Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ποιες τροφές έχουν ηρεμιστικές ιδιότητες

Ποιες τροφές έχουν ηρεμιστικές ιδιότητες

 
Σε περιόδους στρες είναι απαραίτητο να τροφοδοτήσετε τον οργανισμό σας με τις ουσίες που έχει ανάγκη ώστε να ανταπεξέλθει αποτελεσματικά στην ένταση που υφίσταται. Οι ουσίες αυτές ανήκουν σε πέντε κατηγορίες και είναι:
 
Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β: Το στρες «αδειάζει» τον οργανισμό από τα αποθέματα των βιταμινών Β. Γι’ αυτό καταναλώνετε τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνες Β: άπαχο κρέας, πουλερικά, όσπρια, γαλακτοκομικά, αυγά, δημητριακά ολικής άλεσης, ξηρούς καρπούς και πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
 
Τα ω3 λιπαρά οξέα: Σύμφωνα με τους ειδικούς τα ω-3 λιπαρά οξέα πέραν της αντιφλεγμονώδους δράσης τους έχει φανεί ότι προστατεύουν και την καρδιά από τις βλαβερές επιπτώσεις του στρες. Πηγές των ω-3 λιπαρών οξέων είναι τα λιπαρά ψάρια (σκουμπρί, σαρδέλα, σολομός), ο λιναρόσπορος, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα καρύδια, αλλά και το χορταρικό αντράκλα (ή γλιστρίδα).
 
Η τρυπτοφάνη: Η τρυπτοφάνη είναι ένα αμινοξύ που οδηγεί στην αύξηση των επιπέδων της σεροτονίνης, του «φυσικού ηρεμιστικού» του εγκεφάλου. Τρόφιμα πλούσια σε τρυπτοφάνη είναι το άπαχο κρέας, τα πουλερικά και τα ψάρια.
 
Το μαγνήσιο: Το μαγνήσιο παίζει σημαντικό ρόλο στην καλή λειτουργία τόσο το μυϊκού όσο και του νευρικού συστήματος. Τρόφιμα πλούσια σε μαγνήσιο είναι οι μπανάνες, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και οι ξηροί καρποί.
 
Τα αντιοξειδωτικά: Το χρόνιο στρες αυξάνει την παραγωγή των ελεύθερων ριζών οι οποίες «απενεργοποιούν» τα φυσικά αντιοξειδωτικά του οργανισμού. Αυτό σημαίνει ότι αδυνατίζει η άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος, γι’ αυτό και αυξάνεται η πιθανότητα να αρρωστήσει κανείς όταν διανύει μια ιδιαίτερα στρεσογόνο περίοδο.

 
Ενισχύστε λοιπόν την άμυνα του οργανισμού σας προσλαμβάνοντας αντιοξειδωτικές ουσίες όπως η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε, το σελήνιο και τα διάφορα φυτοχημικά όπως τα καροτενοειδή και τα φλαβονοειδή. Πηγές βιταμίνη C: οι ντομάτες, οι πιπεριές, τα ακτινίδια, τα εσπεριδοειδή και οι φράουλες. Πηγές βιταμίνης Ε: το ελαιόλαδο, το αβοκάντο, οι ξηροί καρποί και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Πηγές σεληνίου: τα θαλασσινά, οι ξηροί καρποί και τα δημητριακά. Πηγές φυτοχημικών: τα καρότα, τα σταφύλια, το μάνγκο, τα πορτοκάλια, τα λεμόνια, το γκρέιπ φρουτ, τα σταφύλια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Κανελένιο Κέικ με μπανάνα: Το ιδανικό χειμωνιάτικο πρωινό

Πώς να φτιάξετε σπιτικά Bagels βήμα προς βήμα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να φτιάξετε το καλύτερο γαλλικό τοστ;

French toast: Μια απλή αλλά απολαυστική συνταγή που μπορείτε να προσαρμόσετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Χρησιμοποιώντας ποιοτικά υλικά, σωστές τεχνικές και λίγη φαντασία στο σερβίρισμα, μπορείτε να μετατρέψετε αυτή τη λιχουδιά σε ένα ξεχωριστό πιάτο για κάθε περίσταση.

Γιατί παίρνουμε πίσω τα κιλά που χάνουμε;

Δίαιτα βάρος: Η αναπόφευκτη επιστροφή του βάρους μετά από μια απώλεια βάρους είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά, και υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό. Παρά την προσπάθεια να ακολουθήσουμε δίαιτες

3 δημιουργικοί τρόποι να απολαύσετε γιαούρτι

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι ένα υπέροχο και υγιεινό τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς δημιουργικούς τρόπους. Εδώ είναι τρεις πρωτότυπες ιδέες για να απολαύσετε το γιαούρτι σας

8 Τροφές με περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι

Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που προσφέρουν οφέλη στην υγεία του εντέρου και την γενικότερη ευεξία. Το γιαούρτι είναι μια δημοφιλής πηγή προβιοτικών, αλλά υπάρχουν και άλλες τροφές που περιέχουν περισσότερα προβιοτικά

Γιατί ο περιορισμός δεν είναι η λύση στη διατροφή

Δίαιτα: Η περιοριστική δίαιτα είναι μια δημοφιλής προσέγγιση για την απώλεια βάρους, ωστόσο δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση για τη διατήρηση της μακροχρόνιας υγείας και ευημερίας. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι αυστηροί

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να παραλείψετε το λάδι στην σαλάτα

Λάδι στην σαλάτα: Η προσθήκη λαδιού στη σαλάτα είναι μια κλασική πρακτική στην υγιεινή διατροφή και έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Πολλοί άνθρωποι ίσως επιλέγουν να παραλείψουν το λάδι για να μειώσουν τις θερμίδες

Ποια επιλογή κρασιού είναι καλύτερη;

Κόκκινο vs Λευκό κρασί: Το κόκκινο και το λευκό κρασί είναι δύο δημοφιλή ποτά, τα οποία έχουν διαφορετικές γεύσεις, αρώματα και επιπτώσεις στην υγεία, ειδικά όσον αφορά την επίδρασή τους στα δόντια. Παρακάτω θα εξετάσουμε τις διαφορές μεταξύ του κόκκινου

Close Icon