Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Πώς να αποθηκεύσετε σωστά τις ντομάτες για να τις διατηρήσετε φρέσκες για περισσότερο καιρό

Πώς να αποθηκεύσετε σωστά τις ντομάτες για να τις διατηρήσετε φρέσκες για περισσότερο καιρό

Οι ντομάτες πρέπει να φυλάσσονται σε δροσερό, σκοτεινό μέρος, μακριά από το άμεσο ηλιακό φως. Ένας πάγκος είναι συνήθως μια καλή επιλογή, αλλά βεβαιωθείτε ότι υπάρχει επαρκής ροή αέρα γύρω τους


Η σωστή αποθήκευση της ντομάτας είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της φρεσκάδας, της γεύσης και της θρεπτικής τους αξίας. Ακολουθούν ορισμένες οδηγίες που θα σας βοηθήσουν να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής τους:

  1. Σημασία θερμοκρασίας : Η ιδανική θερμοκρασία αποθήκευσης για τις φρέσκες ντομάτες είναι περίπου 55°F έως 70°F (13°C έως 21°C). Η αποθήκευση τους στο ψυγείο μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια γεύσης και υφής. Ωστόσο, εάν οι ντομάτες είναι υπερώριμες και δεν μπορείτε να τις καταναλώσετε γρήγορα, το ψυγείο μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια ζωής τους, αλλά να τις αφήσει να επανέλθουν σε θερμοκρασία δωματίου πριν τις καταναλώσετε για καλύτερη γεύση.
  2. Αποφύγετε το άμεσο ηλιακό φως : Οι ντομάτες πρέπει να φυλάσσονται σε δροσερό, σκοτεινό μέρος, μακριά από το άμεσο ηλιακό φως. Ένας πάγκος είναι συνήθως μια καλή επιλογή, αλλά βεβαιωθείτε ότι υπάρχει επαρκής ροή αέρα γύρω τους.
  3. Κρατήστε τους το στέλεχος προς τα επάνω : Όταν αποθηκεύετε ντομάτες, είναι καλύτερο να τις τοποθετείτε με την πλευρά του στελέχους προς τα πάνω. Αυτό βοηθά στη μείωση του μώλωπες και της ζημιάς στον καρπό, που μπορεί να επιταχύνει την αλλοίωση. Εάν έχετε πολλές ντομάτες, προσπαθήστε να αποφύγετε να τις στοιβάζετε τη μια πάνω στην άλλη για να ελαχιστοποιήσετε την πίεση στις κάτω.
  4. Χρησιμοποιήστε χαρτοπετσέτα ή πανί : Για να απορροφήσετε την υπερβολική υγρασία, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μούχλα, σκεφτείτε να τοποθετήσετε τις ντομάτες σε μια χαρτοπετσέτα ή σε ένα μαλακό πανί. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο εάν τα πλένετε πριν την αποθήκευση. Φροντίζετε πάντα να είναι στεγνά πριν τα αποθηκεύσετε.
  5. Ελέγχετε τακτικά : Ελέγχετε συχνά τις αποθηκευμένες ντομάτες για τυχόν σημάδια αλλοίωσης, όπως μαλακά σημεία ή μούχλα. Αφαιρέστε αμέσως τυχόν προσβεβλημένες ντομάτες για να τις αποτρέψετε από το να επηρεάσουν άλλες.
  6. Τεχνική Ωρίμανσης : Εάν θέλετε να ωριμάσετε πράσινες ντομάτες, τοποθετήστε τις σε μια καφέ χάρτινη σακούλα σε θερμοκρασία δωματίου με ένα μήλο ή μια μπανάνα, καθώς αυτά τα φρούτα εκπέμπουν αέριο αιθυλένιο, το οποίο επιταχύνει τη διαδικασία ωρίμανσης.
  7. Χρησιμοποιήστε αεροστεγή δοχεία : Για κομμένες ντομάτες, αποθηκεύστε τις σε ένα σφραγισμένο δοχείο στο ψυγείο, κατά προτίμηση χρησιμοποιήστε το μέσα σε μία ή δύο ημέρες για την καλύτερη γεύση και υφή.

Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές, μπορείτε να απολαύσετε φρέσκες ντομάτες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, είτε προέρχονται από τον κήπο σας είτε από το μπακάλικο. Η σωστή αποθήκευση ευθυγραμμίζεται με τη μεγιστοποίηση της γεύσης και την ελαχιστοποίηση των απορριμμάτων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να προσθέσετε περισσότερα όσπρια στην διατροφή σας;

Χυμός ντομάτας: Το ιδανικό ρόφημα για θρέψη και δροσιά το καλοκαίρι

Πώς το καυτερό φαγητό μπορεί να επηρεάσει το βάρος σας;

Νόστιμη συνταγή για κοκκινόψαρο στο φούρνο με λαχανικά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Λαχανικά: Το μαγείρεμα των λαχανικών είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους προετοιμασίας τους, αλλά υπάρχει η ανησυχία ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών.

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

Close Icon