Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ψωμί: Φτιάξτε το δικό σας ψωμί με ξηρούς καρπούς

Ψωμί: Φτιάξτε το δικό σας ψωμί με ξηρούς καρπούς

Ψωμί: Αυτό το ψωμί με καρύδια είναι ένας απολαυστικός συνδυασμός αφράτου ψωμιού και της χορταστικής τραγανότητας φρυγανισμένων ξηρών καρπών.



Το ψωμί με ξηρούς καρπούς είναι μια απολαυστική και χορταστική απόλαυση που συνδυάζει την υγιεινή καλοσύνη του ψωμιού με τις πλούσιες γεύσεις ξηρών καρπών και την πρόσθετη τραγανή γεύση διαφόρων ξηρών καρπών. Αυτή η συνταγή έχει ως αποτέλεσμα ένα νόστιμο και αρωματικό ψωμί με καρύδια που είναι τέλειο για πρωινό, brunch ή ως ένα απολαυστικό σνακ.


Ας βουτήξουμε στην παρασκευή αυτού του απολαυστικού ψωμιού:

Για τη ζύμη:

  • 3 1/4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 πακέτο (2 1/4 κουταλάκια του γλυκού) ενεργή ξηρή μαγιά
  • 1 1/4 φλιτζάνι ζεστό νερό
  • 2 κουταλιές της σούπας κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

Για το μείγμα ξηρών καρπών:

  • 1 φλιτζάνι ανάμεικτοι ξηροί καρποί (π.χ. αμύγδαλα, καρύδια, πεκάν), χοντροκομμένα
  • 2 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο, λιωμένο
  • 2 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένη κανέλα

Προετοιμασία της ζύμης:

  • Ενεργοποιήστε τη μαγιά: Σε ένα μικρό μπολ, ανακατέψτε το ζεστό νερό και τη ζάχαρη. Ρίξτε τη μαγιά πάνω από το μείγμα νερού-ζάχαρης και αφήστε τη να καθίσει για περίπου 5-10 λεπτά μέχρι να αφρατέψει και να αφρατέψει. Αυτό δείχνει ότι η μαγιά είναι ενεργή και έτοιμη για χρήση.
  • Ανακατεύουμε τα ξηρά υλικά: Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και το αλάτι.
  • Συνδυάστε υγρά και ξηρά υλικά: Ρίξτε το μείγμα της ενεργοποιημένης μαγιάς και το ελαιόλαδο στο μείγμα του αλευριού. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη.
  • Ζυμώνουμε τη ζύμη: Γυρίζουμε τη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και τη ζυμώνουμε για περίπου 5-7 λεπτά μέχρι να γίνει λεία και ελαστική. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα μίξερ με γάντζο ζύμης για αυτό το βήμα.
  • Πρώτο φούσκωμα: Τοποθετήστε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ, καλύψτε τη με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας ή πλαστική μεμβράνη και αφήστε τη να φουσκώσει σε ζεστό μέρος χωρίς ρεύματα για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.

Προετοιμασία του μείγματος ξηρών καρπών:

  • Ψήσιμο των ξηρών καρπών: Ενώ η ζύμη φουσκώνει, προθερμάνετε το φούρνο σας στους 175°C. Απλώνουμε τους χοντροκομμένους ξηρούς καρπούς σε ένα ταψί και τους φρυγανίζουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 5-7 λεπτά μέχρι να μυρίσουν και να ροδίσουν ελαφρά. Προσέξτε να μην τα κάψετε.
  • Επικάλυψη των ξηρών καρπών: Σε ένα μικρό μπολ, συνδυάστε το λιωμένο ανάλατο βούτυρο, την καστανή ζάχαρη και την αλεσμένη κανέλα. Προσθέστε τους καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς σε αυτό το μείγμα και ρίξτε τους μέχρι να καλυφθούν καλά. Αφήνω στην άκρη.

Συναρμολόγηση και ψήσιμο:

  • Προετοιμάστε τη φραντζόλα: Λαδώνουμε ένα ταψί για καρβέλι 9×5 ιντσών (23×13 cm).
  • Ανοίγουμε τη ζύμη: Μόλις η ζύμη διπλασιαστεί σε μέγεθος, τρυπήστε την για να απελευθερωθεί ο αέρας. Ανοίξτε το σε ένα ορθογώνιο σε μια αλευρωμένη επιφάνεια, περίπου 12×18 ίντσες (30×45 cm).
  • Απλώστε το μείγμα ξηρών καρπών: Απλώστε ομοιόμορφα το έτοιμο μείγμα ξηρών καρπών πάνω από τη ζύμη που τυλίγετε, αφήνοντας ένα μικρό περίγραμμα γύρω από τις άκρες.
  • Τυλίγουμε και τοποθετούμε στο ταψί: Ξεκινώντας από μια από τις πιο μακριές άκρες, τυλίγουμε σφιχτά τη ζύμη για να σχηματιστεί ένα κούτσουρο. Τοποθετήστε τη ζύμη σε πλάστη στο ταψί με λαδόκολλα, με τη ραφή προς τα κάτω.

  • Δεύτερο φούσκωμα: Σκεπάζετε το ταψί με μια πετσέτα κουζίνας και αφήνετε τη ζύμη να φουσκώσει για άλλα 30-45 λεπτά.
  • Ψήσιμο: Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 375°F (190°C). Μόλις φουσκώσει ξανά η ζύμη, την ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 30-35 λεπτά ή μέχρι το ψωμί να ροδίσει και να ακούγεται κούφιο όταν χτυπάτε στον πάτο.
  • Ψύξτε και σερβίρετε: Αφήστε το ψωμί να κρυώσει στο τηγάνι για λίγα λεπτά και μετά μεταφέρετέ το σε μια σχάρα για να κρυώσει εντελώς πριν το κόψετε σε φέτες και το σερβίρετε.

Αυτό το ψωμί με καρύδια είναι ένας απολαυστικός συνδυασμός αφράτου ψωμιού και της χορταστικής τραγανότητας φρυγανισμένων ξηρών καρπών. Είναι ιδανικό για πρωινό, brunch ή ως γευστικό σνακ. Απολαύστε το σκέτο ή με άλειμμα βουτύρου για μια έξτρα απολαυστική απόλαυση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Εγκύκλιος για τη διατροφή των παιδιών στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς από το Υπουργείο Υγείας

Πώς μπορεί η μεσογειακή διατροφή να ωφελήσει την εγκυμοσύνη;

Ποιες τροφές είναι κατάλληλες για την υγεία της καρδιάς;

Εσείς πετάτε ακόμη τα τσόφλια των αυγών ή τα χρησιμοποιείτε;

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Ασβέστιο: Υγιεινά ροφήματα για ισχυρά οστά

Ασβέστιο: Το ασβέστιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα για το σώμα, καθώς συμβάλλει στην υγεία των οστών, των δοντιών, του νευρικού συστήματος και της καρδιοαγγειακής λειτουργίας.

Close Icon