Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Πως θα … ξεχάσετε την επιθυμία σας για παχυντικά γεύματα

Πως θα … ξεχάσετε την επιθυμία σας για παχυντικά γεύματα

Αν ψάχνατε τρόπο για να μειώσετε τις λιγούρες που σας έρχονται καθημερινά και σας… ωθούν να καταναλώνετε παχυντικά γεύματα, υπάρχει μια λύση που έχει και επιστημονική υπογραφή.

Συγκεκριμένα, μια νέα μελέτη δείχνει ότι αν παίρνετε βαθιές εισπνοές από λιπαρά τρόφιμα για περισσότερο από δύο λεπτά, τότε αυτό είναι αρκετό για να σας αποτρέψει από ένα γεύμα υψηλής θερμιδικής αξίας.

Αν και η πρώτη… μυρωδιά ενός λιπαρού σνακ συνήθως μας ανοίγει την όρεξη, η νέα έρευνα δείχνει ότι η παρατεταμένη έκθεση στην ίδια μυρωδιά λειτουργεί αποτρεπτικά.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η παρατεταμένη έκθεση σε αυτές τις αρχικώς ελκυστικές μυρωδιές είναι αρκετή για να δώσει στον εγκέφαλο την “ανταμοιβή” που συνοδεύει ένα λιπαρό, παχυντικό γεύμα και να τον αφήσει ικανοποιημένο.

“Η μυρωδιά μπορεί να αποτελέσει ισχυρό εργαλείο για να αντισταθεί κανείς στην επιθυμία για λιπαρές τροφές”, υποστηρίζει ένας εκ των ερευνητών, ο Dipayan Biswas από το πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα.

Και προσθέτει: “Μάλιστα, τα λεπτεπίλεπτα ερεθίσματα στις αισθήσεις, όπως οι μυρωδιές για την όσφρηση, μπορούν να είναι πιο αποτελεσματικά για να επηρεάσουν τις επιλογές παιδιών και ενηλίκων στην διατροφή τους, σε σχέση με τις περιοριστικές και αποτρεπτικές οδηγίες των διαιτολόγων”.

Γενικά διαπιστώθηκε ότι μια γρήγορη εισπνοή σε μυρωδιά από κάτι νόστιμο και παχυντικό, διεγείρει τον εγκέφαλο και ωθεί το άτομο να δοκιμάσει την εν λόγω τροφή, αλλά μια παρατεταμένη εισπνοή από την ίδια μυρωδιά ικανοποιεί τον εγκέφαλο σχεδόν το ίδιο.

Τελικά, ο εγκέφαλος του ανθρώπου, ίσως να μην διαφοροποιεί την πηγή της αισθητικής απόλαυσης, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Προς το παρόν, πρόκειται απλώς για μια υπόθεση για το τι συμβαίνει στον εγκέφαλο, αλλά αυτή η έρευνα συντάσσεται με τα αποτελέσματα προηγούμενης έρευνας, ότι οι κάθε μία από τις 5 αισθήσεις μας μπορούν να επηρεάσουν η μία την άλλη και ότι η αίσθηση της γεύσης και της οσμής είναι στενά συνδεδεμένες.

“Στην ουσία, αν οι δομές επιβράβευσης και οι περιοχές που αντιπροσωπεύουν την επιθυμία αυτή στον εγκέφαλο μπορούν να ικανοποιηθούν με οσφρητικές εισροές, αντί για πραγματική γευστική κατανάλωση ανθυγιεινών τροφών, αυτό μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της λιγούρας για τέτοιου είδους τροφές”, καταλήγουν οι ερευνητές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Φραγκόσυκο: Ένας φυσικός σύμμαχος για την απώλεια βάρους;

Overnight Oats με Φράουλα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα κεράσια βοηθούν στην καταπολέμηση του άγχους;

Κεράσια: Τα κεράσια είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φρούτα της εποχής και γνωστά για τις πολλές θρεπτικές τους ιδιότητες. Αλλά πέρα από την υπέροχη γεύση τους, μπορεί να αναρωτιέσαι αν τα κεράσια

Σολομός εγκέφαλος: Μπορεί η κατανάλωση σολομού να αποτρέψει την γνωστική έκπτωση;

Σολομός εγκέφαλος: Ο σολομός είναι ένα ψάρι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που έχει συσχετιστεί με διάφορα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών λειτουργιών. Περιέχει υψηλές ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι απαραίτητα

Ριζότο συνταγή: Το μυστικό για το τέλειο ριζότο

Ριζότο συνταγή: Η προετοιμασία του τέλειου ριζότο είναι μια τέχνη που απαιτεί προσοχή, υπομονή και αγάπη για τη μαγειρική. Ακολουθώντας συγκεκριμένα βήματα, μπορείτε να ετοιμάσετε ένα πιάτο που θα λατρέψουν η οικογένεια και οι φίλοι σας.

Τι πρέπει να προσέξετε στους ξηρούς καρπούς

Ξηροί καρποί: Οι ξηροί καρποί αποτελούν μια εξαιρετικά θρεπτική επιλογή για σνακ ή προσθήκη στα γεύματα. Είναι πλούσιοι σε καλά λιπαρά, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά, και σχετίζονται με οφέλη για την καρδιά, τον εγκέφαλο

Τα οφέλη του νατρίου που θα σας εκπλήξουν

Νάτριο: Το νάτριο είναι ένα βασικό μέταλλο και ηλεκτρολύτης, απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Αν και συχνά δαιμονοποιείται λόγω της υπερκατανάλωσης αλατιού,

Μπύρα: Πότε μπορεί να γίνει τοξική;

Μπύρα: Η μπύρα, αν και καταναλώνεται ευρέως και συχνά σε κοινωνικές περιστάσεις, μπορεί να είναι τοξική για τον οργανισμό σε ορισμένες περιπτώσεις.

Διατροφή και θηλασμός

Διατροφή Θηλασμός: Ο θηλασμός είναι μια περίοδος γεμάτη τρυφερότητα αλλά και αυξημένες ανάγκες — όχι μόνο για το μωρό, αλλά και για τη μητέρα. Η σωστή διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα του γάλακτος, στην ενέργεια της μητέρας

Close Icon