Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ψάρια: Τα ψάρια που είναι καλό να τρώτε πιο συχνά μετά τα 40

Ψάρια: Τα ψάρια που είναι καλό να τρώτε πιο συχνά μετά τα 40

Ψάρια: Ποια ψάρια όμως είναι καλύτερο να επιλέγετε όσο μεγαλώνετε, για να επωφελείστε περισσότερο;


Το ψάρι είναι πλούσιο σε ασβέστιο και φώσφορο και μια εξαιρετική πηγή μετάλλων, όπως σίδηρος, ψευδάργυρος, ιώδιο, μαγνήσιο και κάλιο, είναι επίσης γεμάτο με πρωτεΐνες, βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά που μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση και να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρδιακής νόσου ή εγκεφαλικού.

Ποια ψάρια κάνουν μεγαλύτερο καλό

Είναι τα καλύτερα για τη γενική υγεία λόγω των υψηλών επιπέδων τους σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα». Τέτοιες επιλογές, λοιπόν, είναι ο σολομός, το σκουμπρί, οι σαρδέλες και ο τόνος. Πέραν πολλών άλλων, «έχουν λάδι στους μαλακούς ιστούς γύρω από το έντερο. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα λιπαρά ψάρια βοηθούν στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων και του εγκεφαλικού».

Ο σολομός είναι επίσης, εξαιρετική πηγή υγιεινών λιπαρών. «Τα ωμέγα-3 που περιέχει βοηθούν στη βελτίωση της καρδιαγγειακής, της εγκεφαλικής υγείας και της γνωστικής λειτουργίας, καθώς και στη μείωση της φλεγμονής και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Η ποσότητα ωμέγα-3 λιπαρών που έχει ο σολομός επαρκεί για να κάνει καλό στην υγεία της καρδιάς, του εγκεφάλου και των ματιών, όπως και στη χολίνη (σ.σ. συμβάλλει στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και τη μνήμη)».

Πέραν των ωμέγα-3 λιπαρών, τα λιπαρά ψάρια είναι πλούσια σε βιταμίνη D, που βοηθά το σώμα να απορροφήσει και να κρατήσει το ασβέστιο και το φώσφορο που βοηθούν στην υγεία των οστών, και βιταμίνη Β2, που μειώνει το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή των νεύρων, κι έτσι βοηθά με τις ημικρανίες.

Επίσης, μπορούν να βοηθήσουν στην τόνωση του όγκου και της λάμψης σε αραιά μαλλιά!

Κάνουν και οι κονσέρβες;

Όπως συμφωνούν διατροφολόγοι σε όλον τον κόσμο, οι συσκευασίες του τόνου, του σολομού και της σαρδέλας σε κονσέρβες παραμένουν πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά, έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, και έτσι γίνονται μια υγιεινή επιλογή για μεσημεριανό ή βραδινό γεύμα.

Με μια σημείωση: Ένα μειονέκτημα για τα κονσερβοποιημένα ψάρια (ιδίως τον τόνο) είναι τα υψηλά επίπεδα υδραργύρου. Πολλές ποικιλίες κονσερβοποιημένων ψαριών έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και υψηλή αρτηριακή πίεση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Δημιουργήστε μία ισορροπημένη διατροφή για όλη την οικογένεια

Ω3: Ποιες τροφές είναι πλούσιες σε Ωμέγα 3 λιπαρά;

Έρευνα αποκαλύπτει τους κινδύνους του κόκκινου κρέατος στην υγεία

Η καλύτερη δίαιτα για τον εγκέφαλό σας για κάθε ηλικία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Η πιο εύκολη νηστίσιμη συνταγή για φάβα

Φάβα: Η φάβα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά όσπρια, με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ιδιαίτερα δημοφιλής στη Σαντορίνη, ξεχωρίζει για τη βελούδινη υφή και τη γλυκιά, γεμάτη γεύση της.

Close Icon