Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ψωμί: Δημιουργήστε το δικό σας αφράτο ψωμί

Ψωμί: Δημιουργήστε το δικό σας αφράτο ψωμί

Ψωμί: Αυτή η απλή συνταγή για χειροποίητο ψωμί απαιτεί ελάχιστα υλικά και προσπάθεια, με αποτέλεσμα ένα κρούστα, χρυσαφί καρβέλι με απαλό εσωτερικό.


Το να φτιάχνετε το δικό σας ψωμί στο σπίτι είναι μια ανταποδοτική και ικανοποιητική εμπειρία, που προσφέρει το απολαυστικό άρωμα του φρεσκοψημένου ψωμιού και τη χαρά να δημιουργείτε κάτι από την αρχή. Αυτή η απλή συνταγή για χειροποίητο ψωμί απαιτεί ελάχιστα υλικά και προσπάθεια, με αποτέλεσμα ένα κρούστα, χρυσαφί καρβέλι με απαλό, λαστιχωτό εσωτερικό.

Ψωμί

Συστατικά:

4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
1 ½ φλιτζάνι ζεστό νερό (περίπου 110°F ή 43°C)
1 κουταλάκι του γλυκού ξηρή ενεργή μαγιά
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη (προαιρετικά, για να βοηθήσει την ενεργοποίηση της μαγιάς)

Οδηγίες:

1. Ενεργοποιήστε τη μαγιά:
Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε το ζεστό νερό και τη ζάχαρη. Ρίξτε τη μαγιά πάνω από το νερό και αφήστε τη να καθίσει για περίπου 5-10 λεπτά μέχρι να αφρίσει. Αυτό δείχνει ότι η μαγιά είναι ενεργή.

2. Ανακατεύουμε τα υλικά:
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι και το αλάτι. Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνουμε μέσα το μείγμα της ενεργοποιημένης μαγιάς. Χρησιμοποιώντας μια ξύλινη κουτάλα ή με τα χέρια σας, ανακατέψτε τα υλικά μέχρι να σχηματιστεί μια σφιχτή ζύμη.

3. Ζυμώνουμε τη ζύμη:
Γυρίστε τη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώστε για περίπου 8-10 λεπτά μέχρι να γίνει λεία και ελαστική. Εάν η ζύμη είναι πολύ κολλώδης, προσθέστε λίγο ακόμα αλεύρι όσο χρειάζεται.

4. Πρώτη άνοδος:
Τοποθετούμε τη ζύμη που έχουμε ζυμώσει σε ένα ελαφρά λαδωμένο μπολ, τη σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1-2 ώρες ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

5. Δώστε σχήμα στη ζύμη:
Χτυπάμε απαλά την φουσκωμένη ζύμη και την απλώνουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια. Το πλάθετε σε στρογγυλό ή οβάλ καρβέλι.

6. Δεύτερη άνοδος:
Τοποθετήστε τη διαμορφωμένη ζύμη σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Το σκεπάζουμε με την πετσέτα κουζίνας και το αφήνουμε να φουσκώσει για άλλα 30-45 λεπτά.

7. Προθερμάνετε το φούρνο:
Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 450°F (230°C). Εάν έχετε ολλανδικό φούρνο, τοποθετήστε τον στο φούρνο να ζεσταθεί επίσης.

8. Βαθμολογήστε τη ζύμη:
Χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό μαχαίρι ή ξυράφι, κάντε μερικές ρηχές πλάκες στην επιφάνεια της ζύμης. Αυτό βοηθά το ψωμί να διογκωθεί κατά το ψήσιμο.

9. Ψήστε:
Εάν χρησιμοποιείτε ολλανδικό φούρνο, μεταφέρετε προσεκτικά τη λαδόκολλα και τη ζύμη στην προθερμασμένη κατσαρόλα. Διαφορετικά, τοποθετήστε το ταψί στο φούρνο. Ψήστε για 25-30 λεπτά ή μέχρι το ψωμί να ροδίσει και να ακούγεται κούφιο όταν χτυπάτε.

10. Δροσίστε και απολαύστε:
Αφήστε το ψωμί να κρυώσει σε μια σχάρα για τουλάχιστον 30 λεπτά πριν το κόψετε σε φέτες. Απολαύστε το σπιτικό χειροποίητο ψωμί σας με βούτυρο, ελαιόλαδο ή τις αγαπημένες σας επικαλύψεις.

Αυτή η απλή συνταγή σάς επιτρέπει να δημιουργήσετε ένα νόστιμο καρβέλι σε στυλ χειροτεχνίας με ελάχιστη φασαρία. Πειραματιστείτε με διαφορετικά αλεύρια ή προσθέστε βότανα για παραλλαγές και σύντομα θα απολαύσετε τη γεύση του φρεσκοψημένου ψωμιού απευθείας από τη δική σας κουζίνα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Μάθε να εντοπίζεις την επεξεργασία στα τρόφιμα

Υπολογίζουμε τις πατάτες σαν λαχανικό;

Ταχίνι: Ένας θησαυρός γεύσεων και υγείας

Αντικαταστήστε το λευκό ψωμί με ψωμί ολικής αλέσεως

Τρόφιμα που ενισχύουν το άγχος - Προσοχή στη διατροφή σας

Λιναρόσπορος: Μια φυσική ασπίδα κατά της οστεοπόρωσης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κανελένιο Κέικ με μπανάνα: Το ιδανικό χειμωνιάτικο πρωινό

Κανελένιο Κέικ με μπανάνα: Το κέικ μπανάνας με κανέλα είναι μια νόστιμη και εύκολη συνταγή για να απολαύσετε μια γλυκιά λιχουδιά που συνδυάζει τη γεύση της μπανάνας με το άρωμα της κανέλας. Είναι ιδανικό για πρωινό, σνακ ή και επιδόρπιο

Πώς να φτιάξετε σπιτικά Bagels βήμα προς βήμα;

Σπιτικά Bagels: Με λίγη προσπάθεια, μπορείτε να απολαύσετε αυτό το γευστικό ψωμάκι στην πιο φρέσκια και νόστιμη εκδοχή του, απευθείας από τον φούρνο σας. Δοκιμάστε το και θα ενθουσιαστείτε!

Πώς να φτιάξετε το καλύτερο γαλλικό τοστ;

French toast: Μια απλή αλλά απολαυστική συνταγή που μπορείτε να προσαρμόσετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Χρησιμοποιώντας ποιοτικά υλικά, σωστές τεχνικές και λίγη φαντασία στο σερβίρισμα, μπορείτε να μετατρέψετε αυτή τη λιχουδιά σε ένα ξεχωριστό πιάτο για κάθε περίσταση.

Γιατί παίρνουμε πίσω τα κιλά που χάνουμε;

Δίαιτα βάρος: Η αναπόφευκτη επιστροφή του βάρους μετά από μια απώλεια βάρους είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά, και υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό. Παρά την προσπάθεια να ακολουθήσουμε δίαιτες

3 δημιουργικοί τρόποι να απολαύσετε γιαούρτι

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι ένα υπέροχο και υγιεινό τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς δημιουργικούς τρόπους. Εδώ είναι τρεις πρωτότυπες ιδέες για να απολαύσετε το γιαούρτι σας

8 Τροφές με περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι

Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που προσφέρουν οφέλη στην υγεία του εντέρου και την γενικότερη ευεξία. Το γιαούρτι είναι μια δημοφιλής πηγή προβιοτικών, αλλά υπάρχουν και άλλες τροφές που περιέχουν περισσότερα προβιοτικά

Γιατί ο περιορισμός δεν είναι η λύση στη διατροφή

Δίαιτα: Η περιοριστική δίαιτα είναι μια δημοφιλής προσέγγιση για την απώλεια βάρους, ωστόσο δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση για τη διατήρηση της μακροχρόνιας υγείας και ευημερίας. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι αυστηροί

Close Icon