Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Πόσο υγιεινές είναι οι έτοιμες, κομμένες σαλάτες;

Πόσο υγιεινές είναι οι έτοιμες, κομμένες σαλάτες;

Οι έτοιμες σαλάτες είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα νέα προϊόντα της αγοράς. Κι αυτό διότι παρέχουν μια γρήγορη υγιεινή λύση φαγητού σε έναν κόσμο που κινείται με ραγδαίους ρυθμούς και που δύσκολα βρίσκουμε χρόνο για να ετοιμάσουμε μόνοι μας το φαγητό μας.

Οι καταναλωτές έχουμε βολευτεί με την άνεση που μας προσφέρουν οι έτοιμες κομμένες και προπλυμένες σαλάτες. Αλλά πώς αυτές οι σαλάτες συγκρίνονται με ένα ολόκληρο για παράδειγμα μαρούλι; Η σύγκριση χρειάζεται να γίνει ως προς δύο παράγοντες: ως προς τα θρεπτικά στοιχεία και ως προς την ασφάλεια κατανάλωσής τους.

Έχουν οι έτοιμες σαλάτες λιγότερα θρεπτικά στοιχεία;

Όλα τα φρούτα και λαχανικά αρχίζουν να χάνουν θρεπτικά στοιχεία μόλις κοπούν και επεξεργαστούν, οπότε λογικά οι έτοιμες σαλάτες θα χάνουν περισσότερα λόγω της προεργασίας και της συσκευασίας.

Ωστόσο, πολλές εταιρίες (αν όχι πια όλες) αφήνουν τα προϊόντα τους για μία μέρα στο ράφι, δηλαδή παρέχουν σχεδόν άμεση κατανάλωση. Και αν και οι έτοιμες σαλάτες πράγματι έχουν μεγαλύτερη αρχική απώλεια λόγω του πλυσίματος και του κοψίματος, οι έρευνες δείχνουν ότι αντισταθμίζουν λόγω ενός στοιχείου της συσκευασίας που λέγεται συσκευασία με τροποποιημένη ατμόσφαιρα.

Οι περισσότερες εταιρίες χρησιμοποιούν αυτό το είδος συσκευασίας για να διατηρήσουν το χρώμα των φύλλων και για να επεκτείνουν τη ζωή στο ράφι (μειώνοντας το οξυγόνο μέσα στη συσκευασία). Ένα επιπλέον πλεονέκτημα είναι ότι τα χαμηλότερα επίπεδα οξυγόνου επιβραδύνουν το ρυθμό απώλειας θρεπτικών στοιχείων όπως η βιταμίνη C και το φυλλικό οξύ.

Και αν το καλοσκεφτούμε το ολόκληρο μαρούλι από την ώρα που κόβεται μπορεί να ταξιδέψει μέρες μέχρι να φτάσει στο ράφι μας. Συγκριτικά λοιπόν θα λέγαμε ότι η απώλεια θρεπτικών στοιχείων είναι συγκρίσιμη, ίσως και μικρότερη σε σχέση με τα ολόκληρα λαχανικά.

Είναι οι έτοιμες σαλάτες ασφαλείς προς κατανάλωση;

Πρόσφατα υπήρξε ανάκληση τέτοιων προϊόντων στο εξωτερικό λόγω της παρουσίας του βακτηρίου E.coli. Ο κίνδυνος μόλυνσης αυξάνεται όσο περισσότερο επεξεργαζόμαστε μια τροφή, αλλά τα λαχανικά μπορούν επίσης να μολυνθούν όταν έρχονται σε επαφή με άλλα φύλλα.

Ωστόσο, όταν καλλιεργούνται, κόβονται και αποθηκεύονται σωστά, ο κίνδυνος να έχουν βακτήρια που μπορούν να μας αρρωστήσουν είναι αρκετά χαμηλός. Επίσης είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι τα βακτήρια είναι παρόντα σε όλα τα λαχανικά, αλλά οι σωστές συνθήκες αποθήκευσης μειώνουν τον κίνδυνο.

Ένας άλλος κίνδυνος ωστόσο που ελλοχεύει μέσα στη σακούλα είναι όταν την ανοίγουμε ή όταν μαζεύεται υγρασία και όταν μένει περισσότερες μέρες στο ψυγείο: οι χυμοί που απελευθερώνονται από τα κομμένα λαχανικά μπορούν να αποτελέσουν φιλόξενο μέρος για βακτήρια όπως η σαλμονέλα, γι’ αυτό και χρειάζεται προσοχή στο πώς και πότε τις καταναλώνουμε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Κανελένιο Κέικ με μπανάνα: Το ιδανικό χειμωνιάτικο πρωινό

Πώς να φτιάξετε σπιτικά Bagels βήμα προς βήμα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να φτιάξετε το καλύτερο γαλλικό τοστ;

French toast: Μια απλή αλλά απολαυστική συνταγή που μπορείτε να προσαρμόσετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Χρησιμοποιώντας ποιοτικά υλικά, σωστές τεχνικές και λίγη φαντασία στο σερβίρισμα, μπορείτε να μετατρέψετε αυτή τη λιχουδιά σε ένα ξεχωριστό πιάτο για κάθε περίσταση.

Γιατί παίρνουμε πίσω τα κιλά που χάνουμε;

Δίαιτα βάρος: Η αναπόφευκτη επιστροφή του βάρους μετά από μια απώλεια βάρους είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά, και υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό. Παρά την προσπάθεια να ακολουθήσουμε δίαιτες

3 δημιουργικοί τρόποι να απολαύσετε γιαούρτι

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι ένα υπέροχο και υγιεινό τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς δημιουργικούς τρόπους. Εδώ είναι τρεις πρωτότυπες ιδέες για να απολαύσετε το γιαούρτι σας

8 Τροφές με περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι

Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που προσφέρουν οφέλη στην υγεία του εντέρου και την γενικότερη ευεξία. Το γιαούρτι είναι μια δημοφιλής πηγή προβιοτικών, αλλά υπάρχουν και άλλες τροφές που περιέχουν περισσότερα προβιοτικά

Γιατί ο περιορισμός δεν είναι η λύση στη διατροφή

Δίαιτα: Η περιοριστική δίαιτα είναι μια δημοφιλής προσέγγιση για την απώλεια βάρους, ωστόσο δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση για τη διατήρηση της μακροχρόνιας υγείας και ευημερίας. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι αυστηροί

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να παραλείψετε το λάδι στην σαλάτα

Λάδι στην σαλάτα: Η προσθήκη λαδιού στη σαλάτα είναι μια κλασική πρακτική στην υγιεινή διατροφή και έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Πολλοί άνθρωποι ίσως επιλέγουν να παραλείψουν το λάδι για να μειώσουν τις θερμίδες

Ποια επιλογή κρασιού είναι καλύτερη;

Κόκκινο vs Λευκό κρασί: Το κόκκινο και το λευκό κρασί είναι δύο δημοφιλή ποτά, τα οποία έχουν διαφορετικές γεύσεις, αρώματα και επιπτώσεις στην υγεία, ειδικά όσον αφορά την επίδρασή τους στα δόντια. Παρακάτω θα εξετάσουμε τις διαφορές μεταξύ του κόκκινου

Close Icon