Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ψωμί κατανάλωση: Πότε και πώς να καταναλώνεις το ψωμί;

Ψωμί κατανάλωση: Πότε και πώς να καταναλώνεις το ψωμί;

Ψωμί κατανάλωση: Το ψωμί είναι ένα από τα τρόφιμα που θα βρεις σχεδόν σε κάθε σπίτι και καταναλώνεται εδώ και εκατοντάδες χρόνια.

 Το ψωμί είναι ένα από τα τρόφιμα που θα βρεις σχεδόν σε κάθε σπίτι και καταναλώνεται εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Πολύς κόσμος δεν μπορεί να φάει χωρίς τη συνοδεία ψωμιού, ενώ αποτελεί και τη βάση πολλών γευμάτων, όπως το πρωινό και το κολατσιό. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το ότι το ψωμί, ως αμυλούχο τρόφιμο, βρίσκεται στη βάση της διατροφικής πυραμίδας.  Σε πολλά σπίτια μπορεί να υπάρχουν  2-3 διαφορετικές ποικιλίες ψωμιού, σίτου, άσπρο, ολικής και πολύσπορο. Γι’ αυτό, θα  δώσουμε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ψωμί και τα θρεπτικά του συστατικά, θα αναφέρουμε τα πιο δημοφιλή είδη ψωμιού και θα δούμε πώς μπορεί να ολοκληρώσει ένα γεύμα και να  δώσει ενέργεια, κορεσμό και νοστιμιά.

Ποια θρεπτικά συστατικά περιέχει το ψωμί;

Το ψωμί παρασκευάζεται ουσιαστικά από αλεύρι και νερό, συνεπώς τα θρεπτικά συστατικά του εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το είδος του άλευρου που χρησιμοποιείται. Ως προς τα βασικά του συστατικά, δηλαδή τα μακροθρεπτικά αυτά που αποδίδουν ενέργεια – το ψωμί είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες και περιέχει μικρή ποσότητα πρωτεΐνης και λιπαρών.

Το ψωμί σε μία ισορροπημένη διατροφή

Μία ισορροπημένη διατροφή περιλαμβάνει τροφές από όλες τις ομάδες τροφίμων. Πιο συγκεκριμένα, ένα ισορροπημένο γεύμα χρειάζεται να περιλαμβάνει μία πηγή υδατανθράκων, όπως το ψωμί, το ρύζι, τα ζυμαρικά, μία πηγή πρωτεΐνης, όπως τα γαλακτοκομικά, το αβγό, τα άπαχα κρέατα, τη σόγια, τα όσπρια, ενώ χρειάζεται να περιλαμβάνει φρούτα ή λαχανικά. Έτσι, μπορείς σε κάθε σου γεύμα να αξιοποιήσεις και το ψωμί ως μία πηγή υδατάνθρακα, που θα σου δώσει ενέργεια, φυτικές ίνες και βιταμίνες.

Πώς μπορείς να το καταναλώσεις;

Το ψωμί ταιριάζει με τα πάντα και μπορεί να σε βοηθήσει να συνθέσεις ένα ολοκληρωμένο γεύμα μαζί με πρωτεΐνη, καλά λιπαρά και άλλες φρέσκες τροφές, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά. Ακολούθως σου δίνω κάποια παραδείγματα ενσωμάτωσης του ψωμιού στα γεύματα της ημέρας, ώστε να πάρεις ιδέες για τη διαμόρφωση των δικών σου γευμάτων.

Στο πρωϊνό ή το σνακ:

  • Ψωμί (υδατάνθρακας)+ spread ξηρών καρπών (καλά λιπαρά & πρωτεΐνη) + 1 ποτήρι γάλα ή ρόφημα σόγιας (πρωτεΐνη) + 1 φρούτο
  • Ψωμί (υδατάνθρακας)+ τυρί spread (πρωτεΐνη) + καπνιστός σολομός (πρωτεΐνη) + αβοκάντο (καλά λιπαρά) + πράσινα λαχανικά
  • Ψωμί (υδατάνθρακας)+ μαργαρίνη (καλά λιπαρά) + 1 φέτα τυρί (πρωτεΐνη) + μέλι ή μαρμελάδα (υδατάνθρακας) + 1 φρούτο

Στο μεσημεριανό:

  • Φασολάκια μαγειρεμένα με σάλτσα ντομάτας (λαχανικά)+ ψωμί (υδατάνθρακας) + τυρί (πρωτεΐνη)
  • Όσπρια (πρωτεΐνη)+ ψωμί (υδατάνθρακας) + ελιές (καλά λιπαρά) + σαλάτα

Στο βραδινό:

  • Μπρουσκέτες με φρυγανισμένο ψωμί (υδατάνθρακας)+ ελαιόλαδο (καλά λιπαρά) + τριμμένη ντομάτα + τυρί (πρωτεΐνη)
  • Αβγοφέτες με ψωμί (υδατάνθρακας)+ αβγά (πρωτεΐνη) + αβοκάντο (καλά λιπαρά) + σαλάτα

 

Βλέπεις, λοιπόν, πως το ψωμί ταιριάζει σε κάθε σου γεύμα και σου δίνει τους υδατάνθρακες που χρειάζεσαι για να πάρεις ενέργεια και να ολοκληρώσεις θρεπτικά το γεύμα σου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Τρόφιμα που αυξάνουν την πίεση - Προσοχή στις επιλογές σας

Πώς η βρώμη μπορεί να ωφελήσει την υγεία μας;

Τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο - Ενδυναμώνοντας τα οστά με υγιεινή διατροφή

Φτιάχνοντας ένα πεντανόστιμο φαγητό με αγκινάρες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποιο είναι το καλύτερο το γάλα αγελάδας ή το φυτικό γάλα;

Είδη γάλακτος: Το αγελαδινό γάλα παρέχει πληθώρα θρεπτικών συστατικών που είναι δύσκολο να βρεθούν σε άλλες πηγές, ενώ το φυτικό γάλα είναι μια καλή εναλλακτική για όσους θέλουν πιο βιώσιμες επιλογές ή δεν μπορούν να καταναλώσουν γαλακτοκομικά προϊόντα.

Το απόλυτο επιδόρπιο του φθινοπώρου

Κολοκυθόπιτα: Η πίτα κολοκύθας είναι ένα κλασικό επιδόρπιο που συνδυάζει τις ζεστές γεύσεις του φθινοπώρου με την πλούσια υφή της κολοκύθας. Ιδανική για τις γιορτές, αυτή η συνταγή είναι εύκολη και γρήγορη,

Ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι: Μια γρήγορη και γευστική μακαρονάδα

Ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι: Η συνταγή για ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι είναι μια ελαφριά και αρωματική επιλογή που συνδυάζει τις φρέσκες γεύσεις με απλά υλικά. Ιδανική για ένα γρήγορο γεύμα, είναι εύκολη

5 εκπληκτικά οφέλη των δαμάσκηνων που πιθανώς δεν περιμένατε

Δαμάσκηνα: Τα δαμάσκηνα είναι φρούτα που συχνά παραβλέπονται, αλλά προσφέρουν μια σειρά από εκπληκτικά οφέλη για την υγεία. Ακολουθούν πέντε λόγοι για τους οποίους αξίζει να εντάξετε τα δαμάσκηνα

Λακτόζη: Πρέπει να την αποφεύγουμε ακόμη και χωρίς δυσανεξία;

Λακτόζη: Η λακτόζη είναι η φυσική ζάχαρη που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να την αφομοιώσουν χωρίς προβλήματα, υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με την κατανάλωσή της,

Γευστική επιλογή: Υγιεινό ριζότο λαχανικών

Αυτό το λαχταριστό ριζότο λαχανικών είναι μια υγιεινή και γευστική επιλογή, ιδανική για κάθε γεύμα. Εύκολη στην παρασκευή, συνδυάζει θρεπτικά συστατικά με απλότητα, προσφέροντας μια υπέροχη γεύση.

Close Icon