Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Πώς λειτουργεί η μη κατανάλωση υδατανθράκων

Πώς λειτουργεί η μη κατανάλωση υδατανθράκων

Όταν η ορμόνη ινσουλίνη είναι χαμηλή, το σώμα μας δεν μπορεί να μεταβολίσει τα θρεπτικά συστατικά που καταναλώνουμε αλλά καίει το λίπος που έχουμε αποθηκεύσει προσφέροντας εντυπωσιακά αποτελέσματα σε σχέση με την απώλεια βάρους. Αυτό διαπιστώνει ελληνική μελέτη που έγινε στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Λαϊκό», και η οποία πρόκειται να δημοσιευτεί στο επιστημονικό περιοδικό «Nutrition», ενώ ήδη έχει παρουσιασθεί στο 54ο Πανευρωπαϊκό Διαβητολογικό Συνέδριο. Ο καθηγητής Παθολογίας Α’ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, διευθυντής Διαβητολογικού Κέντρου Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Λαϊκό», Νικόλαος Τεντολούρης, μίλησε για το θέμα “Πώς λειτουργεί η απαγόρευση κατανάλωσης υδατανθράκων έως τη μία το μεσημέρι”

«Πρόκειται για μία διατροφική παρέμβαση, η οποία αφορά στη μειωμένη πρόσληψη υδατανθράκων έως τη μία το μεσημέρι. Λέγεται δίαιτα βασικής ινσουλίνης, γιατί προσπαθούμε να κρατήσουμε την ινσουλίνη σε χαμηλά επίπεδα, δηλαδή όση είναι και κατά τη διάρκεια της νύχτας, που ο οργανισμός δεν προσλαμβάνει τροφή», λέει στο Πρακτορείο ο κ. Τεντολούρης.

Και προσθέτει: «Αυτό που επιτυγχάνεται είναι ότι λόγω των χαμηλών επιπέδων ινσουλίνης δεν δίνεται δυνατότητα στο λίπος ή στην πρωτεΐνη της τροφής να αποθηκευτεί. Επομένως καίγεται. Έτσι το άτομο ενισχύεται στην προσπάθεια να χάσει βάρος και παράλληλα δεν πεινάει για αρκετές ώρες. Η διατροφή από το μεσημέρι και μετά είναι ίδια, όπως ενός ατόμου που δεν κάνει δίαιτα. Αυτό που όμως συνιστούμε είναι να ακολουθείται ένα πρότυπο μεσογειακής διατροφής».

Με αυτό το μοντέλο διατροφής, επισημαίνει ο κ. Τεντολούρης, όχι μόνο επιταχύνεται ο μεταβολισμός, αλλά παράγονται ορμόνες, οι οποίες αυξάνουν το αίσθημα του κορεσμού και με τη μη πρόσληψη υδατανθράκων δημιουργείται μία ανορεξιογόνος δράση, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πείνα. «Στο Λαϊκό Νοσοκομείο έγινε διατροφική παρέμβαση από τον συνάδελφο Δημήτρη Δελλή, που ασχολείται με θέματα διατροφής. Στη μελέτη μας τα άτομα που ακολούθησαν τη διατροφή της βασικής Ινσουλίνης, έχασαν εννέα κιλά σε δύο μήνες, ενώ η ομάδα που ακολούθησε τη μεσογειακή διατροφή είχε μέση απώλεια βάρους 4, 5 κιλά». Όπως αναφέρει ο καθηγητής η διατροφή αυτή απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους και όχι μόνο σε άτομα με διαβήτη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Κανελένιο Κέικ με μπανάνα: Το ιδανικό χειμωνιάτικο πρωινό

Πώς να φτιάξετε σπιτικά Bagels βήμα προς βήμα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να φτιάξετε το καλύτερο γαλλικό τοστ;

French toast: Μια απλή αλλά απολαυστική συνταγή που μπορείτε να προσαρμόσετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Χρησιμοποιώντας ποιοτικά υλικά, σωστές τεχνικές και λίγη φαντασία στο σερβίρισμα, μπορείτε να μετατρέψετε αυτή τη λιχουδιά σε ένα ξεχωριστό πιάτο για κάθε περίσταση.

Γιατί παίρνουμε πίσω τα κιλά που χάνουμε;

Δίαιτα βάρος: Η αναπόφευκτη επιστροφή του βάρους μετά από μια απώλεια βάρους είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά, και υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό. Παρά την προσπάθεια να ακολουθήσουμε δίαιτες

3 δημιουργικοί τρόποι να απολαύσετε γιαούρτι

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι ένα υπέροχο και υγιεινό τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς δημιουργικούς τρόπους. Εδώ είναι τρεις πρωτότυπες ιδέες για να απολαύσετε το γιαούρτι σας

8 Τροφές με περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι

Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που προσφέρουν οφέλη στην υγεία του εντέρου και την γενικότερη ευεξία. Το γιαούρτι είναι μια δημοφιλής πηγή προβιοτικών, αλλά υπάρχουν και άλλες τροφές που περιέχουν περισσότερα προβιοτικά

Γιατί ο περιορισμός δεν είναι η λύση στη διατροφή

Δίαιτα: Η περιοριστική δίαιτα είναι μια δημοφιλής προσέγγιση για την απώλεια βάρους, ωστόσο δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση για τη διατήρηση της μακροχρόνιας υγείας και ευημερίας. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι αυστηροί

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να παραλείψετε το λάδι στην σαλάτα

Λάδι στην σαλάτα: Η προσθήκη λαδιού στη σαλάτα είναι μια κλασική πρακτική στην υγιεινή διατροφή και έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Πολλοί άνθρωποι ίσως επιλέγουν να παραλείψουν το λάδι για να μειώσουν τις θερμίδες

Ποια επιλογή κρασιού είναι καλύτερη;

Κόκκινο vs Λευκό κρασί: Το κόκκινο και το λευκό κρασί είναι δύο δημοφιλή ποτά, τα οποία έχουν διαφορετικές γεύσεις, αρώματα και επιπτώσεις στην υγεία, ειδικά όσον αφορά την επίδρασή τους στα δόντια. Παρακάτω θα εξετάσουμε τις διαφορές μεταξύ του κόκκινου

Close Icon