Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ψάρια: Η κατανάλωση ψαριών προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία μας

Ψάρια: Η κατανάλωση ψαριών προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία μας

Ψάρια: Η βιταμίνη D είναι μια θρεπτική ουσία που λειτουργεί σαν στεροειδής ορμόνη στο σώμα, ενώ τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι ζωτικής σημασίας για τη βέλτιστη λειτουργία του σώματος και του εγκεφάλου και συνδέονται στενά με τον μειωμένο κίνδυνο πολλών ασθενειών.

Τα ψάρια θεωρούνται ως ένα από τα πιο υγιεινά τρόφιμα στον πλανήτη, καθώς είναι μια εξαιρετική πηγή λήψης πρωτεϊνών υψηλής ποιότητας, ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και ιωδίου μαζί με διάφορες βιταμίνες και μέταλλα που είναι απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Σύμφωνα με ειδικούς στον τομέα της υγείας, πρέπει να τρώτε ψάρια δύο φορές την εβδομάδα, καθώς θα βοηθούσε στην ελαχιστοποίηση των κακών επιπτώσεων και θα κρατούσε μακριά μια σειρά από απειλές για την υγεία.

Η υψηλή ποσότητα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που βρίσκονται στα ψάρια μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών γνωστών ως δύο από τους μεγαλύτερους δολοφόνους στον κόσμο, ενώ τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα παίζουν ζωτικό ρόλο στη λειτουργία τόσο του σώματος όσο και του εγκεφάλου. Οι ειδικοί, ωστόσο, δεν συνιστούν την κατανάλωση ψαριών από πωλητές που πωλούν τηγανητά ψάρια σχεδόν σε όλες τις μεγάλες αγορές το χειμώνα, επειδή οι περισσότεροι από τους πωλητές τηγανίζουν ψάρια ξανά και ξανά σε θερμαινόμενο λάδι που περιέχει τρανς λιπαρά.

Το επανειλημμένα ξαναζεσταμένο λάδι ακόμα και της καλύτερης ποιότητας μετατρέπεται σε τρανς λιπαρά οξέα που μπορεί να αποτελέσουν παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, καρκίνο του μαστού και προστάτη μαζί με μια σειρά από άλλες σοβαρές απειλές για την υγεία. Σύμφωνα με ειδικούς στον τομέα της υγείας, η κατανάλωση ψαριών τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα είναι απαραίτητη, επειδή η πλειοψηφία του πληθυσμού μας αντιμετωπίζει ανεπάρκεια πολλών απαραίτητων θρεπτικών συστατικών που μπορεί κανείς να έχει από ψάρια και προϊόντα ψαριών.

Όλα τα είδη ψαριών είναι καλά, αλλά μερικά ψάρια είναι καλύτερα από τα άλλα επειδή έχουν περισσότερα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Η βιταμίνη D που βρίσκεται στα ψάρια είναι μια θρεπτική ουσία που λειτουργεί σαν στεροειδής ορμόνη στο σώμα, ενώ τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι ζωτικής σημασίας για τη βέλτιστη λειτουργία του σώματος και του εγκεφάλου και συνδέονται στενά με τον μειωμένο κίνδυνο πολλών ασθενειών. Μελέτες αποκαλύπτουν ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών σε ενήλικες όπως:

  • οστεοπόρωση,
  • καρδιακές παθήσεις,
  • εγκεφαλικό επεισόδιο,
  • ορισμένοι καρκίνοι,
  • σκλήρυνση κατά πλάκας,
  • διαβήτης,
  • καθώς και μολυσματικές ασθένειες όπως η φυματίωση και ακόμη και η εποχική γρίπη,
  • ενώ παιδιά με ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι πιο πιθανό να πάθουν λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Τα ψάρια και τα προϊόντα ψαριών είναι οι καλύτερες διατροφικές πηγές βιταμίνης D. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη και την ανάπτυξη, ειδικά επειδή συσσωρεύονται στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο και στα μάτια. Οι ειδικοί λένε ότι οι έγκυες και οι θηλάζουσες γυναίκες πρέπει να τρώνε ψάρι δύο φορές την εβδομάδα. Μελέτες αποκαλύπτουν ότι με την τακτική κατανάλωση ψαριών, μπορεί να προληφθεί η μείωση της εγκεφαλικής λειτουργίας σε μεγάλη ηλικία. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που τρώνε τακτικά ψάρια έχουν περισσότερη φαιά ουσία στα εγκεφαλικά κέντρα που ελέγχουν τη μνήμη και τα συναισθήματα.

Η κατανάλωση ψαριών βοηθά στην πρόληψη του άσθματος στα παιδιά και μπορεί να προστατεύσει την όραση σε μεγάλη ηλικία. Μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που τρώνε περισσότερα ψάρια έχουν πολύ μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, μια κύρια αιτία εξασθένησης της όρασης και τύφλωσης. Η κατανάλωση ψαριών βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου και ελαχιστοποιεί τις επιπτώσεις των διαταραχών ύπνου, ενώ λίγες μερίδες ψαριού στη διατροφή κάθε εβδομάδα μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου, καθώς η βιταμίνη D και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Tροφές που ανεβάζουν την ευτυχία και τροφές που την κλέβουν

Πώς να χάσετε βάρος χωρίς δίαιτα;

4 από τους σημαντικότερους λόγους που πρέπει να τρώτε περισσότερα ψάρια

Μπορούμε να φάμε τηγανητό ψάρι ενώ κάνουμε δίαιτα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Aυτά είναι τα πιο θρεπτικά πρωινά γεύματα για τα παιδιά σας

Πρωινό παιδιά: Ένα υγιεινό και ισορροπημένο πρωινό είναι σημαντικό για την ανάπτυξη και την ευεξία των παιδιών. Ακολουθούν μερικές από τις καλύτερες επιλογές πρωινού για παιδιά που παρέχουν ενέργεια

Ποιο είναι το καλύτερο το γάλα αγελάδας ή το φυτικό γάλα;

Είδη γάλακτος: Το αγελαδινό γάλα παρέχει πληθώρα θρεπτικών συστατικών που είναι δύσκολο να βρεθούν σε άλλες πηγές, ενώ το φυτικό γάλα είναι μια καλή εναλλακτική για όσους θέλουν πιο βιώσιμες επιλογές ή δεν μπορούν να καταναλώσουν γαλακτοκομικά προϊόντα.

Το απόλυτο επιδόρπιο του φθινοπώρου

Κολοκυθόπιτα: Η πίτα κολοκύθας είναι ένα κλασικό επιδόρπιο που συνδυάζει τις ζεστές γεύσεις του φθινοπώρου με την πλούσια υφή της κολοκύθας. Ιδανική για τις γιορτές, αυτή η συνταγή είναι εύκολη και γρήγορη,

Ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι: Μια γρήγορη και γευστική μακαρονάδα

Ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι: Η συνταγή για ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι είναι μια ελαφριά και αρωματική επιλογή που συνδυάζει τις φρέσκες γεύσεις με απλά υλικά. Ιδανική για ένα γρήγορο γεύμα, είναι εύκολη

5 εκπληκτικά οφέλη των δαμάσκηνων που πιθανώς δεν περιμένατε

Δαμάσκηνα: Τα δαμάσκηνα είναι φρούτα που συχνά παραβλέπονται, αλλά προσφέρουν μια σειρά από εκπληκτικά οφέλη για την υγεία. Ακολουθούν πέντε λόγοι για τους οποίους αξίζει να εντάξετε τα δαμάσκηνα

Λακτόζη: Πρέπει να την αποφεύγουμε ακόμη και χωρίς δυσανεξία;

Λακτόζη: Η λακτόζη είναι η φυσική ζάχαρη που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να την αφομοιώσουν χωρίς προβλήματα, υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με την κατανάλωσή της,

Γευστική επιλογή: Υγιεινό ριζότο λαχανικών

Αυτό το λαχταριστό ριζότο λαχανικών είναι μια υγιεινή και γευστική επιλογή, ιδανική για κάθε γεύμα. Εύκολη στην παρασκευή, συνδυάζει θρεπτικά συστατικά με απλότητα, προσφέροντας μια υπέροχη γεύση.

Close Icon