Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Πρασοσέλινο ντερμπιέ ή ντελμπιέ – αλευρολέμονο

Πρασοσέλινο ντερμπιέ ή ντελμπιέ – αλευρολέμονο

Το πράσο και το σέλινο είναι δύο πράσινα φυλλώδη λαχανικά, πλούσια σε βιταμίνες Α, C, καθώς και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.



Αρκετές φορές έχω ακούσει τη φράση «Πάλι λαχανικά θα φάμε; Μπουχτίσαμε!». Κι όμως! Το πρασοσέλινο ντελμπιέ είναι μία διαφορετική και αρκετά γευστική επιλογή να καταναλώσουμε τα λαχανικά. Επιπλέον, αποτελεί μία ακόμη επιλογή για τα άτομα που ακολουθούν νηστεία. Πάμε λοιπόν να δούμε τι μας προσφέρει. Το πράσο και το σέλινο είναι δύο πράσινα φυλλώδη λαχανικά, πλούσια σε βιταμίνες Α, C, καθώς και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Επιπλέον, και τα 2 αυτά λαχανικά είναι πλούσιες πηγές της βιταμίνης Κ, μία βιταμίνη που χρειάζεται ο οργανισμός για την καλή κυκλοφορία και την πήξη του αίματος. Για το λόγο αυτό, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή τα άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή, καθώς το κλειδί βρίσκεται στην κατανάλωση ίσης ποσότητας τέτοιων λαχανικών κάθε μέρα.

 


ΥΛΙΚΑ

 

5-6 μεγάλα πράσα

2-3 καρότα

1 ματσάκι σέλινο (5-6 κλαδάκια)

1 ξερό κρεμμύδι

2 μέτριες πατάτες

¾ κούπας ελαιόλαδο

Προαιρετικά 1 κύβο λαχανικών (σπιτικό ή βιολογικό κατά προτίμηση)

Χυμός 1-2 λεμονιών (ανάλογα με πόσο μας αρέσει. Εγώ βάζω 80ml-100ml)

1 γεμάτη κουταλιά σούπας αλεύρι ή κορνφλάουρ

Αλάτι

Πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Καθαρίζουμε τα πράσα και τα κόβουμε στη μέση και μετά σε κομμάτια μήκους 5cm-6 cm Τα πλένουμε πολύ καλά. Καθαρίζουμε και πλένουμε τα καρότα και το σέλινο.
  2. Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε ελαφρά το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο (ίσα να μαραθεί) και προσθέτουμε τα πράσα τα καρότα και το σέλινο. Αλατίζουμε ελαφρά. Μόλις αρχίσει να «τσιτσιρίζει» προσθέτουμε λίγο νερό και όταν πάρει βράση μειώνουμε σε μέτρια τη θερμοκρασία.
  3. Προσθέτουμε τις πατάτες κομμένες σε χοντρές φέτες (6 κομμάτια η κάθε μια) και τον κύβο αν βάλουμε. Αφήνουμε το φαγητό μας να μαγειρευτεί σε μέτρια θερμοκρασία, χωρίς να ανακατεύουμε (μόνο κουνώντας την κατσαρόλα) και προσθέτοντας όποτε χρειάζεται νερό.
  4. Όταν είναι έτοιμο πρέπει να έχουν μείνει λίγα υγρά , να μην έχει στεγνώσει. Σε βαθύ πιάτο ανακατεύουμε το αλεύρι με το χυμό λεμονιού και χτυπάμε με ένα πιρούνι να διαλυθεί.
  5. Προσθέτουμε λίγο λίγο καυτό ζουμάκι από την κατσαρόλα όπως στο αυγολέμονο και αδειάζουμε στην κατσαρόλα. Κουνάμε πέρα δώθε να πάει παντού , αφήνουμε πάνω στο μάτι να πάρει 1-2 βράσεις και να πήξει ελαφρά η σάλτσα και αποσύρουμε.
  6. Περιμένουμε κανένα δεκάλεπτο και σερβίρουμε. Πασπαλίζουμε με πιπέρι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να χρησιμοποιήσετε το μπρόκολο στην καθημερινότητά σας με νόστιμο τρόπο;

5 καλύτερες επιλογές ροφημάτων για να αντικαταστήσετε τον καφέ

Ξεκινήστε την κατανάλωση χουρμάδων κάθε μέρα και θα δείτε αποτελέσματα

Η κουταλιά που προστατεύει το έντερο, το δέρμα, το ανοσοποιητικό και τη διάθεση

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Close Icon