Πράσινη μεσογειακή διατροφή: Φυσικά, η ιδέα ότι δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα εγκατέλειπαν οικειοθελώς τις μπριζόλες, τα λουκάνικα και τα cheeseburger τους απλώς για να περιορίσουν την κλιματική αλλαγή μπορεί να φαίνεται τραβηγμένη. Ίσως όμως θα το σκεφτόντουσαν δύο και τρεις φορές αν ήξεραν πόσο θα ωφελούσε την υγεία τους.
Οι άνθρωποι που ακολουθούν μια παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή έχουν χαμηλότερα ποσοστά καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και καρκίνου. Ωστόσο, νέα έρευνα υποδηλώνει ότι μια «πράσινη» μεσογειακή διατροφή – η οποία δεν περιέχει κρέας και παρέχει επιπλέον λαχανικά – μπορεί να είναι ακόμη καλύτερη για την υγεία. Τα δε οφέλη για την υγεία του πλανήτη είναι εξίσου εντυπωσιακά.
Οι επιστήμονες του κλίματος πιστεύουν ότι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι για το περιβάλλον είναι να μειώσουν την κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων. Σύμφωνα με έρευνα, η παγκόσμια παραγωγή ζωικών τροφίμων – συμπεριλαμβανομένων των ζωοτροφών – αντιπροσωπεύει το 57% των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τη γεωργία, ενώ η παραγωγή φυτικών τροφίμων αντιστοιχεί μόνο στο 29%. Μια άλλη μελέτη εκτιμά ότι εάν όλοι γίνονταν vegan, αυτό θα μείωνε την έκταση της γης που χρειάζονται παγκοσμίως οι αγρότες για να καλλιεργήσουν τρόφιμα κατά 76% ή 3,1 δισεκατομμύρια εκτάρια.
Εκτός από τη μείωση των εκπομπών από την παραγωγή τροφίμων, η επαναχρησιμοποίηση της ελεύθερης γης θα αφαιρούσε περίπου 8,1 δισεκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα κάθε χρόνο για τα επόμενα 100 χρόνια. Φυσικά, η ιδέα ότι δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα εγκατέλειπαν οικειοθελώς τις μπριζόλες, τα λουκάνικα και τα cheeseburger τους απλώς για να περιορίσουν την κλιματική αλλαγή μπορεί να φαίνεται τραβηγμένη. Ίσως όμως θα το σκεφτόντουσαν δύο και τρεις φορές αν ήξεραν πόσο θα ωφελούσε την υγεία τους.
Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι τα άτομα που τρώνε λίγο ή καθόλου κρέας τείνουν να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου, ιδίως καρκίνου του παχέος εντέρου και του προστάτη στους άνδρες. Οι δίαιτες που συνδυάζουν τη μείωση της κατανάλωσης κρέατος και γαλακτοκομικών με αυξημένη πρόσληψη φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως και υγιεινών λιπαρών, αποφέρουν περαιτέρω οφέλη για την υγεία. Τα άτομα που ακολουθούν μια τυπική μεσογειακή διατροφή, για παράδειγμα, έχουν χαμηλότερο συνολικό ποσοστό θνησιμότητας και χαμηλότερο κίνδυνο όχι μόνο για καρκίνο αλλά και καρδιαγγειακές και μεταβολικές ασθένειες.
Μια σειρά κλινικών δοκιμών υποδηλώνει τώρα ότι η κατανάλωση μιας «πράσινης» μεσογειακής διατροφής μπορεί να προσφέρει πρόσθετα οφέλη πέρα από αυτά που παρέχει η μεσογειακή διατροφή. Η δίαιτα, η οποία προσθέτει επιπλέον φυτικές τροφές πλούσιες σε πολυφαινόλες και αποκλείει το κρέας, είναι επίσης καλύτερη για τον πλανήτη. «Ο περιορισμός της πρόσληψης κρέατος – μοσχάρι, χοιρινό, αρνί – είναι μακράν ο πιο σημαντικός τρόπος μείωσης του αποτυπώματος άνθρακα από τη διατροφή», δήλωσε ο Δρ. Meir Stampfer, Ph.D., καθηγητής επιδημιολογίας και διατροφής στο Χάρβαρντ T.H. Chan School of Public Health στη Βοστώνη, και ένας από τους συγγραφείς των πράσινων μελετών Med. «Η συμβολή του κρέατος στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου είναι τεράστια σε σύγκριση με άλλα τρόφιμα», σημείωσε.
Ακολουθεί βίντεο:
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον ΚόσμοΑκολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube