Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ψωμί: Πώς μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας ψωμί;

Ψωμί: Πώς μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας ψωμί;

Ψωμί: Αυτό το καρβέλι ψωμί είναι τέλειο για σάντουιτς, φρυγανιές ή απλά για να το απολαύσετε με λίγο βούτυρο.

Το ψήσιμο του δικού σας ψωμιού είναι μια συναρπαστική και παρηγορητική εμπειρία που γεμίζει το σπίτι σας με το ακαταμάχητο άρωμα της φρεσκοψημένης καλοσύνης. Αυτή η χειροποίητη συνταγή για ψωμί ολικής αλέσεως συνδυάζει την υγιεινή καλοσύνη του αλευριού ολικής αλέσεως με τη γλυκύτητα του μελιού και το τσούξιμο ανάμεικτων σπόρων, με αποτέλεσμα ένα φραντζολάκι που είναι και θρεπτικό και νόστιμο.

Ψωμί

Συστατικά:

  • 3 φλιτζάνια αλεύρι ολικής αλέσεως
  • 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλιά της σούπας ενεργή ξηρή μαγιά
  • 1 ½ φλιτζάνι χλιαρό νερό
  • 2 κουταλιές της σούπας μέλι
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1/3 φλιτζάνι ανάμεικτοι σπόροι (όπως ηλιόσποροι, λιναρόσποροι και σουσάμι)

Οδηγίες παρασκευής:

  • Ενεργοποιήστε τη μαγιά:
    Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε το χλιαρό νερό και το μέλι. Ρίξτε τη μαγιά πάνω από το νερό και αφήστε τη να καθίσει για περίπου 5 λεπτά μέχρι να αφρίσει.
  • Συνδυάστε τα ξηρά συστατικά:
    Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι ολικής αλέσεως, το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και το αλάτι. Δημιουργήστε ένα πηγάδι στο κέντρο.
  • Ανακατεύουμε τα υγρά συστατικά:
    Ρίξτε το μείγμα της ενεργοποιημένης μαγιάς στο πηγάδι, προσθέστε το ελαιόλαδο και ανακατέψτε μέχρι να σχηματιστεί μια κολλώδης ζύμη.
  • Ζυμώνουμε τη ζύμη:
    Γυρίζουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε για περίπου 10 λεπτά μέχρι να γίνει λεία και ελαστική. Προσθέστε περισσότερο αλεύρι αν χρειάζεται για να μην κολλήσει.
  • Πρώτη άνοδος:
    Τοποθετούμε τη ζύμη σε ένα ελαφρά λαδωμένο μπολ, τη σκεπάζουμε με ένα υγρό πανί και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1-2 ώρες ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
  • Δώστε σχήμα στο καρβέλι:
    Χτυπάμε την φουσκωμένη ζύμη και την γυρίζουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια. Ισιώνουμε τη ζύμη σε ορθογώνιο και τυλίγουμε σε σχήμα κορμού. Τοποθετούμε τη ζύμη με τη ραφή προς τα κάτω σε μια λαδόκολλα.
  • Δεύτερη άνοδος:
    Σκεπάζουμε το καρβέλι με ένα υγρό πανί και το αφήνουμε να φουσκώσει για άλλα 30-45 λεπτά.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο:
    Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 190°C.
  • Επικάλυψη σπόρων:
    Αλείψτε την κορυφή του φουσκωμένου ψωμιού με νερό και πασπαλίστε με τους ανάμεικτους σπόρους, πιέζοντάς τους απαλά στη ζύμη.
  • Ψήνω:
    Ψήνετε το ψωμί στον προθερμασμένο φούρνο για 30-35 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η κορυφή και το καρβέλι να ακούγεται κούφιο όταν το χτυπάτε.
  • Ψύξη:
    Αφήστε το ψωμί να κρυώσει στο τηγάνι για 10 λεπτά και μετά μεταφέρετέ το σε σχάρα για να κρυώσει εντελώς πριν το κόψετε σε φέτες.

Απολαύστε το υπέροχο άρωμα και τη γεύση του σπιτικού σας χειροποίητου ψωμιού ολικής αλέσεως με μέλι και σπόρους. Αυτό το καρβέλι ψωμί είναι τέλειο για σάντουιτς, φρυγανιές ή απλά για να το απολαύσετε με λίγο βούτυρο. Μοιραστείτε τη χαρά του ψησίματος με την οικογένεια και τους φίλους σας και απολαύστε την ικανοποίηση να δημιουργήσετε ένα υγιεινό και νόστιμο βασικό προϊόν από την αρχή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πότε και πώς να καταναλώνεις το ψωμί;

Ποια φαγητά είναι η καλύτερη επιλογή για δείπνο;

Φιλέτο Κοτόπουλου με Σάλτσα Λιαστής & Φρέσκιας Τομάτας

Ψωμί με σόδα - 6 υλικά, πανεύκολη εκτέλεση και υπέροχη γεύση [vid]

Γιατί το ψωμί αποτελεί βασικό συστατικό της διατροφής μας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποιο είναι το καλύτερο το γάλα αγελάδας ή το φυτικό γάλα;

Είδη γάλακτος: Το αγελαδινό γάλα παρέχει πληθώρα θρεπτικών συστατικών που είναι δύσκολο να βρεθούν σε άλλες πηγές, ενώ το φυτικό γάλα είναι μια καλή εναλλακτική για όσους θέλουν πιο βιώσιμες επιλογές ή δεν μπορούν να καταναλώσουν γαλακτοκομικά προϊόντα.

Το απόλυτο επιδόρπιο του φθινοπώρου

Κολοκυθόπιτα: Η πίτα κολοκύθας είναι ένα κλασικό επιδόρπιο που συνδυάζει τις ζεστές γεύσεις του φθινοπώρου με την πλούσια υφή της κολοκύθας. Ιδανική για τις γιορτές, αυτή η συνταγή είναι εύκολη και γρήγορη,

Ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι: Μια γρήγορη και γευστική μακαρονάδα

Ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι: Η συνταγή για ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι είναι μια ελαφριά και αρωματική επιλογή που συνδυάζει τις φρέσκες γεύσεις με απλά υλικά. Ιδανική για ένα γρήγορο γεύμα, είναι εύκολη

5 εκπληκτικά οφέλη των δαμάσκηνων που πιθανώς δεν περιμένατε

Δαμάσκηνα: Τα δαμάσκηνα είναι φρούτα που συχνά παραβλέπονται, αλλά προσφέρουν μια σειρά από εκπληκτικά οφέλη για την υγεία. Ακολουθούν πέντε λόγοι για τους οποίους αξίζει να εντάξετε τα δαμάσκηνα

Λακτόζη: Πρέπει να την αποφεύγουμε ακόμη και χωρίς δυσανεξία;

Λακτόζη: Η λακτόζη είναι η φυσική ζάχαρη που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να την αφομοιώσουν χωρίς προβλήματα, υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με την κατανάλωσή της,

Γευστική επιλογή: Υγιεινό ριζότο λαχανικών

Αυτό το λαχταριστό ριζότο λαχανικών είναι μια υγιεινή και γευστική επιλογή, ιδανική για κάθε γεύμα. Εύκολη στην παρασκευή, συνδυάζει θρεπτικά συστατικά με απλότητα, προσφέροντας μια υπέροχη γεύση.

Close Icon