Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Πώς σχετίζεται το αλάτι με τους συχνούς πονοκεφάλους;

Πώς σχετίζεται το αλάτι με τους συχνούς πονοκεφάλους;


Κατά το ένα τρίτο μπορούν να μειωθούν οι πονοκέφαλοι που σας ταλαιπωρούν, αν μειώσετε το αλάτι από την καθημερινή σας διατροφή.


Οι ερευνητές, στην επιθεώρηση «BMJ Open», κτιμούν ότι η μείωση του άλατος προστατεύει από τον πονοκέφαλο, επειδή ελαττώνει την αρτηριακή πίεση, ακόμα και σε ανθρώπους που δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα υπέρτασης.

Τα νέα ευρήματα προέρχονται από μελέτη με 390 εθελοντές, άλλοι εκ των οποίων ακολουθούσαν μία υγιεινή, μεσογειακού τύπου διατροφή και άλλοι την κλασική δυτικού τύπου διατροφή.

Στο πρώτο στάδιο της μελέτης, οι εθελοντές έτρωγαν επί 30 ημέρες το φαγητό τους με άφθονο αλάτι (σχεδόν 9 γραμμάρια την ημέρα), όπως είθισται να κάνουν οι κάτοικοι της Δύσης.

Αργότερα, μείωσαν το αλάτι στα 6 γραμμάρια την ημέρα (είναι η μέγιστη ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα) για το ίδιο χρονικό διάστημα.

Στο τέλος, το περιόρισαν στα 3 γραμμάρια ημερησίως για έναν ακόμα μήνα.

Όπως γράφουν οι ερευνητές, η μετάβαση από τα 9 στα 3 γραμμάρια αλάτι την ημέρα είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν κατά 31% οι πονοκέφαλοι των εθελοντών.

«Η μειωμένη πρόσληψη άλατος συσχετίσθηκε με σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο εκδηλώσεως κεφαλαλγίας, ενώ ο τύπος της διατροφής δεν φάνηκε να επηρεάζει τον κίνδυνο αυτό», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Λώρενς Τζ. Άπελ,καθηγητής στην Σχολή Δημοσίας Υγείας Bloomberg του Πανεπιστημίου Τζωνς Χόπκινς.

Και πρόσθεσε ότι η μειωμένη πρόσληψη άλατος αποτελεί έναν νέο τρόπο για την πρόληψη των πονοκεφάλων.

Όπως γράφουν ο δρ Άπελ και οι συνεργάτες του, ο πονοκέφαλος είναι ένα από τα συχνότερα αναφερόμενο προβλήματα του νευρικού συστήματος.

Παγκοσμίως, το 46% των ενηλίκων πάσχουν από ενεργό διαταραχή κεφαλαλγίας (το 42% πάσχουν από πονοκέφαλο τάσεως και το 11% από ημικρανίες), με τις γυναίκες ασθενείς να είναι περισσότερες από τους άντρες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Βραδινά γεύματα: Πώς επηρεάζουν τη γλυκόζη και αυξάνουν τους κινδύνους διαβήτη

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Ασβέστιο: Υγιεινά ροφήματα για ισχυρά οστά

Ασβέστιο: Το ασβέστιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα για το σώμα, καθώς συμβάλλει στην υγεία των οστών, των δοντιών, του νευρικού συστήματος και της καρδιοαγγειακής λειτουργίας.

Close Icon