Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη είναι ένα θρεπτικό συστατικό που απαιτείται για την ανάπτυξη και την επισκευή των ιστών στο σώμα. Είναι καλύτερο να την καταναλώνετε σε υγρή ή σε στέρεη μορφή, όμως;
Η πρωτεΐνη είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που απαιτείται για την ανάπτυξη και την επισκευή των ιστών στο σώμα. Είναι ένα μακροθρεπτικό συστατικό που βρίσκεται σε διάφορες πηγές τροφίμων όπως το κρέας, το ψάρι, τα αυγά, οι ξηροί καρποί και τα όσπρια. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, τα συμπληρώματα πρωτεΐνης έχουν αποκτήσει τεράστια δημοτικότητα, με τους ανθρώπους να τα χρησιμοποιούν για να συμπληρώσουν τη διατροφή τους και να υποστηρίξουν τους στόχους της φυσικής τους κατάστασης. Τα συμπληρώματα πρωτεΐνης έρχονται σε διάφορες μορφές, όπως σκόνες, σέικ και μπάρες.
Τρώτε πρωτεΐνη ή πίνετε πρωτεΐνη;
Για πολύ καιρό, οι άνθρωποι συζητούσαν αν είναι προτιμότερο να καταναλώνουν ή να πίνουν πρωτεΐνη. Ο Sanil Rane, διατροφολόγος στο Fast&Up, είπε στο ABP Live σε συνέντευξή του, “Ενώ και οι δύο μέθοδοι έχουν οφέλη, η κατανάλωση πρωτεΐνης είναι κάπως ανώτερη. Αυτό συμβαίνει επειδή οι σκόνες πρωτεΐνης και τα σέικ τρώγονται πιο εύκολα και απορροφώνται από τον οργανισμό πιο γρήγορα από τα ολόκληρα τρόφιμα”.
Οφέλη από την κατανάλωση πρωτεΐνης σε υγρή μορφή:
Σύμφωνα με τον διατροφολόγο, η κατανάλωση πρωτεΐνης είναι ιδιαίτερα ευεργετική για άτομα που έχουν έναν πολυάσχολο τρόπο ζωής και μπορεί να μην έχουν χρόνο να ετοιμάσουν γεύματα πλούσια σε πρωτεΐνες. Τα σέικ πρωτεΐνης προετοιμάζονται γρήγορα και εύκολα και μπορούν να καταναλωθούν εν κινήσει. Επιπλέον, τα συμπληρώματα πρωτεΐνης μπορούν να παρέχουν υψηλότερη συγκέντρωση πρωτεΐνης ανά μερίδα από τα ολόκληρα τρόφιμα, διευκολύνοντας την κάλυψη των ημερήσιων αναγκών σας σε πρωτεΐνη.
Ένα άλλο πλεονέκτημα της κατανάλωσης πρωτεΐνης είναι ότι μπορεί να αφομοιωθεί πιο εύκολα από τα ολόκληρα τρόφιμα. Τα συμπληρώματα πρωτεΐνης είναι συνήθως χαμηλά σε λίπος και φυτικές ίνες, οι οποίες μπορούν να επιβραδύνουν την πέψη και να κάνουν πιο δύσκολο για το σώμα να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά. Αυτό σημαίνει ότι τα σέικ και οι σκόνες πρωτεΐνης μπορούν να παρέχουν μια πιο συμπυκνωμένη και ταχύτερη πηγή πρωτεΐνης για το σώμα, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη της μυϊκής ανάπτυξης και της αποκατάστασης μετά την άσκηση, είπε ο διατροφολόγος.
Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα ολόκληρα τρόφιμα εξακολουθούν να έχουν θέση στην υγιεινή διατροφή. Τα ολόκληρα τρόφιμα παρέχουν άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που μπορεί να στερούνται τα συμπληρώματα πρωτεΐνης, όπως βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες. Επιπλέον, τα ολόκληρα τρόφιμα μπορούν να προσφέρουν μια πιο ποικίλη και ικανοποιητική διατροφή, η οποία μπορεί να σας βοηθήσει να τηρήσετε τους διατροφικούς σας στόχους μακροπρόθεσμα, πρόσθεσε ο ειδικός υγείας.
Ενώ τόσο η κατανάλωση όσο και η κατανάλωση πρωτεΐνης έχουν τα πλεονεκτήματά τους, η κατανάλωση πρωτεΐνης είναι ελαφρώς καλύτερη και πιο βολική. Τα συμπληρώματα πρωτεΐνης είναι άμεσα διαθέσιμα, χωνεύονται εύκολα και παρέχουν υψηλότερη συγκέντρωση πρωτεΐνης ανά μερίδα από τα ολόκληρα τρόφιμα. Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι σημαντικό να καταναλώνετε μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει μια ποικιλία από ολόκληρα τρόφιμα για να διασφαλίσετε ότι λαμβάνετε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα σας.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον ΚόσμοΑκολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube