Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Πολύχρωμές πιπεριές: τα οφέλη για την υγεία μας

Πολύχρωμές πιπεριές: τα οφέλη για την υγεία μας


Όλα τα είδη ποικιλιών της πιπεριάς έχουν σημαντικά διατροφικά οφέλη, καθώς είναι γεμάτες με βιταμίνες και βοηθούν στην καλή μας υγεία.

Καυτερές ή γλυκές και πολύχρωμες περιέχουν βιταμίνες και συστατικά που έχουν συνδεθεί με την απώλεια βάρους, τη μείωση του πόνου και άλλα οφέλη για την υγεία. Αποτελούν δημοφιλή τροφή για πολλούς λαούς, από την εποχή κιόλας των αρχαίων Αζτέκων. Και πλέον, έχουν μπει στο… μικροσκόπιο των ερευνητών, που αποκαλύπτουν τα σημαντικά τους οφέλη.

Πολύτιμα και χρωματιστά φυτοχημικά
Όλες οι πιπεριές, περιέχουν πολλά φυτοχημικά, τα οποία είναι φυσικές ενώσεις που βρίσκονται στα φυτά. Πολλά από τα φυτοχημικά στις πιπεριές, έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να βοηθήσουν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών, οι οποίες προκαλούν κυτταρικές βλάβες και έτσι μπορεί να προλάβουν ή να μειώσουν τα συμπτώματα ορισμένων ασθενειών.

Θα βρείτε πιπεριές σε πολλά χρώματα (πράσινο, κόκκινο, κίτρινο, πορτοκαλί, ακόμη και μοβ, καφέ και μαύρο). Κάθε χρώμα συνδέεται με μια διαφορετική οικογένεια φυτοχημικών. Καλό είναι λοιπόν να καταναλώνετε μια ποικιλία από πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά, για να λαμβάνετε και τα αντίστοιχα οφέλη.

«Καίνε» το λίπος

Τόσο οι καυτερές, όσο και οι γλυκές πιπεριές, μπορεί να ενισχύσουν τις προσπάθειές μας για την απώλεια βάρους. Η έρευνα έχει δείξει ότι η καψαϊκίνη, η ουσία που δίνει στις καυτερές πιπεριές (τσίλι) την πικάντικη γεύση τους και η οποία τονώνει τον μεταβολισμό μας, εμποδίζει τη δημιουργία λίπους. Επιπλέον, πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι μια ένωση σε μερικές γλυκές πιπεριές (που ονομάζεται CH-19 Sweet), που μοιάζει με την καψαϊκίνη, παρέχει παρόμοιες θετικές μεταβολικές επιδράσεις, χωρίς μάλιστα να μας «καίει».

Ελέγχουν τη χοληστερόλη

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Nutrition, έδειξε ότι η προσθήκη καυτερής πιπεριάς στην καθημερινή μας διατροφή, μπορεί να προστατεύσει από τη συγκέντρωση της χοληστερόλης στο αίμα, σε σύγκριση με την κατανάλωση μιας πιο ήπιας διατροφής (όσο πιο καυτερή είναι η πιπεριά, τόσο περισσότερη καψαϊκίνη περιέχει).

Καταπολεμούν την αρθρίτιδα

Μισό φλιτζάνι (125 ml) ψιλοκομμένες κόκκινες ή κίτρινες, γλυκές πιπεριές, έχει σχεδόν διπλάσια ποσότητα από τις καθημερινές σας ανάγκες σε βιταμίνη C (και οι πράσινες πιπεριές περιέχουν επίσης). Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ στην Αγγλία, διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες στη μελέτη που λάμβαναν λιγότερη βιταμίνη C, είχαν πάνω από τριπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν φλεγμονώδη αρθρίτιδα, σε σύγκριση με εκείνους που λάμβαναν περισσότερη.

Μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού

Η έρευνα αναφέρει ότι προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που έτρωγαν καθημερινά δύο ή περισσότερες μερίδες τροφών που είναι πλούσιες σε καροτενοειδή, μείωσαν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού κατά 17%. Γιατί; Η ύπαρξη υψηλότερων επιπέδων καροτενοειδών στην κυκλοφορία του αίματος, μπορεί να είναι ενδεχομένως ιδιαίτερα προστατευτική, έναντι του καρκίνου του μαστού που δεν χρειάζεται οιστρογόνα για να αναπτυχθεί.
Δείτε: Τα ύποπτα συμπτώματα για καρκίνο του μαστού
και Τα καροτενοειδή και η δράση τους!

Κάνουν καλό στην καρδιά και προλαμβάνουν τo εγκεφαλικό επεισόδιο

Οι πιπεριές περιέχουν πολλές βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Ένα φλιτζάνι (250 ml) ψιλοκομμένες πιπεριές, έχει το 36% της ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης Β6 και το 10% φυλλικού οξέος (επίσης μια βιταμίνη του συμπλέγματος Β). Οι κόκκινες πιπεριές περιέχουν 35% και 7%, αντίστοιχα και οι κίτρινες πιπεριές, 20% και 10% αντίστοιχα.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Τσάι δεντρολίβανου: Ποια είναι τα πιθανά οφέλη;

Εγκυμοσύνη: Η κατάλληλη διατροφή για τους πρώτους μήνες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μικροβίωμα εντέρου: Ποιες οι επιπτώσεις του καφέ στην υγεία του σώματος

Μικροβίωμα εντέρου: Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση καφέ μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στη σύνθεση του μικροβιώματος του εντέρου, της κοινότητας των μικροοργανισμών που ζουν στο πεπτικό μας σύστημα.

Αποξηραμένοι Χουρμάδες: Τα οφέλη που ίσως δεν γνωρίζατε

Αποξηραμένοι Χουρμάδες: Οι αποξηραμένες χουρμάδες είναι ένα φυσικό τρόφιμο που έχει πολλά οφέλη για την υγεία, τα οποία ίσως να μην είναι τόσο γνωστά. Εκτός από την υπέροχη γεύση τους, οι χουρμάδες είναι γεμάτοι με θρεπτικά συστατικά

Μπανάνα: Το φρούτο που πρέπει να εντάξετε στην διατροφή σας για μία ομαλή εγκυμοσύνη

Μπανάνα: Ορισμένα φρούτα προσφέρουν εξαιρετικά οφέλη για την υγεία της εγκύου και την ανάπτυξη του εμβρύου. Ένα από τα πιο σημαντικά φρούτα για την εγκυμοσύνη είναι η μπανάνα, η οποία έχει πολλαπλά οφέλη

Λαχανικά Ανοσοποιητικό: Αυτά τα λαχανικά θα θωρακίσουν το ανοσοποιητικό σας

Λαχανικά Ανοσοποιητικό: Η καλή υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη διατροφή μας. Ορισμένα λαχανικά περιέχουν συστατικά που ενισχύουν την ανοσοποιητική λειτουργία και προστατεύουν τον οργανισμό από λοιμώξεις και ασθένειες.

Winter spice Γκρανόλα: Υγεινή συνταγή για γκρανόλα με χειμωνιάτικες γεύσεις

Winter spice Γκρανόλα: Η χειμωνιάτικη granola με μπαχαρικά είναι η τέλεια επιλογή για το πρωινό ή το απογευματινό σνακ κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Ο συνδυασμός των ζεστών και αρωματικών μπαχαρικών, όπως κανέλα, γαρίφαλο και τζίντζερ,

Μπισκότα με κομματάκια σοκολάτας και ταχίνι: Ένα υγιεινό γλύκισμα ιδανικό για παιδιά

Μπισκότα με κομματάκια σοκολάτας και ταχίνι: Τα μπισκότα ταχίνι με σοκολάτα είναι ένας υπέροχος συνδυασμός γεύσεων που εντυπωσιάζει και τους πιο απαιτητικούς. Η πλούσια γεύση του ταχινιού συνδυάζεται τέλεια με την πλούσια, γλυκιά γεύση της σοκολάτας

Close Icon