Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Πράσινο&μαύρο τσάι για βελτίωση της αγγειακής λειτουργίας

Πράσινο&μαύρο τσάι για βελτίωση της αγγειακής λειτουργίας

H αγγειακή λειτουργία μπορεί να βελτιωθεί με την κατανάλωση πράσινου και μαύρου τσαγιού από υγιείς ανθρώπους.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrients δείχνει ότι οι θειοφλαβίνες που βρέθηκαν στο μαύρο τσάι, μπορεί να βελτιώσουν την αγγειακή λειτουργία σε υγιείς ανθρώπους.

Οι θειοφλαβίνες είναι μοναδικές για το μαύρο τσάι καθώς σχηματίζονται από κατεχίνες κατά την ενζυματική οξείδωση των φύλλων τσαγιού. Η μελέτη διεξήχθη για να αποκτηθούν περισσότερες γνώσεις σχετικά με τις επιπτώσεις των θειοφλαβίνων στη μικροκυκλοφορία και να συγκριθούν αποτελέσματα με άλλη τάξη φλαβονοειδών τις κατεχίνες, οι οποίες προέρχονται από το πράσινο τσάι και έχει αναφερθεί ότι βελτιώνουν την αγγειακή λειτουργία.

Στρατολόγησαν οι ερευνητές 24 υγιείς ενήλικες να συμμετάσχουν στη διπλά- τυφλή, ελεγχόμενη, τυχαιοποιημένη, διασταυρούμενη μελέτη με εικονικό φάρμακο. Σε έξι διαφορετικές ημέρες, τα άτομα έλαβαν κάψουλες με μία μόνο δόση κατεχινών (500 mg),τέσσερις διαφορετικές δόσεις θειοφλαβίνων (100-500 mg), ή ένα εικονικό φάρμακο. Η μικροκυκλοφορία εκτιμήθηκε μετά από κάθε θεραπεία με το εύρος σφυγμού με τονομέτρηση (EndoPAT) κατά την έναρξη, δύο, τέσσερις και έξι ώρες μετά τη λήψη του προϊόντος δοκιμής.

Βρέθηκε , επίσης, ότι η δόση των 500 mg θειοφλαβίνων και κατεχίνων βελτιώνουν την μικροκυκλοφορία σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο. Επιπλέον, οι βελτιώσεις στην μικροκυκλοφορία διατηρήθηκαν και με τη δόση 300 mg θειοφλαβίνων, αλλά δεν παρατηρήθηκαν αποτελέσματα σε χαμηλότερες δόσεις.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι “οι κατεχίνες και θεαφλαβίνες μπορεί να συμβάλλουν στις αγγειακές επιδράσεις του πράσινου και μαύρου τσαγιού, αντίστοιχα.” Τα μέτρια αποτελέσματα δείχνουν ότι άλλα συστατικά του τσαγιού μπορεί επίσης να διαδραματίζουν ρόλο στην αγγειακή λειτουργία. Ως εκ τούτου, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να εξηγήσει γιατί το πράσινο τσάι και το μαύρο τσάι δείχνουν παρόμοιου μεγέθους επιδράσεις στην αγγειακή λειτουργία, παρά τις διαφορές στη σύνθεση τους.»

Με την συνεργασία της Σοφία Λάκκα – Διαιτολόγος – Διατροφολόγος- τελειόφοιτη Διαιτολόγος – Διατροφολόγος – Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Κανελένιο Κέικ με μπανάνα: Το ιδανικό χειμωνιάτικο πρωινό

Πώς να φτιάξετε σπιτικά Bagels βήμα προς βήμα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να φτιάξετε το καλύτερο γαλλικό τοστ;

French toast: Μια απλή αλλά απολαυστική συνταγή που μπορείτε να προσαρμόσετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Χρησιμοποιώντας ποιοτικά υλικά, σωστές τεχνικές και λίγη φαντασία στο σερβίρισμα, μπορείτε να μετατρέψετε αυτή τη λιχουδιά σε ένα ξεχωριστό πιάτο για κάθε περίσταση.

Γιατί παίρνουμε πίσω τα κιλά που χάνουμε;

Δίαιτα βάρος: Η αναπόφευκτη επιστροφή του βάρους μετά από μια απώλεια βάρους είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά, και υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό. Παρά την προσπάθεια να ακολουθήσουμε δίαιτες

3 δημιουργικοί τρόποι να απολαύσετε γιαούρτι

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι ένα υπέροχο και υγιεινό τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς δημιουργικούς τρόπους. Εδώ είναι τρεις πρωτότυπες ιδέες για να απολαύσετε το γιαούρτι σας

8 Τροφές με περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι

Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που προσφέρουν οφέλη στην υγεία του εντέρου και την γενικότερη ευεξία. Το γιαούρτι είναι μια δημοφιλής πηγή προβιοτικών, αλλά υπάρχουν και άλλες τροφές που περιέχουν περισσότερα προβιοτικά

Γιατί ο περιορισμός δεν είναι η λύση στη διατροφή

Δίαιτα: Η περιοριστική δίαιτα είναι μια δημοφιλής προσέγγιση για την απώλεια βάρους, ωστόσο δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση για τη διατήρηση της μακροχρόνιας υγείας και ευημερίας. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι αυστηροί

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να παραλείψετε το λάδι στην σαλάτα

Λάδι στην σαλάτα: Η προσθήκη λαδιού στη σαλάτα είναι μια κλασική πρακτική στην υγιεινή διατροφή και έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Πολλοί άνθρωποι ίσως επιλέγουν να παραλείψουν το λάδι για να μειώσουν τις θερμίδες

Ποια επιλογή κρασιού είναι καλύτερη;

Κόκκινο vs Λευκό κρασί: Το κόκκινο και το λευκό κρασί είναι δύο δημοφιλή ποτά, τα οποία έχουν διαφορετικές γεύσεις, αρώματα και επιπτώσεις στην υγεία, ειδικά όσον αφορά την επίδρασή τους στα δόντια. Παρακάτω θα εξετάσουμε τις διαφορές μεταξύ του κόκκινου

Close Icon