Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Πότε η βιταμίνη Α γίνεται επικίνδυνη για τις γυναίκες

Πότε η βιταμίνη Α γίνεται επικίνδυνη για τις γυναίκες

Είναι απαραίτητη για την όραση, την ανάπτυξη, την αναπαραγωγή και ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. Η βιταμίνη Α είναι λιποδιαλυτή και υπάρχει σε τροφές που περιέχουν λίπος. Ζωικές τροφές που την περιέχουν είναι το συκώτι, το γάλα, τα ιχθυέλαια, το αυγοτάραχο, το βούτυρο και ο κρόκος του αυγού.

Στις φυτικές τροφές σπάνια υπάρχει αυτούσια, αφού τα φυτά δεν έχουν λίπος. Πολλά λαχανικά και φρούτα όμως περιέχουν καροτένια που μετατρέπονται σε βιταμίνη Α μέσα στον οργανισμό. Η υπερβολική δοσολογία της βιταμίνης Α μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την υπερβιταμίνωση που μερικές φορές καταλήγει σε σοβαρές παρενέργειες.

Συγκεκριμένα, οι ηλικιωμένες γυναίκες που λαμβάνουν υπερβολική ποσότητα βιταμίνης Α μέσω των τροφών ή συμπληρωμάτων έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καταγμάτων ισχίου. Οι επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ μελέτησαν επί 18 έτη τις διατροφικές συνήθειες και τις ποσότητες κατανάλωσης βιταμινών 72.000 γυναικών ηλικίας 34 έως 77 ετών.

Στη διάρκεια της χρονικής αυτής περιόδου, οι γυναίκες που κατανάλωναν τουλάχιστον 3.000 μικρογραμμάρια βιταμίνης Α ημερησίως είχαν 48% μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν κάταγμα ισχίου σε σχέση με εκείνες που λάμβαναν λιγότερο από 1.250 μικρογραμμάρια την ημέρα.

Βάσει των αποτελεσμάτων της ερευνητικής μελέτης, οι γυναίκες που κατανάλωναν συμπληρώματα βιταμίνης Α είχαν κατά 40% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καταγμάτων ισχίου. Το αντίστοιχο ποσοστό για τις γυναίκες που λάμβαναν πολυβιταμίνες ήταν της τάξεως του 32%. Οι επιστήμονες «ενοχοποιούν» τη ρετινόλη, ισχυρό συστατικό της βιταμίνης Α, ενώ τονίζουν πως δεν υπάρχει σημαντική σύνδεση μεταξύ της βήτα-καροτένης (συστατικού που μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στο σώμα) και του αυξημένου κινδύνου καταγμάτων ισχίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Απόλαυστικό σπιτικό burger με αγνά υλικά

Aυτά είναι τα πιο θρεπτικά πρωινά γεύματα για τα παιδιά σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποιο είναι το καλύτερο το γάλα αγελάδας ή το φυτικό γάλα;

Είδη γάλακτος: Το αγελαδινό γάλα παρέχει πληθώρα θρεπτικών συστατικών που είναι δύσκολο να βρεθούν σε άλλες πηγές, ενώ το φυτικό γάλα είναι μια καλή εναλλακτική για όσους θέλουν πιο βιώσιμες επιλογές ή δεν μπορούν να καταναλώσουν γαλακτοκομικά προϊόντα.

Το απόλυτο επιδόρπιο του φθινοπώρου

Κολοκυθόπιτα: Η πίτα κολοκύθας είναι ένα κλασικό επιδόρπιο που συνδυάζει τις ζεστές γεύσεις του φθινοπώρου με την πλούσια υφή της κολοκύθας. Ιδανική για τις γιορτές, αυτή η συνταγή είναι εύκολη και γρήγορη,

Ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι: Μια γρήγορη και γευστική μακαρονάδα

Ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι: Η συνταγή για ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι είναι μια ελαφριά και αρωματική επιλογή που συνδυάζει τις φρέσκες γεύσεις με απλά υλικά. Ιδανική για ένα γρήγορο γεύμα, είναι εύκολη

5 εκπληκτικά οφέλη των δαμάσκηνων που πιθανώς δεν περιμένατε

Δαμάσκηνα: Τα δαμάσκηνα είναι φρούτα που συχνά παραβλέπονται, αλλά προσφέρουν μια σειρά από εκπληκτικά οφέλη για την υγεία. Ακολουθούν πέντε λόγοι για τους οποίους αξίζει να εντάξετε τα δαμάσκηνα

Λακτόζη: Πρέπει να την αποφεύγουμε ακόμη και χωρίς δυσανεξία;

Λακτόζη: Η λακτόζη είναι η φυσική ζάχαρη που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να την αφομοιώσουν χωρίς προβλήματα, υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με την κατανάλωσή της,

Γευστική επιλογή: Υγιεινό ριζότο λαχανικών

Αυτό το λαχταριστό ριζότο λαχανικών είναι μια υγιεινή και γευστική επιλογή, ιδανική για κάθε γεύμα. Εύκολη στην παρασκευή, συνδυάζει θρεπτικά συστατικά με απλότητα, προσφέροντας μια υπέροχη γεύση.

Close Icon