Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Πως τα καρύδια καταπολεμούν τη καρδιά και τη χοληστερίνη

Πως τα καρύδια καταπολεμούν τη καρδιά και τη χοληστερίνη

Μια επικαιροποιημένη συστηματική ανασκόπηση που γίνεται στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ εδώ και 25 χρόνια εξετάζει το ρόλο της κατανάλωσης καρυδιών στους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου, συμπεριλαμβανομένης της χοληστερόλης, των τριγλυκεριδίων, της αρτηριακής πίεσης και του βάρους. Η αρχική μετα-ανάλυση, «Επιδράσεις της κατανάλωσης καρυδιών στα λιπίδια του αίματος και άλλους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου: μια μετα-ανάλυση και συστηματική ανασκόπηση», δημοσιεύθηκε το 2009 και εξέτασε 13 μελέτες που εκπροσωπούσαν 365 άτομα.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τις κλινικές δοκιμές που είχαν δημοσιευτεί και έκτοτε δημοσίευσαν μια αναθεωρημένη ανασκόπηση η οποία τώρα περιλαμβάνει διπλάσιο αριθμό δοκιμασιών και αντιπροσωπεύει περίπου τριπλάσιο αριθμό ατόμων, σε σύγκριση με την αρχική δημοσίευση. Τα ευρήματα από τη μετα-ανάλυση υποδηλώνουν ότι οι εμπλουτισμένες με καρύδια δίαιτες μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντικά μεγαλύτερες μειώσεις της ολικής χοληστερόλης, της LDL χοληστερόλης, των τριγλυκεριδίων και της απολιποπρωτεΐνης Β, σε σύγκριση με τη διατροφή ελέγχου.

«Αυτή η επικαιροποιημένη επισκόπηση ενισχύει περαιτέρω την άποψη ότι τα καρύδια είναι ένας μεγάλος (και νόστιμος) τρόπος για να προσθέσετε σημαντικά θρεπτικά συστατικά στη διατροφή σας ενώ παράλληλα υποστηρίζετε την υγεία της καρδιάς σας», λέει ο Δρ Michael Roizen, Επικεφαλής του Τμήματος Ευεξίας της Κλινικής Cleveland.

Οι ερευνητές εξέτασαν 26 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες που αντιπροσώπευαν 1059 συμμετέχοντες (ηλικίας 22-75 ετών), με παθήσεις όπως η υψηλή χοληστερόλη, ο διαβήτης τύπου 2, το μεταβολικό σύνδρομο, το υπερβολικό βάρος, η παχυσαρκία ακόμα και υγιείς.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, μια δίαιτα συμπληρωμένη με καρύδια οδήγησε σε σημαντικά μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση της συνολικής χοληστερόλης (3,25%), της LDL χοληστερόλης (3,73%), των τριγλυκεριδίων (5,52%) και της απολιποπρωτεΐνης Β (4,19%). Σημειώνεται ότι η απολιποπρωτεΐνη Β είναι η πρωτογενής πρωτεΐνη που βρίσκεται στην LDL χοληστερόλη. Επιπλέον, η ενσωμάτωση των καρυδιών στη διατροφή δεν είχε αρνητικές επιδράσεις στο σωματικό βάρος ή την αρτηριακή πίεση.

Τα καρύδια έχουν μελετηθεί κατά καιρούς και έχουν διαπιστωθεί τα οφέλη τους στην υγεία, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, της καλής υγείας των εντέρων, του διαβήτη, της γνωστικής λειτουργίας και της ανδρικής αναπαραγωγικής υγείας. Παράλληλα, τα καρύδια αναγνωρίζονται από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία και το FDA (Food and Drug Administration), ως μια υγιεινή για την καρδιά τροφή.

Τα καρύδια είναι πλούσια πηγή συνιστώμενου πολυακόρεστου λίπους (13 γραμμάρια ανά ουγγιά), το οποίο αποτελεί εξαιρετική πηγή του βασικού ω-3 λινολενικού οξέος ενώ, έχουν πολλά αντιοξειδωτικά όπως πολυφαινόλες, κατεχίνες και γ-τοκοφερόλες.

Όπως σε κάθε επιστημονική έρευνα, πρέπει να εξεταστούν και ορισμένοι περιορισμοί. Για παράδειγμα στη μελέτη αυτή, οι περισσότερες από τις δοκιμές είχαν σχετικά μικρά μεγέθη δειγμάτων, τα οποία θα μπορούσαν να περιορίσουν την ικανότητα προσδιορισμού σημαντικών επιδράσεων. Επιπλέον, σε ορισμένες περιπτώσεις, η ποσότητα των καρυδιών που καταναλώθηκαν στις δοκιμές ήταν σχετικά μεγάλη και μπορεί να είναι δύσκολο να διατηρηθεί σε μη ερευνητικό περιβάλλον. Ωστόσο, οι ερευνητές σημειώνουν τα σημαντικά οφέλη της κατανάλωσης ακόμα και σε χαμηλότερες ποσότητες καρυδιών (λιγότερο από 28 γραμμάρια ημερησίως), ιδιαίτερα στη συνολική και LDL χοληστερόλη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Κανελένιο Κέικ με μπανάνα: Το ιδανικό χειμωνιάτικο πρωινό

Πώς να φτιάξετε σπιτικά Bagels βήμα προς βήμα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να φτιάξετε το καλύτερο γαλλικό τοστ;

French toast: Μια απλή αλλά απολαυστική συνταγή που μπορείτε να προσαρμόσετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Χρησιμοποιώντας ποιοτικά υλικά, σωστές τεχνικές και λίγη φαντασία στο σερβίρισμα, μπορείτε να μετατρέψετε αυτή τη λιχουδιά σε ένα ξεχωριστό πιάτο για κάθε περίσταση.

Γιατί παίρνουμε πίσω τα κιλά που χάνουμε;

Δίαιτα βάρος: Η αναπόφευκτη επιστροφή του βάρους μετά από μια απώλεια βάρους είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά, και υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό. Παρά την προσπάθεια να ακολουθήσουμε δίαιτες

3 δημιουργικοί τρόποι να απολαύσετε γιαούρτι

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι ένα υπέροχο και υγιεινό τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς δημιουργικούς τρόπους. Εδώ είναι τρεις πρωτότυπες ιδέες για να απολαύσετε το γιαούρτι σας

8 Τροφές με περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι

Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που προσφέρουν οφέλη στην υγεία του εντέρου και την γενικότερη ευεξία. Το γιαούρτι είναι μια δημοφιλής πηγή προβιοτικών, αλλά υπάρχουν και άλλες τροφές που περιέχουν περισσότερα προβιοτικά

Γιατί ο περιορισμός δεν είναι η λύση στη διατροφή

Δίαιτα: Η περιοριστική δίαιτα είναι μια δημοφιλής προσέγγιση για την απώλεια βάρους, ωστόσο δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση για τη διατήρηση της μακροχρόνιας υγείας και ευημερίας. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι αυστηροί

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να παραλείψετε το λάδι στην σαλάτα

Λάδι στην σαλάτα: Η προσθήκη λαδιού στη σαλάτα είναι μια κλασική πρακτική στην υγιεινή διατροφή και έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Πολλοί άνθρωποι ίσως επιλέγουν να παραλείψουν το λάδι για να μειώσουν τις θερμίδες

Ποια επιλογή κρασιού είναι καλύτερη;

Κόκκινο vs Λευκό κρασί: Το κόκκινο και το λευκό κρασί είναι δύο δημοφιλή ποτά, τα οποία έχουν διαφορετικές γεύσεις, αρώματα και επιπτώσεις στην υγεία, ειδικά όσον αφορά την επίδρασή τους στα δόντια. Παρακάτω θα εξετάσουμε τις διαφορές μεταξύ του κόκκινου

Close Icon