Ένα από τα πιο απλά και ευέλικτα πιάτα που μπορείτε να φτιάξετε με κοινά υλικά που υπάρχουν σχεδόν σε κάθε ψυγείο είναι μια κλασική ομελέτα.
Ένα από τα πιο απλά και ευέλικτα πιάτα που μπορείτε να φτιάξετε με κοινά υλικά που υπάρχουν σχεδόν σε κάθε ψυγείο είναι μια κλασική ομελέτα. Οι ομελέτες δεν είναι μόνο εύκολο να παρασκευαστούν, αλλά και προσαρμόσιμες για να ταιριάζουν στα μεμονωμένα γούστα. Εδώ είναι μια βασική συνταγή.
Συστατικά
- Αυγά: Το κύριο συστατικό μιας ομελέτας, παρέχοντας πρωτεΐνη και δομή. Συνήθως χρησιμοποιούνται δύο ή τρία αυγά ανά ομελέτα.
- Γάλα ή νερό: Η προσθήκη γάλακτος ή νερού στα χτυπημένα αυγά βοηθά στη δημιουργία μιας ελαφριάς και αφράτης υφής.
- Αλάτι και πιπέρι: Αλατοπιπερώνουμε τα χτυπημένα αυγά κατά βούληση.
- Βούτυρο ή μαγειρικό λάδι: Χρησιμοποιείται για το μαγείρεμα της ομελέτας και την αποφυγή της κόλλησής της στο τηγάνι.
- Γεμίσεις (προαιρετικά): Μπορούν να προστεθούν διάφορα συστατικά για την προσαρμογή της ομελέτας, όπως τυρί, λαχανικά κομμένα σε κύβους (όπως κρεμμύδια, πιπεριές, ντομάτες, μανιτάρια), μαγειρεμένα κρέατα (όπως ζαμπόν, μπέικον ή λουκάνικο) και φρέσκα μυρωδικά.
Οδηγίες
Σπάστε τα αυγά σε ένα μπολ, προσθέστε λίγο γάλα ή νερό και αλατοπιπερώστε. Χτυπάμε τα αυγά μέχρι να ενωθούν καλά και να αφρατέψουν ελαφρώς. Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε ένα κουμπί βούτυρο ή λίγο ελαιόλαδο.
Μόλις λιώσει το βούτυρο ή ζεσταθεί το λάδι, ρίξτε τα χτυπημένα αυγά στο τηγάνι, γέρνοντάς το για να απλωθούν ομοιόμορφα τα αυγά σε όλο το τηγάνι. Αφήστε τα αυγά να ψηθούν ανενόχλητα για ένα ή δύο λεπτά μέχρι να αρχίσουν να δένουν οι άκρες. Χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα, ανασηκώστε απαλά τις άκρες της ομελέτας και γείρετε το τηγάνι για να επιτρέψετε σε οποιοδήποτε άψητο αυγό να κυλήσει στις άκρες και ψήστε. Όταν η ομελέτα έχει σφίξει ως επί το πλείστον αλλά εξακολουθεί να είναι ελαφρώς ρευστή από πάνω, προσθέστε τις γεμίσεις που θέλετε ομοιόμορφα στο μισό της ομελέτας.
Διπλώστε προσεκτικά την άλλη μισή ομελέτα πάνω από τις γεμίσεις, δημιουργώντας ένα σχήμα μισοφέγγαρου. Αφήστε την ομελέτα να ψηθεί για άλλο ένα λεπτό ή μέχρι να ζεσταθούν οι γεμίσεις και τα αυγά να σφίξουν πλήρως αλλά να είναι ακόμα υγρά. Σύρετε την ομελέτα σε ένα πιάτο και σερβίρετε αμέσως, προαιρετικά γαρνίροντας με φρέσκα μυρωδικά ή τριμμένο τυρί. Με λίγα μόνο βασικά υλικά και λίγη δημιουργικότητα, μπορείτε να φτιάξετε μια νόστιμη ομελέτα σε χρόνο μηδέν, καθιστώντας την το τέλειο εύκολο γεύμα για οποιαδήποτε ώρα της ημέρας.
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube