Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Πρέπει να πλύνω το κοτόπουλο πριν το μαγειρέψω;

Πρέπει να πλύνω το κοτόπουλο πριν το μαγειρέψω;

Το πλύσιμο του κοτόπουλου πριν το μαγείρεμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διασταυρούμενης επιμόλυνσης.


Για δεκαετίες, πολλοί συνήθιζαν να πλένουν το κοτόπουλο κάτω από τρεχούμενο νερό πριν το μαγειρέψουν. Ήταν μια διαδικασία που θεωρούνταν απαραίτητη για την απομάκρυνση των βακτηρίων και τη διασφάλιση της υγιεινής των τροφίμων. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, νέες επιστημονικές μελέτες και συστάσεις αμφισβήτησαν αυτή την πρακτική, φέρνοντας στο προσκήνιο μια σειρά από ερωτημάτων και ανησυχιών σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων. Ας δούμε, λοιπόν, τι πραγματικά ισχύει.

Ναι ή όχι; Η επιστήμη μιλάει

Ενώ το πλύσιμο του κοτόπουλου μπορεί να δίνει την αίσθηση ότι απομακρύνει βρωμιά και βακτήρια, στην πραγματικότητα ο ψεκασμός με νερό μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Όταν πλένουμε το κοτόπουλο, το νερό διασπείρεται γύρω στο νεροχύτη, στον πάγκο εργασίας και στα σκεύη μας, διασκορπίζοντας τα βακτήρια σε μεγαλύτερη επιφάνεια και αυξάνοντας τον κίνδυνο διασταυρούμενης επιμόλυνσης άλλων τροφίμων. Επιπλέον, οι μελέτες δείχνουν ότι το μαγείρεμα του κοτόπουλου σε σωστή θερμοκρασία (τουλάχιστον 74°C στο εσωτερικό) είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος για την εξάλειψη των παθογόνων βακτηρίων όπως η σαλμονέλα και το καμπυλοβακτήριο.

Τι μπορούμε να κάνουμε για ασφαλές μαγείρεμα;

Αντί να πλένουμε το κοτόπουλο, υπάρχουν πιο ασφαλείς τρόποι χειρισμού του προκειμένου να αποφύγουμε τη διασπορά των βακτηρίων και να διασφαλίσουμε την υγιεινή των τροφίμων:

  • Χρησιμοποιούμε ξεχωριστό απολυμαντικό σπρέι ή μαντηλάκια για την απολύμανση επιφανειών και σκευών που ήρθαν σε επαφή με το ωμό κοτόπουλο.
  • Πλένουμε σχολαστικά τα χέρια μας με ζεστό σαπούνι και νερό πριν και μετά το χειρισμό του ωμού κοτόπουλου.
  • Χρησιμοποιούμε ξεχωριστά μαχαίρια και σανίδες κοπής για τα ωμά και τα μαγειρεμένα τρόφιμα.
  • Μαγειρεύουμε το κοτόπουλο σε σωστή θερμοκρασία και ελέγχουμε το εσωτερικό του με θερμόμετρο τροφίμων.

Το πλύσιμο του κοτόπουλου πριν το μαγείρεμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διασταυρούμενης επιμόλυνσης. Αντί για αυτή την πρακτική, ακολουθούμε τις παραπάνω οδηγίες υγιεινής και μαγειρεύουμε το κοτόπουλο σε σωστή θερμοκρασία για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των τροφίμων και να απολαύσουμε τα πιάτα μας χωρίς ανησυχίες!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να βεβαιωθείτε ότι τα υπολείμματά σας είναι ασφαλή για κατανάλωση

Πώς πλένουμε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά;

Μαγειρικά μυστικά για να φτιάξετε το τέλειο κοτόπουλο

Ποια είναι τα πιο ευκολοσυνδυάσιμα συνοδευτικά για κοτόπουλο;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Overnight Oats με Φράουλα

Overnight Oats με Φράουλα: Η άνοιξη φέρνει χρώμα, φρεσκάδα και ενέργεια — ακριβώς ό,τι χρειάζεται και το πρωινό μας! Με τις φράουλες στην καλύτερή τους εποχή, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να ξεκινήσεις τη μέρα σου από ένα μπολ γεμάτο γεύση

Τα κεράσια βοηθούν στην καταπολέμηση του άγχους;

Κεράσια: Τα κεράσια είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φρούτα της εποχής και γνωστά για τις πολλές θρεπτικές τους ιδιότητες. Αλλά πέρα από την υπέροχη γεύση τους, μπορεί να αναρωτιέσαι αν τα κεράσια

Σολομός εγκέφαλος: Μπορεί η κατανάλωση σολομού να αποτρέψει την γνωστική έκπτωση;

Σολομός εγκέφαλος: Ο σολομός είναι ένα ψάρι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που έχει συσχετιστεί με διάφορα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών λειτουργιών. Περιέχει υψηλές ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι απαραίτητα

Ριζότο συνταγή: Το μυστικό για το τέλειο ριζότο

Ριζότο συνταγή: Η προετοιμασία του τέλειου ριζότο είναι μια τέχνη που απαιτεί προσοχή, υπομονή και αγάπη για τη μαγειρική. Ακολουθώντας συγκεκριμένα βήματα, μπορείτε να ετοιμάσετε ένα πιάτο που θα λατρέψουν η οικογένεια και οι φίλοι σας.

Τι πρέπει να προσέξετε στους ξηρούς καρπούς

Ξηροί καρποί: Οι ξηροί καρποί αποτελούν μια εξαιρετικά θρεπτική επιλογή για σνακ ή προσθήκη στα γεύματα. Είναι πλούσιοι σε καλά λιπαρά, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά, και σχετίζονται με οφέλη για την καρδιά, τον εγκέφαλο

Τα οφέλη του νατρίου που θα σας εκπλήξουν

Νάτριο: Το νάτριο είναι ένα βασικό μέταλλο και ηλεκτρολύτης, απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Αν και συχνά δαιμονοποιείται λόγω της υπερκατανάλωσης αλατιού,

Μπύρα: Πότε μπορεί να γίνει τοξική;

Μπύρα: Η μπύρα, αν και καταναλώνεται ευρέως και συχνά σε κοινωνικές περιστάσεις, μπορεί να είναι τοξική για τον οργανισμό σε ορισμένες περιπτώσεις.

Close Icon