Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ψωμί: Back to basics με την βασική συνταγή για παρασκευή ψωμιού

Ψωμί: Back to basics με την βασική συνταγή για παρασκευή ψωμιού

Ψωμί: Αν και υπάρχουν πολλές παραλλαγές με ευφάνταστους γευστικούς συνδυασμούς ψωμιού, η αλήθεια είναι πως το back to basics ορισμένες φορές είναι τέλειο!


Μία από τις βασικότερες συνταγές που πρέπει να γνωρίζει κανονικά κάθε άνθρωπος είναι η συνταγή για ψωμί. Παρόλα αυτά, λίγοι είναι πια αυτοί που ασχολούνται να φτιάξουν σπιτικό ψωμί στο σπίτι τους και άρα γνωρίζουν και με με ποιον τρόπο φτιάχνεται. Άλλωστε σε κάθε γωνιά πια, υπάρχει και ένας φούρνος. Η αλήθεια όμως είναι ότι είναι άλλο να παίρνεις έτοιμο ψωμί από τον φούρνο και άλλο να το φτιάχνεις με τα δικά σου υλικά, στον φούρνο σου και να το τρως καυτό από το φούρνο με βουτυράκι και τυράκι! Δοκιμάστε την συνταγή αυτή και θα μας θυμηθείτε. 

Υλικά: 

  • 9 κούπες νερό σε θερμοκρασία δωματίου ή 2200ml
  • 250 γραμμάρια μαγιά νωπή
  • 1/2 κούπας λάδι
  • 4 κουταλιές ζάχαρη
  • 3 κουταλιές αλάτι
  • 3 κιλά αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • λίγο λάδι για να ρίξουμε στο ζυμάρι μας πριν το φούσκωμα

Εκτέλεση:

  • Βάζουμε τη μαγιά και το νερό σε μεγάλη λεκάνη.
  • Ανακατεύουμε καλά, μέχρι να διαλυθεί η μαγιά.
  • Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το λάδι.
  • Βάζουμε στη λεκάνη το μεγαλύτερο μέρος από το αλεύρι και το αλάτι.
  • Δεν ρίχνουμε ποτέ το αλάτι πάνω στη μαγιά!
  • Ανακατεύουμε με το χέρι μας και προσθέτουμε σιγά σιγά όσο αλεύρι χρειαστεί για να γίνει μια ζύμη μαλακή που θα ξεκολλάει από το μπολ και από τα χέρια μας.
  • Ανασηκώνουμε τη ζύμη και ρίχνουμε λίγο λαδάκι στον πάτο του μπολ.
  • Ρίχνουμε λίγο λαδάκι ακόμη στην επιφάνεια και με το χέρι μας και το απλώνουμε πάνω σε όλο το ζυμάρι.
  • Το αφήνουμε να φουσκώσει, αφού πρώτα το σκεπάσουμε με μια νωπή πετσέτα. Θα χρειαστεί περίπου μία ώρα.
  • Αν το περιβάλλον μας είναι ζεστό μπορεί να φουσκώσει και πιο γρήγορα. 
  • Κόβουμε κομμάτια ζύμης και πλάθουμε τα ψωμάκια μας όπως μας αρέσει. Είτε στρογγυλά, είτε μακρόστενα, είτε όποιο άλλο σχήμα μας αρέσει. 
  • Τέλος βάζουμε τα ψωμάκια σε προθερμασμένο φούρνο και τα ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου, πάντα ανάλογα με το φούρνο που διαθέτετε. 

Αυτή ήταν η συνταγή μας για ψωμί. Όπως είπαμε και παραπάνω, είναι απαραίτητο να ξέρουμε μια τόσο βασική συνταγή, καθώς μπορεί να λειτουργήσει και σαν εφαλτήριο για άλλες συνταγές. Καλή επιτυχία λοιπόν και καλή όρεξη! 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Σουφλέ ζυμαρικών με κοτόπουλο και αφράτο ψωμί

Αρωματικό ψωμί μπύρας με σκόρδο και δεντρολίβανο

Άρωμα ανατολής σε μία συνταγή που θα σας ταξιδέψει

Ψωμί από γιαούρτι, μια ανάλαφρη πρόταση για το Σαββατοκύριακο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Λαχανικά: Το μαγείρεμα των λαχανικών είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους προετοιμασίας τους, αλλά υπάρχει η ανησυχία ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών.

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

Close Icon