Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Πως θα διατηρήσετε τα τρόφιμά σας χωρίς να αλλοιωθούν

Πως θα διατηρήσετε τα τρόφιμά σας χωρίς να αλλοιωθούν

Η σωστή αποθήκευση των τροφίμων σας θα σας επιτρέψει να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής τους. Αυτό θα εμποδίσει την αλλοίωση πριν την ώρα τους, καθώς και θα αποφύγετε την σπατάλη φρέσκων προϊόντων. Όταν αγοράζετε τρόφιμα, είναι φυσικό να θέλετε να τα αποθηκεύσετε με τον καλύτερο τρόπο έτσι ώστε να μην αλλοιωθούν πριν την ώρα τους. Ο στόχος είναι να διατηρήσετε το φαγητό σας φρέσκο ​​για όσο το δυνατόν περισσότερο.

Ενώ μερικά τρόφιμα παραμένουν σε άριστη κατάσταση ακόμη και μετά από αρκετές εβδομάδες, άλλα τείνουν να σαπίζουν γρήγορα όταν δεν αποθηκεύονται σωστά. Το πρόβλημα είναι ότι δεν είστε πάντα προσεκτικοί όταν αποθηκεύετε τα τρόφιμα και μέσα σε λίγες μέρες συνειδητοποιείτε ότι δεν είναι πλέον κατάλληλα για κατανάλωση.

Γι αυτό είναι καλό να γνωρίζετε κάποιες τεχνικές συντήρησης που είναι χρήσιμες για να τα κρατήσετε φρέσκα για περισσότερο καιρό και έτσι να αποφύγετε να τα πετάξετε.

Παρακάτω, θα θέλαμε να σας αποκαλύψουμε τους καλύτερους τρόπους, ώστε να μπορείτε να τους εφαρμόσετε από εδώ και πέρα.

Να τους λάβετε υπόψη σας!

Τρόποι για να διατηρείτε τα τρόφιμα φρέσκα

Καταψύξτε το γάλα

Αγοράσατε πολύ γάλα και δεν μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε; Μην το αφήσετε να πάει χαμένο!

Εάν δεν θέλετε να προετοιμάσετε άλλες συνταγές με γάλα, αδειάστε το σε ένα καθαρό δοχείο και καταψύξτε το σύμφωνα με τους ακόλουθους κανόνες:

Καταψύξτε μόνο το φρέσκο γάλα.

Αν πρόκειται να το διατηρήσετε στο αρχικό του δοχείο, αφαιρέστε μια μικρή ποσότητα, καθώς το μέγεθός του θα αυξηθεί κατά την κατάψυξη.

Αποφύγετε την αποθήκευση στην κατάψυξη για περισσότερο από 6 εβδομάδες.

Τυλίξτε το μαρούλι σε χαρτί, για να το διατηρήσετε φρέσκο

Τα φύλλα μαρουλιού, τα οποία τείνουν να σπάνε εύκολα, μπορούν να αποθηκευτούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα όταν τυλίγονται σε χαρτί.

Γι΄αυτό μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φύλλα εφημερίδων ή κάτι παρόμοιο. Αυτό το υλικό βοηθά στην απορρόφηση της υγρασίας και εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό των μυκήτων και των βακτηριδίων.

Χρησιμοποιήστε πλαστικό περιτύλιγμα για να αποθηκεύσετε τις μπανάνες σας

Οι μπανάνες είναι ένα από τα τρόφιμα που τείνουν να χαλάνε εύκολα, καθώς ωριμάζουν γρήγορα και η υφή τους αλλάζει γρήγορα.

Εάν θέλετε να διατηρούνται σε καλή κατάσταση για περισσότερες ημέρες, πάρτε ένα μικρό πλαστικό περιτύλιγμα και καλύψτε το μέρος στο οποίο ενώνονται. Ωστόσο, αν είναι πολύ αργά και έχουν ήδη ωριμάσει, πάρτε τις αποφλοιωμένες μπανάνες και παγώστε τις για να τις απολαύσετε σε ροφήματα και κέικ.

Αποθηκεύστε τις σάλτσες σας σε σακούλες τροφίμων με ζιπ

Για να αποφύγετε να πετάξετε σπιτικές σάλτσες που έχετε ετοιμάσει για τα πιάτα σας, αγοράστε διάφορες σακούλες τροφίμων με ζιπ με αεροστεγές κλείσιμο και φυλάξτε τες στην κατάψυξη.

Αυτή η τεχνική θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε τις σάλτσες σας σε καλή κατάσταση και στη συνέχεια να τις προσθέσετε σε σούπες, ζωμούς και σε όλα τα πιάτα που θέλετε.

Αποθηκεύστε τα φρέσκα κρεμμύδια σας μέσα σε ένα ποτήρι νερό

Τα φρέσκα κρεμμύδια διατηρούν τη φρεσκάδα τους όταν καθαρίζονται καλά και αποθηκεύονται σε ένα ποτήρι ή σε ένα δοχείο με νερό.

Αφαιρέστε τα φύλλα που δεν χρειάζονται, αφαιρέστε τα ίχνη βρωμιάς και βυθίστε τα στο νερό. Μπορούν να διαρκέσουν έως και δύο εβδομάδες.

Βάλτε τα φρέσκα βότανα μέσα σε ένα γυάλινο βάζο

Για να παραμείνουν τα βότανα φρέσκα για περισσότερο καιρό, καθαρίστε καλά ένα γυάλινο βάζο και βεβαιωθείτε ότι το εσωτερικό του είναι τελείως στεγνό.

Κόψτε τα βότανα προσεκτικά και τοποθετήστε τα μέσα.

Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα χαλάσουν ούτε θα αλλάξει το άρωμά τους ή η υφή τους.

Διατηρήστε το αβοκάντο με τη βοήθεια ενός κρεμμυδιού

Αν και είναι καλύτερο να τρώτε τα αβοκάντο όταν είναι ώριμα, υπάρχει ένα απλό κόλπο που βοηθά στο να τα διατηρήσετε όταν δεν θέλετε να τα φάτε αμέσως.

Για να το κάνετε αυτό, απλά αποθηκεύστε τα φρούτα μέσα σε ένα αεροστεγές δοχείο, μαζί με μισό ξηρό κρεμμύδι.

  1. Αποθηκεύστε το μέλι σε γυάλινα βάζα

Ξέρατε ότι το μέλι δεν έχει ημερομηνία λήξης; Δεδομένου ότι τα συστατικά του το διατηρούν φρέσκο ​​και απαλλαγμένο από μικροοργανισμούς, το μέλι είναι ένα από τα τρόφιμα που μπορούν να αποθηκευτούν για χρόνια χωρίς να χάσουν τις ιδιότητές τους.

Το πρόβλημα παρουσιάζεται όταν δεν αποθηκευτεί σωστά (για παράδειγμα, αν το διατηρείτε μέσα στο ψυγείο). Οι χαμηλές θερμοκρασίες τείνουν να κάνουν το μέλι να κρυσταλλώνει, οπότε είναι δύσκολο να το βγάλετε έξω από το δοχείο για να το χρησιμοποιήσετε.

Από την άλλη πλευρά, δεν είναι σκόπιμο να χρησιμοποιείτε δοχεία αλουμινίου ή άλλα μεταλλικά δοχεία, καθώς μπορούν να το οξειδώσουν και να αλλοιώσουν τη γεύση του.

Είναι καλύτερο να το τοποθετήσετε σε αεροστεγή γυάλινα βάζα και να το αφήσετε σε θερμοκρασία δωματίου.

Αποθηκεύστε τα μήλα στο ψυγείο

Τα μήλα είναι ένας από τους καρπούς που συνήθως διαρκούν μερικές εβδομάδες χωρίς αλλαγές στη γεύση, την οσμή ή την υφή. Ωστόσο, μπορούν να αποθηκευτούν για μήνες όταν τοποθετούνται στο ψυγείο. Το σημαντικό είναι να αφήσετε λίγο χώρο μεταξύ του ενός μήλου και ενός άλλου (για παράδειγμα, με την χρήση μιας εφημερίδας). Αυτό οφείλεται στο ότι, αν για κάποιο λόγο κάποιο από αυτά σαπίσει, τότε μπορεί να προκαλέσει κάποια αλλοίωση και στα υπόλοιπα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Η πιο εύκολη νηστίσιμη συνταγή για φάβα

Φάβα: Η φάβα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά όσπρια, με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ιδιαίτερα δημοφιλής στη Σαντορίνη, ξεχωρίζει για τη βελούδινη υφή και τη γλυκιά, γεμάτη γεύση της.

Close Icon