Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Πόσο αθώο είναι για την καρδιά ένα κομμάτι κέικ;

Πόσο αθώο είναι για την καρδιά ένα κομμάτι κέικ;

Όσοι τρώνε καθημερινά κρουασάν, μπισκότα κέικ ή άλλα τρόφιμα πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά έχουν περισσότερες πιθανότητες για σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα, ακόμα και εάν δεν παχύνουν.


Όσοι τρώνε καθημερινά κρουασάν, μπισκότα κέικ ή άλλα τρόφιμα πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά έχουν περισσότερες πιθανότητες για σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα, ακόμα και εάν δεν παχύνουν.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης τονίζουν ότι σε λιγότερο από έναν μήνα γίνονται εμφανείς κάποιες δυσάρεστες αλλαγές στις αιματολογικές εξετάσεις.

Σε μελέτη που παρουσιάσθηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας (ESC 2024) οι ερευνητές χώρισαν τους εθελοντές τους σε δύο ομάδες. Από τη μία ζήτησαν να ακολουθήσει για 24 ημέρες μία διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, που προέρχονταν από τρόφιμα όπως:

Βούτυρο

Κρουασάν

Πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα

Λουκάνικα

Κέικ και τούρτες

Σοκολάτα

Οι υπόλοιποι εθελοντές κατανάλωναν την ίδια ποσότητα λίπους. Εν τούτοις έτρωγαν πολύ λιγότερα κορεσμένα λιπαρά και περισσότερα πολυακόρεστα από ψάρια, ξηρούς καρπούς, ελαιόλαδο κ.λπ.

Κατά την έναρξη της μελέτης και μετά την ολοκλήρωσή της, οι επιστήμονες κατέγραψαν το σωματικό βάρος όλων των εθελοντών. Τους υπέβαλλαν επίσης σε εξετάσεις αίματος και σε μαγνητικές τομογραφίες.

Στη μελέτη συμμετείχαν συνολικώς 24 εθελοντές. Ο αριθμός των θερμίδων που κατανάλωναν ήταν ελεγχόμενος, γεγονός που σημαίνει ότι δεν πήραν βάρος. Ωστόσο σε όλους υπήρχαν εμφανείς διαφορές στα επίπεδα διαφόρων δεικτών της καρδιαγγειακής υγείας.

Όσοι έτρωγαν τα περισσότερα υπερεπεξεργασμένα και πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά τρόφιμα είχαν σαφή επιδείνωση σε βασικούς δείκτες της υγείας τους. Οι τομογραφίες τους έδειξαν επίσης αλλαγές που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών και μεταβολικών προβλημάτων. Ειδικότερα είχαν:

Αύξηση κατά σχεδόν 20% στην ποσότητα του λίπους στο ήπαρ τους (λιπώδης διήθηση του ήπατος)

Αύξηση 10% κατά μέσο όρο στην ολική και την «κακή» (ή LDL) χοληστερόλη τους

Η λιπώδης διήθηση στο ήπαρ σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο αναπτύξεως καρδιαγγειακών προβλημάτων και σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2.

Αντιθέτως, οι εθελοντές που έτρωγαν τα πιο υγιεινά πολυακόρεστα λιπαρά παρουσίασαν μείωση της ολικής και της LDL χοληστερόλης κατά 10%. Παρουσίασαν επίσης αυξημένη διάσπαση των λιπών και μετατροπή τους σε ενέργεια από τα κύτταρα της καρδιάς.

Αυτός μπορεί να είναι ένας τρόπος με τον οποίο μία διατροφή πλούσια σε υγιεινά λιπαρά βοηθεί τον οργανισμό να μειώνει τα λιπίδια (π.χ. χοληστερόλη) στο αίμα, εκτιμούν οι ερευνητές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Κέικ αμυγδάλου με μέλι: Μια θρεπτική συνταγή με μέλι και αμύγδαλα

Κέικ με μύρτιλα: Απόλαυση σε κάθε κομμάτι

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Λαχανικά: Το μαγείρεμα των λαχανικών είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους προετοιμασίας τους, αλλά υπάρχει η ανησυχία ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών.

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

Close Icon