Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Πρασόπιτα της γιαγιάς: Μια παραδοσιακή συνταγή από την παιδική μας ηλικία

Πρασόπιτα της γιαγιάς: Μια παραδοσιακή συνταγή από την παιδική μας ηλικία

Πρασόπιτα της γιαγιάς: Βάλε τα πράσα στη διατροφή σου με τον πιο νόστιμο τρόπο και προσπάθησε κι εσύ να φτιάξεις το φαγητό των παιδικών σου χρόνων!



Τα πράσα μπορούν να γίνουν ο σύμμαχός σου, αν θέλεις να αποκτήσεις υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Το κάθε πράσο έχει περίπου 54 θερμίδες, γεγονός που το κάνει ένα από τα πιο διαιτητικά λαχανικά!Η πρασόπιτα αποτελεί μία από τις πιο γευστικές συνταγές των παιδικών μας χρόνων. Είναι το φαγητό που μπορεί να συνόδευε τα μεσημεριανά μας γεύματα στο σπίτι της γιαγιάς μας! Κι όμως, οι παλαιότεροι ήξεραν τι έτρωγαν! Τα πράσα είναι πλούσια σε βιταμίνες και σίδηρο! Προστατεύουν την καρδιά μας, την όρασή μας, καταπολεμούν την αναιμία, την υψηλή χοληστερόλη και προλαμβάνει από τις διάφορες μορφές καρκίνου. Επομένως, είναι δυναμικός σύμμαχος της υγείας μας κι αυτό πρέπει να το αναγνωρίσουμε! Συνεπώς, βάλε τα πράσα στη διατροφή σου με τον πιο νόστιμο τρόπο! Προσπάθησε κι εσύ να φτιάξεις το φαγητό των παιδικών σου χρόνων!


Υλικά συνταγής:

  • 6 χοντρά φύλλα έτοιμα για πίτα
  • 1 κιλό πράσα μόνο το λευκό μέρος, κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 2 κρεμμύδια ξερά κομμένα σε λεπτές ροδέλες
  • ½ ματσάκι μαϊντανός
  • ½ ματσάκι φρέσκο κρεμμύδι
  • 2 κουταλιές σούπας σιμιγδάλι χοντρό
  • Ελαιόλαδο (περίπου 1 κούπα)
  • Λευκό κρασί (περίπου 1 κούπα)
  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής:

  • Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το 1/2 λάδι, τα κρεμμύδια και τα πράσα.
  • Πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι και σοτάρουμε.
  • Σβήνουμε με κρασί και σιγοβράζουμε το μείγμα για 1/2 ώρα περίπου, μέχρι να μαλακώσουν καλά τα πράσα. Είναι απαραίτητο να έχουν πιει τα υγρά τους.
    Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  • Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε.
  • Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό ταψί αλείφουμε λάδι ή βούτυρο για να μη κολλήσει η πίτα μας.
  • Προσθέτουμε τα φύλλα, τα αλείφουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τοποθετούμε τη γέμιση. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα φύλλα από πάνω, κλείνουμε καλά καλά τα άκρα της πίτας μας και τη χαράζουμε σε κομμάτια.
  • Ψήνουμε για 1 ώρα στους 200°C.
  • Την απολαμβάνουμε, είτε ζεστή είτε κρύα. Καλή μας όρεξη!!!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Οι θεραπευτικές ιδιότητες του κρεμμυδιού

Ογκρατέν λαχανικών με μάραθο, πράσο και καρότα

Πλούσια και κρεμώδης vegan μανιταρόσουπα

Ζεστή χειμωνιάτικη σούπα με μπρόκολο

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Βραδινά γεύματα: Πώς επηρεάζουν τη γλυκόζη και αυξάνουν τους κινδύνους διαβήτη

Βραδινά γεύματα: Μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ότι η κατανάλωση περισσότερου από 45% των ημερήσιων θερμίδων μετά τις 5 το απόγευμα μπορεί να διαταράξει σημαντικά τα επίπεδα γλυκόζης, προκαλώντας σοβαρές συνέπειες για την υγεία.

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Close Icon