Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Προσδόκιμο ζωής: Μια δίαιτα περιορισμένων θερμίδων επιβραδύνει τη γήρανση

Προσδόκιμο ζωής: Μια δίαιτα περιορισμένων θερμίδων επιβραδύνει τη γήρανση

Προσδόκιμο ζωής: Η κατανάλωση λιγότερων θερμίδων φαίνεται να επιβραδύνει τον ρυθμό της γήρανσης και να αυξάνει τη μακροζωία σε υγιείς ενήλικες.


Η κατανάλωση λιγότερων θερμίδων φαίνεται να επιβραδύνει τον ρυθμό της γήρανσης και να αυξάνει τη μακροζωία σε υγιείς ενήλικες, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στο περιοδικό Nature Aging. Η μελέτη, η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης, μέρος των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας, είναι η πρώτη τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή που εξέτασε τη μακροπρόθεσμη επίδραση του περιορισμού των θερμίδων. Μια δίαιτα περιορισμένων θερμίδων μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της καθυστερημένης γήρανσης, δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης, Dan Belsky.

«Το κύριο στοιχείο της μελέτης μας είναι ότι είναι δυνατό να επιβραδυνθεί ο ρυθμός της βιολογικής γήρανσης και ότι μπορεί να είναι δυνατό να επιτευχθεί αυτή η επιβράδυνση μέσω της τροποποίησης του τρόπου ζωής και της συμπεριφοράς», είπε ο Belsky. Σε μια κλινική δοκιμή φάσης 2, η οποία διήρκεσε δύο χρόνια, 220 ενήλικες τυχαιοποιήθηκαν για να μειώσουν τη θερμιδική τους πρόσληψη έως και 25% – 500 θερμίδες για άτομα που γενικά καταναλώνουν 2.000 θερμίδες την ημέρα – ή για να μην κάνουν αλλαγές στη διατροφή τους. Οι συμμετέχοντες είχαν δείκτη μάζας σώματος ή ΔΜΣ, που κυμαινόταν από 22 έως 27.

Τα άτομα στην ομάδα με περιορισμό θερμίδων έλαβαν τρία έτοιμα γεύματα κάθε μέρα για τον πρώτο μήνα για να εξοικειωθούν με τα μεγέθη των μερίδων. Τους παρασχέθηκαν επίσης συμβουλές συμπεριφοράς σχετικά με τη διατροφή κατά τις πρώτες 24 εβδομάδες. Οι συμμετέχοντες που δεν ήταν στην ομάδα με περιορισμό θερμίδων δεν ενημερώθηκαν πόσο πρέπει να φάνε και δεν έλαβαν καμία συμβουλή. Ο Δρ Έβαν Χάντλεϊ, διευθυντής του τμήματος γηριατρικής και κλινικής γεροντολογίας στο Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης, είπε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι στην ομάδα περιορισμού θερμίδων κατέληξαν να μειώσουν την ημερήσια θερμιδική τους πρόσληψη μόνο κατά περίπου 12%.

«Αλλά αυτό το 12% ήταν αρκετό για να υπάρξουν σημαντικές αλλαγές», είπε. Για να μετρήσουν το ρυθμό γήρανσης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν έναν αλγόριθμο για να δουν πώς άλλαξαν ορισμένοι βιοδείκτες DNA στο αίμα με την πάροδο του χρόνου. Ο αλγόριθμος βασίστηκε σε προηγούμενα δεδομένα από περίπου 1.000 ανθρώπους που παρακολουθήθηκαν για 20 χρόνια για να δουν πόσο γρήγορα η λειτουργία των οργάνων τους – συμπεριλαμβανομένων της καρδιάς, του ήπατος, των νεφρών και των πνευμόνων – μειώθηκε καθώς μεγάλωναν, είπε ο Belsky. Ο αλγόριθμος, πρόσθεσε, λειτούργησε ως ένα είδος «ταχύμετρου», βοηθώντας να μετρηθεί πόσο γρήγορα γερνούσαν οι συμμετέχοντες στη μελέτη.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι που μειώνουν τις θερμίδες τους επιβράδυναν τον ρυθμό της γήρανσής τους κατά 2% έως 3%, σε σύγκριση με άτομα που ακολουθούσαν κανονική διατροφή. Αυτό μεταφράζεται, είπε ο Belsky, σε μείωση 10% έως 15% στην πιθανότητα πρόωρου θανάτου. «Όλοι έχουμε τη δύναμη να αλλάξουμε τις τροχιές της γήρανσης», είπε. Δεν είναι ακόμη γνωστό εάν η επιβράδυνση της γήρανσης θα διατηρηθεί μετά από δύο χρόνια, είπε η Χάντλεϊ. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη δεν παρακολουθήθηκαν μετά τη διετή παρέμβαση. Μια ξεχωριστή μελέτη, που επίσης χρηματοδοτείται από τον οργανισμό, σχεδιάζει να εξετάσει τα αποτελέσματα μιας δίαιτας περιορισμένων θερμίδων μετά από 10 χρόνια, πρόσθεσε.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

5 Τρόποι να αλλάξετε ριζικά την διατροφή σας

Τι πρέπει να τρώμε συχνότερα; Πατάτες ή ρύζι;

Το 13% των Αμερικανών ηλικίας 50 έως 80 ετών εμφανίζει σημάδια εθισμού στο φαγητό

Τι πρέπει να τρώτε όταν κάνετε winter sports;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Overnight Oats με Φράουλα

Overnight Oats με Φράουλα: Η άνοιξη φέρνει χρώμα, φρεσκάδα και ενέργεια — ακριβώς ό,τι χρειάζεται και το πρωινό μας! Με τις φράουλες στην καλύτερή τους εποχή, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να ξεκινήσεις τη μέρα σου από ένα μπολ γεμάτο γεύση

Τα κεράσια βοηθούν στην καταπολέμηση του άγχους;

Κεράσια: Τα κεράσια είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φρούτα της εποχής και γνωστά για τις πολλές θρεπτικές τους ιδιότητες. Αλλά πέρα από την υπέροχη γεύση τους, μπορεί να αναρωτιέσαι αν τα κεράσια

Σολομός εγκέφαλος: Μπορεί η κατανάλωση σολομού να αποτρέψει την γνωστική έκπτωση;

Σολομός εγκέφαλος: Ο σολομός είναι ένα ψάρι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που έχει συσχετιστεί με διάφορα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών λειτουργιών. Περιέχει υψηλές ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι απαραίτητα

Ριζότο συνταγή: Το μυστικό για το τέλειο ριζότο

Ριζότο συνταγή: Η προετοιμασία του τέλειου ριζότο είναι μια τέχνη που απαιτεί προσοχή, υπομονή και αγάπη για τη μαγειρική. Ακολουθώντας συγκεκριμένα βήματα, μπορείτε να ετοιμάσετε ένα πιάτο που θα λατρέψουν η οικογένεια και οι φίλοι σας.

Τι πρέπει να προσέξετε στους ξηρούς καρπούς

Ξηροί καρποί: Οι ξηροί καρποί αποτελούν μια εξαιρετικά θρεπτική επιλογή για σνακ ή προσθήκη στα γεύματα. Είναι πλούσιοι σε καλά λιπαρά, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά, και σχετίζονται με οφέλη για την καρδιά, τον εγκέφαλο

Τα οφέλη του νατρίου που θα σας εκπλήξουν

Νάτριο: Το νάτριο είναι ένα βασικό μέταλλο και ηλεκτρολύτης, απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Αν και συχνά δαιμονοποιείται λόγω της υπερκατανάλωσης αλατιού,

Μπύρα: Πότε μπορεί να γίνει τοξική;

Μπύρα: Η μπύρα, αν και καταναλώνεται ευρέως και συχνά σε κοινωνικές περιστάσεις, μπορεί να είναι τοξική για τον οργανισμό σε ορισμένες περιπτώσεις.

Close Icon