Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ψωμί: Δημιουργήστε το δικό σας αφράτο ψωμί

Ψωμί: Δημιουργήστε το δικό σας αφράτο ψωμί

Ψωμί: Αυτή η απλή συνταγή για χειροποίητο ψωμί απαιτεί ελάχιστα υλικά και προσπάθεια, με αποτέλεσμα ένα κρούστα, χρυσαφί καρβέλι με απαλό εσωτερικό.

Το να φτιάχνετε το δικό σας ψωμί στο σπίτι είναι μια ανταποδοτική και ικανοποιητική εμπειρία, που προσφέρει το απολαυστικό άρωμα του φρεσκοψημένου ψωμιού και τη χαρά να δημιουργείτε κάτι από την αρχή. Αυτή η απλή συνταγή για χειροποίητο ψωμί απαιτεί ελάχιστα υλικά και προσπάθεια, με αποτέλεσμα ένα κρούστα, χρυσαφί καρβέλι με απαλό, λαστιχωτό εσωτερικό.

Ψωμί

Συστατικά:

4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
1 ½ φλιτζάνι ζεστό νερό (περίπου 110°F ή 43°C)
1 κουταλάκι του γλυκού ξηρή ενεργή μαγιά
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη (προαιρετικά, για να βοηθήσει την ενεργοποίηση της μαγιάς)

Οδηγίες:

1. Ενεργοποιήστε τη μαγιά:
Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε το ζεστό νερό και τη ζάχαρη. Ρίξτε τη μαγιά πάνω από το νερό και αφήστε τη να καθίσει για περίπου 5-10 λεπτά μέχρι να αφρίσει. Αυτό δείχνει ότι η μαγιά είναι ενεργή.

2. Ανακατεύουμε τα υλικά:
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι και το αλάτι. Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνουμε μέσα το μείγμα της ενεργοποιημένης μαγιάς. Χρησιμοποιώντας μια ξύλινη κουτάλα ή με τα χέρια σας, ανακατέψτε τα υλικά μέχρι να σχηματιστεί μια σφιχτή ζύμη.

3. Ζυμώνουμε τη ζύμη:
Γυρίστε τη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώστε για περίπου 8-10 λεπτά μέχρι να γίνει λεία και ελαστική. Εάν η ζύμη είναι πολύ κολλώδης, προσθέστε λίγο ακόμα αλεύρι όσο χρειάζεται.

4. Πρώτη άνοδος:
Τοποθετούμε τη ζύμη που έχουμε ζυμώσει σε ένα ελαφρά λαδωμένο μπολ, τη σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1-2 ώρες ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

5. Δώστε σχήμα στη ζύμη:
Χτυπάμε απαλά την φουσκωμένη ζύμη και την απλώνουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια. Το πλάθετε σε στρογγυλό ή οβάλ καρβέλι.

6. Δεύτερη άνοδος:
Τοποθετήστε τη διαμορφωμένη ζύμη σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Το σκεπάζουμε με την πετσέτα κουζίνας και το αφήνουμε να φουσκώσει για άλλα 30-45 λεπτά.

7. Προθερμάνετε το φούρνο:
Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 450°F (230°C). Εάν έχετε ολλανδικό φούρνο, τοποθετήστε τον στο φούρνο να ζεσταθεί επίσης.

8. Βαθμολογήστε τη ζύμη:
Χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό μαχαίρι ή ξυράφι, κάντε μερικές ρηχές πλάκες στην επιφάνεια της ζύμης. Αυτό βοηθά το ψωμί να διογκωθεί κατά το ψήσιμο.

9. Ψήστε:
Εάν χρησιμοποιείτε ολλανδικό φούρνο, μεταφέρετε προσεκτικά τη λαδόκολλα και τη ζύμη στην προθερμασμένη κατσαρόλα. Διαφορετικά, τοποθετήστε το ταψί στο φούρνο. Ψήστε για 25-30 λεπτά ή μέχρι το ψωμί να ροδίσει και να ακούγεται κούφιο όταν χτυπάτε.

10. Δροσίστε και απολαύστε:
Αφήστε το ψωμί να κρυώσει σε μια σχάρα για τουλάχιστον 30 λεπτά πριν το κόψετε σε φέτες. Απολαύστε το σπιτικό χειροποίητο ψωμί σας με βούτυρο, ελαιόλαδο ή τις αγαπημένες σας επικαλύψεις.

Αυτή η απλή συνταγή σάς επιτρέπει να δημιουργήσετε ένα νόστιμο καρβέλι σε στυλ χειροτεχνίας με ελάχιστη φασαρία. Πειραματιστείτε με διαφορετικά αλεύρια ή προσθέστε βότανα για παραλλαγές και σύντομα θα απολαύσετε τη γεύση του φρεσκοψημένου ψωμιού απευθείας από τη δική σας κουζίνα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Μάθε να εντοπίζεις την επεξεργασία στα τρόφιμα

Υπολογίζουμε τις πατάτες σαν λαχανικό;

Ταχίνι: Ένας θησαυρός γεύσεων και υγείας

Αντικαταστήστε το λευκό ψωμί με ψωμί ολικής αλέσεως

Τρόφιμα που ενισχύουν το άγχος - Προσοχή στη διατροφή σας

Λιναρόσπορος: Μια φυσική ασπίδα κατά της οστεοπόρωσης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποιο είναι το καλύτερο το γάλα αγελάδας ή το φυτικό γάλα;

Είδη γάλακτος: Το αγελαδινό γάλα παρέχει πληθώρα θρεπτικών συστατικών που είναι δύσκολο να βρεθούν σε άλλες πηγές, ενώ το φυτικό γάλα είναι μια καλή εναλλακτική για όσους θέλουν πιο βιώσιμες επιλογές ή δεν μπορούν να καταναλώσουν γαλακτοκομικά προϊόντα.

Το απόλυτο επιδόρπιο του φθινοπώρου

Κολοκυθόπιτα: Η πίτα κολοκύθας είναι ένα κλασικό επιδόρπιο που συνδυάζει τις ζεστές γεύσεις του φθινοπώρου με την πλούσια υφή της κολοκύθας. Ιδανική για τις γιορτές, αυτή η συνταγή είναι εύκολη και γρήγορη,

Ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι: Μια γρήγορη και γευστική μακαρονάδα

Ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι: Η συνταγή για ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι είναι μια ελαφριά και αρωματική επιλογή που συνδυάζει τις φρέσκες γεύσεις με απλά υλικά. Ιδανική για ένα γρήγορο γεύμα, είναι εύκολη

5 εκπληκτικά οφέλη των δαμάσκηνων που πιθανώς δεν περιμένατε

Δαμάσκηνα: Τα δαμάσκηνα είναι φρούτα που συχνά παραβλέπονται, αλλά προσφέρουν μια σειρά από εκπληκτικά οφέλη για την υγεία. Ακολουθούν πέντε λόγοι για τους οποίους αξίζει να εντάξετε τα δαμάσκηνα

Λακτόζη: Πρέπει να την αποφεύγουμε ακόμη και χωρίς δυσανεξία;

Λακτόζη: Η λακτόζη είναι η φυσική ζάχαρη που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να την αφομοιώσουν χωρίς προβλήματα, υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με την κατανάλωσή της,

Γευστική επιλογή: Υγιεινό ριζότο λαχανικών

Αυτό το λαχταριστό ριζότο λαχανικών είναι μια υγιεινή και γευστική επιλογή, ιδανική για κάθε γεύμα. Εύκολη στην παρασκευή, συνδυάζει θρεπτικά συστατικά με απλότητα, προσφέροντας μια υπέροχη γεύση.

Close Icon