Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Πολύχρωμές πιπεριές: τα οφέλη για την υγεία μας

Πολύχρωμές πιπεριές: τα οφέλη για την υγεία μας

Όλα τα είδη ποικιλιών της πιπεριάς έχουν σημαντικά διατροφικά οφέλη, καθώς είναι γεμάτες με βιταμίνες και βοηθούν στην καλή μας υγεία.

Καυτερές ή γλυκές και πολύχρωμες περιέχουν βιταμίνες και συστατικά που έχουν συνδεθεί με την απώλεια βάρους, τη μείωση του πόνου και άλλα οφέλη για την υγεία. Αποτελούν δημοφιλή τροφή για πολλούς λαούς, από την εποχή κιόλας των αρχαίων Αζτέκων. Και πλέον, έχουν μπει στο… μικροσκόπιο των ερευνητών, που αποκαλύπτουν τα σημαντικά τους οφέλη.

Πολύτιμα και χρωματιστά φυτοχημικά
Όλες οι πιπεριές, περιέχουν πολλά φυτοχημικά, τα οποία είναι φυσικές ενώσεις που βρίσκονται στα φυτά. Πολλά από τα φυτοχημικά στις πιπεριές, έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να βοηθήσουν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών, οι οποίες προκαλούν κυτταρικές βλάβες και έτσι μπορεί να προλάβουν ή να μειώσουν τα συμπτώματα ορισμένων ασθενειών.

Θα βρείτε πιπεριές σε πολλά χρώματα (πράσινο, κόκκινο, κίτρινο, πορτοκαλί, ακόμη και μοβ, καφέ και μαύρο). Κάθε χρώμα συνδέεται με μια διαφορετική οικογένεια φυτοχημικών. Καλό είναι λοιπόν να καταναλώνετε μια ποικιλία από πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά, για να λαμβάνετε και τα αντίστοιχα οφέλη.

«Καίνε» το λίπος

Τόσο οι καυτερές, όσο και οι γλυκές πιπεριές, μπορεί να ενισχύσουν τις προσπάθειές μας για την απώλεια βάρους. Η έρευνα έχει δείξει ότι η καψαϊκίνη, η ουσία που δίνει στις καυτερές πιπεριές (τσίλι) την πικάντικη γεύση τους και η οποία τονώνει τον μεταβολισμό μας, εμποδίζει τη δημιουργία λίπους. Επιπλέον, πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι μια ένωση σε μερικές γλυκές πιπεριές (που ονομάζεται CH-19 Sweet), που μοιάζει με την καψαϊκίνη, παρέχει παρόμοιες θετικές μεταβολικές επιδράσεις, χωρίς μάλιστα να μας «καίει».

Ελέγχουν τη χοληστερόλη

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Nutrition, έδειξε ότι η προσθήκη καυτερής πιπεριάς στην καθημερινή μας διατροφή, μπορεί να προστατεύσει από τη συγκέντρωση της χοληστερόλης στο αίμα, σε σύγκριση με την κατανάλωση μιας πιο ήπιας διατροφής (όσο πιο καυτερή είναι η πιπεριά, τόσο περισσότερη καψαϊκίνη περιέχει).

Καταπολεμούν την αρθρίτιδα

Μισό φλιτζάνι (125 ml) ψιλοκομμένες κόκκινες ή κίτρινες, γλυκές πιπεριές, έχει σχεδόν διπλάσια ποσότητα από τις καθημερινές σας ανάγκες σε βιταμίνη C (και οι πράσινες πιπεριές περιέχουν επίσης). Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ στην Αγγλία, διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες στη μελέτη που λάμβαναν λιγότερη βιταμίνη C, είχαν πάνω από τριπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν φλεγμονώδη αρθρίτιδα, σε σύγκριση με εκείνους που λάμβαναν περισσότερη.

Μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού

Η έρευνα αναφέρει ότι προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που έτρωγαν καθημερινά δύο ή περισσότερες μερίδες τροφών που είναι πλούσιες σε καροτενοειδή, μείωσαν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού κατά 17%. Γιατί; Η ύπαρξη υψηλότερων επιπέδων καροτενοειδών στην κυκλοφορία του αίματος, μπορεί να είναι ενδεχομένως ιδιαίτερα προστατευτική, έναντι του καρκίνου του μαστού που δεν χρειάζεται οιστρογόνα για να αναπτυχθεί.
Δείτε: Τα ύποπτα συμπτώματα για καρκίνο του μαστού
και Τα καροτενοειδή και η δράση τους!

Κάνουν καλό στην καρδιά και προλαμβάνουν τo εγκεφαλικό επεισόδιο

Οι πιπεριές περιέχουν πολλές βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Ένα φλιτζάνι (250 ml) ψιλοκομμένες πιπεριές, έχει το 36% της ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης Β6 και το 10% φυλλικού οξέος (επίσης μια βιταμίνη του συμπλέγματος Β). Οι κόκκινες πιπεριές περιέχουν 35% και 7%, αντίστοιχα και οι κίτρινες πιπεριές, 20% και 10% αντίστοιχα.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Φραγκόσυκο: Ένας φυσικός σύμμαχος για την απώλεια βάρους;

Overnight Oats με Φράουλα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα κεράσια βοηθούν στην καταπολέμηση του άγχους;

Κεράσια: Τα κεράσια είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φρούτα της εποχής και γνωστά για τις πολλές θρεπτικές τους ιδιότητες. Αλλά πέρα από την υπέροχη γεύση τους, μπορεί να αναρωτιέσαι αν τα κεράσια

Σολομός εγκέφαλος: Μπορεί η κατανάλωση σολομού να αποτρέψει την γνωστική έκπτωση;

Σολομός εγκέφαλος: Ο σολομός είναι ένα ψάρι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που έχει συσχετιστεί με διάφορα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών λειτουργιών. Περιέχει υψηλές ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι απαραίτητα

Ριζότο συνταγή: Το μυστικό για το τέλειο ριζότο

Ριζότο συνταγή: Η προετοιμασία του τέλειου ριζότο είναι μια τέχνη που απαιτεί προσοχή, υπομονή και αγάπη για τη μαγειρική. Ακολουθώντας συγκεκριμένα βήματα, μπορείτε να ετοιμάσετε ένα πιάτο που θα λατρέψουν η οικογένεια και οι φίλοι σας.

Τι πρέπει να προσέξετε στους ξηρούς καρπούς

Ξηροί καρποί: Οι ξηροί καρποί αποτελούν μια εξαιρετικά θρεπτική επιλογή για σνακ ή προσθήκη στα γεύματα. Είναι πλούσιοι σε καλά λιπαρά, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά, και σχετίζονται με οφέλη για την καρδιά, τον εγκέφαλο

Τα οφέλη του νατρίου που θα σας εκπλήξουν

Νάτριο: Το νάτριο είναι ένα βασικό μέταλλο και ηλεκτρολύτης, απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Αν και συχνά δαιμονοποιείται λόγω της υπερκατανάλωσης αλατιού,

Μπύρα: Πότε μπορεί να γίνει τοξική;

Μπύρα: Η μπύρα, αν και καταναλώνεται ευρέως και συχνά σε κοινωνικές περιστάσεις, μπορεί να είναι τοξική για τον οργανισμό σε ορισμένες περιπτώσεις.

Διατροφή και θηλασμός

Διατροφή Θηλασμός: Ο θηλασμός είναι μια περίοδος γεμάτη τρυφερότητα αλλά και αυξημένες ανάγκες — όχι μόνο για το μωρό, αλλά και για τη μητέρα. Η σωστή διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα του γάλακτος, στην ενέργεια της μητέρας

Close Icon