευγενισμένα σάκχαρα και αλεύρι
  • Καφές και τσάι
  • Αλκοόλ
  • Καβουρδισμένοι ξηροί καρποί και σπόροι
  • Εξευγενισμένο λάδι
  • Παστεριωμένοι χυμοί και γαλακτοκομικά

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ωμοφαγία: η δίαιτα που καταναλώνονται ωμά τρόφιμα

Τι είναι η ωμοφαγική διατροφή και πώς δουλεύει;

Η plant based διατροφή μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού

Ποια είναι τα οφέλη της Σκανδιναβικής διατροφής;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Overnight Oats με Φράουλα

Overnight Oats με Φράουλα: Η άνοιξη φέρνει χρώμα, φρεσκάδα και ενέργεια — ακριβώς ό,τι χρειάζεται και το πρωινό μας! Με τις φράουλες στην καλύτερή τους εποχή, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να ξεκινήσεις τη μέρα σου από ένα μπολ γεμάτο γεύση

Τα κεράσια βοηθούν στην καταπολέμηση του άγχους;

Κεράσια: Τα κεράσια είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φρούτα της εποχής και γνωστά για τις πολλές θρεπτικές τους ιδιότητες. Αλλά πέρα από την υπέροχη γεύση τους, μπορεί να αναρωτιέσαι αν τα κεράσια

Σολομός εγκέφαλος: Μπορεί η κατανάλωση σολομού να αποτρέψει την γνωστική έκπτωση;

Σολομός εγκέφαλος: Ο σολομός είναι ένα ψάρι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που έχει συσχετιστεί με διάφορα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών λειτουργιών. Περιέχει υψηλές ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι απαραίτητα

Ριζότο συνταγή: Το μυστικό για το τέλειο ριζότο

Ριζότο συνταγή: Η προετοιμασία του τέλειου ριζότο είναι μια τέχνη που απαιτεί προσοχή, υπομονή και αγάπη για τη μαγειρική. Ακολουθώντας συγκεκριμένα βήματα, μπορείτε να ετοιμάσετε ένα πιάτο που θα λατρέψουν η οικογένεια και οι φίλοι σας.

Τι πρέπει να προσέξετε στους ξηρούς καρπούς

Ξηροί καρποί: Οι ξηροί καρποί αποτελούν μια εξαιρετικά θρεπτική επιλογή για σνακ ή προσθήκη στα γεύματα. Είναι πλούσιοι σε καλά λιπαρά, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά, και σχετίζονται με οφέλη για την καρδιά, τον εγκέφαλο

Τα οφέλη του νατρίου που θα σας εκπλήξουν

Νάτριο: Το νάτριο είναι ένα βασικό μέταλλο και ηλεκτρολύτης, απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Αν και συχνά δαιμονοποιείται λόγω της υπερκατανάλωσης αλατιού,

Μπύρα: Πότε μπορεί να γίνει τοξική;

Μπύρα: Η μπύρα, αν και καταναλώνεται ευρέως και συχνά σε κοινωνικές περιστάσεις, μπορεί να είναι τοξική για τον οργανισμό σε ορισμένες περιπτώσεις.

Close Icon