Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Πρασοσέλινο ντερμπιέ ή ντελμπιέ – αλευρολέμονο

Πρασοσέλινο ντερμπιέ ή ντελμπιέ – αλευρολέμονο

Το πράσο και το σέλινο είναι δύο πράσινα φυλλώδη λαχανικά, πλούσια σε βιταμίνες Α, C, καθώς και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.


Αρκετές φορές έχω ακούσει τη φράση «Πάλι λαχανικά θα φάμε; Μπουχτίσαμε!». Κι όμως! Το πρασοσέλινο ντελμπιέ είναι μία διαφορετική και αρκετά γευστική επιλογή να καταναλώσουμε τα λαχανικά. Επιπλέον, αποτελεί μία ακόμη επιλογή για τα άτομα που ακολουθούν νηστεία. Πάμε λοιπόν να δούμε τι μας προσφέρει. Το πράσο και το σέλινο είναι δύο πράσινα φυλλώδη λαχανικά, πλούσια σε βιταμίνες Α, C, καθώς και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Επιπλέον, και τα 2 αυτά λαχανικά είναι πλούσιες πηγές της βιταμίνης Κ, μία βιταμίνη που χρειάζεται ο οργανισμός για την καλή κυκλοφορία και την πήξη του αίματος. Για το λόγο αυτό, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή τα άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή, καθώς το κλειδί βρίσκεται στην κατανάλωση ίσης ποσότητας τέτοιων λαχανικών κάθε μέρα.

 

ΥΛΙΚΑ

 

5-6 μεγάλα πράσα

2-3 καρότα

1 ματσάκι σέλινο (5-6 κλαδάκια)

1 ξερό κρεμμύδι

2 μέτριες πατάτες

¾ κούπας ελαιόλαδο

Προαιρετικά 1 κύβο λαχανικών (σπιτικό ή βιολογικό κατά προτίμηση)

Χυμός 1-2 λεμονιών (ανάλογα με πόσο μας αρέσει. Εγώ βάζω 80ml-100ml)

1 γεμάτη κουταλιά σούπας αλεύρι ή κορνφλάουρ

Αλάτι

Πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Καθαρίζουμε τα πράσα και τα κόβουμε στη μέση και μετά σε κομμάτια μήκους 5cm-6 cm Τα πλένουμε πολύ καλά. Καθαρίζουμε και πλένουμε τα καρότα και το σέλινο.
  2. Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε ελαφρά το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο (ίσα να μαραθεί) και προσθέτουμε τα πράσα τα καρότα και το σέλινο. Αλατίζουμε ελαφρά. Μόλις αρχίσει να «τσιτσιρίζει» προσθέτουμε λίγο νερό και όταν πάρει βράση μειώνουμε σε μέτρια τη θερμοκρασία.
  3. Προσθέτουμε τις πατάτες κομμένες σε χοντρές φέτες (6 κομμάτια η κάθε μια) και τον κύβο αν βάλουμε. Αφήνουμε το φαγητό μας να μαγειρευτεί σε μέτρια θερμοκρασία, χωρίς να ανακατεύουμε (μόνο κουνώντας την κατσαρόλα) και προσθέτοντας όποτε χρειάζεται νερό.
  4. Όταν είναι έτοιμο πρέπει να έχουν μείνει λίγα υγρά , να μην έχει στεγνώσει. Σε βαθύ πιάτο ανακατεύουμε το αλεύρι με το χυμό λεμονιού και χτυπάμε με ένα πιρούνι να διαλυθεί.
  5. Προσθέτουμε λίγο λίγο καυτό ζουμάκι από την κατσαρόλα όπως στο αυγολέμονο και αδειάζουμε στην κατσαρόλα. Κουνάμε πέρα δώθε να πάει παντού , αφήνουμε πάνω στο μάτι να πάρει 1-2 βράσεις και να πήξει ελαφρά η σάλτσα και αποσύρουμε.
  6. Περιμένουμε κανένα δεκάλεπτο και σερβίρουμε. Πασπαλίζουμε με πιπέρι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να χρησιμοποιήσετε το μπρόκολο στην καθημερινότητά σας με νόστιμο τρόπο;

5 καλύτερες επιλογές ροφημάτων για να αντικαταστήσετε τον καφέ

Ξεκινήστε την κατανάλωση χουρμάδων κάθε μέρα και θα δείτε αποτελέσματα

Η κουταλιά που προστατεύει το έντερο, το δέρμα, το ανοσοποιητικό και τη διάθεση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μέλι: Τι θα πρέπει να προσέξετε;

Μέλι: Το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν που έχει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά απαιτεί και κάποια προσοχή στη χρήση του. Παρά τις θετικές του ιδιότητες, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις και παράγοντες στους οποίους πρέπει να είμαστε προσεκτικοί

Αναψυκτικά: Γιατί μας εθίζουν τόσο πολύ;

Αναψυκτικά: Η εξάρτηση από τα αναψυκτικά με ανθρακικό είναι μια κοινή, αλλά σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, ειδικά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, καφεΐνη και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Η συνεχής κατανάλωση αυτών των ποτών

Brunch: Ιδέες για λαχταριστές δημιουργίες

Brunch: Το brunch δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά μια ευκαιρία να μοιραστείτε στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές για να προσθέσετε γεύση και δημιουργικότητα στο τραπέζι σας.

Ηλιόσπορος: Ένας θησαυρός για την υγεία των οστών

Ηλιόσπορος: Χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Ε, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση γερών οστών και στην πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.

Αυτό το πρωινό για μακροζωία τρώνε οι γηραιότεροι άνθρωποι του κόσμου 

Στην Ικαρία, για παράδειγμα, οι γηραιότεροι συχνά ξεκινούν την ημέρα τους με ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα, που συνδυάζεται με ψωμί ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο, συνοδευόμενο από ελιές και φρέσκα λαχανικά. Αυτές οι τροφές όχι μόνο είναι θρεπτικές αλλά και γεμάτες αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί;

Ψωμί DIY: Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ​​ψωμί που θα γεμίσει το σπίτι σας με άρωμα και ζεστασιά. Ξεκινήστε σήμερα και ανακαλύψτε τη μαγεία του σπιτικού ψωμιού!

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά;

Υγιεινή διατροφή: Η ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά απαιτεί υπομονή και δημιουργικότητα. Προσφέρετε υγιεινό φαγητό ως διασκεδαστική εμπειρία και δώστε τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του.

Vegan Sushi: Μια νόστιμη εναλλακτική για τους λάτρεις της φύσης

Vegan Sushi: Το σούσι λαχανικών είναι μια νόστιμη, πρωτοποριακή και βιώσιμη εκδοχή της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας. Δεν απευθύνεται μόνο σε χορτοφάγους, αλλά και σε όλους όσους αναζητούν νέες γεύσεις και έναν πιο συνειδητό τρόπο διατροφής.

Close Icon