Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ποιες τροφές λεκιάζουν τα δόντια και το χαμόγελό σας;

Ποιες τροφές λεκιάζουν τα δόντια και το χαμόγελό σας;


Γνωρίζετε ότι το κρασί, το τσάι και οι σάλτσες μπορούν να χρωματίσουν τα δόντια σας;


Αρκετά τρόφιμα και ποτά που καταναλώνουμε καθημερινά φθείρουν τα δόντια και εξουδετερώνουν το φυσικό λευκό τους χρώμα. Ας δούμε λοιπόν ποια προϊόντα συνιστούν οι οδοντίατροι να αποφεύγουμε για πιο λαμπερό χαμόγελο.

Κρασί

Το κόκκινο κρασί είναι γνωστό για τη δυνατότητά του να λεκιάζει τα δόντια. Ωστόσο και το λευκό κρασί προάγει το χρωματισμό τους. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο New York University School of Dentistry, δόντια που εκτέθηκαν σε τσάι λεκιάστηκαν πιο πολύ αν πρωτύτερα είχαν εκτεθεί σε λευκό κρασί.

Επομένως αν σας αρέσει να πίνετε κρασί μετά από τσάι μπορεί να κάνετε διπλό κακό στα δόντια σας.

Τσάι

Όπως το κρασί, το μαύρο τσάι είναι πλούσιο σε τανίνες οι οποίες προάγουν το λέκιασμα. Οι οδοντίατροι λένε ότι λεκιάζει πιο πολύ από τον καφέ ο οποίος αν και πλούσιος σε χρωμογόνα έχει χαμηλά επίπεδα τανινών. Φυτικό, πράσινο και λευκό τσάι είναι λιγότερο πιθανό να λεκιάζουν σε σχέση με το μαύρο.

Αθλητικά ποτά

Πρόσφατη έρευνα του Wolff ανακάλυψε ότι τα αθλητικά ποτά με μεγάλη οξύτητα μπορούν να μαλακώσουν το σμάλτο ανοίγοντας το δρόμο για χρωματισμό δοντιών.

Ορισμένα φρούτα
Μούρα, βατόμουρα, cranberries, κεράσια, σταφύλια, ρόδι και άλλα φρούτα έντονου χρώματος (όπως και χυμοί και φρούτα που παρασκευάζονται από αυτά) μπορούν να προκαλέσουν λεκέδες.

Σάλτσες
Η σάλτσα σόγιας, ντομάτας, κάρρυ και άλλες με έντονο χρώμα εκτιμάται ότι έχουν σημαντική δυνατότητα να λεκιάζουν τα δόντια.

Γλυκά
Τα σκληρά γλυκά, η τσίχλα, το γλειφιτζούρι και άλλα γλυκά, συχνά περιέχουν παράγοντες που χρωματίζουν τα δόντια. Αν η γλώσσα αποκτήσει αστείο χρώμα, δηλώνουν οι οδοντίατροι, υπάρχουν πιθανότητες να επηρεαστούν και τα δόντια σας. Ωστόσο, εκτός και αν καταναλώνονται τακτικά τα συγκεκριμένα γλυκά, πιθανόν παίζουν μικρότερο ρόλο στο χρωματισμό των δοντιών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Οι απαραίτητες τροφές σε περιόδους νηστείας 

Βραδινά γεύματα: Πώς επηρεάζουν τη γλυκόζη και αυξάνουν τους κινδύνους διαβήτη

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Close Icon