Πρόσθετη ζάχαρη: Έχει αποδειχθεί ότι, σε πολλούς ανθρώπους, η ποσότητα των θερμίδων που παίρνουν από τα πρόσθετα σάκχαρα είναι αρκετά σημαντική.
Η προσθήκη ζάχαρης στα τρόφιμα όχι μόνο προσθέτει επιπλέον θερμίδες, αλλά μπορεί επίσης να έχει άμεσες τοξικές επιδράσεις, όπως τερηδόνα, ακόμη και κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις. Επομένως, η ελαχιστοποίηση της ποσότητας της πρόσθετης ζάχαρης στη διατροφή σας είναι σημαντική. Ωστόσο, μπορεί να μην συνειδητοποιείτε καν πόση πρόσθετη ζάχαρη καταναλώνετε. Αυτό συμβαίνει επειδή ορισμένα ανυποψίαστα τρόφιμα που μπορεί να πιστεύετε ότι είναι υγιεινά περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη.
Ο Δρ Donald Hensrud, γιατρός που ειδικεύεται στη διατροφή και συντάκτης του The Mayo Clinic Diet, εξηγεί τι πρέπει να προσέχετε όταν προσπαθείτε να αποφύγετε την προσθήκη ζάχαρης. «Κάθε φορά που τα τρόφιμα επεξεργάζονται, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που προστίθενται. Και συχνά είναι ζάχαρη ή αλάτι», λέει. Όταν προσπαθείτε να προσδιορίσετε πόση πρόσθετη ζάχαρη υπάρχει στα συσκευασμένα τρόφιμα, κοιτάξτε την ετικέτα των θρεπτικών τροφίμων.
Ίσως εκπλαγείτε με αυτό που θα βρείτε. «Πολλά πράγματα που δεν θα υποψιάζεστε καν – μερικές σάλτσες, μερικές ντιπ, μερικά αλείμματα – υπάρχουν πρόσθετα σάκχαρα σχεδόν σε κάθε κατηγορία προϊόντων διατροφής εκεί έξω», σημειώνει. Τρόφιμα που μπορεί να είναι εκπληκτικές πηγές πρόσθετης ζάχαρης:
- Dressing σαλάτας
- Καρυκεύματα
- Σούπα σε κονσέρβα
- Granola
- Μπάρες πρωτεΐνης.
«Έχει αποδειχθεί ότι, σε πολλούς ανθρώπους, η ποσότητα των θερμίδων που παίρνουν από τα πρόσθετα σάκχαρα είναι αρκετά σημαντική», λέει ο Δρ Hensrud. Προτείνει να δίνετε μεγάλη προσοχή στις ετικέτες των τροφίμων και να προσπαθείτε να καταναλώνετε τρόφιμα που περιέχουν φυσικά σάκχαρα, όπως τα φρούτα. Τα φρούτα είναι χαμηλά σε θερμίδες και περιέχουν βιταμίνες και μέταλλα.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον ΚόσμοΑκολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube