Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ψωμί: Φτιάξτε το δικό σας ψωμί με ξηρούς καρπούς

Ψωμί: Φτιάξτε το δικό σας ψωμί με ξηρούς καρπούς

Ψωμί: Αυτό το ψωμί με καρύδια είναι ένας απολαυστικός συνδυασμός αφράτου ψωμιού και της χορταστικής τραγανότητας φρυγανισμένων ξηρών καρπών.

Το ψωμί με ξηρούς καρπούς είναι μια απολαυστική και χορταστική απόλαυση που συνδυάζει την υγιεινή καλοσύνη του ψωμιού με τις πλούσιες γεύσεις ξηρών καρπών και την πρόσθετη τραγανή γεύση διαφόρων ξηρών καρπών. Αυτή η συνταγή έχει ως αποτέλεσμα ένα νόστιμο και αρωματικό ψωμί με καρύδια που είναι τέλειο για πρωινό, brunch ή ως ένα απολαυστικό σνακ.

Ας βουτήξουμε στην παρασκευή αυτού του απολαυστικού ψωμιού:

Για τη ζύμη:

  • 3 1/4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 πακέτο (2 1/4 κουταλάκια του γλυκού) ενεργή ξηρή μαγιά
  • 1 1/4 φλιτζάνι ζεστό νερό
  • 2 κουταλιές της σούπας κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

Για το μείγμα ξηρών καρπών:

  • 1 φλιτζάνι ανάμεικτοι ξηροί καρποί (π.χ. αμύγδαλα, καρύδια, πεκάν), χοντροκομμένα
  • 2 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο, λιωμένο
  • 2 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένη κανέλα

Προετοιμασία της ζύμης:

  • Ενεργοποιήστε τη μαγιά: Σε ένα μικρό μπολ, ανακατέψτε το ζεστό νερό και τη ζάχαρη. Ρίξτε τη μαγιά πάνω από το μείγμα νερού-ζάχαρης και αφήστε τη να καθίσει για περίπου 5-10 λεπτά μέχρι να αφρατέψει και να αφρατέψει. Αυτό δείχνει ότι η μαγιά είναι ενεργή και έτοιμη για χρήση.
  • Ανακατεύουμε τα ξηρά υλικά: Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και το αλάτι.
  • Συνδυάστε υγρά και ξηρά υλικά: Ρίξτε το μείγμα της ενεργοποιημένης μαγιάς και το ελαιόλαδο στο μείγμα του αλευριού. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη.
  • Ζυμώνουμε τη ζύμη: Γυρίζουμε τη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και τη ζυμώνουμε για περίπου 5-7 λεπτά μέχρι να γίνει λεία και ελαστική. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα μίξερ με γάντζο ζύμης για αυτό το βήμα.
  • Πρώτο φούσκωμα: Τοποθετήστε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ, καλύψτε τη με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας ή πλαστική μεμβράνη και αφήστε τη να φουσκώσει σε ζεστό μέρος χωρίς ρεύματα για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.

Προετοιμασία του μείγματος ξηρών καρπών:

  • Ψήσιμο των ξηρών καρπών: Ενώ η ζύμη φουσκώνει, προθερμάνετε το φούρνο σας στους 175°C. Απλώνουμε τους χοντροκομμένους ξηρούς καρπούς σε ένα ταψί και τους φρυγανίζουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 5-7 λεπτά μέχρι να μυρίσουν και να ροδίσουν ελαφρά. Προσέξτε να μην τα κάψετε.
  • Επικάλυψη των ξηρών καρπών: Σε ένα μικρό μπολ, συνδυάστε το λιωμένο ανάλατο βούτυρο, την καστανή ζάχαρη και την αλεσμένη κανέλα. Προσθέστε τους καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς σε αυτό το μείγμα και ρίξτε τους μέχρι να καλυφθούν καλά. Αφήνω στην άκρη.

Συναρμολόγηση και ψήσιμο:

  • Προετοιμάστε τη φραντζόλα: Λαδώνουμε ένα ταψί για καρβέλι 9×5 ιντσών (23×13 cm).
  • Ανοίγουμε τη ζύμη: Μόλις η ζύμη διπλασιαστεί σε μέγεθος, τρυπήστε την για να απελευθερωθεί ο αέρας. Ανοίξτε το σε ένα ορθογώνιο σε μια αλευρωμένη επιφάνεια, περίπου 12×18 ίντσες (30×45 cm).
  • Απλώστε το μείγμα ξηρών καρπών: Απλώστε ομοιόμορφα το έτοιμο μείγμα ξηρών καρπών πάνω από τη ζύμη που τυλίγετε, αφήνοντας ένα μικρό περίγραμμα γύρω από τις άκρες.
  • Τυλίγουμε και τοποθετούμε στο ταψί: Ξεκινώντας από μια από τις πιο μακριές άκρες, τυλίγουμε σφιχτά τη ζύμη για να σχηματιστεί ένα κούτσουρο. Τοποθετήστε τη ζύμη σε πλάστη στο ταψί με λαδόκολλα, με τη ραφή προς τα κάτω.

  • Δεύτερο φούσκωμα: Σκεπάζετε το ταψί με μια πετσέτα κουζίνας και αφήνετε τη ζύμη να φουσκώσει για άλλα 30-45 λεπτά.
  • Ψήσιμο: Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 375°F (190°C). Μόλις φουσκώσει ξανά η ζύμη, την ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 30-35 λεπτά ή μέχρι το ψωμί να ροδίσει και να ακούγεται κούφιο όταν χτυπάτε στον πάτο.
  • Ψύξτε και σερβίρετε: Αφήστε το ψωμί να κρυώσει στο τηγάνι για λίγα λεπτά και μετά μεταφέρετέ το σε μια σχάρα για να κρυώσει εντελώς πριν το κόψετε σε φέτες και το σερβίρετε.

Αυτό το ψωμί με καρύδια είναι ένας απολαυστικός συνδυασμός αφράτου ψωμιού και της χορταστικής τραγανότητας φρυγανισμένων ξηρών καρπών. Είναι ιδανικό για πρωινό, brunch ή ως γευστικό σνακ. Απολαύστε το σκέτο ή με άλειμμα βουτύρου για μια έξτρα απολαυστική απόλαυση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Εγκύκλιος για τη διατροφή των παιδιών στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς από το Υπουργείο Υγείας

Πώς μπορεί η μεσογειακή διατροφή να ωφελήσει την εγκυμοσύνη;

Ποιες τροφές είναι κατάλληλες για την υγεία της καρδιάς;

Εσείς πετάτε ακόμη τα τσόφλια των αυγών ή τα χρησιμοποιείτε;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποιο είναι το καλύτερο το γάλα αγελάδας ή το φυτικό γάλα;

Είδη γάλακτος: Το αγελαδινό γάλα παρέχει πληθώρα θρεπτικών συστατικών που είναι δύσκολο να βρεθούν σε άλλες πηγές, ενώ το φυτικό γάλα είναι μια καλή εναλλακτική για όσους θέλουν πιο βιώσιμες επιλογές ή δεν μπορούν να καταναλώσουν γαλακτοκομικά προϊόντα.

Το απόλυτο επιδόρπιο του φθινοπώρου

Κολοκυθόπιτα: Η πίτα κολοκύθας είναι ένα κλασικό επιδόρπιο που συνδυάζει τις ζεστές γεύσεις του φθινοπώρου με την πλούσια υφή της κολοκύθας. Ιδανική για τις γιορτές, αυτή η συνταγή είναι εύκολη και γρήγορη,

Ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι: Μια γρήγορη και γευστική μακαρονάδα

Ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι: Η συνταγή για ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι είναι μια ελαφριά και αρωματική επιλογή που συνδυάζει τις φρέσκες γεύσεις με απλά υλικά. Ιδανική για ένα γρήγορο γεύμα, είναι εύκολη

5 εκπληκτικά οφέλη των δαμάσκηνων που πιθανώς δεν περιμένατε

Δαμάσκηνα: Τα δαμάσκηνα είναι φρούτα που συχνά παραβλέπονται, αλλά προσφέρουν μια σειρά από εκπληκτικά οφέλη για την υγεία. Ακολουθούν πέντε λόγοι για τους οποίους αξίζει να εντάξετε τα δαμάσκηνα

Λακτόζη: Πρέπει να την αποφεύγουμε ακόμη και χωρίς δυσανεξία;

Λακτόζη: Η λακτόζη είναι η φυσική ζάχαρη που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να την αφομοιώσουν χωρίς προβλήματα, υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με την κατανάλωσή της,

Γευστική επιλογή: Υγιεινό ριζότο λαχανικών

Αυτό το λαχταριστό ριζότο λαχανικών είναι μια υγιεινή και γευστική επιλογή, ιδανική για κάθε γεύμα. Εύκολη στην παρασκευή, συνδυάζει θρεπτικά συστατικά με απλότητα, προσφέροντας μια υπέροχη γεύση.

Close Icon