Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ψωμί: Πώς μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας ψωμί;

Ψωμί: Πώς μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας ψωμί;

Ψωμί: Αυτό το καρβέλι ψωμί είναι τέλειο για σάντουιτς, φρυγανιές ή απλά για να το απολαύσετε με λίγο βούτυρο.


Το ψήσιμο του δικού σας ψωμιού είναι μια συναρπαστική και παρηγορητική εμπειρία που γεμίζει το σπίτι σας με το ακαταμάχητο άρωμα της φρεσκοψημένης καλοσύνης. Αυτή η χειροποίητη συνταγή για ψωμί ολικής αλέσεως συνδυάζει την υγιεινή καλοσύνη του αλευριού ολικής αλέσεως με τη γλυκύτητα του μελιού και το τσούξιμο ανάμεικτων σπόρων, με αποτέλεσμα ένα φραντζολάκι που είναι και θρεπτικό και νόστιμο.

Ψωμί

Συστατικά:

  • 3 φλιτζάνια αλεύρι ολικής αλέσεως
  • 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλιά της σούπας ενεργή ξηρή μαγιά
  • 1 ½ φλιτζάνι χλιαρό νερό
  • 2 κουταλιές της σούπας μέλι
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1/3 φλιτζάνι ανάμεικτοι σπόροι (όπως ηλιόσποροι, λιναρόσποροι και σουσάμι)

Οδηγίες παρασκευής:

  • Ενεργοποιήστε τη μαγιά:
    Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε το χλιαρό νερό και το μέλι. Ρίξτε τη μαγιά πάνω από το νερό και αφήστε τη να καθίσει για περίπου 5 λεπτά μέχρι να αφρίσει.
  • Συνδυάστε τα ξηρά συστατικά:
    Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι ολικής αλέσεως, το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και το αλάτι. Δημιουργήστε ένα πηγάδι στο κέντρο.
  • Ανακατεύουμε τα υγρά συστατικά:
    Ρίξτε το μείγμα της ενεργοποιημένης μαγιάς στο πηγάδι, προσθέστε το ελαιόλαδο και ανακατέψτε μέχρι να σχηματιστεί μια κολλώδης ζύμη.
  • Ζυμώνουμε τη ζύμη:
    Γυρίζουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε για περίπου 10 λεπτά μέχρι να γίνει λεία και ελαστική. Προσθέστε περισσότερο αλεύρι αν χρειάζεται για να μην κολλήσει.
  • Πρώτη άνοδος:
    Τοποθετούμε τη ζύμη σε ένα ελαφρά λαδωμένο μπολ, τη σκεπάζουμε με ένα υγρό πανί και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1-2 ώρες ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
  • Δώστε σχήμα στο καρβέλι:
    Χτυπάμε την φουσκωμένη ζύμη και την γυρίζουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια. Ισιώνουμε τη ζύμη σε ορθογώνιο και τυλίγουμε σε σχήμα κορμού. Τοποθετούμε τη ζύμη με τη ραφή προς τα κάτω σε μια λαδόκολλα.
  • Δεύτερη άνοδος:
    Σκεπάζουμε το καρβέλι με ένα υγρό πανί και το αφήνουμε να φουσκώσει για άλλα 30-45 λεπτά.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο:
    Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 190°C.
  • Επικάλυψη σπόρων:
    Αλείψτε την κορυφή του φουσκωμένου ψωμιού με νερό και πασπαλίστε με τους ανάμεικτους σπόρους, πιέζοντάς τους απαλά στη ζύμη.
  • Ψήνω:
    Ψήνετε το ψωμί στον προθερμασμένο φούρνο για 30-35 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η κορυφή και το καρβέλι να ακούγεται κούφιο όταν το χτυπάτε.
  • Ψύξη:
    Αφήστε το ψωμί να κρυώσει στο τηγάνι για 10 λεπτά και μετά μεταφέρετέ το σε σχάρα για να κρυώσει εντελώς πριν το κόψετε σε φέτες.

Απολαύστε το υπέροχο άρωμα και τη γεύση του σπιτικού σας χειροποίητου ψωμιού ολικής αλέσεως με μέλι και σπόρους. Αυτό το καρβέλι ψωμί είναι τέλειο για σάντουιτς, φρυγανιές ή απλά για να το απολαύσετε με λίγο βούτυρο. Μοιραστείτε τη χαρά του ψησίματος με την οικογένεια και τους φίλους σας και απολαύστε την ικανοποίηση να δημιουργήσετε ένα υγιεινό και νόστιμο βασικό προϊόν από την αρχή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πότε και πώς να καταναλώνεις το ψωμί;

Ποια φαγητά είναι η καλύτερη επιλογή για δείπνο;

Φιλέτο Κοτόπουλου με Σάλτσα Λιαστής & Φρέσκιας Τομάτας

Ψωμί με σόδα - 6 υλικά, πανεύκολη εκτέλεση και υπέροχη γεύση [vid]

Γιατί το ψωμί αποτελεί βασικό συστατικό της διατροφής μας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Λαχανικά: Το μαγείρεμα των λαχανικών είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους προετοιμασίας τους, αλλά υπάρχει η ανησυχία ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών.

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

Close Icon