Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ψωμί: Πώς μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας ψωμί;

Ψωμί: Πώς μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας ψωμί;

Ψωμί: Αυτό το καρβέλι ψωμί είναι τέλειο για σάντουιτς, φρυγανιές ή απλά για να το απολαύσετε με λίγο βούτυρο.


Το ψήσιμο του δικού σας ψωμιού είναι μια συναρπαστική και παρηγορητική εμπειρία που γεμίζει το σπίτι σας με το ακαταμάχητο άρωμα της φρεσκοψημένης καλοσύνης. Αυτή η χειροποίητη συνταγή για ψωμί ολικής αλέσεως συνδυάζει την υγιεινή καλοσύνη του αλευριού ολικής αλέσεως με τη γλυκύτητα του μελιού και το τσούξιμο ανάμεικτων σπόρων, με αποτέλεσμα ένα φραντζολάκι που είναι και θρεπτικό και νόστιμο.

Ψωμί

Συστατικά:

  • 3 φλιτζάνια αλεύρι ολικής αλέσεως
  • 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλιά της σούπας ενεργή ξηρή μαγιά
  • 1 ½ φλιτζάνι χλιαρό νερό
  • 2 κουταλιές της σούπας μέλι
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1/3 φλιτζάνι ανάμεικτοι σπόροι (όπως ηλιόσποροι, λιναρόσποροι και σουσάμι)

Οδηγίες παρασκευής:

  • Ενεργοποιήστε τη μαγιά:
    Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε το χλιαρό νερό και το μέλι. Ρίξτε τη μαγιά πάνω από το νερό και αφήστε τη να καθίσει για περίπου 5 λεπτά μέχρι να αφρίσει.
  • Συνδυάστε τα ξηρά συστατικά:
    Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι ολικής αλέσεως, το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και το αλάτι. Δημιουργήστε ένα πηγάδι στο κέντρο.
  • Ανακατεύουμε τα υγρά συστατικά:
    Ρίξτε το μείγμα της ενεργοποιημένης μαγιάς στο πηγάδι, προσθέστε το ελαιόλαδο και ανακατέψτε μέχρι να σχηματιστεί μια κολλώδης ζύμη.
  • Ζυμώνουμε τη ζύμη:
    Γυρίζουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε για περίπου 10 λεπτά μέχρι να γίνει λεία και ελαστική. Προσθέστε περισσότερο αλεύρι αν χρειάζεται για να μην κολλήσει.
  • Πρώτη άνοδος:
    Τοποθετούμε τη ζύμη σε ένα ελαφρά λαδωμένο μπολ, τη σκεπάζουμε με ένα υγρό πανί και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1-2 ώρες ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
  • Δώστε σχήμα στο καρβέλι:
    Χτυπάμε την φουσκωμένη ζύμη και την γυρίζουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια. Ισιώνουμε τη ζύμη σε ορθογώνιο και τυλίγουμε σε σχήμα κορμού. Τοποθετούμε τη ζύμη με τη ραφή προς τα κάτω σε μια λαδόκολλα.
  • Δεύτερη άνοδος:
    Σκεπάζουμε το καρβέλι με ένα υγρό πανί και το αφήνουμε να φουσκώσει για άλλα 30-45 λεπτά.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο:
    Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 190°C.
  • Επικάλυψη σπόρων:
    Αλείψτε την κορυφή του φουσκωμένου ψωμιού με νερό και πασπαλίστε με τους ανάμεικτους σπόρους, πιέζοντάς τους απαλά στη ζύμη.
  • Ψήνω:
    Ψήνετε το ψωμί στον προθερμασμένο φούρνο για 30-35 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η κορυφή και το καρβέλι να ακούγεται κούφιο όταν το χτυπάτε.
  • Ψύξη:
    Αφήστε το ψωμί να κρυώσει στο τηγάνι για 10 λεπτά και μετά μεταφέρετέ το σε σχάρα για να κρυώσει εντελώς πριν το κόψετε σε φέτες.

Απολαύστε το υπέροχο άρωμα και τη γεύση του σπιτικού σας χειροποίητου ψωμιού ολικής αλέσεως με μέλι και σπόρους. Αυτό το καρβέλι ψωμί είναι τέλειο για σάντουιτς, φρυγανιές ή απλά για να το απολαύσετε με λίγο βούτυρο. Μοιραστείτε τη χαρά του ψησίματος με την οικογένεια και τους φίλους σας και απολαύστε την ικανοποίηση να δημιουργήσετε ένα υγιεινό και νόστιμο βασικό προϊόν από την αρχή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πότε και πώς να καταναλώνεις το ψωμί;

Ποια φαγητά είναι η καλύτερη επιλογή για δείπνο;

Φιλέτο Κοτόπουλου με Σάλτσα Λιαστής & Φρέσκιας Τομάτας

Ψωμί με σόδα - 6 υλικά, πανεύκολη εκτέλεση και υπέροχη γεύση [vid]

Γιατί το ψωμί αποτελεί βασικό συστατικό της διατροφής μας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μέλι: Τι θα πρέπει να προσέξετε;

Μέλι: Το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν που έχει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά απαιτεί και κάποια προσοχή στη χρήση του. Παρά τις θετικές του ιδιότητες, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις και παράγοντες στους οποίους πρέπει να είμαστε προσεκτικοί

Αναψυκτικά: Γιατί μας εθίζουν τόσο πολύ;

Αναψυκτικά: Η εξάρτηση από τα αναψυκτικά με ανθρακικό είναι μια κοινή, αλλά σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, ειδικά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, καφεΐνη και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Η συνεχής κατανάλωση αυτών των ποτών

Brunch: Ιδέες για λαχταριστές δημιουργίες

Brunch: Το brunch δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά μια ευκαιρία να μοιραστείτε στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές για να προσθέσετε γεύση και δημιουργικότητα στο τραπέζι σας.

Ηλιόσπορος: Ένας θησαυρός για την υγεία των οστών

Ηλιόσπορος: Χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Ε, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση γερών οστών και στην πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.

Αυτό το πρωινό για μακροζωία τρώνε οι γηραιότεροι άνθρωποι του κόσμου 

Στην Ικαρία, για παράδειγμα, οι γηραιότεροι συχνά ξεκινούν την ημέρα τους με ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα, που συνδυάζεται με ψωμί ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο, συνοδευόμενο από ελιές και φρέσκα λαχανικά. Αυτές οι τροφές όχι μόνο είναι θρεπτικές αλλά και γεμάτες αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί;

Ψωμί DIY: Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ​​ψωμί που θα γεμίσει το σπίτι σας με άρωμα και ζεστασιά. Ξεκινήστε σήμερα και ανακαλύψτε τη μαγεία του σπιτικού ψωμιού!

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά;

Υγιεινή διατροφή: Η ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά απαιτεί υπομονή και δημιουργικότητα. Προσφέρετε υγιεινό φαγητό ως διασκεδαστική εμπειρία και δώστε τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του.

Vegan Sushi: Μια νόστιμη εναλλακτική για τους λάτρεις της φύσης

Vegan Sushi: Το σούσι λαχανικών είναι μια νόστιμη, πρωτοποριακή και βιώσιμη εκδοχή της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας. Δεν απευθύνεται μόνο σε χορτοφάγους, αλλά και σε όλους όσους αναζητούν νέες γεύσεις και έναν πιο συνειδητό τρόπο διατροφής.

Close Icon