Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Πορτοκάλι οφέλη υγεία: Έλεγχος αρτηριακής πίεσης και ποιότητα δέρματος

Πορτοκάλι οφέλη υγεία: Έλεγχος αρτηριακής πίεσης και ποιότητα δέρματος

Τα πορτοκάλια ανήκουν στην κατηγορία των εσπεριδοειδών και είναι γνωστά για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C. Διαθέτουν, όμως, και μια ποικιλία άλλων φυτικών ενώσεων και αντιοξειδωτικών που μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή και να καταπολεμήσουν διάφορες ασθένειες.


Πορτοκάλι οφέλη υγεία: Tα πορτοκάλια ανήκουν στην κατηγορία των εσπεριδοειδών και είναι γνωστά για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C. Διαθέτουν, όμως, και μια ποικιλία άλλων φυτικών ενώσεων και αντιοξειδωτικών που μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή και να καταπολεμήσουν διάφορες ασθένειες.

Παρακάτω θα βρείτε κάποια από τα οφέλη που προσφέρουν στην υγεία.

Έλεγχος της αρτηριακής πίεσης

Τα πορτοκάλια δεν περιέχουν  νάτριο, πράγμα που σημαίνει ότι η κατανάλωσή τους δεν συμβάλλει στην υπέρβαση των συνιστώμενων ημερήσιων ορίων πρόσληψης νατρίου. Αντιθέτως, ένα ποτήρι χυμού πορτοκάλι μπορεί να ενισχύσει την ημερήσια πρόσληψη καλίου κατά 14%. Η διατήρηση της χαμηλής πρόσληψης νατρίου είναι εξαιρετικά σημαντική για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, πράγμα που ισχύει και για την αυξημένη πρόσληψη καλίου, το οποίο βοηθά στη χαλάρωση και διάνοιξη των αιμοφόρων αγγείων. Σύμφωνα με τις επίσημες διατροφικές οδηγίες, η αυξημένη πρόσληψη καλίου μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο υπέρτασης και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Καρδιακή υγεία

Καλές πηγές φυτικών ινών και καλίου, τα πορτοκάλια συμβάλλουν στην υποστήριξη της καρδιακής υγείας. Σύμφωνα με επανεξέταση προηγούμενης μετα-ανάλυσης το 2017, η κατανάλωση επαρκών φυτικών ινών μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, είτε όσον αφορά στην ανάπτυξή τους είτε στον θάνατο από αυτές. Η επανεξέταση συνδέει την επίδραση αυτή με την ικανότητα του φρούτου να μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Τα πορτοκάλια περιέχουν, επίσης, χολίνη και ζεαξανθίνη. Η πρώτη είναι ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό που συμβάλλει στην απορρόφηση του λίπους και μειώνει τη χρόνια φλεγμονή, ενώ η δεύτερη είναι ένα είδος αντιοξειδωτικού καροτενοειδούς που επίσης μειώνει τη φλεγμονή.

Διαβήτης

Ένα μεσαίο πορτοκάλι 131γρ. προσφέρει 3,14γρ. φυτικών ινών, ποσότητα που αντιστοιχεί σε σχεδόν 10% των ημερήσιων αναγκών ενός ενήλικα. Διάφορες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι φυτικές ίνες μπορούν να βελτιώσουν κάποιους παράγοντες που συντελούν στην ανάπτυξη και εξέλιξη του διαβήτη. Για παράδειγμα, μελέτη του 2019 βρήκε ότι η κατανάλωση 4γρ. διατροφικών φυτικών ινών ημερησίως δεν μείωνε την γλυκόζη αίματος αλλά βελτίωνε τον τρόπο απόκρισης του σώματος στην ινσουλίνη. Σημειώνεται ότι η χαμηλή ευαισθησία στην ινσουλίνη μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2. Ο έλεγχος του βάρους είναι, επίσης, σημαντικός για τη μείωση του κινδύνου διαβήτη, καθώς η παχυσαρκία και το υπερβολικό βάρος αποτελούν παράγοντες ανάπτυξής του. Το σώμα επεξεργάζεται τις φυτικές ίνες βραδύτερα από ό,τι άλλα θρεπτικά συστατικά, γι’αυτό και βοηθούν έναν άνθρωπο να νιώθει χορτάτος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και μειώνουν την ανάγκη του για διάφορα σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μια διατροφή που περιέχει υψηλή αναλογία σε φρούτα και λαχανικά μπορεί, λοιπόν, να υποστηρίξει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 και εξέλιξης της νόσου.

Ενισχύει την υγεία του δέρματος

Η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας βιταμίνης C μπορεί να βοηθήσει έναν άνθρωπο να διατηρήσει την υγεία και την καλή όψη του δέρματός του. Η βιταμίνη C ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου, το οποίο υποστηρίζει το δέρμα, προωθεί την επούλωση των πληγών και βελτιώνει τη δύναμη του δέρματος. Τα αποτέλεσμα μιας επανεξέτασης μελετών το 2015 υποδεικνύει ότι η πρόσληψη βιταμίνη C μέσω της διατροφής βελτίωνε τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι έβλεπαν το δέρμα τους και το πόσο υγιές ήταν αυτό, δηλαδή την όψη του, τις ρυτίδες, την ελαστικότητα και τη σκληρότητά του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Οι διαφορές μεταξύ πετέχειας και πορφύρας

Τα οφέλη της μπανάνας για την υγεία

Τα μαγικά οφέλη της γλυκοπατάτας για να σφύζεις από υγεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να φτιάξετε σπιτικά Bagels βήμα προς βήμα;

Σπιτικά Bagels: Με λίγη προσπάθεια, μπορείτε να απολαύσετε αυτό το γευστικό ψωμάκι στην πιο φρέσκια και νόστιμη εκδοχή του, απευθείας από τον φούρνο σας. Δοκιμάστε το και θα ενθουσιαστείτε!

Πώς να φτιάξετε το καλύτερο γαλλικό τοστ;

French toast: Μια απλή αλλά απολαυστική συνταγή που μπορείτε να προσαρμόσετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Χρησιμοποιώντας ποιοτικά υλικά, σωστές τεχνικές και λίγη φαντασία στο σερβίρισμα, μπορείτε να μετατρέψετε αυτή τη λιχουδιά σε ένα ξεχωριστό πιάτο για κάθε περίσταση.

Γιατί παίρνουμε πίσω τα κιλά που χάνουμε;

Δίαιτα βάρος: Η αναπόφευκτη επιστροφή του βάρους μετά από μια απώλεια βάρους είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά, και υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό. Παρά την προσπάθεια να ακολουθήσουμε δίαιτες

3 δημιουργικοί τρόποι να απολαύσετε γιαούρτι

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι ένα υπέροχο και υγιεινό τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς δημιουργικούς τρόπους. Εδώ είναι τρεις πρωτότυπες ιδέες για να απολαύσετε το γιαούρτι σας

8 Τροφές με περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι

Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που προσφέρουν οφέλη στην υγεία του εντέρου και την γενικότερη ευεξία. Το γιαούρτι είναι μια δημοφιλής πηγή προβιοτικών, αλλά υπάρχουν και άλλες τροφές που περιέχουν περισσότερα προβιοτικά

Γιατί ο περιορισμός δεν είναι η λύση στη διατροφή

Δίαιτα: Η περιοριστική δίαιτα είναι μια δημοφιλής προσέγγιση για την απώλεια βάρους, ωστόσο δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση για τη διατήρηση της μακροχρόνιας υγείας και ευημερίας. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι αυστηροί

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να παραλείψετε το λάδι στην σαλάτα

Λάδι στην σαλάτα: Η προσθήκη λαδιού στη σαλάτα είναι μια κλασική πρακτική στην υγιεινή διατροφή και έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Πολλοί άνθρωποι ίσως επιλέγουν να παραλείψουν το λάδι για να μειώσουν τις θερμίδες

Close Icon