Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ψάρια: Η κατανάλωση ψαριού δύο φορές την εβδομάδα απαραίτητη για μια υγιή ζωή

Ψάρια: Η κατανάλωση ψαριού δύο φορές την εβδομάδα απαραίτητη για μια υγιή ζωή

Ψάρια: Το ψάρι και τα θαλασσινά βοηθούν στη διατήρηση μιας υγιούς καρδιάς μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και μειώνοντας τον κίνδυνο ξαφνικού θανάτου, καρδιακής προσβολής, μη φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού και εγκεφαλικών επεισοδίων.


Η κατανάλωση ψαριών τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα είναι μέρος μιας υγιεινής ζωής, καθώς τα ψάρια είναι γεμάτα με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και βιταμίνες όπως D και B2 (ριβοφλαβίνη). Το ψάρι είναι πλούσιο σε ασβέστιο και φώσφορο και μια εξαιρετική πηγή μετάλλων, όπως σίδηρος, ψευδάργυρος, ιώδιο, μαγνήσιο και κάλιο, είναι επίσης γεμάτο με πρωτεΐνες, βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά που μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση και να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρδιακής νόσου ή εγκεφαλικού.

Δύο ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στα ψάρια είναι το EPA (εικοσαπεντανοϊκό οξύ) και το DHA (εικοσιδυαεξανοϊκό οξύ). Το σώμα μας δεν παράγει ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, επομένως πρέπει να τα λαμβάνουμε μέσω της τροφής που τρώμε. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βρίσκονται σε κάθε είδος ψαριού, αλλά είναι ιδιαίτερα πλούσια σε λιπαρά ψάρια. Μερικές καλές επιλογές είναι ο σολομός, η πέστροφα, οι σαρδέλες, η ρέγγα, το σκουμπρί σε κονσέρβα, ο ελαφρύς τόνος σε κονσέρβα και τα στρείδια.

Το ψάρι και τα θαλασσινά βοηθούν στη διατήρηση μιας υγιούς καρδιάς μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και μειώνοντας τον κίνδυνο ξαφνικού θανάτου, καρδιακής προσβολής, μη φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού και εγκεφαλικών επεισοδίων προσθέτοντας ψάρι στα καθημερινά γεύματα. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο:

  • κατάθλιψης,
  • ΔΕΠΥ,
  • νόσου Αλτσχάιμερ,
  • άνοιας,
  • και διαβήτη,
  • και να αποτρέψει τη φλεγμονή,
  • και να μειώσει τον κίνδυνο αρθρίτιδας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς μπορούμε να προστατέψουμε την καρδιά μας;

Γιατί είναι σημαντική η κατανάλωση ψαριών;

Η κατανάλωση ψαριών προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία μας

Tροφές που ανεβάζουν την ευτυχία και τροφές που την κλέβουν

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Η πιο εύκολη νηστίσιμη συνταγή για φάβα

Φάβα: Η φάβα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά όσπρια, με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ιδιαίτερα δημοφιλής στη Σαντορίνη, ξεχωρίζει για τη βελούδινη υφή και τη γλυκιά, γεμάτη γεύση της.

Close Icon