Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Πόσο υγιεινές είναι οι έτοιμες, κομμένες σαλάτες;

Πόσο υγιεινές είναι οι έτοιμες, κομμένες σαλάτες;

Οι έτοιμες σαλάτες είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα νέα προϊόντα της αγοράς. Κι αυτό διότι παρέχουν μια γρήγορη υγιεινή λύση φαγητού σε έναν κόσμο που κινείται με ραγδαίους ρυθμούς και που δύσκολα βρίσκουμε χρόνο για να ετοιμάσουμε μόνοι μας το φαγητό μας.

Οι καταναλωτές έχουμε βολευτεί με την άνεση που μας προσφέρουν οι έτοιμες κομμένες και προπλυμένες σαλάτες. Αλλά πώς αυτές οι σαλάτες συγκρίνονται με ένα ολόκληρο για παράδειγμα μαρούλι; Η σύγκριση χρειάζεται να γίνει ως προς δύο παράγοντες: ως προς τα θρεπτικά στοιχεία και ως προς την ασφάλεια κατανάλωσής τους.

Έχουν οι έτοιμες σαλάτες λιγότερα θρεπτικά στοιχεία;

Όλα τα φρούτα και λαχανικά αρχίζουν να χάνουν θρεπτικά στοιχεία μόλις κοπούν και επεξεργαστούν, οπότε λογικά οι έτοιμες σαλάτες θα χάνουν περισσότερα λόγω της προεργασίας και της συσκευασίας.

Ωστόσο, πολλές εταιρίες (αν όχι πια όλες) αφήνουν τα προϊόντα τους για μία μέρα στο ράφι, δηλαδή παρέχουν σχεδόν άμεση κατανάλωση. Και αν και οι έτοιμες σαλάτες πράγματι έχουν μεγαλύτερη αρχική απώλεια λόγω του πλυσίματος και του κοψίματος, οι έρευνες δείχνουν ότι αντισταθμίζουν λόγω ενός στοιχείου της συσκευασίας που λέγεται συσκευασία με τροποποιημένη ατμόσφαιρα.

Οι περισσότερες εταιρίες χρησιμοποιούν αυτό το είδος συσκευασίας για να διατηρήσουν το χρώμα των φύλλων και για να επεκτείνουν τη ζωή στο ράφι (μειώνοντας το οξυγόνο μέσα στη συσκευασία). Ένα επιπλέον πλεονέκτημα είναι ότι τα χαμηλότερα επίπεδα οξυγόνου επιβραδύνουν το ρυθμό απώλειας θρεπτικών στοιχείων όπως η βιταμίνη C και το φυλλικό οξύ.

Και αν το καλοσκεφτούμε το ολόκληρο μαρούλι από την ώρα που κόβεται μπορεί να ταξιδέψει μέρες μέχρι να φτάσει στο ράφι μας. Συγκριτικά λοιπόν θα λέγαμε ότι η απώλεια θρεπτικών στοιχείων είναι συγκρίσιμη, ίσως και μικρότερη σε σχέση με τα ολόκληρα λαχανικά.

Είναι οι έτοιμες σαλάτες ασφαλείς προς κατανάλωση;

Πρόσφατα υπήρξε ανάκληση τέτοιων προϊόντων στο εξωτερικό λόγω της παρουσίας του βακτηρίου E.coli. Ο κίνδυνος μόλυνσης αυξάνεται όσο περισσότερο επεξεργαζόμαστε μια τροφή, αλλά τα λαχανικά μπορούν επίσης να μολυνθούν όταν έρχονται σε επαφή με άλλα φύλλα.

Ωστόσο, όταν καλλιεργούνται, κόβονται και αποθηκεύονται σωστά, ο κίνδυνος να έχουν βακτήρια που μπορούν να μας αρρωστήσουν είναι αρκετά χαμηλός. Επίσης είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι τα βακτήρια είναι παρόντα σε όλα τα λαχανικά, αλλά οι σωστές συνθήκες αποθήκευσης μειώνουν τον κίνδυνο.

Ένας άλλος κίνδυνος ωστόσο που ελλοχεύει μέσα στη σακούλα είναι όταν την ανοίγουμε ή όταν μαζεύεται υγρασία και όταν μένει περισσότερες μέρες στο ψυγείο: οι χυμοί που απελευθερώνονται από τα κομμένα λαχανικά μπορούν να αποτελέσουν φιλόξενο μέρος για βακτήρια όπως η σαλμονέλα, γι’ αυτό και χρειάζεται προσοχή στο πώς και πότε τις καταναλώνουμε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Μέλι: Τι θα πρέπει να προσέξετε;

Αναψυκτικά: Γιατί μας εθίζουν τόσο πολύ;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Brunch: Ιδέες για λαχταριστές δημιουργίες

Brunch: Το brunch δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά μια ευκαιρία να μοιραστείτε στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές για να προσθέσετε γεύση και δημιουργικότητα στο τραπέζι σας.

Ηλιόσπορος: Ένας θησαυρός για την υγεία των οστών

Ηλιόσπορος: Χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Ε, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση γερών οστών και στην πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.

Αυτό το πρωινό για μακροζωία τρώνε οι γηραιότεροι άνθρωποι του κόσμου 

Στην Ικαρία, για παράδειγμα, οι γηραιότεροι συχνά ξεκινούν την ημέρα τους με ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα, που συνδυάζεται με ψωμί ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο, συνοδευόμενο από ελιές και φρέσκα λαχανικά. Αυτές οι τροφές όχι μόνο είναι θρεπτικές αλλά και γεμάτες αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί;

Ψωμί DIY: Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ​​ψωμί που θα γεμίσει το σπίτι σας με άρωμα και ζεστασιά. Ξεκινήστε σήμερα και ανακαλύψτε τη μαγεία του σπιτικού ψωμιού!

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά;

Υγιεινή διατροφή: Η ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά απαιτεί υπομονή και δημιουργικότητα. Προσφέρετε υγιεινό φαγητό ως διασκεδαστική εμπειρία και δώστε τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του.

Vegan Sushi: Μια νόστιμη εναλλακτική για τους λάτρεις της φύσης

Vegan Sushi: Το σούσι λαχανικών είναι μια νόστιμη, πρωτοποριακή και βιώσιμη εκδοχή της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας. Δεν απευθύνεται μόνο σε χορτοφάγους, αλλά και σε όλους όσους αναζητούν νέες γεύσεις και έναν πιο συνειδητό τρόπο διατροφής.

Τα τηγανητά αβγά γίνονται καλύτερα αν μπορείς να τα συνδυάσεις 

Ένας άλλος δημοφιλής συνδυασμός είναι τα τηγανητά αυγά με ντομάτα και φέτα. Η φρεσκάδα της ντομάτας και η αλμυρή γεύση της φέτας δίνουν μια μεσογειακή αίσθηση στο πιάτο. Μπορείτε να κόψετε ντομάτες σε φέτες και να τις τηγανίσετε ελαφρώς πριν προσθέσετε τα αυγά, προσθέτοντας έτσι χρώμα και γεύση.

Close Icon