Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Πρέπει να πλύνω το κοτόπουλο πριν το μαγειρέψω;

Πρέπει να πλύνω το κοτόπουλο πριν το μαγειρέψω;

Το πλύσιμο του κοτόπουλου πριν το μαγείρεμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διασταυρούμενης επιμόλυνσης.


Για δεκαετίες, πολλοί συνήθιζαν να πλένουν το κοτόπουλο κάτω από τρεχούμενο νερό πριν το μαγειρέψουν. Ήταν μια διαδικασία που θεωρούνταν απαραίτητη για την απομάκρυνση των βακτηρίων και τη διασφάλιση της υγιεινής των τροφίμων. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, νέες επιστημονικές μελέτες και συστάσεις αμφισβήτησαν αυτή την πρακτική, φέρνοντας στο προσκήνιο μια σειρά από ερωτημάτων και ανησυχιών σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων. Ας δούμε, λοιπόν, τι πραγματικά ισχύει.

Ναι ή όχι; Η επιστήμη μιλάει

Ενώ το πλύσιμο του κοτόπουλου μπορεί να δίνει την αίσθηση ότι απομακρύνει βρωμιά και βακτήρια, στην πραγματικότητα ο ψεκασμός με νερό μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Όταν πλένουμε το κοτόπουλο, το νερό διασπείρεται γύρω στο νεροχύτη, στον πάγκο εργασίας και στα σκεύη μας, διασκορπίζοντας τα βακτήρια σε μεγαλύτερη επιφάνεια και αυξάνοντας τον κίνδυνο διασταυρούμενης επιμόλυνσης άλλων τροφίμων. Επιπλέον, οι μελέτες δείχνουν ότι το μαγείρεμα του κοτόπουλου σε σωστή θερμοκρασία (τουλάχιστον 74°C στο εσωτερικό) είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος για την εξάλειψη των παθογόνων βακτηρίων όπως η σαλμονέλα και το καμπυλοβακτήριο.

Τι μπορούμε να κάνουμε για ασφαλές μαγείρεμα;

Αντί να πλένουμε το κοτόπουλο, υπάρχουν πιο ασφαλείς τρόποι χειρισμού του προκειμένου να αποφύγουμε τη διασπορά των βακτηρίων και να διασφαλίσουμε την υγιεινή των τροφίμων:

  • Χρησιμοποιούμε ξεχωριστό απολυμαντικό σπρέι ή μαντηλάκια για την απολύμανση επιφανειών και σκευών που ήρθαν σε επαφή με το ωμό κοτόπουλο.
  • Πλένουμε σχολαστικά τα χέρια μας με ζεστό σαπούνι και νερό πριν και μετά το χειρισμό του ωμού κοτόπουλου.
  • Χρησιμοποιούμε ξεχωριστά μαχαίρια και σανίδες κοπής για τα ωμά και τα μαγειρεμένα τρόφιμα.
  • Μαγειρεύουμε το κοτόπουλο σε σωστή θερμοκρασία και ελέγχουμε το εσωτερικό του με θερμόμετρο τροφίμων.

Το πλύσιμο του κοτόπουλου πριν το μαγείρεμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διασταυρούμενης επιμόλυνσης. Αντί για αυτή την πρακτική, ακολουθούμε τις παραπάνω οδηγίες υγιεινής και μαγειρεύουμε το κοτόπουλο σε σωστή θερμοκρασία για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των τροφίμων και να απολαύσουμε τα πιάτα μας χωρίς ανησυχίες!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να βεβαιωθείτε ότι τα υπολείμματά σας είναι ασφαλή για κατανάλωση

Πώς πλένουμε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά;

Μαγειρικά μυστικά για να φτιάξετε το τέλειο κοτόπουλο

Ποια είναι τα πιο ευκολοσυνδυάσιμα συνοδευτικά για κοτόπουλο;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μέλι: Τι θα πρέπει να προσέξετε;

Μέλι: Το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν που έχει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά απαιτεί και κάποια προσοχή στη χρήση του. Παρά τις θετικές του ιδιότητες, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις και παράγοντες στους οποίους πρέπει να είμαστε προσεκτικοί

Αναψυκτικά: Γιατί μας εθίζουν τόσο πολύ;

Αναψυκτικά: Η εξάρτηση από τα αναψυκτικά με ανθρακικό είναι μια κοινή, αλλά σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, ειδικά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, καφεΐνη και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Η συνεχής κατανάλωση αυτών των ποτών

Brunch: Ιδέες για λαχταριστές δημιουργίες

Brunch: Το brunch δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά μια ευκαιρία να μοιραστείτε στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές για να προσθέσετε γεύση και δημιουργικότητα στο τραπέζι σας.

Ηλιόσπορος: Ένας θησαυρός για την υγεία των οστών

Ηλιόσπορος: Χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Ε, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση γερών οστών και στην πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.

Αυτό το πρωινό για μακροζωία τρώνε οι γηραιότεροι άνθρωποι του κόσμου 

Στην Ικαρία, για παράδειγμα, οι γηραιότεροι συχνά ξεκινούν την ημέρα τους με ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα, που συνδυάζεται με ψωμί ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο, συνοδευόμενο από ελιές και φρέσκα λαχανικά. Αυτές οι τροφές όχι μόνο είναι θρεπτικές αλλά και γεμάτες αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί;

Ψωμί DIY: Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ​​ψωμί που θα γεμίσει το σπίτι σας με άρωμα και ζεστασιά. Ξεκινήστε σήμερα και ανακαλύψτε τη μαγεία του σπιτικού ψωμιού!

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά;

Υγιεινή διατροφή: Η ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά απαιτεί υπομονή και δημιουργικότητα. Προσφέρετε υγιεινό φαγητό ως διασκεδαστική εμπειρία και δώστε τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του.

Vegan Sushi: Μια νόστιμη εναλλακτική για τους λάτρεις της φύσης

Vegan Sushi: Το σούσι λαχανικών είναι μια νόστιμη, πρωτοποριακή και βιώσιμη εκδοχή της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας. Δεν απευθύνεται μόνο σε χορτοφάγους, αλλά και σε όλους όσους αναζητούν νέες γεύσεις και έναν πιο συνειδητό τρόπο διατροφής.

Close Icon