Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Πως επιδρά η κατανάλωση γλυκόριζας στην εγκυμοσύνη

Πως επιδρά η κατανάλωση γλυκόριζας στην εγκυμοσύνη

Η πολλή μαύρη γλυκόριζα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να επηρεάζει αρνητικά την ανάπτυξη του μωρού, προειδοποιούν επιστήμονες από τη Φινλανδία.

Η σχετική μελέτη συσχέτισε την κατανάλωση 250 γραμμαρίων γλυκόριζας την εβδομάδα από την μητέρα, με χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης και με αυξημένες πιθανότητες διαταραχής ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητας στα παιδιά της. Τη συσχέτισε επίσης με πιο πρώιμη ήβη στα κορίτσια. Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην Αμερικανική Επιθεώρηση Επιδημιολογίας (AJE).

Όπως γράφουν οι ερευνητές από την Φινλανδία, πραγματοποίησαν τη μελέτη τους σε 378 παιδιά, τα οποία γεννήθηκαν το 1998 και τα εξέτασαν την περίοδο 2009-2011 (η μέση ηλικία τους ήταν τα 12,5 έτη). Την εποχή που ήσαν έγκυοι, οι μητέρες των παιδιών συμπλήρωναν μία φορά την εβδομάδα αναλυτικά ερωτηματολόγια για τη διατροφή και τον τρόπο ζωής τους, αναφέροντας μεταξύ άλλων την κατανάλωση γλυκόριζας.

Η γλυκόριζα οφείλει την χαρακτηριστική, γλυκιά γεύση της σε ένα συστατικό που λέγεται γλυκυριζίνη. Στην παρούσα μελέτη οι ερευνητές χώρισαν τις γυναίκες σε ομάδες αναλόγως με την κατανάλωση γλυκυριζίνης. Το 75% από αυτές είχαν μηδενική έως χαμηλή κατανάλωση, δηλαδή έτρωγαν λιγότερα από 250 mg την εβδομάδα, ενώ το 11% είχαν πολύ υψηλή κατανάλωση (υπερέβαιναν τα 500 mg γλυκυριζίνης την εβδομάδα, που αντιστοιχούν σε 250 γραμμάρια γλυκόριζας).

Όπως έδειξε η ανάλυση των στοιχείων, τα παιδιά που είχαν γεννηθεί από τις μητέρες με τη μεγάλη κατανάλωση είχαν κατά μέσον δείκτη νοημοσύνης μειωμένο κατά μέσον όρο 7 μονάδες σε σύγκριση με όσα είχαν γεννηθεί από μητέρες που έτρωγαν μηδενική έως ελάχιστη γλυκόριζα. Επιπλέον, είχαν τριπλάσιες πιθανότητες να πάσχουν από διαταραχή ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητας, ενώ ήταν μειωμένες οι επιδόσεις τους και σε τεστ μνήμης. Ειδικά τα κορίτσια, εξ άλλου, είχαν και πιο προχωρημένη σωματική ανάπτυξη για την ηλικία τους, αφού είχαν μπει πιο νωρίς στην ήβη, ήταν πιο ψηλές και είχαν μεγαλύτερο σωματικό βάρος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Η πιο εύκολη νηστίσιμη συνταγή για φάβα

Φάβα: Η φάβα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά όσπρια, με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ιδιαίτερα δημοφιλής στη Σαντορίνη, ξεχωρίζει για τη βελούδινη υφή και τη γλυκιά, γεμάτη γεύση της.

Close Icon