Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ποιες τροφές μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου;

Ποιες τροφές μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου;

Περιορίζοντας την κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων, ζάχαρης και καπνιστών ή τηγανητών τροφίμων, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου και να κάνετε σημαντικά βήματα προς μια πιο υγιεινή ζωή.


Η διατροφή μας παίζει σημαντικό ρόλο στην συνολική υγεία μας, συμπεριλαμβανομένου και του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου. Ενώ πολλά τρόφιμα είναι γνωστά για τις αντικαρκινικές τους ιδιότητες, ορισμένα είδη διατροφής μπορεί πραγματικά να αυξήσουν τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου. Ας δούμε λοιπόν ποιες τροφές καλό θα ήταν να περιορίσουμε για μια πιο υγιεινή διατροφή.

Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη

Πολύ επεξεργασμένα κρέατα

Τα επεξεργασμένα κρέατα, όπως τα λουκάνικα, το μπέικον, το σαλάμι και το ζαμπόν, περιέχουν συντηρητικά όπως τα νιτρώδη, τα οποία μπορούν να μετατραπούν σε καρκινογόνες ουσίες στο σώμα μας. Επιπλέον, τα επεξεργασμένα κρέατα είναι συνήθως πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά και νάτριο, τα οποία μπορούν να συμβάλουν στην παχυσαρκία και την υψηλή αρτηριακή πίεση, παράγοντες κινδύνου για διάφορες μορφές καρκίνου. Καλύτερα να επιλέγετε φρέσκο κρέας, ψάρι, πουλερικά ή φυτικές πρωτεΐνες, όπως τα φασόλια και οι φακές, για μια πιο υγιεινή διατροφή.

Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη

Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης έχει συνδεθεί με διάφορες χρόνιες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου. Η ζάχαρη μπορεί να προάγει τη χρόνια φλεγμονή στο σώμα, η οποία θεωρείται ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο. Επίσης, η υψηλή πρόσληψη ζάχαρης μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία, η οποία με τη σειρά της αυξάνει τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου.  Είναι σημαντικό να περιορίσετε την πρόσληψη ζάχαρης από αναψυκτικά, χυμούς φρούτων με πρόσθετη ζάχαρη, κέικ, μπισκότα και άλλα γλυκά. Επιλέξτε φρούτα ολόκληρα αντί για χυμούς και διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων για να ελέγξετε την περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

Ψητά ή καπνιστά τρόφιμα

Όταν ψήνουμε ή καπνίζουμε τρόφιμα σε υψηλές θερμοκρασίες, μπορεί να σχηματιστούν επιβλαβείς ουσίες που ονομάζονται ετεροκυκλικά αμίνες (HCAs) και πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες (PAHs). Αυτές οι ουσίες έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου, όπως του καρκίνου του παχέος εντέρου και του στομάχου. Για να μειώσετε την έκθεσή σας σε αυτές τις ουσίες, μαρινάρετε το κρέας πριν το ψήσετε, ψήστε σε χαμηλότερες θερμοκρασίες και αποφύγετε το κάψιμο των τροφίμων. Επίσης, επιλέξτε πιο υγιεινές μεθόδους μαγειρέματος, όπως το ψήσιμο στον ατμό, το βράσιμο ή το μαγείρεμα στη σχάρα.

Ψητά ή καπνιστά τρόφιμα

Περιορίζοντας την κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων, ζάχαρης και καπνιστών ή ψητών τροφίμων, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και να κάνετε σημαντικά βήματα προς μια πιο υγιεινή ζωή. Εάν ανησυχείτε για τον κίνδυνο καρκίνου, καλό είναι να μιλήσετε στο γιατρό σας για μια εξατομικευμένη διατροφική συμβουλή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

Καρκίνος: Συσχέτιση μεταξύ της βιταμίνης D, του εντερικού μικροβιώματος και της ανοσοθεραπείας - Νέα έρευνα

Αντιβιοτικά βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να εντοπίσει τα καρκινικά κύτταρα

Αυτή η τεχνική κατάψυξης θα μπορούσε να είναι το επόμενο σύνορο στη θεραπεία του καρκίνου του μαστού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Close Icon