Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ψωμί: Back to basics με την βασική συνταγή για παρασκευή ψωμιού

Ψωμί: Back to basics με την βασική συνταγή για παρασκευή ψωμιού

Ψωμί: Αν και υπάρχουν πολλές παραλλαγές με ευφάνταστους γευστικούς συνδυασμούς ψωμιού, η αλήθεια είναι πως το back to basics ορισμένες φορές είναι τέλειο!


Μία από τις βασικότερες συνταγές που πρέπει να γνωρίζει κανονικά κάθε άνθρωπος είναι η συνταγή για ψωμί. Παρόλα αυτά, λίγοι είναι πια αυτοί που ασχολούνται να φτιάξουν σπιτικό ψωμί στο σπίτι τους και άρα γνωρίζουν και με με ποιον τρόπο φτιάχνεται. Άλλωστε σε κάθε γωνιά πια, υπάρχει και ένας φούρνος. Η αλήθεια όμως είναι ότι είναι άλλο να παίρνεις έτοιμο ψωμί από τον φούρνο και άλλο να το φτιάχνεις με τα δικά σου υλικά, στον φούρνο σου και να το τρως καυτό από το φούρνο με βουτυράκι και τυράκι! Δοκιμάστε την συνταγή αυτή και θα μας θυμηθείτε. 

Υλικά: 

  • 9 κούπες νερό σε θερμοκρασία δωματίου ή 2200ml
  • 250 γραμμάρια μαγιά νωπή
  • 1/2 κούπας λάδι
  • 4 κουταλιές ζάχαρη
  • 3 κουταλιές αλάτι
  • 3 κιλά αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • λίγο λάδι για να ρίξουμε στο ζυμάρι μας πριν το φούσκωμα

Εκτέλεση:

  • Βάζουμε τη μαγιά και το νερό σε μεγάλη λεκάνη.
  • Ανακατεύουμε καλά, μέχρι να διαλυθεί η μαγιά.
  • Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το λάδι.
  • Βάζουμε στη λεκάνη το μεγαλύτερο μέρος από το αλεύρι και το αλάτι.
  • Δεν ρίχνουμε ποτέ το αλάτι πάνω στη μαγιά!
  • Ανακατεύουμε με το χέρι μας και προσθέτουμε σιγά σιγά όσο αλεύρι χρειαστεί για να γίνει μια ζύμη μαλακή που θα ξεκολλάει από το μπολ και από τα χέρια μας.
  • Ανασηκώνουμε τη ζύμη και ρίχνουμε λίγο λαδάκι στον πάτο του μπολ.
  • Ρίχνουμε λίγο λαδάκι ακόμη στην επιφάνεια και με το χέρι μας και το απλώνουμε πάνω σε όλο το ζυμάρι.
  • Το αφήνουμε να φουσκώσει, αφού πρώτα το σκεπάσουμε με μια νωπή πετσέτα. Θα χρειαστεί περίπου μία ώρα.
  • Αν το περιβάλλον μας είναι ζεστό μπορεί να φουσκώσει και πιο γρήγορα. 
  • Κόβουμε κομμάτια ζύμης και πλάθουμε τα ψωμάκια μας όπως μας αρέσει. Είτε στρογγυλά, είτε μακρόστενα, είτε όποιο άλλο σχήμα μας αρέσει. 
  • Τέλος βάζουμε τα ψωμάκια σε προθερμασμένο φούρνο και τα ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου, πάντα ανάλογα με το φούρνο που διαθέτετε. 

Αυτή ήταν η συνταγή μας για ψωμί. Όπως είπαμε και παραπάνω, είναι απαραίτητο να ξέρουμε μια τόσο βασική συνταγή, καθώς μπορεί να λειτουργήσει και σαν εφαλτήριο για άλλες συνταγές. Καλή επιτυχία λοιπόν και καλή όρεξη! 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Σουφλέ ζυμαρικών με κοτόπουλο και αφράτο ψωμί

Αρωματικό ψωμί μπύρας με σκόρδο και δεντρολίβανο

Άρωμα ανατολής σε μία συνταγή που θα σας ταξιδέψει

Ψωμί από γιαούρτι, μια ανάλαφρη πρόταση για το Σαββατοκύριακο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κανελένιο Κέικ με μπανάνα: Το ιδανικό χειμωνιάτικο πρωινό

Κανελένιο Κέικ με μπανάνα: Το κέικ μπανάνας με κανέλα είναι μια νόστιμη και εύκολη συνταγή για να απολαύσετε μια γλυκιά λιχουδιά που συνδυάζει τη γεύση της μπανάνας με το άρωμα της κανέλας. Είναι ιδανικό για πρωινό, σνακ ή και επιδόρπιο

Πώς να φτιάξετε σπιτικά Bagels βήμα προς βήμα;

Σπιτικά Bagels: Με λίγη προσπάθεια, μπορείτε να απολαύσετε αυτό το γευστικό ψωμάκι στην πιο φρέσκια και νόστιμη εκδοχή του, απευθείας από τον φούρνο σας. Δοκιμάστε το και θα ενθουσιαστείτε!

Πώς να φτιάξετε το καλύτερο γαλλικό τοστ;

French toast: Μια απλή αλλά απολαυστική συνταγή που μπορείτε να προσαρμόσετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Χρησιμοποιώντας ποιοτικά υλικά, σωστές τεχνικές και λίγη φαντασία στο σερβίρισμα, μπορείτε να μετατρέψετε αυτή τη λιχουδιά σε ένα ξεχωριστό πιάτο για κάθε περίσταση.

Γιατί παίρνουμε πίσω τα κιλά που χάνουμε;

Δίαιτα βάρος: Η αναπόφευκτη επιστροφή του βάρους μετά από μια απώλεια βάρους είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά, και υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό. Παρά την προσπάθεια να ακολουθήσουμε δίαιτες

3 δημιουργικοί τρόποι να απολαύσετε γιαούρτι

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι ένα υπέροχο και υγιεινό τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς δημιουργικούς τρόπους. Εδώ είναι τρεις πρωτότυπες ιδέες για να απολαύσετε το γιαούρτι σας

8 Τροφές με περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι

Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που προσφέρουν οφέλη στην υγεία του εντέρου και την γενικότερη ευεξία. Το γιαούρτι είναι μια δημοφιλής πηγή προβιοτικών, αλλά υπάρχουν και άλλες τροφές που περιέχουν περισσότερα προβιοτικά

Γιατί ο περιορισμός δεν είναι η λύση στη διατροφή

Δίαιτα: Η περιοριστική δίαιτα είναι μια δημοφιλής προσέγγιση για την απώλεια βάρους, ωστόσο δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση για τη διατήρηση της μακροχρόνιας υγείας και ευημερίας. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι αυστηροί

Close Icon