Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Πως τα καρύδια καταπολεμούν τη καρδιά και τη χοληστερίνη

Πως τα καρύδια καταπολεμούν τη καρδιά και τη χοληστερίνη

Μια επικαιροποιημένη συστηματική ανασκόπηση που γίνεται στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ εδώ και 25 χρόνια εξετάζει το ρόλο της κατανάλωσης καρυδιών στους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου, συμπεριλαμβανομένης της χοληστερόλης, των τριγλυκεριδίων, της αρτηριακής πίεσης και του βάρους. Η αρχική μετα-ανάλυση, «Επιδράσεις της κατανάλωσης καρυδιών στα λιπίδια του αίματος και άλλους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου: μια μετα-ανάλυση και συστηματική ανασκόπηση», δημοσιεύθηκε το 2009 και εξέτασε 13 μελέτες που εκπροσωπούσαν 365 άτομα.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τις κλινικές δοκιμές που είχαν δημοσιευτεί και έκτοτε δημοσίευσαν μια αναθεωρημένη ανασκόπηση η οποία τώρα περιλαμβάνει διπλάσιο αριθμό δοκιμασιών και αντιπροσωπεύει περίπου τριπλάσιο αριθμό ατόμων, σε σύγκριση με την αρχική δημοσίευση. Τα ευρήματα από τη μετα-ανάλυση υποδηλώνουν ότι οι εμπλουτισμένες με καρύδια δίαιτες μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντικά μεγαλύτερες μειώσεις της ολικής χοληστερόλης, της LDL χοληστερόλης, των τριγλυκεριδίων και της απολιποπρωτεΐνης Β, σε σύγκριση με τη διατροφή ελέγχου.

«Αυτή η επικαιροποιημένη επισκόπηση ενισχύει περαιτέρω την άποψη ότι τα καρύδια είναι ένας μεγάλος (και νόστιμος) τρόπος για να προσθέσετε σημαντικά θρεπτικά συστατικά στη διατροφή σας ενώ παράλληλα υποστηρίζετε την υγεία της καρδιάς σας», λέει ο Δρ Michael Roizen, Επικεφαλής του Τμήματος Ευεξίας της Κλινικής Cleveland.

Οι ερευνητές εξέτασαν 26 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες που αντιπροσώπευαν 1059 συμμετέχοντες (ηλικίας 22-75 ετών), με παθήσεις όπως η υψηλή χοληστερόλη, ο διαβήτης τύπου 2, το μεταβολικό σύνδρομο, το υπερβολικό βάρος, η παχυσαρκία ακόμα και υγιείς.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, μια δίαιτα συμπληρωμένη με καρύδια οδήγησε σε σημαντικά μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση της συνολικής χοληστερόλης (3,25%), της LDL χοληστερόλης (3,73%), των τριγλυκεριδίων (5,52%) και της απολιποπρωτεΐνης Β (4,19%). Σημειώνεται ότι η απολιποπρωτεΐνη Β είναι η πρωτογενής πρωτεΐνη που βρίσκεται στην LDL χοληστερόλη. Επιπλέον, η ενσωμάτωση των καρυδιών στη διατροφή δεν είχε αρνητικές επιδράσεις στο σωματικό βάρος ή την αρτηριακή πίεση.

Τα καρύδια έχουν μελετηθεί κατά καιρούς και έχουν διαπιστωθεί τα οφέλη τους στην υγεία, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, της καλής υγείας των εντέρων, του διαβήτη, της γνωστικής λειτουργίας και της ανδρικής αναπαραγωγικής υγείας. Παράλληλα, τα καρύδια αναγνωρίζονται από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία και το FDA (Food and Drug Administration), ως μια υγιεινή για την καρδιά τροφή.

Τα καρύδια είναι πλούσια πηγή συνιστώμενου πολυακόρεστου λίπους (13 γραμμάρια ανά ουγγιά), το οποίο αποτελεί εξαιρετική πηγή του βασικού ω-3 λινολενικού οξέος ενώ, έχουν πολλά αντιοξειδωτικά όπως πολυφαινόλες, κατεχίνες και γ-τοκοφερόλες.

Όπως σε κάθε επιστημονική έρευνα, πρέπει να εξεταστούν και ορισμένοι περιορισμοί. Για παράδειγμα στη μελέτη αυτή, οι περισσότερες από τις δοκιμές είχαν σχετικά μικρά μεγέθη δειγμάτων, τα οποία θα μπορούσαν να περιορίσουν την ικανότητα προσδιορισμού σημαντικών επιδράσεων. Επιπλέον, σε ορισμένες περιπτώσεις, η ποσότητα των καρυδιών που καταναλώθηκαν στις δοκιμές ήταν σχετικά μεγάλη και μπορεί να είναι δύσκολο να διατηρηθεί σε μη ερευνητικό περιβάλλον. Ωστόσο, οι ερευνητές σημειώνουν τα σημαντικά οφέλη της κατανάλωσης ακόμα και σε χαμηλότερες ποσότητες καρυδιών (λιγότερο από 28 γραμμάρια ημερησίως), ιδιαίτερα στη συνολική και LDL χοληστερόλη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Μέλι: Τι θα πρέπει να προσέξετε;

Αναψυκτικά: Γιατί μας εθίζουν τόσο πολύ;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Brunch: Ιδέες για λαχταριστές δημιουργίες

Brunch: Το brunch δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά μια ευκαιρία να μοιραστείτε στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές για να προσθέσετε γεύση και δημιουργικότητα στο τραπέζι σας.

Ηλιόσπορος: Ένας θησαυρός για την υγεία των οστών

Ηλιόσπορος: Χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Ε, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση γερών οστών και στην πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.

Αυτό το πρωινό για μακροζωία τρώνε οι γηραιότεροι άνθρωποι του κόσμου 

Στην Ικαρία, για παράδειγμα, οι γηραιότεροι συχνά ξεκινούν την ημέρα τους με ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα, που συνδυάζεται με ψωμί ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο, συνοδευόμενο από ελιές και φρέσκα λαχανικά. Αυτές οι τροφές όχι μόνο είναι θρεπτικές αλλά και γεμάτες αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί;

Ψωμί DIY: Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ​​ψωμί που θα γεμίσει το σπίτι σας με άρωμα και ζεστασιά. Ξεκινήστε σήμερα και ανακαλύψτε τη μαγεία του σπιτικού ψωμιού!

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά;

Υγιεινή διατροφή: Η ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά απαιτεί υπομονή και δημιουργικότητα. Προσφέρετε υγιεινό φαγητό ως διασκεδαστική εμπειρία και δώστε τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του.

Vegan Sushi: Μια νόστιμη εναλλακτική για τους λάτρεις της φύσης

Vegan Sushi: Το σούσι λαχανικών είναι μια νόστιμη, πρωτοποριακή και βιώσιμη εκδοχή της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας. Δεν απευθύνεται μόνο σε χορτοφάγους, αλλά και σε όλους όσους αναζητούν νέες γεύσεις και έναν πιο συνειδητό τρόπο διατροφής.

Τα τηγανητά αβγά γίνονται καλύτερα αν μπορείς να τα συνδυάσεις 

Ένας άλλος δημοφιλής συνδυασμός είναι τα τηγανητά αυγά με ντομάτα και φέτα. Η φρεσκάδα της ντομάτας και η αλμυρή γεύση της φέτας δίνουν μια μεσογειακή αίσθηση στο πιάτο. Μπορείτε να κόψετε ντομάτες σε φέτες και να τις τηγανίσετε ελαφρώς πριν προσθέσετε τα αυγά, προσθέτοντας έτσι χρώμα και γεύση.

Close Icon