Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Πρωτεΐνη γρύλου: Ανταγωνίζεται την πρωτεΐνη ορού γάλακτος διατροφικά

Πρωτεΐνη γρύλου: Ανταγωνίζεται την πρωτεΐνη ορού γάλακτος διατροφικά

Πρωτεΐνη γρύλου: Το γνωρίζατε ότι η πρωτεΐνη που παράγεται από τους γρύλους (cricket protein) ανταγωνίζεται την πρωτεΐνη ορού γάλακτος διατροφικά;


Η πρωτεΐνη γρύλου ισχυρίζεται ότι μπορεί να ανταγωνιστεί την πρωτεΐνη ορού γάλακτος, σύμφωνα με μελέτη. Η έρευνα που διεξήχθη από την Aelius Biotech σε συνεργασία με την εταιρεία αθλητικής διατροφής, Protein Rebel, διαπίστωσε ότι η πεπτικότητα των γρύλων σε σκόνη σε μοντέλο λεπτού εντέρου είναι πάνω από 50% υψηλότερη από μια τυπική πρωτεΐνη ορού γάλακτος. Αυτή η έρευνα υποδηλώνει ότι η πρωτεΐνη γρύλου μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική στην παροχή των αμινοξέων που απαιτούνται για την ανάπτυξη των μυών από την πρωτεΐνη ορού γάλακτος. Σημειώνεται φυσικά ότι η πρωτεΐνη ορού γάλακτος για πάνω από 20 χρόνια θεωρείται ως η καλύτερη πρωτεΐνη για την οικοδόμηση μυών, λόγω της γρήγορης πέψης και του πλήρους προφίλ αμινοξέων.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον γαστρεντερικό ερευνητικό οργανισμό, Aelius Biotech (ένα spin-out του Πανεπιστημίου του Newcastle). Είναι η πρώτη γνωστή έρευνα του είδους που συγκρίνει την πεπτικότητα της πρωτεΐνης κρίκετ με την πρωτεΐνη ορού γάλακτος. Περιελάμβανε τη μοντελοποίηση της ανθρώπινης πεπτικής οδού χρησιμοποιώντας ένα κατοχυρωμένο με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας μοντέλο του ανθρώπινου στόματος, του στομάχου και του λεπτού εντέρου. Αυτό προσομοιώνει τις πεπτικές διαδικασίες χωρίς να χρειάζεται δοκιμή σε ζώα. Με την προσομοίωση της πέψης της πρωτεΐνης κρίκετ έναντι μιας ισοδύναμης ποσότητας τυπικής πρωτεΐνης ορού γάλακτος, συγκρίθηκε η πεπτικότητα του καθενός.

“Στις δοκιμές μας δείξαμε ταχύτερα και υψηλότερα ποσοστά πέψης πρωτεϊνών με τη σκόνη κρίκετ σε σύγκριση με την πρωτεΐνη ορού γάλακτος”. Αυτό δήλωσε ο Peter Chater, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Aelius Biotech. “Οι πρωτεΐνες πρέπει να διασπαστούν στα” δομικά στοιχεία “τους, έτσι ώστε να μπορούν να απορροφηθούν και να χρησιμοποιηθούν για τη σύνθεση των μυϊκών πρωτεϊνών και την ανάπτυξη των μυών”. Η πέψη και η απορρόφηση αμινοξέων είναι μερικοί από τους βασικούς καθοριστικούς παράγοντες της ικανότητας μιας πρωτεΐνης να διεγείρει τη σύνθεση της μυϊκής πρωτεΐνης. Αυτά τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η πρωτεΐνη γρύλου έχει τη δυνατότητα να ανταγωνιστεί τον ορό γάλακτος. Η ενεργοποίηση της σύνθεσης μυϊκής πρωτεΐνης (MPS) απαιτεί μια πρωτεΐνη με πλήρες προφίλ αμινοξέων.

Θεμελιώδες σε αυτό είναι το πόσο γρήγορα χωνεύεται η πρωτεΐνη στο λεπτό έντερο, το οποίο είναι το κύριο σημείο απορρόφησης των αμινοξέων. Καθώς η πρωτεΐνη γρύλου έχει ένα πλήρες προφίλ αμινοξέων και φαίνεται να είναι 50% πιο εύπεπτη από τον ορό γάλακτος, οι ενδείξεις είναι ότι έχει τη δυνατότητα να προάγει την ανάπτυξη των μυών στο ίδιο τουλάχιστον επίπεδο, αν όχι σε καλύτερο επίπεδο, από την πρωτεΐνη ορού γάλακτος. Εκτός από τις θρεπτικές του ιδιότητες, η πρωτεΐνη γρύλου θεωρείται ως μια πιο βιώσιμη πηγή πρωτεΐνης από τον ορό γάλακτος. Άλλωστε η εκτροφή γρύλων απαιτεί πολύ λιγότερη γη, νερό και ζωοτροφές από τις αγελάδες και εκπέμπει ένα κλάσμα του άνθρακα.

Είναι σημαντικό η βιομηχανία αθλητικής διατροφής να λαμβάνει υπόψη τις περιβαλλοντικές της επιπτώσεις και τη βιωσιμότητα των προϊόντων της. Θέλουμε επίσης να διασφαλίσουμε ότι οι αθλητές έχουν τη βέλτιστη διατροφική πρόσληψη για να υποστηρίξουν την προπόνηση, την απόδοση και την προσαρμογή. Η διερεύνηση υποσχόμενων δεδομένων όπως αυτό είναι επομένως σημαντική για την εξέταση της αποτελεσματικότητας των πιο βιώσιμων πηγών πρωτεΐνης. Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος εξακολουθεί να κυριαρχεί στην αγορά αθλητικής διατροφής. Ωστόσο οι σκόνες πρωτεΐνης και τα ρόφημα από εναλλακτικές πηγές, όπως η σόγια και ο αρακάς αυξάνονται σε ζήτηση, με τις σκόνες πρωτεΐνης vegan να σημειώνουν επίσης ισχυρή ανάπτυξη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Μήπως έχετε έλλειψη σε πρωτεΐνη; 7 σημάδια που πρέπει να προσέξετε

Ιδέες για γευστικά ταπεράκια με αρκετή πρωτεΐνη για το γραφείο

Απολαύστε πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης, είτε είστε vegan ή όχι

Τι κινδύνους κρύβει το dry scooping πριν την προπόνηση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Close Icon