Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Πράσινο τσάι: Ο κρυφός κίνδυνος του εκχυλίσματος πράσινου τσαγιού

Πράσινο τσάι: Ο κρυφός κίνδυνος του εκχυλίσματος πράσινου τσαγιού

Πράσινο τσάι: Αν και η λήψη εκχυλίσματος μπορεί να προσφέρει κάποια προστασία έναντι του καρκίνου, των καρδιαγγειακών παθήσεων, της παχυσαρκίας και του διαβήτη τύπου 2, μπορεί επίσης να προκαλέσει ηπατική βλάβη σε μια μικρή ομάδα ανθρώπων.


Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, αν και η λήψη εκχυλίσματος πράσινου τσαγιού σε υψηλή δόση για παρατεταμένη περίοδο μπορεί να προσφέρει κάποια προστασία έναντι του καρκίνου, των καρδιαγγειακών παθήσεων, της παχυσαρκίας και του διαβήτη τύπου 2, μπορεί επίσης να προκαλέσει ηπατική βλάβη σε μια μικρή ομάδα ανθρώπων. Έρευνα από το Rutgers, που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Dietary Supplements, παρέχει την πρώτη σταθερή ένδειξη: δύο γενετικές παραλλαγές που προβλέπουν μέρος του κινδύνου.

“Το να μάθουμε να προβλέψουμε ποιος θα υποστεί ηπατική βλάβη είναι δυνητικά σημαντικό, επειδή υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού σε υψηλή δόση μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία για όσους μπορούν να το πάρουν με ασφάλεια”, δήλωσε ο Hamed Samavat, ανώτερος συγγραφέας της μελέτης και επίκουρος καθηγητής. Επιστημών Διατροφής στο Rutgers School of Health Professions.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από τη δοκιμή πράσινου τσαγιού της Μινεσότα, μια μεγάλη μελέτη για την επίδραση του πράσινου τσαγιού στον καρκίνο του μαστού, η ερευνητική ομάδα διερεύνησε εάν άτομα με ορισμένες γενετικές παραλλαγές ήταν πιο πιθανό από άλλα να εμφανίσουν σημάδια ηπατικού στρες μετά από ένα χρόνο πρόσληψης 843 χιλιοστόγραμμα την ημέρα. από το κυρίαρχο αντιοξειδωτικό στο πράσινο τσάι, μια κατεχίνη που ονομάζεται γαλλική επιγαλλοκατεχίνη (EGCG). Ερευνητές με επικεφαλής τη Laura Acosta, επέλεξαν δύο εν λόγω γενετικές παραλλαγές επειδή η καθεμία ελέγχει τη σύνθεση ενός ενζύμου που διασπά το EGCG. Επέλεξαν τη δοκιμή πράσινου τσαγιού της Μινεσότα επειδή ήταν μια μεγάλη, καλά σχεδιασμένη μελέτη ενός μοναδικού πληθυσμού.

Η ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο δοκιμή διάρκειας ενός έτους περιελάμβανε περισσότερες από 1.000 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και συνέλεξε δεδομένα στους 3, 6, 9 και 12 μήνες. Μια ανάλυση από ερευνητές έδειξε ότι τα πρώιμα σημάδια ηπατικής βλάβης ήταν κάπως πιο συχνά από το φυσιολογικό σε γυναίκες με μία παραλλαγή στον γονότυπο της κατεχόλης-Ο-μεθυλοτρανσφεράσης (COMT) και προβλεπόταν έντονα από μια παραλλαγή της 5′-διφωσφο-γλυκουρονοσυλοτρανσφεράσης ουριδίνης 1A4 ( UGT1A4) γονότυπος. Κατά μέσο όρο, οι συμμετέχοντες με γονότυπο UGT1A4 υψηλού κινδύνου είδαν:

  • το ένζυμο που υποδεικνύει το στρες του ήπατος να αυξάνεται σχεδόν κατά 80% μετά από εννέα μήνες κατανάλωσης του συμπληρώματος πράσινου τσαγιού,
  • ενώ εκείνοι με γονότυπους χαμηλού κινδύνου είδαν το ίδιο ένζυμο να αυξάνεται κατά 30%.

«Απέχουμε ακόμη πολύ από το να μπορούμε να προβλέψουμε ποιος μπορεί να πάρει με ασφάλεια εκχύλισμα πράσινου τσαγιού σε υψηλή δόση», είπε ο Samavat, ο οποίος σημείωσε ότι ο κίνδυνος ηπατικής τοξικότητας σχετίζεται μόνο με τα υψηλά επίπεδα συμπληρωμάτων πράσινου τσαγιού και όχι με την κατανάλωση πράσινου τσάι ή ακόμη και λήψη μικρότερων δόσεων εκχυλίσματος πράσινου τσαγιού. «Οι παραλλαγές σε αυτόν τον ένα γονότυπο δεν εξηγούν πλήρως τις παραλλαγές στις αλλαγές των ηπατικών ενζύμων μεταξύ των συμμετεχόντων στη μελέτη. Η πλήρης εξήγηση πιθανώς περιλαμβάνει μια σειρά από διαφορετικές γενετικές παραλλαγές και πιθανώς έναν αριθμό μη γενετικών παραγόντων.»

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Διατροφικές συνήθειες που θα αλλάξουν τη ζωή σας

Χειμωνιάτικα ροφήματα για να σας κρατήσουν ζεστούς τις κρύες ημέρες και νύχτες

3 βήματα για μια πιο παραγωγική μέρα

Τα 6 καλύτερα ροφήματα για μακροζωία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να φτιάξετε το καλύτερο γαλλικό τοστ;

French toast: Μια απλή αλλά απολαυστική συνταγή που μπορείτε να προσαρμόσετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Χρησιμοποιώντας ποιοτικά υλικά, σωστές τεχνικές και λίγη φαντασία στο σερβίρισμα, μπορείτε να μετατρέψετε αυτή τη λιχουδιά σε ένα ξεχωριστό πιάτο για κάθε περίσταση.

Γιατί παίρνουμε πίσω τα κιλά που χάνουμε;

Δίαιτα βάρος: Η αναπόφευκτη επιστροφή του βάρους μετά από μια απώλεια βάρους είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά, και υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό. Παρά την προσπάθεια να ακολουθήσουμε δίαιτες

3 δημιουργικοί τρόποι να απολαύσετε γιαούρτι

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι ένα υπέροχο και υγιεινό τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς δημιουργικούς τρόπους. Εδώ είναι τρεις πρωτότυπες ιδέες για να απολαύσετε το γιαούρτι σας

8 Τροφές με περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι

Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που προσφέρουν οφέλη στην υγεία του εντέρου και την γενικότερη ευεξία. Το γιαούρτι είναι μια δημοφιλής πηγή προβιοτικών, αλλά υπάρχουν και άλλες τροφές που περιέχουν περισσότερα προβιοτικά

Γιατί ο περιορισμός δεν είναι η λύση στη διατροφή

Δίαιτα: Η περιοριστική δίαιτα είναι μια δημοφιλής προσέγγιση για την απώλεια βάρους, ωστόσο δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση για τη διατήρηση της μακροχρόνιας υγείας και ευημερίας. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι αυστηροί

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να παραλείψετε το λάδι στην σαλάτα

Λάδι στην σαλάτα: Η προσθήκη λαδιού στη σαλάτα είναι μια κλασική πρακτική στην υγιεινή διατροφή και έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Πολλοί άνθρωποι ίσως επιλέγουν να παραλείψουν το λάδι για να μειώσουν τις θερμίδες

Ποια επιλογή κρασιού είναι καλύτερη;

Κόκκινο vs Λευκό κρασί: Το κόκκινο και το λευκό κρασί είναι δύο δημοφιλή ποτά, τα οποία έχουν διαφορετικές γεύσεις, αρώματα και επιπτώσεις στην υγεία, ειδικά όσον αφορά την επίδρασή τους στα δόντια. Παρακάτω θα εξετάσουμε τις διαφορές μεταξύ του κόκκινου

Close Icon