Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Πως θα βάλετε στη διατροφή σας Τόφου

Πως θα βάλετε στη διατροφή σας Τόφου


Αποτελεί παράγωγο της σόγιας, θα λέγαμε ότι είναι η στερεοποιημένη μορφή πρωτεΐνης της σόγιας. Παρασκευάζεται περίπου όπως και το τυρί• απλά τον ρόλο του γάλακτος τον παίρνει εδώ ένα λευκό παχύρρευστο υγρό που βγάζουν οι σπόροι σόγιας όταν μουλιάζουν.

Ποια είναι η προέλευσή του; Όπως και με τις περισσότερες τροφές από σόγια, το τόφου προέρχεται από την Κίνα. Ο θρύλος λέει ότι ανακαλύφθηκε κατά λάθος πριν από 2000 χρόνια από έναν Κινέζο μάγειρα. Στην Ιαπωνία έγινε γνωστό τον 8ο αιώνα και αρχικά λεγόταν «okabe».


Το σύγχρονο όνομά του δεν χρησιμοποιούταν μέχρι το 1400. Από τη δεκαετία του ’60, το ενδιαφέρον της Δυτικής κουζίνας στράφηκε στην υγιεινή διατροφή, οπότε και έγινε γνωστότερο στην Ευρώπη και στην Αμερική. Από τότε, είναι πολυάριθμες οι έρευνες που αναδεικνύουν τα πολλά οφέλη της σόγιας και του τόφου.

Διατροφικά οφέλη του τόφου

Το τόφου είναι πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης και περιέχει 9 απαραίτητα αμινοξέα. Αποτελεί επίσης μια πολύτιμη φυτική πηγή σιδήρου, ασβεστίου και μετάλλων, συγκεκριμένα περιέχει μαγγάνιο και φώσφορο. Εκτός από αυτά, μας προσφέρει επίσης μαγνήσιο, χαλκό, ψευδάργυρο και βιταμίνη Β1.

Έρευνες σε σχέση με τα οφέλη της σόγιας

Η πρωτεΐνη της σόγιας θεωρείται ότι βοηθά στη μείωση των επιπέδων της κακής χοληστερίνης (LDL). Το τόφου περιέχει φυτοοιστρογόνα που ονομάζονται ισοφλαβόνες – μια ομάδα χημικών ουσιών που εντοπίζονται σε φυτικές τροφές. Έχουν παρόμοια δομή με τα οιστρογόνα, γυναικεία ορμόνη και γι’ αυτό μιμούνται τη δράση τους. Προσδένονται φυσικά στους υποδοχείς των οιστρογόνων στα ανθρώπινα κύτταρα, συμπεριλαμβανομένων των κυττάρων του μαστού – κι έτσι είναι πολύ πιθανό να μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Λόγω της περιεκτικότητας της σόγιας σε φυτοοιστρογόνα, πολλές γυναίκες αποφασίζουν να συμπεριλάβουν τροφές με σόγια στη διατροφή τους καθώς μπαίνουν στην εμμηνόπαυση. Κατά τη διάρκειά της, η φυσική παραγωγή οιστρογόνων του σώματος μειώνεται σημαντικά και εμφανίζονται συμπτώματα. Καθώς τα φυτοοιστρογόνα δρουν ως αδύναμα οιστρογόνα, μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Η κληρονομικότητα, το εντερικό μικροβίωμα και περιβαλλοντικοί παράγοντες παίζουν τεράστιο ρόλο στο πώς αντιδρά το σώμα μας σε ορισμένες τροφές, οπότε το τόφου δεν σημαίνει ότι θα αποδειχθεί εξαιρετικά ευεργετικό σε όλους. Όμως αν είστε χορτοφάγοι ή vegan, οι τροφές σόγιας όπως το τόφου μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμο κομμάτι της διατροφής μας.

Πώς αποθηκεύουμε το τόφου

Όταν το ανοίξουμε, το τόφου χρειάζεται να το πλύνουμε με νερό, να το καλύψουμε με φρέσκο νερό και να το αποθηκεύσουμε σε ένα κλειστό μπολ στο ψυγείο. Για να το διατηρήσουμε το τόφου φρέσκο για μία εβδομάδα, το νερό χρειάζεται να αλλάζει συχνά. Αν διατηρηθεί στην αρχική του συσκευασία, μπορείτε να το καταψύξετε μέχρι και για 5 μήνες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Μπορούν δύο μερίδες ψαριού την εβδομάδα να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων;

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Ασβέστιο: Υγιεινά ροφήματα για ισχυρά οστά

Ασβέστιο: Το ασβέστιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα για το σώμα, καθώς συμβάλλει στην υγεία των οστών, των δοντιών, του νευρικού συστήματος και της καρδιοαγγειακής λειτουργίας.

Αχλάδια: Πέντε λόγοι για να τρώτε περισσότερα

Τα αχλάδια είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στην πέψη και προάγουν την υγεία του εντέρου. Μόνο ένα μέτριο αχλάδι περιέχει περίπου 5-6 γραμμάρια φυτικών ινών, που συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης και της γλυκόζης στο αίμα, ενώ βοηθούν στην αίσθηση κορεσμού.

Close Icon