Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Πράσινο τσάι: Ο κρυφός κίνδυνος του εκχυλίσματος πράσινου τσαγιού

Πράσινο τσάι: Ο κρυφός κίνδυνος του εκχυλίσματος πράσινου τσαγιού

Πράσινο τσάι: Αν και η λήψη εκχυλίσματος μπορεί να προσφέρει κάποια προστασία έναντι του καρκίνου, των καρδιαγγειακών παθήσεων, της παχυσαρκίας και του διαβήτη τύπου 2, μπορεί επίσης να προκαλέσει ηπατική βλάβη σε μια μικρή ομάδα ανθρώπων.


Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, αν και η λήψη εκχυλίσματος πράσινου τσαγιού σε υψηλή δόση για παρατεταμένη περίοδο μπορεί να προσφέρει κάποια προστασία έναντι του καρκίνου, των καρδιαγγειακών παθήσεων, της παχυσαρκίας και του διαβήτη τύπου 2, μπορεί επίσης να προκαλέσει ηπατική βλάβη σε μια μικρή ομάδα ανθρώπων. Έρευνα από το Rutgers, που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Dietary Supplements, παρέχει την πρώτη σταθερή ένδειξη: δύο γενετικές παραλλαγές που προβλέπουν μέρος του κινδύνου.

“Το να μάθουμε να προβλέψουμε ποιος θα υποστεί ηπατική βλάβη είναι δυνητικά σημαντικό, επειδή υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού σε υψηλή δόση μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία για όσους μπορούν να το πάρουν με ασφάλεια”, δήλωσε ο Hamed Samavat, ανώτερος συγγραφέας της μελέτης και επίκουρος καθηγητής. Επιστημών Διατροφής στο Rutgers School of Health Professions.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από τη δοκιμή πράσινου τσαγιού της Μινεσότα, μια μεγάλη μελέτη για την επίδραση του πράσινου τσαγιού στον καρκίνο του μαστού, η ερευνητική ομάδα διερεύνησε εάν άτομα με ορισμένες γενετικές παραλλαγές ήταν πιο πιθανό από άλλα να εμφανίσουν σημάδια ηπατικού στρες μετά από ένα χρόνο πρόσληψης 843 χιλιοστόγραμμα την ημέρα. από το κυρίαρχο αντιοξειδωτικό στο πράσινο τσάι, μια κατεχίνη που ονομάζεται γαλλική επιγαλλοκατεχίνη (EGCG). Ερευνητές με επικεφαλής τη Laura Acosta, επέλεξαν δύο εν λόγω γενετικές παραλλαγές επειδή η καθεμία ελέγχει τη σύνθεση ενός ενζύμου που διασπά το EGCG. Επέλεξαν τη δοκιμή πράσινου τσαγιού της Μινεσότα επειδή ήταν μια μεγάλη, καλά σχεδιασμένη μελέτη ενός μοναδικού πληθυσμού.

Η ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο δοκιμή διάρκειας ενός έτους περιελάμβανε περισσότερες από 1.000 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και συνέλεξε δεδομένα στους 3, 6, 9 και 12 μήνες. Μια ανάλυση από ερευνητές έδειξε ότι τα πρώιμα σημάδια ηπατικής βλάβης ήταν κάπως πιο συχνά από το φυσιολογικό σε γυναίκες με μία παραλλαγή στον γονότυπο της κατεχόλης-Ο-μεθυλοτρανσφεράσης (COMT) και προβλεπόταν έντονα από μια παραλλαγή της 5′-διφωσφο-γλυκουρονοσυλοτρανσφεράσης ουριδίνης 1A4 ( UGT1A4) γονότυπος. Κατά μέσο όρο, οι συμμετέχοντες με γονότυπο UGT1A4 υψηλού κινδύνου είδαν:

  • το ένζυμο που υποδεικνύει το στρες του ήπατος να αυξάνεται σχεδόν κατά 80% μετά από εννέα μήνες κατανάλωσης του συμπληρώματος πράσινου τσαγιού,
  • ενώ εκείνοι με γονότυπους χαμηλού κινδύνου είδαν το ίδιο ένζυμο να αυξάνεται κατά 30%.

«Απέχουμε ακόμη πολύ από το να μπορούμε να προβλέψουμε ποιος μπορεί να πάρει με ασφάλεια εκχύλισμα πράσινου τσαγιού σε υψηλή δόση», είπε ο Samavat, ο οποίος σημείωσε ότι ο κίνδυνος ηπατικής τοξικότητας σχετίζεται μόνο με τα υψηλά επίπεδα συμπληρωμάτων πράσινου τσαγιού και όχι με την κατανάλωση πράσινου τσάι ή ακόμη και λήψη μικρότερων δόσεων εκχυλίσματος πράσινου τσαγιού. «Οι παραλλαγές σε αυτόν τον ένα γονότυπο δεν εξηγούν πλήρως τις παραλλαγές στις αλλαγές των ηπατικών ενζύμων μεταξύ των συμμετεχόντων στη μελέτη. Η πλήρης εξήγηση πιθανώς περιλαμβάνει μια σειρά από διαφορετικές γενετικές παραλλαγές και πιθανώς έναν αριθμό μη γενετικών παραγόντων.»

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Διατροφικές συνήθειες που θα αλλάξουν τη ζωή σας

Χειμωνιάτικα ροφήματα για να σας κρατήσουν ζεστούς τις κρύες ημέρες και νύχτες

3 βήματα για μια πιο παραγωγική μέρα

Τα 6 καλύτερα ροφήματα για μακροζωία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μέλι: Τι θα πρέπει να προσέξετε;

Μέλι: Το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν που έχει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά απαιτεί και κάποια προσοχή στη χρήση του. Παρά τις θετικές του ιδιότητες, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις και παράγοντες στους οποίους πρέπει να είμαστε προσεκτικοί

Αναψυκτικά: Γιατί μας εθίζουν τόσο πολύ;

Αναψυκτικά: Η εξάρτηση από τα αναψυκτικά με ανθρακικό είναι μια κοινή, αλλά σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, ειδικά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, καφεΐνη και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Η συνεχής κατανάλωση αυτών των ποτών

Brunch: Ιδέες για λαχταριστές δημιουργίες

Brunch: Το brunch δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά μια ευκαιρία να μοιραστείτε στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές για να προσθέσετε γεύση και δημιουργικότητα στο τραπέζι σας.

Ηλιόσπορος: Ένας θησαυρός για την υγεία των οστών

Ηλιόσπορος: Χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Ε, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση γερών οστών και στην πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.

Αυτό το πρωινό για μακροζωία τρώνε οι γηραιότεροι άνθρωποι του κόσμου 

Στην Ικαρία, για παράδειγμα, οι γηραιότεροι συχνά ξεκινούν την ημέρα τους με ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα, που συνδυάζεται με ψωμί ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο, συνοδευόμενο από ελιές και φρέσκα λαχανικά. Αυτές οι τροφές όχι μόνο είναι θρεπτικές αλλά και γεμάτες αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί;

Ψωμί DIY: Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ​​ψωμί που θα γεμίσει το σπίτι σας με άρωμα και ζεστασιά. Ξεκινήστε σήμερα και ανακαλύψτε τη μαγεία του σπιτικού ψωμιού!

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά;

Υγιεινή διατροφή: Η ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά απαιτεί υπομονή και δημιουργικότητα. Προσφέρετε υγιεινό φαγητό ως διασκεδαστική εμπειρία και δώστε τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του.

Vegan Sushi: Μια νόστιμη εναλλακτική για τους λάτρεις της φύσης

Vegan Sushi: Το σούσι λαχανικών είναι μια νόστιμη, πρωτοποριακή και βιώσιμη εκδοχή της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας. Δεν απευθύνεται μόνο σε χορτοφάγους, αλλά και σε όλους όσους αναζητούν νέες γεύσεις και έναν πιο συνειδητό τρόπο διατροφής.

Close Icon