Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Πώς επηρεάζουν τα ποτά διαίτης το μικροβίωμα του εντέρου και το σάκχαρο;

Πώς επηρεάζουν τα ποτά διαίτης το μικροβίωμα του εντέρου και το σάκχαρο;

Τα άτομα που καταναλώνουν ένα ή περισσότερα κουτάκια την ημέρα έχουν 26% αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2.


Τα ζαχαρούχα ποτά με «πλήρη λιπαρά» τύπου κόλα αυξάνουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας και είναι γενικά εκτός ορίων για τους διαβητικούς. Αλλά τώρα ένας κορυφαίος ειδικός λέει ότι υπάρχουν ενδείξεις πως πολλά ποτά διαίτης με τεχνητές γλυκαντικές ουσίες επηρεάζουν:

  • τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα,
  • την αντίσταση στην ινσουλίνη,
  • και το μικροβίωμα του εντέρου μας.

 

Είναι γνωστό ότι τα «γεμάτα λιπαρά» ανθρακούχα ποτά όπως κόλα, λεμονάδες και ενεργειακά ποτά αυξάνουν τον κίνδυνο:

  • παχυσαρκίας,
  • καρδιακών παθήσεων,
  • και διαβήτη.

 

Τα άτομα που καταναλώνουν ένα ή περισσότερα κουτάκια την ημέρα έχουν 26% αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2. Τα ζαχαρούχα ποτά αυξάνουν γρήγορα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κούραση και αυξημένη πείνα ακόμη και σε άτομα χωρίς διαβήτη.

Είναι υγιεινά τα ποτά χωρίς ζάχαρη;

Μέχρι τώρα, τα ισοδύναμα δίαιτας χωρίς ζάχαρη θεωρούνταν ως η πιο υγιεινή εναλλακτική. Ενώ τα ζαχαρούχα ποτά είναι γενικά απαγορευμένα για τους 4,3 εκατομμύρια εγγεγραμμένους διαβητικούς στη Βρετανία, δεν πιστεύεται ότι τα ποτά διαίτης αποτελούν κίνδυνο για τους διαβητικούς ή όσους προσπαθούν να χάσουν βάρος. Υπάρχουν πλέον ισχυρές ενδείξεις ότι πολλά είδη τεχνητών γλυκαντικών σε ποτά διαίτης επηρεάζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας. Έτσι επιδεινώνουν την αντίσταση στην ινσουλίνη και αλλάζουν τη χλωρίδα του εντέρου μας.

Ο Δρ Avinash Hari Narayanan (MBChB), Κλινικός Επικεφαλής στο Ιατρικό Εργαστήριο του Λονδίνου, λέει: «Το γεγονός ότι πολλά λεγόμενα ποτά «διαίτης» θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα για γνωστούς διαβητικούς, καθώς και να επηρεάσουν σοβαρά αυτούς που παραμένουν αδιάγνωστοι, είναι κακά νέα. Η τελευταία ανάλυση του Ιατρικού Εργαστηρίου του Λονδίνου αποκαλύπτει ότι ένα εκατομμύριο άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι πιθανό να έχουν αδιάγνωστο διαβήτη τύπου 2.

Αυτός ο αόρατος δολοφόνος μειώνει τη ζωή έως και δέκα χρόνια. Γι’ αυτό ξεκινήσαμε την καμπάνια μας «Δώσε το δάχτυλο στον διαβήτη» για τον εντοπισμό μη διαγνωσμένων περιπτώσεων με μια απλή εξέταση αίματος με το δάχτυλο. Το 2019, υπήρξαν σχεδόν 14.000 θάνατοι που σχετίζονται με διαβήτη στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όσο νωρίτερα διαγνωστούν οι άνθρωποι, τόσο καλύτερο είναι το αποτέλεσμα.»

Αυξάνει ο κίνδυνος για διαβήτη

Ολοένα και περισσότερο, οι διαβητικοί και οι άνθρωποι που έχουν επίγνωση της υγείας τους στρέφονται σε εκδόσεις των αγαπημένων τους ροφημάτων χωρίς ζάχαρη. Ωστόσο, η ανάλυσή μας της τελευταίας έρευνας διαπιστώνει ότι η σακχαρίνη και η σουκραλόζη είναι πιθανό να αυξήσουν τα επίπεδα σακχάρου ή γλυκόζης στο αίμα. Επίσης να επηρεάσουν αρνητικά το μικροβίωμα του εντέρου (τη συλλογή των οργανισμών που ζουν στο πεπτικό μας σύστημα). Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο John Hopkins εξέτασαν πρόσφατα τυχαίες ομάδες υγιών και μη διαβητικών ατόμων. Και διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που έπαιρναν σακχαρίνη και σουκραλόζη είχαν αξιοσημείωτες αιχμές στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους.

«Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι αυτές οι γλυκαντικές ουσίες επηρέαζαν τις αλλαγές στα βακτήρια στο έντερο και το στόμα. Αλλαγές εντοπίστηκαν και στα δείγματα αίματος τους. Στην πραγματικότητα, οι αλλαγές του μεταβολίτη του αίματος σε εκείνους τους ανθρώπους που κατανάλωναν σακχαρίνη και σουκραλόζη ήταν τόσο έντονες που ήταν παρόμοιες με εκείνες σε άτομα με διαβήτη ή αγγειακές παθήσεις. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «ορισμένα μη θρεπτικά γλυκαντικά που καταναλώνονται συχνά μπορεί να μην είναι φυσιολογικά αδρανή στον άνθρωπο, όπως είχε προηγουμένως θεωρηθεί».

Αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου

Οι αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου μπορούν να προκαλέσουν αιχμές στη γλυκόζη στο αίμα. Μειώνουν την ικανότητα του σώματος να ρυθμίζει αποτελεσματικά τα επίπεδα γλυκόζης. «Δεν είναι μόνο τα γλυκαντικά με βάση τη σακχαρίνη και τη σουκραλόζη που βρίσκονται υπό διερεύνηση. Δύο πρόσφατες δοκιμές που αναφέρθηκαν στο “Nutrition Reviews” έδειξαν ότι η κατανάλωση ενός άλλου δημοφιλούς γλυκαντικού, της ασπαρτάμης, μπορεί να επηρεάσει τις συγκεντρώσεις του σώματός μας σε γλυκόζη, ινσουλίνη και μια ορμόνη που μειώνει την όρεξη και απελευθερώνει ινσουλίνη που ονομάζεται “γλυκαγόνο-όπως πεπτίδιο 1”.»

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Είναι η ζάχαρη καρύδας ωφέλιμη για εσάς;

Πόσο σημαντικό είναι το μέλι για τον οργανισμό μας;

Πώς θα σταματήσετε να καταναλώνετε ζάχαρη;

Είναι το μέλι καλύτερο από τη ζάχαρη για την απώλεια βάρους στον διαβήτη;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κανελένιο Κέικ με μπανάνα: Το ιδανικό χειμωνιάτικο πρωινό

Κανελένιο Κέικ με μπανάνα: Το κέικ μπανάνας με κανέλα είναι μια νόστιμη και εύκολη συνταγή για να απολαύσετε μια γλυκιά λιχουδιά που συνδυάζει τη γεύση της μπανάνας με το άρωμα της κανέλας. Είναι ιδανικό για πρωινό, σνακ ή και επιδόρπιο

Πώς να φτιάξετε σπιτικά Bagels βήμα προς βήμα;

Σπιτικά Bagels: Με λίγη προσπάθεια, μπορείτε να απολαύσετε αυτό το γευστικό ψωμάκι στην πιο φρέσκια και νόστιμη εκδοχή του, απευθείας από τον φούρνο σας. Δοκιμάστε το και θα ενθουσιαστείτε!

Πώς να φτιάξετε το καλύτερο γαλλικό τοστ;

French toast: Μια απλή αλλά απολαυστική συνταγή που μπορείτε να προσαρμόσετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Χρησιμοποιώντας ποιοτικά υλικά, σωστές τεχνικές και λίγη φαντασία στο σερβίρισμα, μπορείτε να μετατρέψετε αυτή τη λιχουδιά σε ένα ξεχωριστό πιάτο για κάθε περίσταση.

Γιατί παίρνουμε πίσω τα κιλά που χάνουμε;

Δίαιτα βάρος: Η αναπόφευκτη επιστροφή του βάρους μετά από μια απώλεια βάρους είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά, και υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό. Παρά την προσπάθεια να ακολουθήσουμε δίαιτες

3 δημιουργικοί τρόποι να απολαύσετε γιαούρτι

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι ένα υπέροχο και υγιεινό τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς δημιουργικούς τρόπους. Εδώ είναι τρεις πρωτότυπες ιδέες για να απολαύσετε το γιαούρτι σας

8 Τροφές με περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι

Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που προσφέρουν οφέλη στην υγεία του εντέρου και την γενικότερη ευεξία. Το γιαούρτι είναι μια δημοφιλής πηγή προβιοτικών, αλλά υπάρχουν και άλλες τροφές που περιέχουν περισσότερα προβιοτικά

Γιατί ο περιορισμός δεν είναι η λύση στη διατροφή

Δίαιτα: Η περιοριστική δίαιτα είναι μια δημοφιλής προσέγγιση για την απώλεια βάρους, ωστόσο δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση για τη διατήρηση της μακροχρόνιας υγείας και ευημερίας. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι αυστηροί

Close Icon