Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Πράσινη μεσογειακή διατροφή: Καλύτερη για τον άνθρωπο και για τον πλανήτη

Πράσινη μεσογειακή διατροφή: Καλύτερη για τον άνθρωπο και για τον πλανήτη

Πράσινη μεσογειακή διατροφή: Φυσικά, η ιδέα ότι δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα εγκατέλειπαν οικειοθελώς τις μπριζόλες, τα λουκάνικα και τα cheeseburger τους απλώς για να περιορίσουν την κλιματική αλλαγή μπορεί να φαίνεται τραβηγμένη. Ίσως όμως θα το σκεφτόντουσαν δύο και τρεις φορές αν ήξεραν πόσο θα ωφελούσε την υγεία τους.


Οι άνθρωποι που ακολουθούν μια παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή έχουν χαμηλότερα ποσοστά καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και καρκίνου. Ωστόσο, νέα έρευνα υποδηλώνει ότι μια «πράσινη» μεσογειακή διατροφή – η οποία δεν περιέχει κρέας και παρέχει επιπλέον λαχανικά – μπορεί να είναι ακόμη καλύτερη για την υγεία. Τα δε οφέλη για την υγεία του πλανήτη είναι εξίσου εντυπωσιακά.

Οι επιστήμονες του κλίματος πιστεύουν ότι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι για το περιβάλλον είναι να μειώσουν την κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων. Σύμφωνα με έρευνα, η παγκόσμια παραγωγή ζωικών τροφίμων – συμπεριλαμβανομένων των ζωοτροφών – αντιπροσωπεύει το 57% των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τη γεωργία, ενώ η παραγωγή φυτικών τροφίμων αντιστοιχεί μόνο στο 29%. Μια άλλη μελέτη εκτιμά ότι εάν όλοι γίνονταν vegan, αυτό θα μείωνε την έκταση της γης που χρειάζονται παγκοσμίως οι αγρότες για να καλλιεργήσουν τρόφιμα κατά 76% ή 3,1 δισεκατομμύρια εκτάρια.

Εκτός από τη μείωση των εκπομπών από την παραγωγή τροφίμων, η επαναχρησιμοποίηση της ελεύθερης γης θα αφαιρούσε περίπου 8,1 δισεκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα κάθε χρόνο για τα επόμενα 100 χρόνια. Φυσικά, η ιδέα ότι δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα εγκατέλειπαν οικειοθελώς τις μπριζόλες, τα λουκάνικα και τα cheeseburger τους απλώς για να περιορίσουν την κλιματική αλλαγή μπορεί να φαίνεται τραβηγμένη. Ίσως όμως θα το σκεφτόντουσαν δύο και τρεις φορές αν ήξεραν πόσο θα ωφελούσε την υγεία τους.

Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι τα άτομα που τρώνε λίγο ή καθόλου κρέας τείνουν να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου, ιδίως καρκίνου του παχέος εντέρου και του προστάτη στους άνδρες. Οι δίαιτες που συνδυάζουν τη μείωση της κατανάλωσης κρέατος και γαλακτοκομικών με αυξημένη πρόσληψη φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως και υγιεινών λιπαρών, αποφέρουν περαιτέρω οφέλη για την υγεία. Τα άτομα που ακολουθούν μια τυπική μεσογειακή διατροφή, για παράδειγμα, έχουν χαμηλότερο συνολικό ποσοστό θνησιμότητας και χαμηλότερο κίνδυνο όχι μόνο για καρκίνο αλλά και καρδιαγγειακές και μεταβολικές ασθένειες.

Μια σειρά κλινικών δοκιμών υποδηλώνει τώρα ότι η κατανάλωση μιας «πράσινης» μεσογειακής διατροφής μπορεί να προσφέρει πρόσθετα οφέλη πέρα ​​από αυτά που παρέχει η μεσογειακή διατροφή. Η δίαιτα, η οποία προσθέτει επιπλέον φυτικές τροφές πλούσιες σε πολυφαινόλες και αποκλείει το κρέας, είναι επίσης καλύτερη για τον πλανήτη. «Ο περιορισμός της πρόσληψης κρέατος – μοσχάρι, χοιρινό, αρνί – είναι μακράν ο πιο σημαντικός τρόπος μείωσης του αποτυπώματος άνθρακα από τη διατροφή», δήλωσε ο Δρ. Meir Stampfer, Ph.D., καθηγητής επιδημιολογίας και διατροφής στο Χάρβαρντ T.H. Chan School of Public Health στη Βοστώνη, και ένας από τους συγγραφείς των πράσινων μελετών Med. «Η συμβολή του κρέατος στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου είναι τεράστια σε σύγκριση με άλλα τρόφιμα», σημείωσε.

Ακολουθεί βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Η διατροφή που προσθέτει χρόνια με υγεία στη ζωή σας

Η Μεσογειακή δίαιτα στέφθηκε νικήτρια ως η καλύτερη διατροφή για το 2022

Πώς επιβαρύνει την καρδιά η κατανάλωση κόκκινου κρέατος;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Λαχανικά: Το μαγείρεμα των λαχανικών είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους προετοιμασίας τους, αλλά υπάρχει η ανησυχία ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών.

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

Close Icon