Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Πρωινό: Ποιες 2 επιλογές αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων;

Πρωινό: Ποιες 2 επιλογές αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων;

Πρωινό: Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν αλλοιωθεί σε μεγάλο βαθμό και συχνά περιέχουν πολύ πρόσθετο αλάτι, ζάχαρη, λίπος και βιομηχανικά χημικά πρόσθετα.


Πολλοί από εμάς βασίζονται σε γρήγορα, εύκολα γεύματα για τον πολυάσχολο τρόπο ζωής μας. Αν και αυτό έχει ορισμένα οφέλη, υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία σχετικά με την επίδραση που θα μπορούσε να έχει στην υγεία μας. Και ορισμένες εύκολες τροφές θα μπορούσαν να μας θέτουν σε κίνδυνο σοβαρών καρδιακών προβλημάτων. Οι υγειονομικοί φορείς προειδοποιούν για τους πιθανούς κινδύνους των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων εδώ και πολλά χρόνια. Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν αλλοιωθεί σε μεγάλο βαθμό και συχνά περιέχουν πολύ πρόσθετο αλάτι, ζάχαρη, λίπος και βιομηχανικά χημικά πρόσθετα όπως συντηρητικά, γαλακτωματοποιητές, γλυκαντικά και τεχνητά χρώματα και γεύσεις.

Ένας γρήγορος οδηγός για να διαπιστώσετε εάν ένα τρόφιμο είναι υπερεπεξεργασμένο είναι εάν περιέχει πέντε ή περισσότερα συστατικά. Το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς (BHF) προειδοποιεί ότι δύο φαγητά πρωινού που απολαμβάνουν πολλοί Βρετανοί ταξινομούνται ως εξαιρετικά επεξεργασμένα – τα γιαούρτια με άρωμα δημητριακών και φρούτων. Και αν είστε λάτρης του φρυγανισμένου ψωμιού το πρωί, αξίζει να ελέγξετε ποιο είδος ψωμιού χρησιμοποιείτε καθώς το BHF αναφέρει το ψωμί μαζικής παραγωγής ως υπερεπεξεργασμένο.

Γιατί αυτές οι τροφές κάνουν κακό στην καρδιά μου;

Μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal το 2019, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα διέτρεχαν «υψηλό» κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Η καρδιαγγειακή νόσος αναφέρεται σε οποιαδήποτε ασθένεια της καρδιάς ή των αιμοφόρων αγγείων και είναι μια από τις μεγαλύτερες αιτίες θανάτου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στο πλαίσιο της έρευνας, αξιολογήθηκαν οι συνήθειες υγείας και διατροφής περισσότερων από 105.000 Γάλλων σε μια περίοδο περίπου πέντε ετών.

Χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες ανάλογα με το πόση υπερεπεξεργασμένη τροφή έτρωγαν ως ποσοστό της μέσης ημερήσιας διατροφής τους. Αυτό κυμαινόταν από 7,5% για τους χαμηλότερους καταναλωτές έως 30,8% για τους υψηλότερους. Σε μια μέση περίοδο παρακολούθησης 5,2 Γάλλων, διαπιστώθηκε ότι κάθε αύξηση κατά 10% στην πρόσληψη υπερεπεξεργασμένων τροφίμων συνδέθηκε με 12% αύξηση των περιπτώσεων καρδιαγγειακών παθήσεων. Η μελέτη είπε: «Σε αυτή τη μεγάλη προοπτική μελέτη παρατήρησης, η υψηλότερη κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων συσχετίστηκε με υψηλότερους κινδύνους καρδιαγγειακών, στεφανιαίων καρδιακών και εγκεφαλοαγγειακών παθήσεων».

Οι ερευνητές πίστευαν ότι υπήρχαν αρκετά στοιχεία για να προκαλέσουν επίσημες προειδοποιήσεις σχετικά με την υπερβολική κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων. «Ακόμη και αν παραμένει ασαφές ποιες συγκεκριμένες διεργασίες, ενώσεις ή υπερεπεξεργασμένοι υποτύποι τροφίμων παίζουν πιο σημαντικό ρόλο, συσσωρεύονται στοιχεία για συσχέτιση μεταξύ της αυξημένης συνολικής αναλογίας υπερεπεξεργασμένων τροφίμων στη διατροφή και του αυξημένου κινδύνου αρκετών χρόνιων ασθενειών.», ανέφερε η μελέτη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πόσο στρογγυλή είναι η καρδιά σας;

Σύνδεση μεταξύ HDL και διαφορετικών τύπων καρκίνου

Γ.Κοχιαδάκης:Να γίνουν συγχωνεύσεις σε καρδιολογικές κλινικές & αιμοδυναμικά εργαστήρια

Υπάρχουν οφέλη υγείας από το έλαιο καρυδιού;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να φτιάξετε σπιτικά Bagels βήμα προς βήμα;

Σπιτικά Bagels: Με λίγη προσπάθεια, μπορείτε να απολαύσετε αυτό το γευστικό ψωμάκι στην πιο φρέσκια και νόστιμη εκδοχή του, απευθείας από τον φούρνο σας. Δοκιμάστε το και θα ενθουσιαστείτε!

Πώς να φτιάξετε το καλύτερο γαλλικό τοστ;

French toast: Μια απλή αλλά απολαυστική συνταγή που μπορείτε να προσαρμόσετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Χρησιμοποιώντας ποιοτικά υλικά, σωστές τεχνικές και λίγη φαντασία στο σερβίρισμα, μπορείτε να μετατρέψετε αυτή τη λιχουδιά σε ένα ξεχωριστό πιάτο για κάθε περίσταση.

Γιατί παίρνουμε πίσω τα κιλά που χάνουμε;

Δίαιτα βάρος: Η αναπόφευκτη επιστροφή του βάρους μετά από μια απώλεια βάρους είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά, και υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό. Παρά την προσπάθεια να ακολουθήσουμε δίαιτες

3 δημιουργικοί τρόποι να απολαύσετε γιαούρτι

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι ένα υπέροχο και υγιεινό τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς δημιουργικούς τρόπους. Εδώ είναι τρεις πρωτότυπες ιδέες για να απολαύσετε το γιαούρτι σας

8 Τροφές με περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι

Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που προσφέρουν οφέλη στην υγεία του εντέρου και την γενικότερη ευεξία. Το γιαούρτι είναι μια δημοφιλής πηγή προβιοτικών, αλλά υπάρχουν και άλλες τροφές που περιέχουν περισσότερα προβιοτικά

Γιατί ο περιορισμός δεν είναι η λύση στη διατροφή

Δίαιτα: Η περιοριστική δίαιτα είναι μια δημοφιλής προσέγγιση για την απώλεια βάρους, ωστόσο δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση για τη διατήρηση της μακροχρόνιας υγείας και ευημερίας. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι αυστηροί

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να παραλείψετε το λάδι στην σαλάτα

Λάδι στην σαλάτα: Η προσθήκη λαδιού στη σαλάτα είναι μια κλασική πρακτική στην υγιεινή διατροφή και έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Πολλοί άνθρωποι ίσως επιλέγουν να παραλείψουν το λάδι για να μειώσουν τις θερμίδες

Close Icon