Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ποιες τροφές μπορεί να βάφουν τα δόντια σας;

Ποιες τροφές μπορεί να βάφουν τα δόντια σας;

Ένα υγιές λευκό χαμόγελο είναι κάτι που επιθυμούμε σχεδόν όλοι μας. Η εξωτερική επιφάνεια των δοντιών, που είναι γνωστή ως σμάλτο, αποτελεί ένα πορώδες υλικό.



Ένα υγιές λευκό χαμόγελο είναι κάτι που επιθυμούμε σχεδόν όλοι μας. Η εξωτερική επιφάνεια των δοντιών, που είναι γνωστή ως σμάλτο, αποτελεί ένα πορώδες υλικό. Δυστυχώς, αυτό σημαίνει ότι μπορεί να απορροφήσει ουσίες και είναι αρκετά εύκολο να «λερωθεί». Ο αποχρωματισμός του σμάλτου μπορεί να προκληθεί από σκουρόχρωμα τρόφιμα και ποτά, επειδή τα συγκεκριμένα είδη είναι συχνά υψηλά σε χρωμογόνα.

 


Κοινές τροφές που “λερώνουν” τα δόντια

Τρόφιμα που έχουν συνδεθεί με τον αποχρωματισμό των δοντιών είναι τα εξής:

Σάλτσες

Σάλτσες με έντονο χρώμα όπως η σάλτσα ντομάτας, κάρυ και σόγιας.  Η συχνή χρήση μπαχαρικών επίσης στο μαγείρεμα όπως ο κουρκουμάς και το σαφράν που περιέχουν μεγάλη ποσότητα χρωστικών ουσιών μπορούν  να δημιουργήσουν κιτρινωπούς λεκέδες στα δόντια.

Φρούτα και λαχανικά με έντονο χρώμα

Τα βατόμουρα, τα μύρτιλα, τα κεράσια, τα ρόδια, τα παντζάρια και άλλα φρούτα και λαχανικά με έντονο χρώμα μπορούν να ευθύνονται για λεκέδες των δοντιών. Το ίδιο και οι χυμοί που φτιάχνονται από αυτά τα τρόφιμα. Ακόμα, όξινα τρόφιμα όπως τα εσπεριδοειδή (λεμόνι, πορτοκάλι κ.α) μπορούν να αποδυναμώσουν την εξωτερική επιφάνεια των δοντιών και να δημιουργηθούν λεκέδες.

Καραμέλες και γλυκά

Η ζάχαρη σε νόστιμες γλυκές λιχουδιές, όπως σκληρές καραμέλες και μπισκότα, κολλάει στα δόντια και γίνεται το κύριο πιάτο για τα βακτήρια του στόματος. Καθώς τα βακτήρια τρέφονται με τη ζάχαρη, απελευθερώνουν οξέα, προκαλώντας τερηδόνα και κάνοντας τα δόντια να φαίνονται πιο σκούρα.

Χρώματα ζαχαροπλαστικής

Εάν και τα χρώματα ζαχαροπλαστικής βοηθούν στη δημιουργία ευφάνταστων πιάτων και γλυκών που χορταίνει και το μάτι,  χρωματίζουν τη γλώσσα και τα δόντια και μπορεί να δημιουργήσουν λεκέδες. Φυσικά, η συχνότητα κατανάλωσής του παίζει σημαντικό ρόλο.

 

Ροφήματα που μπορούν να προκαλέσουν λεκέδες στα δόντια είναι τα παρακάτω:

Καφές

Ο καφές περιέχει όξινες πολυφαινόλες ή τανίνες, που μπορούν να προκαλέσουν αποχρωματισμό και λεκέδες. Επίσης, καθώς είναι όξινο ρόφημα, αλλάζει την ισορροπία του pH του στόματος, οδηγώντας σε βλάβη των δοντιών πιο γρήγορα όταν καταναλώνονται όξινα τρόφιμα αμέσως μετά το ρόφημα.

Τσάι

Όπως ο καφές, το τσάι περιέχει τανίνες και επομένως μπορεί να μην συμβάλλει στο να διατηρηθούν  λευκά τα δόντια.  Ειδικότερα, ανάλογα με την ποικιλία του τσαγιού (πράσινο/μαύρο) μπορεί να προκληθούν διαφορετικοί λεκέδες στα δόντια. Επιλέγοντας υψηλής  ποιότητας τσάι μπορούν να περιορισθούν οι λεκέδες.

Σόδα και άλλα ανθρακούχα αναψυκτικά

Τα σακχαρούχα αναψυκτικά  λειτουργούν παρόμοια με τα γλυκά σνακ. Ιδιαίτερα επικίνδυνα είναι τα σκουρόχρωμα αναψυκτικά, καθώς είναι όξινα και μπορούν να δημιουργήσουν σοβαρούς λεκέδες

Ενεργειακά ποτά

Τα αθλητικά ή τα ενεργειακά ποτά μπορούν να διαβρώσουν το σμάλτο, θέτοντας το υπόβαθρο για λεκέδες. Η κατανάλωση νερού  κατά τη διάρκεια της προπόνησης είναι μια καλύτερη επιλογή.

Κρασί

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το κόκκινο κρασί, ένα όξινο ποτό γνωστό για το σκούρο, πλούσιο χρώμα του, μπορεί να αποχρωματίσει τα δόντια. Αλλά το λευκό κρασί, που είναι ακόμα περισσότερο όξινο, μπορεί να είναι και πιο επιβαρυντικό για το λευκό χρώμα των δοντιών.

Κακάο

Το έντονο καφέ χρώμα που έχει το κακάο μπορεί να κολλάει στα δόντια και να προκαλεί αντίστοιχα λεκέδες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ποια τρόφιμα προωθούν την υγιή επιδερμίδα;

Πώς η βρώμη βοηθάει στην δημιουργία μιας ισορροπημένης διατροφής;

Γιατί το γιαούρτι θεωρείται μία από τις καλύτερες πρωινές τροφές;

Βασιλικός: Φυσικός θησαυρός απέναντι στις στομαχικές διαταραχές

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Ασβέστιο: Υγιεινά ροφήματα για ισχυρά οστά

Ασβέστιο: Το ασβέστιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα για το σώμα, καθώς συμβάλλει στην υγεία των οστών, των δοντιών, του νευρικού συστήματος και της καρδιοαγγειακής λειτουργίας.

Αχλάδια: Πέντε λόγοι για να τρώτε περισσότερα

Τα αχλάδια είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στην πέψη και προάγουν την υγεία του εντέρου. Μόνο ένα μέτριο αχλάδι περιέχει περίπου 5-6 γραμμάρια φυτικών ινών, που συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης και της γλυκόζης στο αίμα, ενώ βοηθούν στην αίσθηση κορεσμού.

Close Icon