Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Πόσο υγιεινές είναι οι έτοιμες, κομμένες σαλάτες;

Πόσο υγιεινές είναι οι έτοιμες, κομμένες σαλάτες;

Οι έτοιμες σαλάτες είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα νέα προϊόντα της αγοράς. Κι αυτό διότι παρέχουν μια γρήγορη υγιεινή λύση φαγητού σε έναν κόσμο που κινείται με ραγδαίους ρυθμούς και που δύσκολα βρίσκουμε χρόνο για να ετοιμάσουμε μόνοι μας το φαγητό μας.

Οι καταναλωτές έχουμε βολευτεί με την άνεση που μας προσφέρουν οι έτοιμες κομμένες και προπλυμένες σαλάτες. Αλλά πώς αυτές οι σαλάτες συγκρίνονται με ένα ολόκληρο για παράδειγμα μαρούλι; Η σύγκριση χρειάζεται να γίνει ως προς δύο παράγοντες: ως προς τα θρεπτικά στοιχεία και ως προς την ασφάλεια κατανάλωσής τους.

Έχουν οι έτοιμες σαλάτες λιγότερα θρεπτικά στοιχεία;

Όλα τα φρούτα και λαχανικά αρχίζουν να χάνουν θρεπτικά στοιχεία μόλις κοπούν και επεξεργαστούν, οπότε λογικά οι έτοιμες σαλάτες θα χάνουν περισσότερα λόγω της προεργασίας και της συσκευασίας.

Ωστόσο, πολλές εταιρίες (αν όχι πια όλες) αφήνουν τα προϊόντα τους για μία μέρα στο ράφι, δηλαδή παρέχουν σχεδόν άμεση κατανάλωση. Και αν και οι έτοιμες σαλάτες πράγματι έχουν μεγαλύτερη αρχική απώλεια λόγω του πλυσίματος και του κοψίματος, οι έρευνες δείχνουν ότι αντισταθμίζουν λόγω ενός στοιχείου της συσκευασίας που λέγεται συσκευασία με τροποποιημένη ατμόσφαιρα.

Οι περισσότερες εταιρίες χρησιμοποιούν αυτό το είδος συσκευασίας για να διατηρήσουν το χρώμα των φύλλων και για να επεκτείνουν τη ζωή στο ράφι (μειώνοντας το οξυγόνο μέσα στη συσκευασία). Ένα επιπλέον πλεονέκτημα είναι ότι τα χαμηλότερα επίπεδα οξυγόνου επιβραδύνουν το ρυθμό απώλειας θρεπτικών στοιχείων όπως η βιταμίνη C και το φυλλικό οξύ.

Και αν το καλοσκεφτούμε το ολόκληρο μαρούλι από την ώρα που κόβεται μπορεί να ταξιδέψει μέρες μέχρι να φτάσει στο ράφι μας. Συγκριτικά λοιπόν θα λέγαμε ότι η απώλεια θρεπτικών στοιχείων είναι συγκρίσιμη, ίσως και μικρότερη σε σχέση με τα ολόκληρα λαχανικά.

Είναι οι έτοιμες σαλάτες ασφαλείς προς κατανάλωση;

Πρόσφατα υπήρξε ανάκληση τέτοιων προϊόντων στο εξωτερικό λόγω της παρουσίας του βακτηρίου E.coli. Ο κίνδυνος μόλυνσης αυξάνεται όσο περισσότερο επεξεργαζόμαστε μια τροφή, αλλά τα λαχανικά μπορούν επίσης να μολυνθούν όταν έρχονται σε επαφή με άλλα φύλλα.

Ωστόσο, όταν καλλιεργούνται, κόβονται και αποθηκεύονται σωστά, ο κίνδυνος να έχουν βακτήρια που μπορούν να μας αρρωστήσουν είναι αρκετά χαμηλός. Επίσης είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι τα βακτήρια είναι παρόντα σε όλα τα λαχανικά, αλλά οι σωστές συνθήκες αποθήκευσης μειώνουν τον κίνδυνο.

Ένας άλλος κίνδυνος ωστόσο που ελλοχεύει μέσα στη σακούλα είναι όταν την ανοίγουμε ή όταν μαζεύεται υγρασία και όταν μένει περισσότερες μέρες στο ψυγείο: οι χυμοί που απελευθερώνονται από τα κομμένα λαχανικά μπορούν να αποτελέσουν φιλόξενο μέρος για βακτήρια όπως η σαλμονέλα, γι’ αυτό και χρειάζεται προσοχή στο πώς και πότε τις καταναλώνουμε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Η πιο εύκολη νηστίσιμη συνταγή για φάβα

Φάβα: Η φάβα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά όσπρια, με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ιδιαίτερα δημοφιλής στη Σαντορίνη, ξεχωρίζει για τη βελούδινη υφή και τη γλυκιά, γεμάτη γεύση της.

Close Icon