Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Πρωτοχρονιά: Φτιάξτε την πιο νόστιμη και λαχταριστή Βασιλόπιτα!

Πρωτοχρονιά: Φτιάξτε την πιο νόστιμη και λαχταριστή Βασιλόπιτα!

Πρωτοχρονιά: Ετοιμάστε τη δική σας βασιλόπιτα και υποδεχτείτε το 2023 με Υγεία, Αγάπη και Ευτυχία!



Μια λαχταριστή συνταγή βασιλόπιτας εμποτισμένη με αρώματα πορτοκαλιού και γαρνιρισμένη με πηχτό και γυαλιστερό γλάσο βανίλιας! Η Βασιλόπιτα είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό κέικ που σερβίρεται τα μεσάνυχτα της παραμονής της Πρωτοχρονιάς για τον εορτασμό της ζωής του Αγίου Βασιλείου. Μετά το ψήσιμο της τούρτας, μπαίνει ένα κέρμα από τη βάση και όταν κόβεται σε αυτόν που θα βρει το φλουρί λέγεται ότι του δίνεται τύχη για τον υπόλοιπο χρόνο!


Βασιλόπιτα

Για την τούρτα

  • 375 γραμμάρια βούτυρο (13 oz)
  • 600 γραμμάρια ζάχαρη (21 oz, 3 φλιτζάνια)
  • 6 αυγά (χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια)
  • μια πρέζα αλάτι
  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 1/2 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
  • 200 γρ γιαούρτι, στραγγιστό (7 oz)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 750 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο (26,5 oz)

Για το γλάσο

  • 450 γραμμάρια ζάχαρη άχνη (15,8 oz, 3 φλιτζάνια)
  • 5 κουταλιές της σούπας ζεστό νερό ή γάλα
  • 2 κουταλιές της σούπας εκχύλισμα βανίλιας

Οδηγίες παρασκευής:

  • Για να ετοιμάσετε αυτή τη συνταγή για βασιλόπιτα, ξεκινήστε χωρίζοντας τα αυγά σε κρόκους και ασπράδια. Τοποθετήστε τα ασπράδια στον κάδο του μίξερ και προσθέστε μια πρέζα αλάτι. Βεβαιωθείτε ότι τα ασπράδια των αυγών σας, τα εξαρτήματα του μπολ και του χτυπήματος είναι καθαρά και χωρίς νερό. Χτυπάτε με σύρμα τα ασπράδια μέχρι το μείγμα να γίνει πολύ πηχτό και γυαλιστερό και να σχηματιστεί μια μακρά κορφή όταν ανασηκωθεί το σύρμα (μαρέγκες). Τοποθετούμε το μείγμα σε ένα μπολ και το αφήνουμε στην άκρη.
  • Καθαρίστε το μπολ του μίξερ και προσθέστε το βούτυρο και τη ζάχαρη. Χρησιμοποιώντας το άγκιστρο κουπιών ή τα εξαρτήματα κρέμας χτυπήστε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι το βούτυρο να γίνει κρεμώδες και αφράτο σαν σαντιγί. Προσθέστε τους κρόκους των αυγών, έναν κάθε φορά, ενώ ανακατεύετε, αφήνοντας χρόνο να απορροφηθεί ο καθένας, πριν προσθέσετε τον επόμενο. Ρίχνουμε το χυμό πορτοκαλιού, το εκχύλισμα βανίλιας, το ξύσμα πορτοκαλιού, το γιαούρτι και ανακατεύουμε να ενωθούν.
  • Βγάζετε το μπολ από το μίξερ και προσθέτετε το 1/3 του κοσκινισμένου αλευριού και ανακατεύετε με μια σπάτουλα. Προσθέστε το 1/3 της μαρέγκας και ανακατέψτε με ελαφριές κυκλικές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω. Επαναλαμβάνετε με το υπόλοιπο αλεύρι και τη μαρέγκα, προσθέτοντας το 1/3 του αλευριού, ανακατεύετε, προσθέτετε το 1/3 της μαρέγκας μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά σας.
  • Για να ψήσετε τη βασιλόπιτα, προθερμάνετε το φούρνο στους 200 C χρησιμοποιώντας αντιστάσεις πάνω και κάτω. Εναλλακτικά ρυθμίστηκε σε ανεμιστήρα 180C.

  • Ήρθε η ώρα να ετοιμάσετε το ταψί σας. Επιλέξτε μια αντικολλητική φόρμα για κέικ περ. 30-35 cm σε διάμετρο (12-14 ίντσες). Βουτυρώνουμε τη φόρμα της βασιλόπιτας και την πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι. Εναλλακτικά, στρώστε λίγο λαδόκολλα. Ρίξτε μέσα το μείγμα της βασιλόπιτας σας και απλώστε το ομοιόμορφα με τη σπάτουλα σας.
  • Τοποθετήστε τη φόρμα του κέικ στον προθερμασμένο φούρνο, στην κάτω τρίτη σχάρα, χαμηλώστε τη φωτιά στους 175 C ή 160 C αέρα και ψήστε για περίπου 60 λεπτά, μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα και να ψηθεί. Φροντίστε να μην ανοίξετε το φούρνο στα πρώτα 30 λεπτά του ψησίματος γιατί η Βασιλόπιτα σας θα καταρρεύσει! Κολλήστε ένα ξύλινο σουβλάκι ή μια οδοντογλυφίδα στη μέση του κέικ για να ελέγξετε αν το κέικ σας είναι έτοιμο. Αν βγει καθαρή, τότε η βασιλόπιτα σας είναι έτοιμη!
  • Αφήστε τη βασιλόπιτα να κρυώσει εντελώς και αναποδογυρίζουμε το ταψί σε πιατέλα. Αν δεν είναι κρύο μπορεί να σπάσει! Χρησιμοποιώντας ένα δεύτερο πιάτο, αναποδογυρίστε ξανά έτσι ώστε η κορυφή του κέικ να είναι από πάνω. Τυλίγουμε ένα κέρμα με αλουμινόχαρτο και το κολλάμε στο κέικ. Αναποδογυρίζουμε τη βασιλόπιτα σε πιατέλα σερβιρίσματος με τον πάτο του κέικ προς τα πάνω. Έχοντας μια εντελώς επίπεδη επιφάνεια θα κάνει το γλάσο σας να συνεχίσει πολύ πιο εύκολα και θα είναι ωραίο και επίπεδο.

  • Ετοιμάστε το γλάσο για την ελληνική πρωτοχρονιάτικη τούρτα σας. Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα μέχρι το γλάσο να γίνει λείο και γυαλιστερό. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμα ζεστό νερό. Το γλάσο θα πρέπει να έχει μια υφή σαν κόλλα, αλλά να είναι απόλυτα λείο όταν αναμειγνύεται με τη σπάτουλα. Περιχύνουμε τη βασιλόπιτα με το γλάσο και ισιώνουμε με μια επίπεδη σπάτουλα. Μην ξεχάσετε να χαράξετε τον αριθμό της χρονιάς πάνω από το γλάσο ή να χρησιμοποιήσετε μερικά καβουρδισμένα αμύγδαλα για να το δώσετε σχήμα!

Απολαύστε την Βασιλόπιτα αυτή και Καλή Χρονιά!!!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Βασιλόπιτα με άσπρο γλάσο για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς

Συνταγή για γιορτινή Βασιλόπιτα κέικ

Ευωδιαστή Βασιλόπιτα Κέικ

Πόσο τρέξιμο απαιτείται για να κάψετε τις λιχουδιές των γιορτών

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Ασβέστιο: Υγιεινά ροφήματα για ισχυρά οστά

Ασβέστιο: Το ασβέστιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα για το σώμα, καθώς συμβάλλει στην υγεία των οστών, των δοντιών, του νευρικού συστήματος και της καρδιοαγγειακής λειτουργίας.

Close Icon