Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Πράσινο&μαύρο τσάι για βελτίωση της αγγειακής λειτουργίας

Πράσινο&μαύρο τσάι για βελτίωση της αγγειακής λειτουργίας


H αγγειακή λειτουργία μπορεί να βελτιωθεί με την κατανάλωση πράσινου και μαύρου τσαγιού από υγιείς ανθρώπους.


Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrients δείχνει ότι οι θειοφλαβίνες που βρέθηκαν στο μαύρο τσάι, μπορεί να βελτιώσουν την αγγειακή λειτουργία σε υγιείς ανθρώπους.

Οι θειοφλαβίνες είναι μοναδικές για το μαύρο τσάι καθώς σχηματίζονται από κατεχίνες κατά την ενζυματική οξείδωση των φύλλων τσαγιού. Η μελέτη διεξήχθη για να αποκτηθούν περισσότερες γνώσεις σχετικά με τις επιπτώσεις των θειοφλαβίνων στη μικροκυκλοφορία και να συγκριθούν αποτελέσματα με άλλη τάξη φλαβονοειδών τις κατεχίνες, οι οποίες προέρχονται από το πράσινο τσάι και έχει αναφερθεί ότι βελτιώνουν την αγγειακή λειτουργία.

Στρατολόγησαν οι ερευνητές 24 υγιείς ενήλικες να συμμετάσχουν στη διπλά- τυφλή, ελεγχόμενη, τυχαιοποιημένη, διασταυρούμενη μελέτη με εικονικό φάρμακο. Σε έξι διαφορετικές ημέρες, τα άτομα έλαβαν κάψουλες με μία μόνο δόση κατεχινών (500 mg),τέσσερις διαφορετικές δόσεις θειοφλαβίνων (100-500 mg), ή ένα εικονικό φάρμακο. Η μικροκυκλοφορία εκτιμήθηκε μετά από κάθε θεραπεία με το εύρος σφυγμού με τονομέτρηση (EndoPAT) κατά την έναρξη, δύο, τέσσερις και έξι ώρες μετά τη λήψη του προϊόντος δοκιμής.

Βρέθηκε , επίσης, ότι η δόση των 500 mg θειοφλαβίνων και κατεχίνων βελτιώνουν την μικροκυκλοφορία σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο. Επιπλέον, οι βελτιώσεις στην μικροκυκλοφορία διατηρήθηκαν και με τη δόση 300 mg θειοφλαβίνων, αλλά δεν παρατηρήθηκαν αποτελέσματα σε χαμηλότερες δόσεις.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι “οι κατεχίνες και θεαφλαβίνες μπορεί να συμβάλλουν στις αγγειακές επιδράσεις του πράσινου και μαύρου τσαγιού, αντίστοιχα.” Τα μέτρια αποτελέσματα δείχνουν ότι άλλα συστατικά του τσαγιού μπορεί επίσης να διαδραματίζουν ρόλο στην αγγειακή λειτουργία. Ως εκ τούτου, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να εξηγήσει γιατί το πράσινο τσάι και το μαύρο τσάι δείχνουν παρόμοιου μεγέθους επιδράσεις στην αγγειακή λειτουργία, παρά τις διαφορές στη σύνθεση τους.»

Με την συνεργασία της Σοφία Λάκκα – Διαιτολόγος – Διατροφολόγος- τελειόφοιτη Διαιτολόγος – Διατροφολόγος – Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Ασβέστιο: Υγιεινά ροφήματα για ισχυρά οστά

Ασβέστιο: Το ασβέστιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα για το σώμα, καθώς συμβάλλει στην υγεία των οστών, των δοντιών, του νευρικού συστήματος και της καρδιοαγγειακής λειτουργίας.

Αχλάδια: Πέντε λόγοι για να τρώτε περισσότερα

Τα αχλάδια είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στην πέψη και προάγουν την υγεία του εντέρου. Μόνο ένα μέτριο αχλάδι περιέχει περίπου 5-6 γραμμάρια φυτικών ινών, που συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης και της γλυκόζης στο αίμα, ενώ βοηθούν στην αίσθηση κορεσμού.

Close Icon