Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Πρωινό: Ποιες 2 επιλογές αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων;

Πρωινό: Ποιες 2 επιλογές αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων;

Πρωινό: Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν αλλοιωθεί σε μεγάλο βαθμό και συχνά περιέχουν πολύ πρόσθετο αλάτι, ζάχαρη, λίπος και βιομηχανικά χημικά πρόσθετα.


Πολλοί από εμάς βασίζονται σε γρήγορα, εύκολα γεύματα για τον πολυάσχολο τρόπο ζωής μας. Αν και αυτό έχει ορισμένα οφέλη, υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία σχετικά με την επίδραση που θα μπορούσε να έχει στην υγεία μας. Και ορισμένες εύκολες τροφές θα μπορούσαν να μας θέτουν σε κίνδυνο σοβαρών καρδιακών προβλημάτων. Οι υγειονομικοί φορείς προειδοποιούν για τους πιθανούς κινδύνους των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων εδώ και πολλά χρόνια. Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν αλλοιωθεί σε μεγάλο βαθμό και συχνά περιέχουν πολύ πρόσθετο αλάτι, ζάχαρη, λίπος και βιομηχανικά χημικά πρόσθετα όπως συντηρητικά, γαλακτωματοποιητές, γλυκαντικά και τεχνητά χρώματα και γεύσεις.

Ένας γρήγορος οδηγός για να διαπιστώσετε εάν ένα τρόφιμο είναι υπερεπεξεργασμένο είναι εάν περιέχει πέντε ή περισσότερα συστατικά. Το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς (BHF) προειδοποιεί ότι δύο φαγητά πρωινού που απολαμβάνουν πολλοί Βρετανοί ταξινομούνται ως εξαιρετικά επεξεργασμένα – τα γιαούρτια με άρωμα δημητριακών και φρούτων. Και αν είστε λάτρης του φρυγανισμένου ψωμιού το πρωί, αξίζει να ελέγξετε ποιο είδος ψωμιού χρησιμοποιείτε καθώς το BHF αναφέρει το ψωμί μαζικής παραγωγής ως υπερεπεξεργασμένο.

Γιατί αυτές οι τροφές κάνουν κακό στην καρδιά μου;

Μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal το 2019, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα διέτρεχαν «υψηλό» κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Η καρδιαγγειακή νόσος αναφέρεται σε οποιαδήποτε ασθένεια της καρδιάς ή των αιμοφόρων αγγείων και είναι μια από τις μεγαλύτερες αιτίες θανάτου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στο πλαίσιο της έρευνας, αξιολογήθηκαν οι συνήθειες υγείας και διατροφής περισσότερων από 105.000 Γάλλων σε μια περίοδο περίπου πέντε ετών.

Χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες ανάλογα με το πόση υπερεπεξεργασμένη τροφή έτρωγαν ως ποσοστό της μέσης ημερήσιας διατροφής τους. Αυτό κυμαινόταν από 7,5% για τους χαμηλότερους καταναλωτές έως 30,8% για τους υψηλότερους. Σε μια μέση περίοδο παρακολούθησης 5,2 Γάλλων, διαπιστώθηκε ότι κάθε αύξηση κατά 10% στην πρόσληψη υπερεπεξεργασμένων τροφίμων συνδέθηκε με 12% αύξηση των περιπτώσεων καρδιαγγειακών παθήσεων. Η μελέτη είπε: «Σε αυτή τη μεγάλη προοπτική μελέτη παρατήρησης, η υψηλότερη κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων συσχετίστηκε με υψηλότερους κινδύνους καρδιαγγειακών, στεφανιαίων καρδιακών και εγκεφαλοαγγειακών παθήσεων».

Οι ερευνητές πίστευαν ότι υπήρχαν αρκετά στοιχεία για να προκαλέσουν επίσημες προειδοποιήσεις σχετικά με την υπερβολική κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων. «Ακόμη και αν παραμένει ασαφές ποιες συγκεκριμένες διεργασίες, ενώσεις ή υπερεπεξεργασμένοι υποτύποι τροφίμων παίζουν πιο σημαντικό ρόλο, συσσωρεύονται στοιχεία για συσχέτιση μεταξύ της αυξημένης συνολικής αναλογίας υπερεπεξεργασμένων τροφίμων στη διατροφή και του αυξημένου κινδύνου αρκετών χρόνιων ασθενειών.», ανέφερε η μελέτη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πόσο στρογγυλή είναι η καρδιά σας;

Σύνδεση μεταξύ HDL και διαφορετικών τύπων καρκίνου

Γ.Κοχιαδάκης:Να γίνουν συγχωνεύσεις σε καρδιολογικές κλινικές & αιμοδυναμικά εργαστήρια

Υπάρχουν οφέλη υγείας από το έλαιο καρυδιού;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μέλι: Τι θα πρέπει να προσέξετε;

Μέλι: Το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν που έχει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά απαιτεί και κάποια προσοχή στη χρήση του. Παρά τις θετικές του ιδιότητες, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις και παράγοντες στους οποίους πρέπει να είμαστε προσεκτικοί

Αναψυκτικά: Γιατί μας εθίζουν τόσο πολύ;

Αναψυκτικά: Η εξάρτηση από τα αναψυκτικά με ανθρακικό είναι μια κοινή, αλλά σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, ειδικά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, καφεΐνη και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Η συνεχής κατανάλωση αυτών των ποτών

Brunch: Ιδέες για λαχταριστές δημιουργίες

Brunch: Το brunch δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά μια ευκαιρία να μοιραστείτε στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές για να προσθέσετε γεύση και δημιουργικότητα στο τραπέζι σας.

Ηλιόσπορος: Ένας θησαυρός για την υγεία των οστών

Ηλιόσπορος: Χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Ε, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση γερών οστών και στην πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.

Αυτό το πρωινό για μακροζωία τρώνε οι γηραιότεροι άνθρωποι του κόσμου 

Στην Ικαρία, για παράδειγμα, οι γηραιότεροι συχνά ξεκινούν την ημέρα τους με ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα, που συνδυάζεται με ψωμί ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο, συνοδευόμενο από ελιές και φρέσκα λαχανικά. Αυτές οι τροφές όχι μόνο είναι θρεπτικές αλλά και γεμάτες αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί;

Ψωμί DIY: Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ​​ψωμί που θα γεμίσει το σπίτι σας με άρωμα και ζεστασιά. Ξεκινήστε σήμερα και ανακαλύψτε τη μαγεία του σπιτικού ψωμιού!

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά;

Υγιεινή διατροφή: Η ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά απαιτεί υπομονή και δημιουργικότητα. Προσφέρετε υγιεινό φαγητό ως διασκεδαστική εμπειρία και δώστε τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του.

Vegan Sushi: Μια νόστιμη εναλλακτική για τους λάτρεις της φύσης

Vegan Sushi: Το σούσι λαχανικών είναι μια νόστιμη, πρωτοποριακή και βιώσιμη εκδοχή της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας. Δεν απευθύνεται μόνο σε χορτοφάγους, αλλά και σε όλους όσους αναζητούν νέες γεύσεις και έναν πιο συνειδητό τρόπο διατροφής.

Close Icon