Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Πως η διατροφή επιδρά θετικά ή αρνητικά στα αναπνευστικά προβλήματα;

Πως η διατροφή επιδρά θετικά ή αρνητικά στα αναπνευστικά προβλήματα;

Η διατροφή αποτελεί έναν πολύ σημαντικό παράγοντα υγείας και επηρεάζει όλες τις λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού με θετικό ή αρνητικό τρόπο. Μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων νοσημάτων όπως και τα αναπνευστικά προβλήματα. Επίσης, με τη σωστή διατροφή μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση ατόμων που ήδη υποφέρουν από αναπνευστικά προβλήματα.

Σχετικές πληροφορίες δίνει στο www.Life2day.gr η Νικόλ Τσιάνη Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Bsc-Επιστημονική Υπεύθυνη ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Χολαργός -Ιδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας.Διατροφικοί παράγοντες που επιδρούν αρνητικά στα αναπνευστικά προβλήματα:

1. Αυξημένο βάρος – παχυσαρκία: Το αυξημένο βάρος αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης αναπνευστικών προβλημάτων.

2. Αλάτι: Η αυξημένη πρόσληψη αλατιού μπορεί να προκαλέσει κατακράτηση υγρών επιβαρύνοντας σε ορισμένες περιπτώσεις την αναπνευστική λειτουργία (ειδικά όταν λαμβάνεται φαρμακευτική αγωγή με κορτιζόνη).

3. Υδρογονωμένα (τρανς): Τα υδρογονωμένα λιπαρά οξέα παράγονται βιομηχανικά και βρίσκονται σε πληθώρα επεξεργασμένων τροφίμων (κέικ, fast food κ.λπ.) αυξάνοντας το χρόνο ζωής τους. Διατροφικά, έχουν αρνητικές επιδράσεις για την υγεία, καθώς προάγουν τη φλεγμονή επιβαρύνοντας την αναπνευστική λειτουργία.

Διατροφικοί παράγοντες που επιδρούν θετικά στα αναπνευστικά προβλήματα:

1. Απώλεια βάρους (όταν το άτομο είναι υπέρβαρο/παχύσαρκο). Με την απώλεια βάρους διευκολύνεται σημαντικά η αναπνευστική λειτουργία.

2. Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά μειώνουν το οξειδωτικό στρες καταπολεμώντας τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες του οργανισμού που -μεταξύ άλλων- προάγουν τη φλεγμονή και επιβαρύνουν τη λειτουργία της αναπνοής.
Αντιοξειδωτικές ουσίες
Βιταμίνη C
Πηγές: εσπεριδοειδή (πορτοκάλι, λεμόνι, γκρέιπφρουτ), πράσινες πιπεριές, μπρόκολο, μαϊντανός, φράουλες, ακτινίδια.
Βιταμίνη Ε
Πηγές: φυτικά έλαια (ειδικά το ελαιόλαδο), σπόροι σιταριού, ξηροί καρποί, αβοκάντο, εμπλουτισμένα τρόφιμα (μαλακές μαργαρίνες).
β-καροτένιο
Πηγές: φρούτα και λαχανικά με έντονο κίτρινο και πορτοκαλί χρώμα (καρότα, κόκκινες και κίτρινες πιπεριές, βερίκοκα, πεπόνι).
Σελήνιο
Πηγές: καρύδια Βραζιλίας, ψάρια, θαλασσινά, εντόσθια, κρέας.
Λυκοπένιο
Πηγές: ντομάτες, ντοματοπολτός, καρπούζι.
Φλαβονοειδή
Πηγές: φρούτα (μούρα, φράουλες, σταφύλια), λαχανικά (κρεμμύδι, μπρόκολο), κόκκινο κρασί, τσάι (ειδικά το πράσινο), μαύρη σοκολάτα.

3. Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα για την υγεία μας και βοηθούν στον έλεγχο της ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων. Επίσης παρουσιάζουν αντιφλεγμονώδη δράση με μείωση της παραγωγής κυττάρων που συμμετέχουν στις ασθματικές και αλλεργικές αντιδράσεις. Πηγές: λιπαρά ψάρια, ιχθυέλαια, σόγια, καρύδια, αμύγδαλα, λιναρόσπορος.

4. Μαγνήσιο: Το μαγνήσιο μπορεί να βοηθήσει τους μύες στις αναπνευστικές μας οδούς να χαλαρώσουν και βοηθά στον έλεγχο της αντίδρασης του σώματός μας κατά την καταπολέμηση των λοιμώξεων. Πηγές μαγνησίου αποτελούν οι ξηροί καρποί, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, οι σπόροι, το σπανάκι και τα θαλασσινά.

Συμπερασματικά, μια ισορροπημένη διατροφή με υψηλή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και ψαριών μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης αναπνευστικών προβλημάτων.

Συμβουλές για υγιές αναπνευστικό σύστημα:
▪ Ισορροπημένη διατροφή
▪ Μειωμένη πρόσληψη αλατιού
▪ Περιορισμός των τρανς και αύξηση των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στη διατροφή
▪ Διατήρηση βάρους σε υγιές επίπεδο

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Μέλι: Τι θα πρέπει να προσέξετε;

Αναψυκτικά: Γιατί μας εθίζουν τόσο πολύ;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Brunch: Ιδέες για λαχταριστές δημιουργίες

Brunch: Το brunch δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά μια ευκαιρία να μοιραστείτε στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές για να προσθέσετε γεύση και δημιουργικότητα στο τραπέζι σας.

Ηλιόσπορος: Ένας θησαυρός για την υγεία των οστών

Ηλιόσπορος: Χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Ε, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση γερών οστών και στην πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.

Αυτό το πρωινό για μακροζωία τρώνε οι γηραιότεροι άνθρωποι του κόσμου 

Στην Ικαρία, για παράδειγμα, οι γηραιότεροι συχνά ξεκινούν την ημέρα τους με ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα, που συνδυάζεται με ψωμί ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο, συνοδευόμενο από ελιές και φρέσκα λαχανικά. Αυτές οι τροφές όχι μόνο είναι θρεπτικές αλλά και γεμάτες αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί;

Ψωμί DIY: Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ​​ψωμί που θα γεμίσει το σπίτι σας με άρωμα και ζεστασιά. Ξεκινήστε σήμερα και ανακαλύψτε τη μαγεία του σπιτικού ψωμιού!

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά;

Υγιεινή διατροφή: Η ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά απαιτεί υπομονή και δημιουργικότητα. Προσφέρετε υγιεινό φαγητό ως διασκεδαστική εμπειρία και δώστε τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του.

Vegan Sushi: Μια νόστιμη εναλλακτική για τους λάτρεις της φύσης

Vegan Sushi: Το σούσι λαχανικών είναι μια νόστιμη, πρωτοποριακή και βιώσιμη εκδοχή της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας. Δεν απευθύνεται μόνο σε χορτοφάγους, αλλά και σε όλους όσους αναζητούν νέες γεύσεις και έναν πιο συνειδητό τρόπο διατροφής.

Τα τηγανητά αβγά γίνονται καλύτερα αν μπορείς να τα συνδυάσεις 

Ένας άλλος δημοφιλής συνδυασμός είναι τα τηγανητά αυγά με ντομάτα και φέτα. Η φρεσκάδα της ντομάτας και η αλμυρή γεύση της φέτας δίνουν μια μεσογειακή αίσθηση στο πιάτο. Μπορείτε να κόψετε ντομάτες σε φέτες και να τις τηγανίσετε ελαφρώς πριν προσθέσετε τα αυγά, προσθέτοντας έτσι χρώμα και γεύση.

Close Icon