Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Πως επιδρά η κατανάλωση γλυκόριζας στην εγκυμοσύνη

Πως επιδρά η κατανάλωση γλυκόριζας στην εγκυμοσύνη

Η πολλή μαύρη γλυκόριζα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να επηρεάζει αρνητικά την ανάπτυξη του μωρού, προειδοποιούν επιστήμονες από τη Φινλανδία.

Η σχετική μελέτη συσχέτισε την κατανάλωση 250 γραμμαρίων γλυκόριζας την εβδομάδα από την μητέρα, με χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης και με αυξημένες πιθανότητες διαταραχής ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητας στα παιδιά της. Τη συσχέτισε επίσης με πιο πρώιμη ήβη στα κορίτσια. Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην Αμερικανική Επιθεώρηση Επιδημιολογίας (AJE).

Όπως γράφουν οι ερευνητές από την Φινλανδία, πραγματοποίησαν τη μελέτη τους σε 378 παιδιά, τα οποία γεννήθηκαν το 1998 και τα εξέτασαν την περίοδο 2009-2011 (η μέση ηλικία τους ήταν τα 12,5 έτη). Την εποχή που ήσαν έγκυοι, οι μητέρες των παιδιών συμπλήρωναν μία φορά την εβδομάδα αναλυτικά ερωτηματολόγια για τη διατροφή και τον τρόπο ζωής τους, αναφέροντας μεταξύ άλλων την κατανάλωση γλυκόριζας.

Η γλυκόριζα οφείλει την χαρακτηριστική, γλυκιά γεύση της σε ένα συστατικό που λέγεται γλυκυριζίνη. Στην παρούσα μελέτη οι ερευνητές χώρισαν τις γυναίκες σε ομάδες αναλόγως με την κατανάλωση γλυκυριζίνης. Το 75% από αυτές είχαν μηδενική έως χαμηλή κατανάλωση, δηλαδή έτρωγαν λιγότερα από 250 mg την εβδομάδα, ενώ το 11% είχαν πολύ υψηλή κατανάλωση (υπερέβαιναν τα 500 mg γλυκυριζίνης την εβδομάδα, που αντιστοιχούν σε 250 γραμμάρια γλυκόριζας).

Όπως έδειξε η ανάλυση των στοιχείων, τα παιδιά που είχαν γεννηθεί από τις μητέρες με τη μεγάλη κατανάλωση είχαν κατά μέσον δείκτη νοημοσύνης μειωμένο κατά μέσον όρο 7 μονάδες σε σύγκριση με όσα είχαν γεννηθεί από μητέρες που έτρωγαν μηδενική έως ελάχιστη γλυκόριζα. Επιπλέον, είχαν τριπλάσιες πιθανότητες να πάσχουν από διαταραχή ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητας, ενώ ήταν μειωμένες οι επιδόσεις τους και σε τεστ μνήμης. Ειδικά τα κορίτσια, εξ άλλου, είχαν και πιο προχωρημένη σωματική ανάπτυξη για την ηλικία τους, αφού είχαν μπει πιο νωρίς στην ήβη, ήταν πιο ψηλές και είχαν μεγαλύτερο σωματικό βάρος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Φακές: Οι φακές ως μια υπερτροφή για τα οστά

Φραγκόσυκο: Ένας φυσικός σύμμαχος για την απώλεια βάρους;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Overnight Oats με Φράουλα

Overnight Oats με Φράουλα: Η άνοιξη φέρνει χρώμα, φρεσκάδα και ενέργεια — ακριβώς ό,τι χρειάζεται και το πρωινό μας! Με τις φράουλες στην καλύτερή τους εποχή, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να ξεκινήσεις τη μέρα σου από ένα μπολ γεμάτο γεύση

Τα κεράσια βοηθούν στην καταπολέμηση του άγχους;

Κεράσια: Τα κεράσια είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φρούτα της εποχής και γνωστά για τις πολλές θρεπτικές τους ιδιότητες. Αλλά πέρα από την υπέροχη γεύση τους, μπορεί να αναρωτιέσαι αν τα κεράσια

Σολομός εγκέφαλος: Μπορεί η κατανάλωση σολομού να αποτρέψει την γνωστική έκπτωση;

Σολομός εγκέφαλος: Ο σολομός είναι ένα ψάρι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που έχει συσχετιστεί με διάφορα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών λειτουργιών. Περιέχει υψηλές ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι απαραίτητα

Ριζότο συνταγή: Το μυστικό για το τέλειο ριζότο

Ριζότο συνταγή: Η προετοιμασία του τέλειου ριζότο είναι μια τέχνη που απαιτεί προσοχή, υπομονή και αγάπη για τη μαγειρική. Ακολουθώντας συγκεκριμένα βήματα, μπορείτε να ετοιμάσετε ένα πιάτο που θα λατρέψουν η οικογένεια και οι φίλοι σας.

Τι πρέπει να προσέξετε στους ξηρούς καρπούς

Ξηροί καρποί: Οι ξηροί καρποί αποτελούν μια εξαιρετικά θρεπτική επιλογή για σνακ ή προσθήκη στα γεύματα. Είναι πλούσιοι σε καλά λιπαρά, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά, και σχετίζονται με οφέλη για την καρδιά, τον εγκέφαλο

Τα οφέλη του νατρίου που θα σας εκπλήξουν

Νάτριο: Το νάτριο είναι ένα βασικό μέταλλο και ηλεκτρολύτης, απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Αν και συχνά δαιμονοποιείται λόγω της υπερκατανάλωσης αλατιού,

Μπύρα: Πότε μπορεί να γίνει τοξική;

Μπύρα: Η μπύρα, αν και καταναλώνεται ευρέως και συχνά σε κοινωνικές περιστάσεις, μπορεί να είναι τοξική για τον οργανισμό σε ορισμένες περιπτώσεις.

Close Icon