Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Πόσο θεραπευτική είναι η χωριάτικη σαλάτα;

Πόσο θεραπευτική είναι η χωριάτικη σαλάτα;

Η χωριάτικη σαλάτα έχει σημαντική θεραπευτική αξία για τον ανθρώπινο οργανισμό . Μάθετε γιατί .

Είναι η σαλάτα που χαρακτηρίζει την Ελληνική διατροφή και τόσο περιζήτητη από τους ξένους τουρίστες το καλοκαίρι. Περιλαμβάνει τουλάχιστον 10 επιμέρους τροφές και η κάθε μία διακρίνεται για τη μοναδική της θρεπτική και θεραπευτική της αξία.

1. Ντομάτα: με λυκοπένιο κατά του καρκίνου,
2. Πιπεριά: Βιταμίνη C, που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και δρα κατά του καρκίνου.
3. Αγγούρι: Κάλιο, απαραίτητο για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
4. Κρεμμύδι: αλυσίνη – αποτελεί «φάρμακο» για την καρδιά, αυξάνει την HDL, μειώνει την ολική χοληστερόλη, αντιθρομβωτικό, ρυθμίζει το σάκχαρο και δρα κατά του καρκίνου.
5. Τυρί – φέτα: πλούσια πηγή Ασβεστίου κατά της οστεοπόρωσης.
6. Ελιές: βιταμίνη Ε (αντιοξειδωτική), συμβάλει στην υγεία του δέρματος, ενισχύει τη γονιμότητα και θεωρείται αντιγηραντική.
7. Ελαιόλαδο: βιταμίνη Ε, πολυφαινόλες, στερόλες, σκουαλένιο, αυξάνει την HDL, δρα κατά των καρδιαγγειακών παθήσεων, ρυθμίζει το σάκχαρο και μάχεται τον καρκίνο.
8. Ρίγανη: αιθέρια έλαια, δρα κατά των αλλεργιών, των πνευμονικών παθήσεων (άσθμα) και ενισχύει το γαστρεντερικό σύστημα. Κάππαρη: καππαρίνη, δρα κατά της νεφρολιθίασης & εμμηνορροϊκού συνδρόμου.
9. Ξύδι: Ρεσβερατρόλη – Κουερσιτίνη, αποτελούν ισχυρά αντιοξειδωτικά, μειώνουν την LDL, ενισχύουν την καρδιαγγειακή λειτουργία και εμποδίζουν τους καρκινικούς όγκους.
10. Επιπλέον η χωριάτικη σαλάτα είναι όχι μόνο πλούσια σε φυτικές ίνες, αλλά και τα τρόφιμα τα οποία περιέχονται σ’ αυτή παρουσιάζουν συνεργική δράση, αποδίδοντας το μέγιστο των βιολογικών ιδιοτήτων των επιμέρους συστατικών τους.

Με την συνεργασία της Γεωργίας Καπώλη, MSc- Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος – Επιστημονική Διευθύντρια ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Νεμέα Κορινθίας – Αντιπρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας – www.logodiatrofis.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

3 Συνταγές για να αξιοποιήσετε τα λαχανικά της εποχής

Tι πραγματικά συμβαίνει στο σώμα μας αν τρώμε μια σαλάτα κάθε μέρα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Απόλαυστικό σπιτικό burger με αγνά υλικά

Σπιτικό Burger: Τα σπιτικά μπέργκερ είναι μια εξαιρετική επιλογή για ένα νόστιμο γεύμα που μπορείς να προσαρμόσεις σύμφωνα με τις προτιμήσεις σου. Είναι εύκολα στην παρασκευή τους

Aυτά είναι τα πιο θρεπτικά πρωινά γεύματα για τα παιδιά σας

Πρωινό παιδιά: Ένα υγιεινό και ισορροπημένο πρωινό είναι σημαντικό για την ανάπτυξη και την ευεξία των παιδιών. Ακολουθούν μερικές από τις καλύτερες επιλογές πρωινού για παιδιά που παρέχουν ενέργεια

Ποιο είναι το καλύτερο το γάλα αγελάδας ή το φυτικό γάλα;

Είδη γάλακτος: Το αγελαδινό γάλα παρέχει πληθώρα θρεπτικών συστατικών που είναι δύσκολο να βρεθούν σε άλλες πηγές, ενώ το φυτικό γάλα είναι μια καλή εναλλακτική για όσους θέλουν πιο βιώσιμες επιλογές ή δεν μπορούν να καταναλώσουν γαλακτοκομικά προϊόντα.

Το απόλυτο επιδόρπιο του φθινοπώρου

Κολοκυθόπιτα: Η πίτα κολοκύθας είναι ένα κλασικό επιδόρπιο που συνδυάζει τις ζεστές γεύσεις του φθινοπώρου με την πλούσια υφή της κολοκύθας. Ιδανική για τις γιορτές, αυτή η συνταγή είναι εύκολη και γρήγορη,

Ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι: Μια γρήγορη και γευστική μακαρονάδα

Ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι: Η συνταγή για ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι είναι μια ελαφριά και αρωματική επιλογή που συνδυάζει τις φρέσκες γεύσεις με απλά υλικά. Ιδανική για ένα γρήγορο γεύμα, είναι εύκολη

5 εκπληκτικά οφέλη των δαμάσκηνων που πιθανώς δεν περιμένατε

Δαμάσκηνα: Τα δαμάσκηνα είναι φρούτα που συχνά παραβλέπονται, αλλά προσφέρουν μια σειρά από εκπληκτικά οφέλη για την υγεία. Ακολουθούν πέντε λόγοι για τους οποίους αξίζει να εντάξετε τα δαμάσκηνα

Λακτόζη: Πρέπει να την αποφεύγουμε ακόμη και χωρίς δυσανεξία;

Λακτόζη: Η λακτόζη είναι η φυσική ζάχαρη που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να την αφομοιώσουν χωρίς προβλήματα, υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με την κατανάλωσή της,

Close Icon