Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Προσδόκιμο ζωής: Μια δίαιτα περιορισμένων θερμίδων επιβραδύνει τη γήρανση

Προσδόκιμο ζωής: Μια δίαιτα περιορισμένων θερμίδων επιβραδύνει τη γήρανση

Προσδόκιμο ζωής: Η κατανάλωση λιγότερων θερμίδων φαίνεται να επιβραδύνει τον ρυθμό της γήρανσης και να αυξάνει τη μακροζωία σε υγιείς ενήλικες.


Η κατανάλωση λιγότερων θερμίδων φαίνεται να επιβραδύνει τον ρυθμό της γήρανσης και να αυξάνει τη μακροζωία σε υγιείς ενήλικες, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στο περιοδικό Nature Aging. Η μελέτη, η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης, μέρος των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας, είναι η πρώτη τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή που εξέτασε τη μακροπρόθεσμη επίδραση του περιορισμού των θερμίδων. Μια δίαιτα περιορισμένων θερμίδων μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της καθυστερημένης γήρανσης, δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης, Dan Belsky.

«Το κύριο στοιχείο της μελέτης μας είναι ότι είναι δυνατό να επιβραδυνθεί ο ρυθμός της βιολογικής γήρανσης και ότι μπορεί να είναι δυνατό να επιτευχθεί αυτή η επιβράδυνση μέσω της τροποποίησης του τρόπου ζωής και της συμπεριφοράς», είπε ο Belsky. Σε μια κλινική δοκιμή φάσης 2, η οποία διήρκεσε δύο χρόνια, 220 ενήλικες τυχαιοποιήθηκαν για να μειώσουν τη θερμιδική τους πρόσληψη έως και 25% – 500 θερμίδες για άτομα που γενικά καταναλώνουν 2.000 θερμίδες την ημέρα – ή για να μην κάνουν αλλαγές στη διατροφή τους. Οι συμμετέχοντες είχαν δείκτη μάζας σώματος ή ΔΜΣ, που κυμαινόταν από 22 έως 27.

Τα άτομα στην ομάδα με περιορισμό θερμίδων έλαβαν τρία έτοιμα γεύματα κάθε μέρα για τον πρώτο μήνα για να εξοικειωθούν με τα μεγέθη των μερίδων. Τους παρασχέθηκαν επίσης συμβουλές συμπεριφοράς σχετικά με τη διατροφή κατά τις πρώτες 24 εβδομάδες. Οι συμμετέχοντες που δεν ήταν στην ομάδα με περιορισμό θερμίδων δεν ενημερώθηκαν πόσο πρέπει να φάνε και δεν έλαβαν καμία συμβουλή. Ο Δρ Έβαν Χάντλεϊ, διευθυντής του τμήματος γηριατρικής και κλινικής γεροντολογίας στο Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης, είπε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι στην ομάδα περιορισμού θερμίδων κατέληξαν να μειώσουν την ημερήσια θερμιδική τους πρόσληψη μόνο κατά περίπου 12%.

«Αλλά αυτό το 12% ήταν αρκετό για να υπάρξουν σημαντικές αλλαγές», είπε. Για να μετρήσουν το ρυθμό γήρανσης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν έναν αλγόριθμο για να δουν πώς άλλαξαν ορισμένοι βιοδείκτες DNA στο αίμα με την πάροδο του χρόνου. Ο αλγόριθμος βασίστηκε σε προηγούμενα δεδομένα από περίπου 1.000 ανθρώπους που παρακολουθήθηκαν για 20 χρόνια για να δουν πόσο γρήγορα η λειτουργία των οργάνων τους – συμπεριλαμβανομένων της καρδιάς, του ήπατος, των νεφρών και των πνευμόνων – μειώθηκε καθώς μεγάλωναν, είπε ο Belsky. Ο αλγόριθμος, πρόσθεσε, λειτούργησε ως ένα είδος «ταχύμετρου», βοηθώντας να μετρηθεί πόσο γρήγορα γερνούσαν οι συμμετέχοντες στη μελέτη.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι που μειώνουν τις θερμίδες τους επιβράδυναν τον ρυθμό της γήρανσής τους κατά 2% έως 3%, σε σύγκριση με άτομα που ακολουθούσαν κανονική διατροφή. Αυτό μεταφράζεται, είπε ο Belsky, σε μείωση 10% έως 15% στην πιθανότητα πρόωρου θανάτου. «Όλοι έχουμε τη δύναμη να αλλάξουμε τις τροχιές της γήρανσης», είπε. Δεν είναι ακόμη γνωστό εάν η επιβράδυνση της γήρανσης θα διατηρηθεί μετά από δύο χρόνια, είπε η Χάντλεϊ. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη δεν παρακολουθήθηκαν μετά τη διετή παρέμβαση. Μια ξεχωριστή μελέτη, που επίσης χρηματοδοτείται από τον οργανισμό, σχεδιάζει να εξετάσει τα αποτελέσματα μιας δίαιτας περιορισμένων θερμίδων μετά από 10 χρόνια, πρόσθεσε.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

5 Τρόποι να αλλάξετε ριζικά την διατροφή σας

Τι πρέπει να τρώμε συχνότερα; Πατάτες ή ρύζι;

Το 13% των Αμερικανών ηλικίας 50 έως 80 ετών εμφανίζει σημάδια εθισμού στο φαγητό

Τι πρέπει να τρώτε όταν κάνετε winter sports;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μέλι: Τι θα πρέπει να προσέξετε;

Μέλι: Το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν που έχει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά απαιτεί και κάποια προσοχή στη χρήση του. Παρά τις θετικές του ιδιότητες, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις και παράγοντες στους οποίους πρέπει να είμαστε προσεκτικοί

Αναψυκτικά: Γιατί μας εθίζουν τόσο πολύ;

Αναψυκτικά: Η εξάρτηση από τα αναψυκτικά με ανθρακικό είναι μια κοινή, αλλά σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, ειδικά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, καφεΐνη και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Η συνεχής κατανάλωση αυτών των ποτών

Brunch: Ιδέες για λαχταριστές δημιουργίες

Brunch: Το brunch δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά μια ευκαιρία να μοιραστείτε στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές για να προσθέσετε γεύση και δημιουργικότητα στο τραπέζι σας.

Ηλιόσπορος: Ένας θησαυρός για την υγεία των οστών

Ηλιόσπορος: Χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Ε, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση γερών οστών και στην πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.

Αυτό το πρωινό για μακροζωία τρώνε οι γηραιότεροι άνθρωποι του κόσμου 

Στην Ικαρία, για παράδειγμα, οι γηραιότεροι συχνά ξεκινούν την ημέρα τους με ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα, που συνδυάζεται με ψωμί ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο, συνοδευόμενο από ελιές και φρέσκα λαχανικά. Αυτές οι τροφές όχι μόνο είναι θρεπτικές αλλά και γεμάτες αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί;

Ψωμί DIY: Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ​​ψωμί που θα γεμίσει το σπίτι σας με άρωμα και ζεστασιά. Ξεκινήστε σήμερα και ανακαλύψτε τη μαγεία του σπιτικού ψωμιού!

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά;

Υγιεινή διατροφή: Η ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά απαιτεί υπομονή και δημιουργικότητα. Προσφέρετε υγιεινό φαγητό ως διασκεδαστική εμπειρία και δώστε τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του.

Vegan Sushi: Μια νόστιμη εναλλακτική για τους λάτρεις της φύσης

Vegan Sushi: Το σούσι λαχανικών είναι μια νόστιμη, πρωτοποριακή και βιώσιμη εκδοχή της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας. Δεν απευθύνεται μόνο σε χορτοφάγους, αλλά και σε όλους όσους αναζητούν νέες γεύσεις και έναν πιο συνειδητό τρόπο διατροφής.

Close Icon