Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ποιες τροφές μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου;

Ποιες τροφές μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου;

Περιορίζοντας την κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων, ζάχαρης και καπνιστών ή τηγανητών τροφίμων, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου και να κάνετε σημαντικά βήματα προς μια πιο υγιεινή ζωή.


Η διατροφή μας παίζει σημαντικό ρόλο στην συνολική υγεία μας, συμπεριλαμβανομένου και του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου. Ενώ πολλά τρόφιμα είναι γνωστά για τις αντικαρκινικές τους ιδιότητες, ορισμένα είδη διατροφής μπορεί πραγματικά να αυξήσουν τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου. Ας δούμε λοιπόν ποιες τροφές καλό θα ήταν να περιορίσουμε για μια πιο υγιεινή διατροφή.

Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη

Πολύ επεξεργασμένα κρέατα

Τα επεξεργασμένα κρέατα, όπως τα λουκάνικα, το μπέικον, το σαλάμι και το ζαμπόν, περιέχουν συντηρητικά όπως τα νιτρώδη, τα οποία μπορούν να μετατραπούν σε καρκινογόνες ουσίες στο σώμα μας. Επιπλέον, τα επεξεργασμένα κρέατα είναι συνήθως πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά και νάτριο, τα οποία μπορούν να συμβάλουν στην παχυσαρκία και την υψηλή αρτηριακή πίεση, παράγοντες κινδύνου για διάφορες μορφές καρκίνου. Καλύτερα να επιλέγετε φρέσκο κρέας, ψάρι, πουλερικά ή φυτικές πρωτεΐνες, όπως τα φασόλια και οι φακές, για μια πιο υγιεινή διατροφή.

Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη

Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης έχει συνδεθεί με διάφορες χρόνιες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου. Η ζάχαρη μπορεί να προάγει τη χρόνια φλεγμονή στο σώμα, η οποία θεωρείται ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο. Επίσης, η υψηλή πρόσληψη ζάχαρης μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία, η οποία με τη σειρά της αυξάνει τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου.  Είναι σημαντικό να περιορίσετε την πρόσληψη ζάχαρης από αναψυκτικά, χυμούς φρούτων με πρόσθετη ζάχαρη, κέικ, μπισκότα και άλλα γλυκά. Επιλέξτε φρούτα ολόκληρα αντί για χυμούς και διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων για να ελέγξετε την περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

Ψητά ή καπνιστά τρόφιμα

Όταν ψήνουμε ή καπνίζουμε τρόφιμα σε υψηλές θερμοκρασίες, μπορεί να σχηματιστούν επιβλαβείς ουσίες που ονομάζονται ετεροκυκλικά αμίνες (HCAs) και πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες (PAHs). Αυτές οι ουσίες έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου, όπως του καρκίνου του παχέος εντέρου και του στομάχου. Για να μειώσετε την έκθεσή σας σε αυτές τις ουσίες, μαρινάρετε το κρέας πριν το ψήσετε, ψήστε σε χαμηλότερες θερμοκρασίες και αποφύγετε το κάψιμο των τροφίμων. Επίσης, επιλέξτε πιο υγιεινές μεθόδους μαγειρέματος, όπως το ψήσιμο στον ατμό, το βράσιμο ή το μαγείρεμα στη σχάρα.

Ψητά ή καπνιστά τρόφιμα

Περιορίζοντας την κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων, ζάχαρης και καπνιστών ή ψητών τροφίμων, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και να κάνετε σημαντικά βήματα προς μια πιο υγιεινή ζωή. Εάν ανησυχείτε για τον κίνδυνο καρκίνου, καλό είναι να μιλήσετε στο γιατρό σας για μια εξατομικευμένη διατροφική συμβουλή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

Καρκίνος: Συσχέτιση μεταξύ της βιταμίνης D, του εντερικού μικροβιώματος και της ανοσοθεραπείας - Νέα έρευνα

Αντιβιοτικά βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να εντοπίσει τα καρκινικά κύτταρα

Αυτή η τεχνική κατάψυξης θα μπορούσε να είναι το επόμενο σύνορο στη θεραπεία του καρκίνου του μαστού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κανελένιο Κέικ με μπανάνα: Το ιδανικό χειμωνιάτικο πρωινό

Κανελένιο Κέικ με μπανάνα: Το κέικ μπανάνας με κανέλα είναι μια νόστιμη και εύκολη συνταγή για να απολαύσετε μια γλυκιά λιχουδιά που συνδυάζει τη γεύση της μπανάνας με το άρωμα της κανέλας. Είναι ιδανικό για πρωινό, σνακ ή και επιδόρπιο

Πώς να φτιάξετε σπιτικά Bagels βήμα προς βήμα;

Σπιτικά Bagels: Με λίγη προσπάθεια, μπορείτε να απολαύσετε αυτό το γευστικό ψωμάκι στην πιο φρέσκια και νόστιμη εκδοχή του, απευθείας από τον φούρνο σας. Δοκιμάστε το και θα ενθουσιαστείτε!

Πώς να φτιάξετε το καλύτερο γαλλικό τοστ;

French toast: Μια απλή αλλά απολαυστική συνταγή που μπορείτε να προσαρμόσετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Χρησιμοποιώντας ποιοτικά υλικά, σωστές τεχνικές και λίγη φαντασία στο σερβίρισμα, μπορείτε να μετατρέψετε αυτή τη λιχουδιά σε ένα ξεχωριστό πιάτο για κάθε περίσταση.

Γιατί παίρνουμε πίσω τα κιλά που χάνουμε;

Δίαιτα βάρος: Η αναπόφευκτη επιστροφή του βάρους μετά από μια απώλεια βάρους είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά, και υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό. Παρά την προσπάθεια να ακολουθήσουμε δίαιτες

3 δημιουργικοί τρόποι να απολαύσετε γιαούρτι

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι ένα υπέροχο και υγιεινό τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς δημιουργικούς τρόπους. Εδώ είναι τρεις πρωτότυπες ιδέες για να απολαύσετε το γιαούρτι σας

8 Τροφές με περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι

Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που προσφέρουν οφέλη στην υγεία του εντέρου και την γενικότερη ευεξία. Το γιαούρτι είναι μια δημοφιλής πηγή προβιοτικών, αλλά υπάρχουν και άλλες τροφές που περιέχουν περισσότερα προβιοτικά

Γιατί ο περιορισμός δεν είναι η λύση στη διατροφή

Δίαιτα: Η περιοριστική δίαιτα είναι μια δημοφιλής προσέγγιση για την απώλεια βάρους, ωστόσο δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση για τη διατήρηση της μακροχρόνιας υγείας και ευημερίας. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι αυστηροί

Close Icon