Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Πρασοσέλινο ντερμπιέ ή ντελμπιέ – αλευρολέμονο

Πρασοσέλινο ντερμπιέ ή ντελμπιέ – αλευρολέμονο

Το πράσο και το σέλινο είναι δύο πράσινα φυλλώδη λαχανικά, πλούσια σε βιταμίνες Α, C, καθώς και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Αρκετές φορές έχω ακούσει τη φράση «Πάλι λαχανικά θα φάμε; Μπουχτίσαμε!». Κι όμως! Το πρασοσέλινο ντελμπιέ είναι μία διαφορετική και αρκετά γευστική επιλογή να καταναλώσουμε τα λαχανικά. Επιπλέον, αποτελεί μία ακόμη επιλογή για τα άτομα που ακολουθούν νηστεία. Πάμε λοιπόν να δούμε τι μας προσφέρει. Το πράσο και το σέλινο είναι δύο πράσινα φυλλώδη λαχανικά, πλούσια σε βιταμίνες Α, C, καθώς και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Επιπλέον, και τα 2 αυτά λαχανικά είναι πλούσιες πηγές της βιταμίνης Κ, μία βιταμίνη που χρειάζεται ο οργανισμός για την καλή κυκλοφορία και την πήξη του αίματος. Για το λόγο αυτό, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή τα άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή, καθώς το κλειδί βρίσκεται στην κατανάλωση ίσης ποσότητας τέτοιων λαχανικών κάθε μέρα.

 

ΥΛΙΚΑ

 

5-6 μεγάλα πράσα

2-3 καρότα

1 ματσάκι σέλινο (5-6 κλαδάκια)

1 ξερό κρεμμύδι

2 μέτριες πατάτες

¾ κούπας ελαιόλαδο

Προαιρετικά 1 κύβο λαχανικών (σπιτικό ή βιολογικό κατά προτίμηση)

Χυμός 1-2 λεμονιών (ανάλογα με πόσο μας αρέσει. Εγώ βάζω 80ml-100ml)

1 γεμάτη κουταλιά σούπας αλεύρι ή κορνφλάουρ

Αλάτι

Πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Καθαρίζουμε τα πράσα και τα κόβουμε στη μέση και μετά σε κομμάτια μήκους 5cm-6 cm Τα πλένουμε πολύ καλά. Καθαρίζουμε και πλένουμε τα καρότα και το σέλινο.
  2. Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε ελαφρά το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο (ίσα να μαραθεί) και προσθέτουμε τα πράσα τα καρότα και το σέλινο. Αλατίζουμε ελαφρά. Μόλις αρχίσει να «τσιτσιρίζει» προσθέτουμε λίγο νερό και όταν πάρει βράση μειώνουμε σε μέτρια τη θερμοκρασία.
  3. Προσθέτουμε τις πατάτες κομμένες σε χοντρές φέτες (6 κομμάτια η κάθε μια) και τον κύβο αν βάλουμε. Αφήνουμε το φαγητό μας να μαγειρευτεί σε μέτρια θερμοκρασία, χωρίς να ανακατεύουμε (μόνο κουνώντας την κατσαρόλα) και προσθέτοντας όποτε χρειάζεται νερό.
  4. Όταν είναι έτοιμο πρέπει να έχουν μείνει λίγα υγρά , να μην έχει στεγνώσει. Σε βαθύ πιάτο ανακατεύουμε το αλεύρι με το χυμό λεμονιού και χτυπάμε με ένα πιρούνι να διαλυθεί.
  5. Προσθέτουμε λίγο λίγο καυτό ζουμάκι από την κατσαρόλα όπως στο αυγολέμονο και αδειάζουμε στην κατσαρόλα. Κουνάμε πέρα δώθε να πάει παντού , αφήνουμε πάνω στο μάτι να πάρει 1-2 βράσεις και να πήξει ελαφρά η σάλτσα και αποσύρουμε.
  6. Περιμένουμε κανένα δεκάλεπτο και σερβίρουμε. Πασπαλίζουμε με πιπέρι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να χρησιμοποιήσετε το μπρόκολο στην καθημερινότητά σας με νόστιμο τρόπο;

5 καλύτερες επιλογές ροφημάτων για να αντικαταστήσετε τον καφέ

Ξεκινήστε την κατανάλωση χουρμάδων κάθε μέρα και θα δείτε αποτελέσματα

Η κουταλιά που προστατεύει το έντερο, το δέρμα, το ανοσοποιητικό και τη διάθεση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Υγιεινά σνακ για το σχολείο που τα παιδιά θα λατρέψουν

Παιδική Διατροφή: Η επιλογή υγιεινών σνακ για το σχολείο μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία και την απόδοση των παιδιών. Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να δοκιμάσουν νέες επιλογές και να ετοιμάσουν μαζί σας υγιεινά σνακ.

Τι πρέπει να ξέρετε όταν ξεκινήσετε δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες

Δίαιτα υδατάνθρακες: Τι να ξέρετε πριν την επόμενη φορά που θα δοκιμάσετε δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες: Μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες (low-carb) είναι δημοφιλής για την απώλεια βάρους και τη βελτίωση της μεταβολικής υγείας.

Κάρδαμο: Μια φυσική αντιμετώπιση για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS)

Κάρδαμο: Οι αντιφλεγμονώδεις, πεπτικές και μυοχαλαρωτικές του ιδιότητες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κοιλιακού πόνου, του φουσκώματος, της διάρροιας και της δυσκοιλιότητας.

Σύκα: Φίλοι των μαλλιών και του δέρματός σας

Σύκα:Τα σύκα είναι μια νόστιμη και υγιεινή προσθήκη στη διατροφή σας, αλλά είναι επίσης ένας πολύτιμος σύμμαχος της ομορφιάς σας. Εκμεταλλευτείτε τις ευεργετικές του ιδιότητες για λαμπερό δέρμα και δυνατά μαλλιά!

Τι πρέπει να προσέξετε στη διατροφή σας ως γυναίκες άνω των 50 ετών;

Γυναίκες άνω των 50: Μετά την ηλικία των 50, οι γυναίκες περνούν από σημαντικές ορμονικές αλλαγές, κυρίως λόγω της εμμηνόπαυσης, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν τη συνολική υγεία και το βάρος

Close Icon