Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Πρασοσέλινο ντερμπιέ ή ντελμπιέ – αλευρολέμονο

Πρασοσέλινο ντερμπιέ ή ντελμπιέ – αλευρολέμονο

Το πράσο και το σέλινο είναι δύο πράσινα φυλλώδη λαχανικά, πλούσια σε βιταμίνες Α, C, καθώς και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.


Αρκετές φορές έχω ακούσει τη φράση «Πάλι λαχανικά θα φάμε; Μπουχτίσαμε!». Κι όμως! Το πρασοσέλινο ντελμπιέ είναι μία διαφορετική και αρκετά γευστική επιλογή να καταναλώσουμε τα λαχανικά. Επιπλέον, αποτελεί μία ακόμη επιλογή για τα άτομα που ακολουθούν νηστεία. Πάμε λοιπόν να δούμε τι μας προσφέρει. Το πράσο και το σέλινο είναι δύο πράσινα φυλλώδη λαχανικά, πλούσια σε βιταμίνες Α, C, καθώς και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Επιπλέον, και τα 2 αυτά λαχανικά είναι πλούσιες πηγές της βιταμίνης Κ, μία βιταμίνη που χρειάζεται ο οργανισμός για την καλή κυκλοφορία και την πήξη του αίματος. Για το λόγο αυτό, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή τα άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή, καθώς το κλειδί βρίσκεται στην κατανάλωση ίσης ποσότητας τέτοιων λαχανικών κάθε μέρα.

 

ΥΛΙΚΑ

 

5-6 μεγάλα πράσα

2-3 καρότα

1 ματσάκι σέλινο (5-6 κλαδάκια)

1 ξερό κρεμμύδι

2 μέτριες πατάτες

¾ κούπας ελαιόλαδο

Προαιρετικά 1 κύβο λαχανικών (σπιτικό ή βιολογικό κατά προτίμηση)

Χυμός 1-2 λεμονιών (ανάλογα με πόσο μας αρέσει. Εγώ βάζω 80ml-100ml)

1 γεμάτη κουταλιά σούπας αλεύρι ή κορνφλάουρ

Αλάτι

Πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Καθαρίζουμε τα πράσα και τα κόβουμε στη μέση και μετά σε κομμάτια μήκους 5cm-6 cm Τα πλένουμε πολύ καλά. Καθαρίζουμε και πλένουμε τα καρότα και το σέλινο.
  2. Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε ελαφρά το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο (ίσα να μαραθεί) και προσθέτουμε τα πράσα τα καρότα και το σέλινο. Αλατίζουμε ελαφρά. Μόλις αρχίσει να «τσιτσιρίζει» προσθέτουμε λίγο νερό και όταν πάρει βράση μειώνουμε σε μέτρια τη θερμοκρασία.
  3. Προσθέτουμε τις πατάτες κομμένες σε χοντρές φέτες (6 κομμάτια η κάθε μια) και τον κύβο αν βάλουμε. Αφήνουμε το φαγητό μας να μαγειρευτεί σε μέτρια θερμοκρασία, χωρίς να ανακατεύουμε (μόνο κουνώντας την κατσαρόλα) και προσθέτοντας όποτε χρειάζεται νερό.
  4. Όταν είναι έτοιμο πρέπει να έχουν μείνει λίγα υγρά , να μην έχει στεγνώσει. Σε βαθύ πιάτο ανακατεύουμε το αλεύρι με το χυμό λεμονιού και χτυπάμε με ένα πιρούνι να διαλυθεί.
  5. Προσθέτουμε λίγο λίγο καυτό ζουμάκι από την κατσαρόλα όπως στο αυγολέμονο και αδειάζουμε στην κατσαρόλα. Κουνάμε πέρα δώθε να πάει παντού , αφήνουμε πάνω στο μάτι να πάρει 1-2 βράσεις και να πήξει ελαφρά η σάλτσα και αποσύρουμε.
  6. Περιμένουμε κανένα δεκάλεπτο και σερβίρουμε. Πασπαλίζουμε με πιπέρι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να χρησιμοποιήσετε το μπρόκολο στην καθημερινότητά σας με νόστιμο τρόπο;

5 καλύτερες επιλογές ροφημάτων για να αντικαταστήσετε τον καφέ

Ξεκινήστε την κατανάλωση χουρμάδων κάθε μέρα και θα δείτε αποτελέσματα

Η κουταλιά που προστατεύει το έντερο, το δέρμα, το ανοσοποιητικό και τη διάθεση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Amatriciana - Η πιο γευστική συνταγή με λίγα υλικά

Μακαρόνια Amatriciana: Η μακαρονάδα αλα Αματριτσιάνα είναι ένα από τα πιο γνωστά και αγαπημένα ιταλικά πιάτα, με καταγωγή από την περιοχή του Λάτσιο και την πόλη Αμάτριτσε. Η συνταγή αυτή συνδυάζει ζυμαρικά με guanciale

 Το Πλιγούρι και η Υγεία των Νευρών

Πλιγούρι :Η βιταμίνη Β1 και η βιταμίνη Β6 βοηθούν στη βελτίωση της διάθεσης και στη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης. Επιπλέον, το πλιγούρι παρέχει πολύ μαγνήσιο, το οποίο είναι γνωστό για τις χαλαρωτικές του ιδιότητες και την ικανότητά του να μειώνει την ένταση των μυών και το στρες στο σώμα.

Τα οφέλη του ελαιολάδου με άδειο στομάχι

Ελαιόλαδο: Από τη βελτίωση της πέψης και την αποτοξίνωση του οργανισμού μέχρι την προαγωγή της καρδιαγγειακής υγείας, το ελαιόλαδο είναι ένας φυσικός σύμμαχος για την υγεία και την ευεξία.

Το μυστικό για την υγεία των ματιών μας

Κουρκουμάς: Ο κουρκουμάς, το έντονα κίτρινο μπαχαρικό που προέρχεται από τη ρίζα του φυτού Curcuma longa, είναι γνωστός για τις αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές του ιδιότητες. Αν και συνήθως συσχετίζεται με την καταπολέμηση

Είναι απαραίτητα τα βιολογικά λαχανικά και φρούτα;

Λαχανικά και φρούτα: Τα βιολογικά λαχανικά έχουν γίνει όλο και πιο δημοφιλή τα τελευταία χρόνια, καθώς πολλοί άνθρωποι αναζητούν πιο υγιεινές επιλογές στη διατροφή τους. Αλλά πόσο σημαντικά είναι πραγματικά και τι διαφορά

Γαρύφαλλο - Μια φυσική ενίσχυση για τα οστά

Γαρύφαλλο: Χάρη στα αντιοξειδωτικά, τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και τα θρεπτικά συστατικά του, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και διατήρηση της οστικής πυκνότητας.

Πώς να λάβω πρωτεΐνη χωρίς να φάω κρέας

Plant based: Οι φυτικές ίνες που περιέχει βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου και στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Επίσης, οι αντιοξειδωτικές του ιδιότητες συμβάλλουν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών και στη μείωση του κινδύνου χρόνιας ασθένειας.

Close Icon