Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Πρωινό σάκχαρο ρύθμιση: Η σωστή ώρα πρωινού και η ρύθμιση σακχάρου

Πρωινό σάκχαρο ρύθμιση: Η σωστή ώρα πρωινού και η ρύθμιση σακχάρου

Τη διαφορά όσον αφορά τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 μπορεί να κάνει η ώρα που τρώμε το πρωινό μας γεύμα. Τι ανακάλυψαν οι επιστήμονες


Πρωινό σάκχαρο ρύθμιση:  Οι άνθρωποι που καταναλώνουν το πρώτο γεύμα της ημέρας πριν τις 8.30 το πρωί έχουν χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μικρότερη αντίσταση στην ινσουλίνη, στοιχεία που θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ενδοκρινολογικής Κοινότητας (ENDO 2021). «Διαπιστώσαμε ότι οι άνθρωποι που ξεκινούσαν να τρώνε νωρίτερα μέσα στην ημέρα είχαν χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου και μικρότερη αντίσταση στην ινσουλίνη, ανεξάρτητα από το αν περιόριζαν την πρόσληψη τροφής τους σε λιγότερες από 10 ώρες την ημέρα ή την ‘άπλωναν’ σε περισσότερες από 13 ώρες», εξήγησε σχετικά η επικεφαλής ερευνήτρια, Marriam Ali από το Πανεπιστήμιο Northwestern.

Η αντίσταση στην ινσουλίνη παρατηρείται όταν το σώμα δεν ανταποκρίνεται καλά στην ινσουλίνη που παράγει το πάγκρεας και η γλυκόζη δεν μπορεί να εισέλθει στα κύτταρα. Οι άνθρωποι με αντίσταση στην ινσουλίνη είναι πιθανό να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2. Τόσο η αντίσταση στην ινσουλίνη όσο και τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα επηρεάζουν τον μεταβολισμό, τη διάσπαση της τροφής σε απλούστερα στοιχεία (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, σάκχαρα) και τη διάσπαση του λίπους. Οι μεταβολικές διαταραχές όπως ο διαβήτης συμβαίνουν όταν διαταράσσονται αυτές οι φυσιολογικές διαδικασίες.

«Με την αύξηση που παρατηρείται στις μεταβολικές διαταραχές όπως ο διαβήτης, θελήσαμε να επεκτείνουμε τις γνώσεις μας γύρω από τις διατροφικές στρατηγικές με στόχο την αντιμετώπιση της αυξανόμενης ανησυχίας για το θέμα», επισημαίνει η Δρ. Ali. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ο περιορισμός του χρόνου κατανάλωσης τροφής μέσα στην ημέρα έχει αποδειχθεί με συνέπεια ως τρόπος βελτίωσης της μεταβολικής υγείας, γι’αυτό και τώρα οι ερευνητές θέλησαν να μάθουν αν η κατανάλωση τροφής νωρίτερα το πρωί επηρεάζει τα μεταβολικά μέτρα. Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 10.575 ενήλικες οι οποίοι συμμετείχαν στην Εθνική Έρευνα Υγείας και Διατροφής των ΗΠΑ, χωρίζοντάς τους σε τέσσερις ομάδες ανάλογα με τη συνολική διάρκεια πρόσληψης φαγητού: λιγότερες από 10 ώρες, 10-13 ώρες και περισσότερες από 13 ώρες ημερησίως. Στη συνέχεια δημιούργησαν έξι υπο-ομάδες βάσει της αρχικής ώρας κατανάλωσης τροφής (πριν ή μετά τις 8.30 το πρωί).

Ανέλυσαν, λοιπόν, αυτά τα δεδομένα για να προσδιορίσουν αν η διάρκεια και ο χρόνος κατανάλωσης τροφής σχετίζονταν με τα επίπεδα σακχάρου νηστείας στο αίμα και την εκτιμώμενη αντίσταση στην ινσουλίνη. Όπως διαπιστώθηκε, τα επίπεδα σακχάρου νηστείας δεν διέφεραν σημαντικά μεταξύ των ομάδων, αλλά η αντίσταση στην ινσουλίνη ήταν υψηλότερη στην ομάδα με την πιο σύντομη διάρκεια κατανάλωσης φαγητού μέσα στην ημέρα και χαμηλότερη σε όλες τις ομάδες ανθρώπων που ξεκινούσαν τα γεύματά τους πριν τις 8.30 το πρωί. «Τα ευρήματα αυτά υποδεικνύουν ότι η ώρα κατανάλωσης φαγητού σχετίζεται πολύ περισσότερο με τη μεταβολική κατάσταση από ό,τι η διάρκεια των γευμάτων και πως πρέπει να υποστηριχθούν οι στρατηγικές πρωινής κατανάλωσης φαγητού», σχολιάζει καταληκτικά η Δρ. Ali.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Η εύκολη άσκηση που μειώνει την αρτηριακή πίεση

Το ιδανικό πρωινό για καλή υγεία και ευεξία σύμφωνα με το Χάρβαρντ

Οι ξηροί καρποί βοηθούν την ισορροπημένη διατροφή

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κανελένιο Κέικ με μπανάνα: Το ιδανικό χειμωνιάτικο πρωινό

Κανελένιο Κέικ με μπανάνα: Το κέικ μπανάνας με κανέλα είναι μια νόστιμη και εύκολη συνταγή για να απολαύσετε μια γλυκιά λιχουδιά που συνδυάζει τη γεύση της μπανάνας με το άρωμα της κανέλας. Είναι ιδανικό για πρωινό, σνακ ή και επιδόρπιο

Πώς να φτιάξετε σπιτικά Bagels βήμα προς βήμα;

Σπιτικά Bagels: Με λίγη προσπάθεια, μπορείτε να απολαύσετε αυτό το γευστικό ψωμάκι στην πιο φρέσκια και νόστιμη εκδοχή του, απευθείας από τον φούρνο σας. Δοκιμάστε το και θα ενθουσιαστείτε!

Πώς να φτιάξετε το καλύτερο γαλλικό τοστ;

French toast: Μια απλή αλλά απολαυστική συνταγή που μπορείτε να προσαρμόσετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Χρησιμοποιώντας ποιοτικά υλικά, σωστές τεχνικές και λίγη φαντασία στο σερβίρισμα, μπορείτε να μετατρέψετε αυτή τη λιχουδιά σε ένα ξεχωριστό πιάτο για κάθε περίσταση.

Γιατί παίρνουμε πίσω τα κιλά που χάνουμε;

Δίαιτα βάρος: Η αναπόφευκτη επιστροφή του βάρους μετά από μια απώλεια βάρους είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά, και υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό. Παρά την προσπάθεια να ακολουθήσουμε δίαιτες

3 δημιουργικοί τρόποι να απολαύσετε γιαούρτι

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι ένα υπέροχο και υγιεινό τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς δημιουργικούς τρόπους. Εδώ είναι τρεις πρωτότυπες ιδέες για να απολαύσετε το γιαούρτι σας

8 Τροφές με περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι

Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που προσφέρουν οφέλη στην υγεία του εντέρου και την γενικότερη ευεξία. Το γιαούρτι είναι μια δημοφιλής πηγή προβιοτικών, αλλά υπάρχουν και άλλες τροφές που περιέχουν περισσότερα προβιοτικά

Γιατί ο περιορισμός δεν είναι η λύση στη διατροφή

Δίαιτα: Η περιοριστική δίαιτα είναι μια δημοφιλής προσέγγιση για την απώλεια βάρους, ωστόσο δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση για τη διατήρηση της μακροχρόνιας υγείας και ευημερίας. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι αυστηροί

Close Icon