Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ψητά ντοματίνια: Τα μαγειρεύετε ολόκληρα ή κομμένα στη μέση;

Ψητά ντοματίνια: Τα μαγειρεύετε ολόκληρα ή κομμένα στη μέση;

Ψητά ντοματίνια: Αυτές οι μικρές γευστικές βόμβες μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην κουζίνα σας, αν αποφασίσετε να τις ρίξετε ολόκληρες στο φούρνο.



Τα ψητά ντοματίνια είναι ένα ευέλικτο συστατικό που μπορείτε να προσθέσετε στο ρεπερτόριό σας, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που βρίσκονται στο αποκορύφωμα της φρεσκάδας. Μπορούν να φέρουν μια νόστιμη γροθιά umami σε ένα μπουκατίνι ψημένης ντομάτας στο φούρνο ή να κλέψουν την παράσταση μόνα τους ως πολύχρωμο συνοδευτικό. Ωστόσο, αυτές οι μικρές γευστικές βόμβες μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην κουζίνα σας, αν αποφασίσετε να τις ρίξετε ολόκληρες στο φούρνο.


Οι ντομάτες είναι κατά 95% νερό και το μεγαλύτερο μέρος αυτού του νερού συγκρατείται στο κέντρο της – εκεί που βρίσκεται ο χυμός. Αυτό σημαίνει ότι όταν τις υποβάλλετε σε υψηλές θερμοκρασίες, το εσωτερικό της ντομάτας θα γεμίσει με ατμό. Ο ατμός διαστέλλεται και μόλις υπάρξει αρκετή πίεση, αυτός ο ατμός θα σκάσει μέσα από το λεπτό δέρμα που τον περιβάλλει. Ως αποτέλεσμα, θα καταλήξετε με ένα σπρέι πολτού και σπόρων σε όλο τον φούρνο σας, δημιουργώντας ένα μεγάλο χάος.

Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, συνιστάται να καλύπτετε το ταψί σας με αλουμινόχαρτο ή να χρησιμοποιείτε ένα πιάτο κατάλληλο για φούρνο με καπάκι. Με αυτόν τον τρόπο, όταν οι ντομάτες σκάνε, το χάος περιορίζεται στο μαγειρικό σας σκεύος, αντί στις συσκευές που είναι δύσκολο να καθαριστούν. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποφύγετε το πρόβλημα εντελώς, κόβοντας τις ντομάτες σας σε φέτες πριν τις ψήσετε.

Κόψτε τις ντομάτες σας για να αποφύγετε την έκρηξη

Το πώς προετοιμάζετε τις ντομάτες σας για ψήσιμο εξαρτάται από το πώς σκοπεύετε να τις χρησιμοποιήσετε. Αν είναι το αστέρι μιας συνταγής, όπως σε μια μπρουσκέτα, θα θελήσετε να τα διατηρήσετε ως επί το πλείστον ανέπαφα για να διατηρήσουν την καλύτερη υφή. Σε τέτοιες περιπτώσεις, μπορείτε απλά να τα κόψετε στη μέση.

Ωστόσο, δεν πρέπει να ντρέπεστε να ψιλοκόψετε τις ντομάτες σας πριν το μαγείρεμα, καθώς αυτό μπορεί να αποφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα σε μια ποικιλία συνταγών. Για παράδειγμα, μπορείτε να τα ψιλοκόψετε για να δώσετε μια πιο βαθιά γεύση στην αγαπημένη σας σάλσα ή λάδι ντομάτας, ή να τα χρησιμοποιήσετε ως μια εκπληκτική προσθήκη σε μια σαλάτα ψητής ντομάτας ή πίτσα. Εφόσον αποτρέπετε την τρομακτική έκρηξη του χυμού, δεν υπάρχει περίπτωση να κάνετε λάθος.

Εάν είστε απόλυτα προσκολλημένοι στην αισθητική αξία των ολόκληρων ντοματών και βρίσκεστε χωρίς τρόπο να αποτρέψετε το χάος, υπάρχει ένα έξυπνο προπαρασκευαστικό hack που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Πάρτε ένα μικρό μαχαίρι ή πιρούνι και χρησιμοποιήστε το για να τρυπήσετε το δέρμα. Αυτό θα δημιουργήσει έναν αεραγωγό μέσω του οποίου μπορεί να διαφύγει ο ατμός, ενώ θα παραμένει ελάχιστα αισθητός όταν έρθει η ώρα του πιάτου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Μια νόστιμη συνταγή για την καθημερινή σας δόση βιταμινών και μετάλλων

Υπέροχη συνταγή με κοτόπουλο και βούτυρο με λίγες θερμίδες

Γρήγορη συνταγή για όσους δεν ξέρουν να φτιάξουν ούτε ένα αυγό

7 Δροσιστικές τροφές για όλο το καλοκαίρι

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Close Icon