Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ποιες τροφές μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου;

Ποιες τροφές μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου;

Περιορίζοντας την κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων, ζάχαρης και καπνιστών ή τηγανητών τροφίμων, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου και να κάνετε σημαντικά βήματα προς μια πιο υγιεινή ζωή.


Η διατροφή μας παίζει σημαντικό ρόλο στην συνολική υγεία μας, συμπεριλαμβανομένου και του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου. Ενώ πολλά τρόφιμα είναι γνωστά για τις αντικαρκινικές τους ιδιότητες, ορισμένα είδη διατροφής μπορεί πραγματικά να αυξήσουν τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου. Ας δούμε λοιπόν ποιες τροφές καλό θα ήταν να περιορίσουμε για μια πιο υγιεινή διατροφή.

Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη

Πολύ επεξεργασμένα κρέατα

Τα επεξεργασμένα κρέατα, όπως τα λουκάνικα, το μπέικον, το σαλάμι και το ζαμπόν, περιέχουν συντηρητικά όπως τα νιτρώδη, τα οποία μπορούν να μετατραπούν σε καρκινογόνες ουσίες στο σώμα μας. Επιπλέον, τα επεξεργασμένα κρέατα είναι συνήθως πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά και νάτριο, τα οποία μπορούν να συμβάλουν στην παχυσαρκία και την υψηλή αρτηριακή πίεση, παράγοντες κινδύνου για διάφορες μορφές καρκίνου. Καλύτερα να επιλέγετε φρέσκο κρέας, ψάρι, πουλερικά ή φυτικές πρωτεΐνες, όπως τα φασόλια και οι φακές, για μια πιο υγιεινή διατροφή.

Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη

Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης έχει συνδεθεί με διάφορες χρόνιες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου. Η ζάχαρη μπορεί να προάγει τη χρόνια φλεγμονή στο σώμα, η οποία θεωρείται ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο. Επίσης, η υψηλή πρόσληψη ζάχαρης μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία, η οποία με τη σειρά της αυξάνει τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου.  Είναι σημαντικό να περιορίσετε την πρόσληψη ζάχαρης από αναψυκτικά, χυμούς φρούτων με πρόσθετη ζάχαρη, κέικ, μπισκότα και άλλα γλυκά. Επιλέξτε φρούτα ολόκληρα αντί για χυμούς και διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων για να ελέγξετε την περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

Ψητά ή καπνιστά τρόφιμα

Όταν ψήνουμε ή καπνίζουμε τρόφιμα σε υψηλές θερμοκρασίες, μπορεί να σχηματιστούν επιβλαβείς ουσίες που ονομάζονται ετεροκυκλικά αμίνες (HCAs) και πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες (PAHs). Αυτές οι ουσίες έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου, όπως του καρκίνου του παχέος εντέρου και του στομάχου. Για να μειώσετε την έκθεσή σας σε αυτές τις ουσίες, μαρινάρετε το κρέας πριν το ψήσετε, ψήστε σε χαμηλότερες θερμοκρασίες και αποφύγετε το κάψιμο των τροφίμων. Επίσης, επιλέξτε πιο υγιεινές μεθόδους μαγειρέματος, όπως το ψήσιμο στον ατμό, το βράσιμο ή το μαγείρεμα στη σχάρα.

Ψητά ή καπνιστά τρόφιμα

Περιορίζοντας την κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων, ζάχαρης και καπνιστών ή ψητών τροφίμων, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και να κάνετε σημαντικά βήματα προς μια πιο υγιεινή ζωή. Εάν ανησυχείτε για τον κίνδυνο καρκίνου, καλό είναι να μιλήσετε στο γιατρό σας για μια εξατομικευμένη διατροφική συμβουλή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

Καρκίνος: Συσχέτιση μεταξύ της βιταμίνης D, του εντερικού μικροβιώματος και της ανοσοθεραπείας - Νέα έρευνα

Αντιβιοτικά βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να εντοπίσει τα καρκινικά κύτταρα

Αυτή η τεχνική κατάψυξης θα μπορούσε να είναι το επόμενο σύνορο στη θεραπεία του καρκίνου του μαστού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Overnight Oats με Φράουλα

Overnight Oats με Φράουλα: Η άνοιξη φέρνει χρώμα, φρεσκάδα και ενέργεια — ακριβώς ό,τι χρειάζεται και το πρωινό μας! Με τις φράουλες στην καλύτερή τους εποχή, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να ξεκινήσεις τη μέρα σου από ένα μπολ γεμάτο γεύση

Τα κεράσια βοηθούν στην καταπολέμηση του άγχους;

Κεράσια: Τα κεράσια είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φρούτα της εποχής και γνωστά για τις πολλές θρεπτικές τους ιδιότητες. Αλλά πέρα από την υπέροχη γεύση τους, μπορεί να αναρωτιέσαι αν τα κεράσια

Σολομός εγκέφαλος: Μπορεί η κατανάλωση σολομού να αποτρέψει την γνωστική έκπτωση;

Σολομός εγκέφαλος: Ο σολομός είναι ένα ψάρι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που έχει συσχετιστεί με διάφορα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών λειτουργιών. Περιέχει υψηλές ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι απαραίτητα

Ριζότο συνταγή: Το μυστικό για το τέλειο ριζότο

Ριζότο συνταγή: Η προετοιμασία του τέλειου ριζότο είναι μια τέχνη που απαιτεί προσοχή, υπομονή και αγάπη για τη μαγειρική. Ακολουθώντας συγκεκριμένα βήματα, μπορείτε να ετοιμάσετε ένα πιάτο που θα λατρέψουν η οικογένεια και οι φίλοι σας.

Τι πρέπει να προσέξετε στους ξηρούς καρπούς

Ξηροί καρποί: Οι ξηροί καρποί αποτελούν μια εξαιρετικά θρεπτική επιλογή για σνακ ή προσθήκη στα γεύματα. Είναι πλούσιοι σε καλά λιπαρά, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά, και σχετίζονται με οφέλη για την καρδιά, τον εγκέφαλο

Τα οφέλη του νατρίου που θα σας εκπλήξουν

Νάτριο: Το νάτριο είναι ένα βασικό μέταλλο και ηλεκτρολύτης, απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Αν και συχνά δαιμονοποιείται λόγω της υπερκατανάλωσης αλατιού,

Μπύρα: Πότε μπορεί να γίνει τοξική;

Μπύρα: Η μπύρα, αν και καταναλώνεται ευρέως και συχνά σε κοινωνικές περιστάσεις, μπορεί να είναι τοξική για τον οργανισμό σε ορισμένες περιπτώσεις.

Close Icon