Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ποιο είδος σοκολάτας βελτιώνει το καρδιαγγειακό μας προφίλ

Ποιο είδος σοκολάτας βελτιώνει το καρδιαγγειακό μας προφίλ


Ιταλοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι μια μικρή ποσότητα μαύρης σοκολάτας εμπλουτισμένης με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, καθημερινά, βελτιώνει το καρδιαγγειακό προφίλ του ατόμου.  Η μελέτη του Πανεπιστημίου της Πίζα παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, στη Βαρκελώνη, και στην ηλεκτρονική έκδοση του European Heart Journal.

«Η υγιεινή διατροφή είναι γνωστό ότι μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Τα φρούτα και τα λαχανικά οφείλουν τις προστατευτικές τους ιδιότητες στις πολυφαινόλες, οι οποίες όμως υπάρχουν και στο κακάο και το ελαιόλαδο», είπε η Δρ Ροσέλα Ντι Στέφανο, καρδιολόγος στο ιταλικό πανεπιστήμιο.


Η Δρ Ντι Στέφανο και οι συνεργάτες της μελέτησαν την επίδραση της μαύρης σοκολάτας που ήταν εμπλουτισμένη με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στην πρόοδο της αθηροσκλήρωσης σε υγιή άτομα με καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου.

«Στην τυχαιοποιημένη μελέτη, 26 άτομα (14 άνδρες και 12 γυναίκες) με τουλάχιστον τρεις καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου (μεταξύ των οποίων, κάπνισμα, δυσλιπιδαιμία, υπέρταση και οικογενειακό ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου) έτρωγαν καθημερινά μια μπάρα μαύρης σοκολάτας (40 γραμ.) που περιείχε 10% έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και μια πλάκα μαύρης σοκολάτας που περιείχε 2,5% αποξηραμένα μήλα, με τυχαία σειρά για 28 ημέρες», ανέφερε η ερευνήτρια.

Η εξέλιξη της αθηροσκλήρωσης καταγράφηκε μέσω μεταβολικών αλλαγών (στα επίπεδα της καρνιτίνης και του ιππουρικού οξέος), του λιπιδαιμικού προφίλ, της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων των κυκλοφορούντων ενδοθηλιακών προγονικών κυττάρων. Επίσης συλλέχθηκαν δείγματα αίματος και ούρων, ενώ καταγράφηκε ο Δείκτης Μάζας Σώματος, το κάπνισμα, η αρτηριακή πίεση και το επίπεδο της γλυκόζης στο αίμα.

Από την ανάλυση διαπιστώθηκε ότι η εμπλουτισμένη με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο μαύρη σοκολάτα σχετίστηκε με σημαντική αύξηση των επιπέδων των κυκλοφορούντων ενδοθηλιακών προγονικών κυττάρων και είχαν μειωθεί τα επίπεδα της καρνιτίνης και του ιππουρικού οξέος, συγκριτικά με την αρχή ή με την κατανάλωση σοκολάτας εμπλουτισμένης με μήλο. Επίσης, σχετίστηκε με σημαντικά αυξημένη HDL («καλή» χοληστερόλη) και μειωμένη αρτηριακή πίεση.

«Η κατανάλωση της εμπλουτισμένης μαύρης σοκολάτας συντέλεσε σε τροποποίηση του μεταβολισμού με πιθανές μακροπρόθεσμες συνέπειες για την καρδιαγγειακή υγεία εντός τεσσάρων εβδομάδων», υπογραμμίζεται στα συμπεράσματα της μελέτης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Ασβέστιο: Υγιεινά ροφήματα για ισχυρά οστά

Ασβέστιο: Το ασβέστιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα για το σώμα, καθώς συμβάλλει στην υγεία των οστών, των δοντιών, του νευρικού συστήματος και της καρδιοαγγειακής λειτουργίας.

Αχλάδια: Πέντε λόγοι για να τρώτε περισσότερα

Τα αχλάδια είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στην πέψη και προάγουν την υγεία του εντέρου. Μόνο ένα μέτριο αχλάδι περιέχει περίπου 5-6 γραμμάρια φυτικών ινών, που συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης και της γλυκόζης στο αίμα, ενώ βοηθούν στην αίσθηση κορεσμού.

Close Icon