Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Πρωτοχρονιά: Φτιάξτε την πιο νόστιμη και λαχταριστή Βασιλόπιτα!

Πρωτοχρονιά: Φτιάξτε την πιο νόστιμη και λαχταριστή Βασιλόπιτα!

Πρωτοχρονιά: Ετοιμάστε τη δική σας βασιλόπιτα και υποδεχτείτε το 2023 με Υγεία, Αγάπη και Ευτυχία!


Μια λαχταριστή συνταγή βασιλόπιτας εμποτισμένη με αρώματα πορτοκαλιού και γαρνιρισμένη με πηχτό και γυαλιστερό γλάσο βανίλιας! Η Βασιλόπιτα είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό κέικ που σερβίρεται τα μεσάνυχτα της παραμονής της Πρωτοχρονιάς για τον εορτασμό της ζωής του Αγίου Βασιλείου. Μετά το ψήσιμο της τούρτας, μπαίνει ένα κέρμα από τη βάση και όταν κόβεται σε αυτόν που θα βρει το φλουρί λέγεται ότι του δίνεται τύχη για τον υπόλοιπο χρόνο!

Βασιλόπιτα

Για την τούρτα

  • 375 γραμμάρια βούτυρο (13 oz)
  • 600 γραμμάρια ζάχαρη (21 oz, 3 φλιτζάνια)
  • 6 αυγά (χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια)
  • μια πρέζα αλάτι
  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 1/2 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
  • 200 γρ γιαούρτι, στραγγιστό (7 oz)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 750 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο (26,5 oz)

Για το γλάσο

  • 450 γραμμάρια ζάχαρη άχνη (15,8 oz, 3 φλιτζάνια)
  • 5 κουταλιές της σούπας ζεστό νερό ή γάλα
  • 2 κουταλιές της σούπας εκχύλισμα βανίλιας

Οδηγίες παρασκευής:

  • Για να ετοιμάσετε αυτή τη συνταγή για βασιλόπιτα, ξεκινήστε χωρίζοντας τα αυγά σε κρόκους και ασπράδια. Τοποθετήστε τα ασπράδια στον κάδο του μίξερ και προσθέστε μια πρέζα αλάτι. Βεβαιωθείτε ότι τα ασπράδια των αυγών σας, τα εξαρτήματα του μπολ και του χτυπήματος είναι καθαρά και χωρίς νερό. Χτυπάτε με σύρμα τα ασπράδια μέχρι το μείγμα να γίνει πολύ πηχτό και γυαλιστερό και να σχηματιστεί μια μακρά κορφή όταν ανασηκωθεί το σύρμα (μαρέγκες). Τοποθετούμε το μείγμα σε ένα μπολ και το αφήνουμε στην άκρη.
  • Καθαρίστε το μπολ του μίξερ και προσθέστε το βούτυρο και τη ζάχαρη. Χρησιμοποιώντας το άγκιστρο κουπιών ή τα εξαρτήματα κρέμας χτυπήστε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι το βούτυρο να γίνει κρεμώδες και αφράτο σαν σαντιγί. Προσθέστε τους κρόκους των αυγών, έναν κάθε φορά, ενώ ανακατεύετε, αφήνοντας χρόνο να απορροφηθεί ο καθένας, πριν προσθέσετε τον επόμενο. Ρίχνουμε το χυμό πορτοκαλιού, το εκχύλισμα βανίλιας, το ξύσμα πορτοκαλιού, το γιαούρτι και ανακατεύουμε να ενωθούν.
  • Βγάζετε το μπολ από το μίξερ και προσθέτετε το 1/3 του κοσκινισμένου αλευριού και ανακατεύετε με μια σπάτουλα. Προσθέστε το 1/3 της μαρέγκας και ανακατέψτε με ελαφριές κυκλικές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω. Επαναλαμβάνετε με το υπόλοιπο αλεύρι και τη μαρέγκα, προσθέτοντας το 1/3 του αλευριού, ανακατεύετε, προσθέτετε το 1/3 της μαρέγκας μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά σας.
  • Για να ψήσετε τη βασιλόπιτα, προθερμάνετε το φούρνο στους 200 C χρησιμοποιώντας αντιστάσεις πάνω και κάτω. Εναλλακτικά ρυθμίστηκε σε ανεμιστήρα 180C.

  • Ήρθε η ώρα να ετοιμάσετε το ταψί σας. Επιλέξτε μια αντικολλητική φόρμα για κέικ περ. 30-35 cm σε διάμετρο (12-14 ίντσες). Βουτυρώνουμε τη φόρμα της βασιλόπιτας και την πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι. Εναλλακτικά, στρώστε λίγο λαδόκολλα. Ρίξτε μέσα το μείγμα της βασιλόπιτας σας και απλώστε το ομοιόμορφα με τη σπάτουλα σας.
  • Τοποθετήστε τη φόρμα του κέικ στον προθερμασμένο φούρνο, στην κάτω τρίτη σχάρα, χαμηλώστε τη φωτιά στους 175 C ή 160 C αέρα και ψήστε για περίπου 60 λεπτά, μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα και να ψηθεί. Φροντίστε να μην ανοίξετε το φούρνο στα πρώτα 30 λεπτά του ψησίματος γιατί η Βασιλόπιτα σας θα καταρρεύσει! Κολλήστε ένα ξύλινο σουβλάκι ή μια οδοντογλυφίδα στη μέση του κέικ για να ελέγξετε αν το κέικ σας είναι έτοιμο. Αν βγει καθαρή, τότε η βασιλόπιτα σας είναι έτοιμη!
  • Αφήστε τη βασιλόπιτα να κρυώσει εντελώς και αναποδογυρίζουμε το ταψί σε πιατέλα. Αν δεν είναι κρύο μπορεί να σπάσει! Χρησιμοποιώντας ένα δεύτερο πιάτο, αναποδογυρίστε ξανά έτσι ώστε η κορυφή του κέικ να είναι από πάνω. Τυλίγουμε ένα κέρμα με αλουμινόχαρτο και το κολλάμε στο κέικ. Αναποδογυρίζουμε τη βασιλόπιτα σε πιατέλα σερβιρίσματος με τον πάτο του κέικ προς τα πάνω. Έχοντας μια εντελώς επίπεδη επιφάνεια θα κάνει το γλάσο σας να συνεχίσει πολύ πιο εύκολα και θα είναι ωραίο και επίπεδο.

  • Ετοιμάστε το γλάσο για την ελληνική πρωτοχρονιάτικη τούρτα σας. Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα μέχρι το γλάσο να γίνει λείο και γυαλιστερό. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμα ζεστό νερό. Το γλάσο θα πρέπει να έχει μια υφή σαν κόλλα, αλλά να είναι απόλυτα λείο όταν αναμειγνύεται με τη σπάτουλα. Περιχύνουμε τη βασιλόπιτα με το γλάσο και ισιώνουμε με μια επίπεδη σπάτουλα. Μην ξεχάσετε να χαράξετε τον αριθμό της χρονιάς πάνω από το γλάσο ή να χρησιμοποιήσετε μερικά καβουρδισμένα αμύγδαλα για να το δώσετε σχήμα!

Απολαύστε την Βασιλόπιτα αυτή και Καλή Χρονιά!!!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Βασιλόπιτα με άσπρο γλάσο για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς

Συνταγή για γιορτινή Βασιλόπιτα κέικ

Ευωδιαστή Βασιλόπιτα Κέικ

Πόσο τρέξιμο απαιτείται για να κάψετε τις λιχουδιές των γιορτών

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μέλι: Τι θα πρέπει να προσέξετε;

Μέλι: Το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν που έχει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά απαιτεί και κάποια προσοχή στη χρήση του. Παρά τις θετικές του ιδιότητες, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις και παράγοντες στους οποίους πρέπει να είμαστε προσεκτικοί

Αναψυκτικά: Γιατί μας εθίζουν τόσο πολύ;

Αναψυκτικά: Η εξάρτηση από τα αναψυκτικά με ανθρακικό είναι μια κοινή, αλλά σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, ειδικά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, καφεΐνη και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Η συνεχής κατανάλωση αυτών των ποτών

Brunch: Ιδέες για λαχταριστές δημιουργίες

Brunch: Το brunch δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά μια ευκαιρία να μοιραστείτε στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές για να προσθέσετε γεύση και δημιουργικότητα στο τραπέζι σας.

Ηλιόσπορος: Ένας θησαυρός για την υγεία των οστών

Ηλιόσπορος: Χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Ε, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση γερών οστών και στην πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.

Αυτό το πρωινό για μακροζωία τρώνε οι γηραιότεροι άνθρωποι του κόσμου 

Στην Ικαρία, για παράδειγμα, οι γηραιότεροι συχνά ξεκινούν την ημέρα τους με ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα, που συνδυάζεται με ψωμί ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο, συνοδευόμενο από ελιές και φρέσκα λαχανικά. Αυτές οι τροφές όχι μόνο είναι θρεπτικές αλλά και γεμάτες αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί;

Ψωμί DIY: Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ​​ψωμί που θα γεμίσει το σπίτι σας με άρωμα και ζεστασιά. Ξεκινήστε σήμερα και ανακαλύψτε τη μαγεία του σπιτικού ψωμιού!

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά;

Υγιεινή διατροφή: Η ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά απαιτεί υπομονή και δημιουργικότητα. Προσφέρετε υγιεινό φαγητό ως διασκεδαστική εμπειρία και δώστε τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του.

Vegan Sushi: Μια νόστιμη εναλλακτική για τους λάτρεις της φύσης

Vegan Sushi: Το σούσι λαχανικών είναι μια νόστιμη, πρωτοποριακή και βιώσιμη εκδοχή της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας. Δεν απευθύνεται μόνο σε χορτοφάγους, αλλά και σε όλους όσους αναζητούν νέες γεύσεις και έναν πιο συνειδητό τρόπο διατροφής.

Close Icon