Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Πρωινό: Ποιες 2 επιλογές αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων;

Πρωινό: Ποιες 2 επιλογές αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων;

Πρωινό: Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν αλλοιωθεί σε μεγάλο βαθμό και συχνά περιέχουν πολύ πρόσθετο αλάτι, ζάχαρη, λίπος και βιομηχανικά χημικά πρόσθετα.


Πολλοί από εμάς βασίζονται σε γρήγορα, εύκολα γεύματα για τον πολυάσχολο τρόπο ζωής μας. Αν και αυτό έχει ορισμένα οφέλη, υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία σχετικά με την επίδραση που θα μπορούσε να έχει στην υγεία μας. Και ορισμένες εύκολες τροφές θα μπορούσαν να μας θέτουν σε κίνδυνο σοβαρών καρδιακών προβλημάτων. Οι υγειονομικοί φορείς προειδοποιούν για τους πιθανούς κινδύνους των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων εδώ και πολλά χρόνια. Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν αλλοιωθεί σε μεγάλο βαθμό και συχνά περιέχουν πολύ πρόσθετο αλάτι, ζάχαρη, λίπος και βιομηχανικά χημικά πρόσθετα όπως συντηρητικά, γαλακτωματοποιητές, γλυκαντικά και τεχνητά χρώματα και γεύσεις.

Ένας γρήγορος οδηγός για να διαπιστώσετε εάν ένα τρόφιμο είναι υπερεπεξεργασμένο είναι εάν περιέχει πέντε ή περισσότερα συστατικά. Το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς (BHF) προειδοποιεί ότι δύο φαγητά πρωινού που απολαμβάνουν πολλοί Βρετανοί ταξινομούνται ως εξαιρετικά επεξεργασμένα – τα γιαούρτια με άρωμα δημητριακών και φρούτων. Και αν είστε λάτρης του φρυγανισμένου ψωμιού το πρωί, αξίζει να ελέγξετε ποιο είδος ψωμιού χρησιμοποιείτε καθώς το BHF αναφέρει το ψωμί μαζικής παραγωγής ως υπερεπεξεργασμένο.

Γιατί αυτές οι τροφές κάνουν κακό στην καρδιά μου;

Μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal το 2019, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα διέτρεχαν «υψηλό» κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Η καρδιαγγειακή νόσος αναφέρεται σε οποιαδήποτε ασθένεια της καρδιάς ή των αιμοφόρων αγγείων και είναι μια από τις μεγαλύτερες αιτίες θανάτου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στο πλαίσιο της έρευνας, αξιολογήθηκαν οι συνήθειες υγείας και διατροφής περισσότερων από 105.000 Γάλλων σε μια περίοδο περίπου πέντε ετών.

Χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες ανάλογα με το πόση υπερεπεξεργασμένη τροφή έτρωγαν ως ποσοστό της μέσης ημερήσιας διατροφής τους. Αυτό κυμαινόταν από 7,5% για τους χαμηλότερους καταναλωτές έως 30,8% για τους υψηλότερους. Σε μια μέση περίοδο παρακολούθησης 5,2 Γάλλων, διαπιστώθηκε ότι κάθε αύξηση κατά 10% στην πρόσληψη υπερεπεξεργασμένων τροφίμων συνδέθηκε με 12% αύξηση των περιπτώσεων καρδιαγγειακών παθήσεων. Η μελέτη είπε: «Σε αυτή τη μεγάλη προοπτική μελέτη παρατήρησης, η υψηλότερη κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων συσχετίστηκε με υψηλότερους κινδύνους καρδιαγγειακών, στεφανιαίων καρδιακών και εγκεφαλοαγγειακών παθήσεων».

Οι ερευνητές πίστευαν ότι υπήρχαν αρκετά στοιχεία για να προκαλέσουν επίσημες προειδοποιήσεις σχετικά με την υπερβολική κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων. «Ακόμη και αν παραμένει ασαφές ποιες συγκεκριμένες διεργασίες, ενώσεις ή υπερεπεξεργασμένοι υποτύποι τροφίμων παίζουν πιο σημαντικό ρόλο, συσσωρεύονται στοιχεία για συσχέτιση μεταξύ της αυξημένης συνολικής αναλογίας υπερεπεξεργασμένων τροφίμων στη διατροφή και του αυξημένου κινδύνου αρκετών χρόνιων ασθενειών.», ανέφερε η μελέτη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πόσο στρογγυλή είναι η καρδιά σας;

Σύνδεση μεταξύ HDL και διαφορετικών τύπων καρκίνου

Γ.Κοχιαδάκης:Να γίνουν συγχωνεύσεις σε καρδιολογικές κλινικές & αιμοδυναμικά εργαστήρια

Υπάρχουν οφέλη υγείας από το έλαιο καρυδιού;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Overnight Oats με Φράουλα

Overnight Oats με Φράουλα: Η άνοιξη φέρνει χρώμα, φρεσκάδα και ενέργεια — ακριβώς ό,τι χρειάζεται και το πρωινό μας! Με τις φράουλες στην καλύτερή τους εποχή, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να ξεκινήσεις τη μέρα σου από ένα μπολ γεμάτο γεύση

Τα κεράσια βοηθούν στην καταπολέμηση του άγχους;

Κεράσια: Τα κεράσια είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φρούτα της εποχής και γνωστά για τις πολλές θρεπτικές τους ιδιότητες. Αλλά πέρα από την υπέροχη γεύση τους, μπορεί να αναρωτιέσαι αν τα κεράσια

Σολομός εγκέφαλος: Μπορεί η κατανάλωση σολομού να αποτρέψει την γνωστική έκπτωση;

Σολομός εγκέφαλος: Ο σολομός είναι ένα ψάρι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που έχει συσχετιστεί με διάφορα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών λειτουργιών. Περιέχει υψηλές ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι απαραίτητα

Ριζότο συνταγή: Το μυστικό για το τέλειο ριζότο

Ριζότο συνταγή: Η προετοιμασία του τέλειου ριζότο είναι μια τέχνη που απαιτεί προσοχή, υπομονή και αγάπη για τη μαγειρική. Ακολουθώντας συγκεκριμένα βήματα, μπορείτε να ετοιμάσετε ένα πιάτο που θα λατρέψουν η οικογένεια και οι φίλοι σας.

Τι πρέπει να προσέξετε στους ξηρούς καρπούς

Ξηροί καρποί: Οι ξηροί καρποί αποτελούν μια εξαιρετικά θρεπτική επιλογή για σνακ ή προσθήκη στα γεύματα. Είναι πλούσιοι σε καλά λιπαρά, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά, και σχετίζονται με οφέλη για την καρδιά, τον εγκέφαλο

Τα οφέλη του νατρίου που θα σας εκπλήξουν

Νάτριο: Το νάτριο είναι ένα βασικό μέταλλο και ηλεκτρολύτης, απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Αν και συχνά δαιμονοποιείται λόγω της υπερκατανάλωσης αλατιού,

Μπύρα: Πότε μπορεί να γίνει τοξική;

Μπύρα: Η μπύρα, αν και καταναλώνεται ευρέως και συχνά σε κοινωνικές περιστάσεις, μπορεί να είναι τοξική για τον οργανισμό σε ορισμένες περιπτώσεις.

Close Icon