Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Πώς να αποθηκεύσετε σωστά τις ντομάτες για να τις διατηρήσετε φρέσκες για περισσότερο καιρό

Πώς να αποθηκεύσετε σωστά τις ντομάτες για να τις διατηρήσετε φρέσκες για περισσότερο καιρό

Οι ντομάτες πρέπει να φυλάσσονται σε δροσερό, σκοτεινό μέρος, μακριά από το άμεσο ηλιακό φως. Ένας πάγκος είναι συνήθως μια καλή επιλογή, αλλά βεβαιωθείτε ότι υπάρχει επαρκής ροή αέρα γύρω τους



Η σωστή αποθήκευση της ντομάτας είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της φρεσκάδας, της γεύσης και της θρεπτικής τους αξίας. Ακολουθούν ορισμένες οδηγίες που θα σας βοηθήσουν να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής τους:


  1. Σημασία θερμοκρασίας : Η ιδανική θερμοκρασία αποθήκευσης για τις φρέσκες ντομάτες είναι περίπου 55°F έως 70°F (13°C έως 21°C). Η αποθήκευση τους στο ψυγείο μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια γεύσης και υφής. Ωστόσο, εάν οι ντομάτες είναι υπερώριμες και δεν μπορείτε να τις καταναλώσετε γρήγορα, το ψυγείο μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια ζωής τους, αλλά να τις αφήσει να επανέλθουν σε θερμοκρασία δωματίου πριν τις καταναλώσετε για καλύτερη γεύση.
  2. Αποφύγετε το άμεσο ηλιακό φως : Οι ντομάτες πρέπει να φυλάσσονται σε δροσερό, σκοτεινό μέρος, μακριά από το άμεσο ηλιακό φως. Ένας πάγκος είναι συνήθως μια καλή επιλογή, αλλά βεβαιωθείτε ότι υπάρχει επαρκής ροή αέρα γύρω τους.
  3. Κρατήστε τους το στέλεχος προς τα επάνω : Όταν αποθηκεύετε ντομάτες, είναι καλύτερο να τις τοποθετείτε με την πλευρά του στελέχους προς τα πάνω. Αυτό βοηθά στη μείωση του μώλωπες και της ζημιάς στον καρπό, που μπορεί να επιταχύνει την αλλοίωση. Εάν έχετε πολλές ντομάτες, προσπαθήστε να αποφύγετε να τις στοιβάζετε τη μια πάνω στην άλλη για να ελαχιστοποιήσετε την πίεση στις κάτω.
  4. Χρησιμοποιήστε χαρτοπετσέτα ή πανί : Για να απορροφήσετε την υπερβολική υγρασία, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μούχλα, σκεφτείτε να τοποθετήσετε τις ντομάτες σε μια χαρτοπετσέτα ή σε ένα μαλακό πανί. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο εάν τα πλένετε πριν την αποθήκευση. Φροντίζετε πάντα να είναι στεγνά πριν τα αποθηκεύσετε.
  5. Ελέγχετε τακτικά : Ελέγχετε συχνά τις αποθηκευμένες ντομάτες για τυχόν σημάδια αλλοίωσης, όπως μαλακά σημεία ή μούχλα. Αφαιρέστε αμέσως τυχόν προσβεβλημένες ντομάτες για να τις αποτρέψετε από το να επηρεάσουν άλλες.
  6. Τεχνική Ωρίμανσης : Εάν θέλετε να ωριμάσετε πράσινες ντομάτες, τοποθετήστε τις σε μια καφέ χάρτινη σακούλα σε θερμοκρασία δωματίου με ένα μήλο ή μια μπανάνα, καθώς αυτά τα φρούτα εκπέμπουν αέριο αιθυλένιο, το οποίο επιταχύνει τη διαδικασία ωρίμανσης.
  7. Χρησιμοποιήστε αεροστεγή δοχεία : Για κομμένες ντομάτες, αποθηκεύστε τις σε ένα σφραγισμένο δοχείο στο ψυγείο, κατά προτίμηση χρησιμοποιήστε το μέσα σε μία ή δύο ημέρες για την καλύτερη γεύση και υφή.

Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές, μπορείτε να απολαύσετε φρέσκες ντομάτες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, είτε προέρχονται από τον κήπο σας είτε από το μπακάλικο. Η σωστή αποθήκευση ευθυγραμμίζεται με τη μεγιστοποίηση της γεύσης και την ελαχιστοποίηση των απορριμμάτων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να προσθέσετε περισσότερα όσπρια στην διατροφή σας;

Χυμός ντομάτας: Το ιδανικό ρόφημα για θρέψη και δροσιά το καλοκαίρι

Πώς το καυτερό φαγητό μπορεί να επηρεάσει το βάρος σας;

Νόστιμη συνταγή για κοκκινόψαρο στο φούρνο με λαχανικά

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Close Icon