Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Πώς να μαγειρέψετε νόστιμα με ελιές;

Πώς να μαγειρέψετε νόστιμα με ελιές;

Αυτή η μεγάλη ελιά από την Ισπανία, είναι γνωστή ως «ισπανική βασίλισσα». Είναι μια κοκκινωπή ελιά που αποκτά μαύρο-μπλε χρώμα μετά την επεξεργασία της. Είναι μια επιτραπέζια ελιά, με πλούσια σύσταση και σαρκώδη γεύση.


Τα ελαιόδεντρα είναι από τα παλαιότερα δέντρα που καλλιεργούνται σε όλο τον κόσμο, ενώ οι αναφορές για αυτά χρονολογούνται πάνω από 6.000 χιλιάδες χρόνια πίσω. Ο καρπός των ελαιόδεντρων είναι οι ελιές, από όπου προέρχεται και το ελαιόλαδο. Οι ελιές συνιστούν μια πολύ καλή πηγή σιδήρου, φυτικών ινών και χαλκού. Επίσης, περιέχουν πολυφαινόλες και φλαβονοειδή, ενώσεις γνωστές για τις αντιφλεγμονώδεις δράσεις τους. Μία μέτρια ελιά έχει περίπου 7 θερμίδες και 0.5 γραμμάρια λίπους, ενώ η μεγαλύτερη- κολοσσιαία ελιά έχει περίπου 12 θερμίδες και 1 γραμμάριο λίπους. Οι μικρές ελιές έχουν κατά μέσο όρο 4 έως 5 θερμίδες και λιγότερο από 0.5 γραμμάρια λίπους.

 

 

Ποιες είναι  οι ποικιλίες ελιάς παγκοσμίως

Στις μέρες μας υπάρχουν 5 σημαντικές ποικιλίες ελιάς παγκοσμίως που αυξάνονται σε παραγωγή και κατανάλωση:

Ascolano

Αυτή η μεγάλη ελιά, με το ανοικτό πράσινο χρώμα, παράγεται στην Ιταλία. Όταν οι καρποί της ωριμάσουν, είναι τρυφερές και έχουν μια ελαφρώς πικρή γεύση. Οι ελιές Ascolano προστίθενται συνήθως σε πιάτα ζυμαρικών και σε σάλτσες.

Barouni

Προερχόμενη αρχικά από την Τυνησία, η ελιά Barouni είναι η πιο ευπροσάρμοστη ποικιλία στον κόσμο. Δίνει στρογγυλές, μεγάλες πράσινες ελιές με πλούσια φρουτένια γεύση.

Manzanillo

Παράγεται στην Ισπανία και στην Καλιφόρνια. Η Manzanillo είναι γνωστή ως ισπανική ελιά. Το χρώμα της είναι πρασινο-καφετί, που γίνεται γαλαζωπό-μαύρο όταν είναι ώριμη. Η σαρκώδης σύστασή της έχει γεύση παρόμοια με αμυγδάλου – μπορεί να είναι πικρή ή καπνώδης. Είναι εύγευστη και χρησιμοποιείται για την παρασκευή ορεκτικών.

Mission

Είναι μεσαίου μεγέθους, πικρή κι έχει βαθύ-κόκκινο χρώμα όταν είναι άγουρη, που γίνεται μαύρο όταν ωριμάσει. Είναι ο τύπος της ελιάς που συχνά χρησιμοποιείται για την παραγωγή ελαιολάδου, ενώ συνοδεύει εύγεστα επιτραπέζια τυριά.

Sevillano

Αυτή η μεγάλη ελιά από την Ισπανία, είναι γνωστή ως «ισπανική βασίλισσα». Είναι μια κοκκινωπή ελιά που αποκτά μαύρο-μπλε χρώμα μετά την επεξεργασία της. Είναι μια επιτραπέζια ελιά, με πλούσια σύσταση και σαρκώδη γεύση. Η Sevillano, είναι ο τύπος της ελιάς που συχνά βρίσκουμε κονσερβοποιημένη ή συντηρημένη σε άλμη.

 

Πώς χρησιμοποιούνται στη μαγειρική;

Ελιές χρησιμοποιούνται επίσης σε πατέ, σάλτσες, πίτσες, σαλάτες, ενώ συνοδεύουν άψογα τα πουλερικά και τα ψάρια. Μάλιστα συνιστάται να προσθέτονται στα φαγητά προς το τέλος του μαγειρέματος, για να μην πικρίσει το φαγητό. Στις Αραβικές χώρες για παράδειγμα, υπάρχει μια σαλάτα αποκαλούμενη muncachita, η οποία γίνεται από πολτό πορτοκαλιών, τεμαχισμένα κρεμμύδια και καθαρισμένες ελιές. Στην Ελλάδα, υπάρχει η διάσημη χωριάτικη σαλάτα. Στην Ιταλία, οι ελιές τεμαχίζονται σε μικρά κομμάτια και βράζονται μαζί με μπρόκολο και κουνουπίδι για να κάνουν την διάσημη σάλτσα putanesca, για τα μακαρόνια. Στη Νότια Αμερική, κρεμμύδι και γλυκές πιπεριές λαδώνονται και προστίθενται σε έναν πουρέ από μαγειρεμένες ντομάτες. Στο μίγμα προστίθενται ελιές κομμένες σε κομματάκια και βράζονται για 10-15’. Αυτή η σάλτσα συνοδεύει εξαίρετα το κρέας. Στην Τουρκία, τέλος, οι ελιές χρησιμοποιούνται συνοδευτικά σε πολλές πίττες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Κατανόηση και προστασία από τροφιμογενείς ασθένειες

Μέλι και λεμόνι: Ένα ισχυρό όπλο για την αποτοξίνωση του οργανισμού

Ακτινίδιο: Το μαγικό φρούτο για έναν πιο ξεκούραστο ύπνο

Ποιο είναι το πιο νόστιμο ινδονησιακό πιάτο;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μέλι: Τι θα πρέπει να προσέξετε;

Μέλι: Το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν που έχει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά απαιτεί και κάποια προσοχή στη χρήση του. Παρά τις θετικές του ιδιότητες, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις και παράγοντες στους οποίους πρέπει να είμαστε προσεκτικοί

Αναψυκτικά: Γιατί μας εθίζουν τόσο πολύ;

Αναψυκτικά: Η εξάρτηση από τα αναψυκτικά με ανθρακικό είναι μια κοινή, αλλά σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, ειδικά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, καφεΐνη και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Η συνεχής κατανάλωση αυτών των ποτών

Brunch: Ιδέες για λαχταριστές δημιουργίες

Brunch: Το brunch δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά μια ευκαιρία να μοιραστείτε στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές για να προσθέσετε γεύση και δημιουργικότητα στο τραπέζι σας.

Ηλιόσπορος: Ένας θησαυρός για την υγεία των οστών

Ηλιόσπορος: Χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Ε, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση γερών οστών και στην πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.

Αυτό το πρωινό για μακροζωία τρώνε οι γηραιότεροι άνθρωποι του κόσμου 

Στην Ικαρία, για παράδειγμα, οι γηραιότεροι συχνά ξεκινούν την ημέρα τους με ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα, που συνδυάζεται με ψωμί ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο, συνοδευόμενο από ελιές και φρέσκα λαχανικά. Αυτές οι τροφές όχι μόνο είναι θρεπτικές αλλά και γεμάτες αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί;

Ψωμί DIY: Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ​​ψωμί που θα γεμίσει το σπίτι σας με άρωμα και ζεστασιά. Ξεκινήστε σήμερα και ανακαλύψτε τη μαγεία του σπιτικού ψωμιού!

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά;

Υγιεινή διατροφή: Η ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά απαιτεί υπομονή και δημιουργικότητα. Προσφέρετε υγιεινό φαγητό ως διασκεδαστική εμπειρία και δώστε τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του.

Vegan Sushi: Μια νόστιμη εναλλακτική για τους λάτρεις της φύσης

Vegan Sushi: Το σούσι λαχανικών είναι μια νόστιμη, πρωτοποριακή και βιώσιμη εκδοχή της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας. Δεν απευθύνεται μόνο σε χορτοφάγους, αλλά και σε όλους όσους αναζητούν νέες γεύσεις και έναν πιο συνειδητό τρόπο διατροφής.

Close Icon